Yüz germe ameliyatı (facelift), birçok farklı yaklaşımlarla yüzde kalıcı gerginlik etkisi oluşturarak yüzün daha genç görünmesini sağlayan estetik bir uygulamadır. Plastik cerrahi uzmanlarınca uygulanan ve endoskopik veya diğer farklı cerrahi yaklaşımları içeren tekniklerle yüzde facelift etkisi yani kalıcı gerginlik sağlanır. Yüz gerdirme sonrası kalıcı etkisi senelerce devam eder ancak yaşlanmaya ve cilt kalitesinin bozulmasına bağlı olarak ameliyat sonrasında tekrardan ciltte hafif sarkmalar ve deformasyonlar gözlenebilir. Bu açıdan ameliyat sonrasında cilt sağlığını destekleyen uygulamalarla desteklenmesi de kritik öneme sahiptir.

Yaşlanmaya bağlı veya cilt tahribine bağlı yüzünde sarkmaları olan kişiler için oldukça kesin ve etkili çözüm sunan yüz germe ameliyatı, yüzün farklı bölgelerine uygulanmasına göre isimlendirilmektedir. Örneğin göz hizasından burun altına kadar olan bölüm orta yüz olarak isimlendirilir ve bu alanda yapılan facelift operasyonu orta yüz germe olarak gerçekleştirilir. Aynı şekilde alın bölgesi üst yüz germe ve dudak hizası ve aşağısı ise alt yüz germe olarak yapılır. Genellikle facelift yapılmadan önce uzman cerrah detaylıca bir değerlendirme yapmakta ve müdahalenin nasıl bir sonuç vereceği hakkında bilgi vermektedir.

 

Yüz Germe Öncesi ve Sonrası

 

Yüz Germe Ameliyatı (Facelift) Nedir, Neden Yapılır?

Belirli faktörlere bağlı olarak ciltte deformasyon sonucu yüzde oluşan sarkmalarını, cerrahi uygulamalarla estetik açıdan kalıcı şekilde düzelten ameliyattır. Yüz gerdirme operasyonunda cerrah, sarkmalara sebep olan fazla cilt tabakasının alınması ve yağ dokusunun düzenlenmesi gibi işlemlerle yüzde estetik bir form sağlar. Bu estetik operasyonun genel amacı gençleştirme üzerine müdahalenin sağlanmasıdır, ancak sadece yüzün belirli bölümündeki sarkmaların düzeltilmesinde de uygulanabilir.

Facelift birçok farklı nedenden ötürü uygulanabilir, örnek olarak;

Birçok farklı neden için uygulanabilen yüz gerdirme ameliyatını genellikle 18 yaşını doldurmuş herkes yaptırabilir. Yüzünde yaşa bağlı ciddi sarkmalar olan 45-60 yaş arası kişiler sarkmanın tipine göre orta yüz germe ve alt yüz germe yaptırabilir. Bununla birlikte 25-35 arası genç yaşlarda olan ancak kilo alımı veya cilt sorunlarına bağlı hafif sarkmaları olan kişiler de mini yüz germe işlemi ile bu operasyondan faydalanabilir.

Yüz gerdirme ameliyatı kişiyi neredeyse 5 ila 10 yaş gençleştirici etki sağlar, ancak sarkmaların durumuna göre kaç yaş gençleştireceği değişkenlik gösterebilir. Hafif sarkmaları ve kırışıklıkları olan kişilere genellikle mini facelift uygulanır ve daha minimal cerrahi prosedürler sağlanır, bu işlem ile 3 ila 5 yıl gençleştirici bir sonuç elde edilmektedir. Sarkmaları daha fazla olan kişilerde orta yüz ve alt yüz germe beraber uygulanır ayrıca botoks veya diğer uygulamalarla takviye de sağlanabilir.

Yüz Germe Ameliyatı (Facelift) Nasıl Yapılır?

Facelift yüz germe ameliyatı, prosedür olarak fazlalık cilt dokusunun alınması ve yağ dokusunun dengelenmesi sürecini içerir. Ancak orta yüz germe, alt yüz germe veya daha hafif bir uygulamayı içeren mini yüz germede işlemin uygulanışı biraz farklı olabilmektedir. Genelde yüzde kesi uygulanan alan stabildir, kesi sonrası yüzün sarkma tipine göre aşağı veya düz şekilde germe sağlanabilir. Ayrıca faceliftin uygulanışı plastik cerrahi uzmanının farklı yaklaşımlarına göre ayrı prosedürleri de içerebilir.

Yüz gerdirme ameliyatının aşamaları ve uygulanışı şu şekildedir:

  1. Genel anestezi ile hastanın uyutulması sağlanır.
  2. Saç çizgisinden kulak kıkırdağı hizasına kadar kesi uygulanır.
  3. Açılan alandaki yağ dokuları gibi fazlalık dokular alınır.
  4. Yüzdeki cilt fazlalığı uygun ölçülerde kesilir.
  5. Kesim işlemi sonrası dikiş uygulanır ve bandaj sarılır.

Ameliyat sonrası kesi uygulanan saç çizgisi hizasında ve kulak kıkırdağının olduğu alanda dikiş izleri belirli bir süre görünmektedir. Birkaç ay sonra bu minimal dikiş izleri yavaş yavaş ten ile uyumlu olarak tamamen geçmektedir. Yüz gerdirme sonrası ağrı ve şişliklerin de inmesi ile ilk haftalarda sonucu hemen gözle görünür şekilde anlaşılabilmektedir. İlk haftalarda risklerden ve komplikasyonlardan kaçınmak için doktor tavsiyesine uyulması kritik olabilir.

Mini yüz germe işleminde kesi uygulanan alan daha kısıtlıdır, bu açıdan orta ve alt yüz germeye kıyasla uygulanışı daha kolay olmaktadır. Genelde orta ve alt yüz germede kesi ve dikiş saçlı deriye ve kulak arkasına kadar uygulanır, ancak mini faceliftte kesi sadece kulak önünde küçük bir kesi ile sınırlıdır.

 

Yüz Gerdirme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 

Ameliyat Ne Kadar Sürer?

Yüz germe ameliyatı genel anestezi uygulaması ile birlikte uygulanır ve ortalama 1 ila 2 saat kadar sürmektedir. Genelde operasyonun şiddetine göre süresi değişkendir. Ortta yüz veya alt yüz germe gibi yağ dokusu veya belirli dokuların çıkartılması gibi süreçleri içeren işlemler 2 saat ve biraz daha uzun sürmekte iken daha hafif operasyonlar 1 saatte tamamlanabilir.

Ameliyat genel anestezi altında sağlandığından işlem sonrası bir gün doktor kontrolünde kalmanız gerekli olabilir. Uyandıktan sonra ve sonraki günlerde ağrı kontrolü ve yara bakımı için de kontrollerinizi aksatmamanız önemlidir.

Facelift Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Yüz germe ameliyatı sonrası istirahat operasyonun başarısı için önemlidir. Yani operasyon sonrası 3-4 günlük süreçte ağrılar ve genel sağlığı etkileyebilecek semptomlar olabileceğinden öncesinde bugünleri planlamanız sağlıklı olacaktır. Genelde facelift ameliyatı tamamlandıktan sonra birkaç saat hastanede bakım gerekli olabilir. Taburcu olduktan sonraki ilk hafta dikiş bölgesinde ağrılar ve kabuklanmalar oluşabilecektir. Ayrıca bu ağrıları takip eden baş ağrıları ve halsizlik de gözlenmesi olasıdır.

Ameliyattan sonra genellikle dikiş bölgesini kapatan bandaj uygulandıktan sonra tüm kafayı saran medikal bir bandana takılmaktadır. Bu bandananın 2-3 gün takılması istenebilir, daha sonrasında bandaj doktor kontrolünde açılmaktadır.

Yüz gerdirme operasyonu sonrası iz kalır mı?

Yüz germe ameliyatı sonrası kulak önünde, arkasında ve bazı operasyonlarda şakaklarda saçlı bölge üzerinde dikiş uygulanır. Operasyon sonrası bu izler genelde saçlı alanların hizasına denk geldiğinden anlaşılmamaktadır, minimal düzeydedir. Ancak yine de dikiş izi bulunur, bu dikiş izleri 3-4 aylık süreçte cilt tonu ile uyumlu bir form alarak doğal görünüme erişmektedir.

Ameliyat Öncesi ve Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Yüz germe ameliyatına gitmeden önce kan sulandırıcı etkisi bulunan ilaçların kullanımı kesilmeli ve sigara, alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır. Ayrıca giyip çıkarırken zorlanmayacağınız kıyafetler tercih etmeniz ve yanınızda bir refakatçi ile gitmeniz sağlıklı bir karar olacaktır. Doktorunuz ameliyat öncesi hazırlık süreci hakkında sizi daha detaylı şekilde bilgilendirecektir.

Facelift operasyonu sonrası dikkat etmeniz gereken hususlar şunlar olabilir:

  • Yüzünüzdeki dikiş bölgesine fiziksel temastan kaçınmak
  • Pansuman açılana kadar ve doktora danışmadan su ile temas etmemesi
  • Terlemeye sebep olabilecek fiziksel aktivitelerden 4-5 gün uzak durulması
  • Ağrı ve diğer semptomlar için doktorunuzun önerdiği ilaç uygulamaları
  • İlk haftalarda dikişlerin üzerine gelecek şekilde yatmamak
  • Güneş ışığına uzun süre maruz kalmamak için koruyucu önlemi almak

Ayrıca bunlarla birlikte erkeklerde saç ve sakal tıraşında ilk haftalarda makas kullanması daha sağlıklı olacaktır. Makine ile tıraş olunması dikişlerin atmasına, kanamalara ve enfeksiyon gelişmesine sebep olabilecektir. Aynı şekilde kadınlarda da saç bakımı ve cilt bakımı uygulamalarında dikişlerin olduğu bölgeye kimyasal içeriklerin temas etmemesi için hassasiyet göstermesi önemlidir.

 

Facelift Ameliyatı Kalıcı mı?

 

Yüz Germe Ameliyatının Riskleri Neler?

Plastik cerrahi uygulaması olan yüz germe ameliyatı prosedür olarak risk ve komplikasyonları yüksek olan bir operasyon değildir. Ancak her ameliyatta olduğu gibi faceliftte de hem genel sağlığa bağlı hem de estetik kaygılara bağlı olumsuz sonuçları olabilecek bir takım riskleri olabilir. Risk ve komplikasyonların gelişmesinde cerrahın hatalı uygulamaları etkili olabileceği kadar estetiği yaptıracak kişinin de bazı hususlara dikkat etmemesi etkili olabilir.

Yüz gerdirmenin riskleri ve yan etkileri arasında şunlar sayılabilir:

  • Genel anesteziye bağlı riskler
  • Saç çizgisinde asimetri kaybı
  • Sinir hasarı sonrası komplikasyonlar
  • Kesi uygulanan alanda enfeksiyon gelişmesi
  • İşlem sonrası geçici dikişlerin kişiyi rahatsız etmesi
  • Doku iyileşmesinin geç olması ile dikişlerin uzun süre kalması

Ameliyatta kişisel beklentilere uygun estetik bir işlemin gerçekleştirilmesi ve başarılı olması için cilt sağlığı ve doku iyileşme hızı gibi birçok faktör etkili olabilir. Örneğin dikiş izleri genç kişilerde daha hızlı iyileşirken orta yaşlı kişilerde daha geç kapanabilir. Ayrıca facelift uygulanacak yüzdeki sarkıklığın durumu da işlemin sonucunun başarısı açısından önemlidir.

Yüz gerdirmek için ameliyat riskini alamayanlar için yüz estetiğinin daha minimal cerrahi uygulamaları içeren veya doğrudan ameliyatsız uygulamaları da bulunmaktadır. Bu minimal düzeyde cerrahi içeren yöntemlerin en başında endoskopik yüz germe tekniği gelmektedir. Endoskopik yöntem ve ameliyatsız yüz estetiği uygulamaları ile de yüzde gençleştirme ve gerginlik sağlanabilir. Ancak ameliyat kadar kalıcı etkisi olan işlemler değildir.

Ameliyatsız Yüz Germe (Facelift) Yöntemleri Nelerdir?

Yüzde gerginlik sağlamak için ameliyatın yanı sıra birçok ameliyatsız yöntemler de mevcuttur. Bu yöntemler arasında ip askı (fransız askısı), lazerli teknikler veya yağ enjeksiyonu gibi tekniklerle uygulanan sıvı yüz germe uygulamaları sayılabilir. Ameliyatsız yüz gerdirme işlemleri cerrahi uygulamalarla gerçekleştirilen işlemlere göre bazı avantajlara sahip olabilir, ancak genellikle etkileri geçici olduğundan ameliyat daha avantajlı konumda olmaktadır. Ameliyattan çekinen hastalar için geliştirilen bu estetik uygulamaları yine plastik cerrahi alanına girmektedir, ancak kesi ve dikiş gibi prosedürleri içermez.

Ameliyatsız facelift (yüz gerdirme) işlemleri şunlardır:

  • İp askı (fransız askısı)
  • Botoks enjeksiyonu
  • Örümcek ağı estetiği
  • Lazerli yüz germe
  • HIFU yüz germe
  • Sıvı ve likit yüz germe
  • Yüz germe bandı

Bu yöntemler yüz estetiği için geliştirilmiş farklı yaklaşımlardır. Örneğin fransız askı tekniği yüzde cilt altına yerleştirilen kancalı askı ipler yardımıyla bir gerginlik etkisi sağlanır ve kesi işlemi uygulanmaz. Aynı şekilde HIFU veya lazerli yüz germe işlemlerinde ise cilde lazer veya ultrason dalgaları verilerek sıkılaşmasına yönelik bir etki sağlanır ve seans aralıkları ile tekrarlanır. Ayrıca bunlara cilt gençleştirici etkisi bulunan ve yüze de uygulanabilen mezoterapi ve PRP tedavisi de dahil edilebilir.

Yüz Germe Ameliyatı Fiyatları

Facelift yüz germe ameliyatının fiyatı şehirden şehire ve hastaneden hastaneye oldukça farklılık gösterebilir. Genellikle orta, alt ve mini yüz germe ameliyatının fiyatları ortalama 40.000 – 120.000 TL arasında değişkenlik gösterir. Her hastanede veya özel estetik kurumunda fiyat politikası servis ve sağlık hizmetine göre farklı olmaktadır.

Devlet hastanelerinde de plastik cerrahi branşından randevu alarak yüz gerdirme ameliyatı yaptırabilirsiniz, ancak bu operasyon estetik bir işlem olduğudan SGK kapsamında indirim veya ücretsiz olması gibi bir durum olmamaktadır. Devlette plastik cerrahi kapsamında yaptırabileceğiniz yüz estetiği standarttır, ameliyatsız yüz germe uygulamaları veya endoskopik yöntem gibi metotlar mevcut olmayabilir.

Sık Sorulan Sorular

Yüz gerdirme ameliyatı (facelift) hangi mevsimde yaptırılır?

Facelift yüz gerdirme operasyonu her mevsim yaptırabilirsiniz. Ancak işlem sonrası kulağa yakın alanlarda dikiş izleri oluşacağından genelde yaz aylarında hem görünüş hem de güneşe maruz kalınmaması açısından kış mevsimini tercih edebilirsiniz. Fakat hangi mevsimde uygulanacağının operasyonun başarısı için kritik bir etkisi yoktur.

Yüz gerdirme (facelift) ne kadar kalıcı?

Facelift yüz germe ameliyatı yüzde kalıcı bir işlemdir. 8-10 sene kadar gerginlik etkisi devam edebilir, ancak yaşa bağlı veya kilo alımına bağlı daha sonrasında ciltte ve yüzde tekrardan sarkmalar olabilir. Bu açıdan ameliyat ile cilt için sağlıklı bir yaşam rutini uygulandığında ömür boyu kalıcı etkisini devam ettirecektir.

Yüzün gençleşmesi için ne yapılmalı?

Sarkmış ve kırışıklıkları oldukça fazla olan bir yüzü gençleştirmek için en kesin ve kalıcı çözüm yüz gerdirme ameliyatıdır. Yüz germe yüzü 5 ila 10 yıl gençleştirmektedir. Bununla beraber ameliyattan çekinenler için ameliyatsız uygulanan yüz estetiği uygulamaları da etkili çözüm sunabilir.

Orta yüz germe ne kadar?

1 ila 2 saatlik bir ameliyat olan orta yüz germe işlemi ortalama fiyatı 40.000 TL'den başlamaktadır. Hastane veya estetik kurumlarında plastik cerrahi uzmanınca gerçekleştirilebilir.

Full face yüz estetiği nedir?

Orta yüz germe ve alt yüz germe işlemlerinin beraber uygulandığı yüz germe işlemine full face yüz estetiği denilmektedir. Genelde hem orta yüzde yani yanaklar, ağız çevresi gibi alanlar hem de alt yüz yene çene ve boyun bölgesinde sarkıklığı olan kişiler için uygundur.

Mini yüz germe ameliyatı ne kadar kalıcı?

Hafif yüz sarkmalarında uygulanan mini yüz germe işlemi minimal kesi ile uygulanır ancak tam etkili sonuç verir. Yani mini facelift ortalama 10 seneye kadar kalıcı etki gösterir. Etkisinin kalıcılığı kişinin cilt sağlığını ve kalitesini ne kadar koruduğuna da bağlı olmaktadır.

Genç yaşlarda yüz germe ameliyatı olur mu?

Yüz sarkıklığı fazla ya da az olması veya genç, yaşlı olması farketmeksizin yüz germe ameliyatı yaptırılabilir. Ancak henüz vücut ve hormonal gelişimi devam eden kişilerin yaptırmaması daha sağlıklı bir karar olacaktır. Yani 25 yaşından sonra sarkıklığın durumuna göre yüz estetiğinden destek alabilir.