Meme estetiği, göğüslerde kas altına veya kas üstüne silikon implantlar desteğiyle büyütme, dikleştirme ve dolgunlaştırma gibi prosedürleri içerir. Aynı zamanda büyük ve ortopedik sağlık sorunlarına sebep olabilen memelerin küçültülmesi de bu estetik uygulamaların içerisindedir. Çoğunlukla kozmetik amaçlı uygulanan göğüs estetiği ameliyatları aynı zamanda meme kanseri gibi hastalıklar sonrası meme kayıplarında da etkili bir çözüm sunmaktadır. Plastik cerrahlarca sağlanan bu ameliyatlar kişilerin memnun olmadığı göğüs yapısında kalıcı ve ömürlük bir değişim sağlamaktadır.

Genellikle kas deformasyonuna bağlı sarkık ve düşük memeler ile kişilerin yeterli büyüklükte görmediği küçük göğüsler meme estetiği ameliyatlarının en sık yapıldığı işlemlerdir. Bununla birlikte doğuştan veya sonradan gelişen hormonal faktörlere bağlı memelerdeki asimetrik uyumsuzluk gibi form bozuklukları da iyileştirilebilir. Meme ameliyatının uygulanışı genellikle kolaydır, riskleri olan prosedürleri içermez, operasyon sonrası iyileşme süreci birkaç ay sürebilir. Tam iyileşme sağlandıktan sonra istenilen göğüslerin etkisi ömürlük olmaktadır ancak nadiren seneler sonra kas deformasyonu ve yaş gibi faktörlere bağlı hafif sarkmalar gözlenebilmektedir.

 

Meme (Göğüs) Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 

Meme (Göğüs) Estetiği Nedir?

Göğüs (meme) estetiği memelerde dikleştirme, büyütme, dolgunlaştırma, küçültme veya meme ucu dikleştirme gibi uygulamaları içeren plastik cerrahi uygulamalarıdır. Ayrıca bu sayılan uygulamalara jinekomasti (erkek meme küçültme) ameliyatı da dahil edilebilir. Göğüs estetiğinin dikleştirme, büyütme ve dolgunluk sağlama amaçlı uygulanan işlemleri silikon meme ameliyatı olarak da geçer, çünkü bu operasyonlar sadece silikon implantlar sayesinde gerçekleştirilebilmektedir. Meme ucuna bağlı estetik operasyonlar ise genellikle meme ucu estetiği altında farklı cerrahi yaklaşımları içerir.

Jinekomasti, erkeklerde hormonal dengesizliklere bağlı kadınsı şekilde meme büyümesi gerçekleşmesidir. Erkeklerdeki bu göğüs problemi meme estetiği ameliyatının belirli uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir. Genellikle meme küçültme ameliyatı da jinekomasti ile benzer cerrahi uygulamaları içerir, fazlalık dokunun alınması ve göğüs bölgesinde gergin formun kazandırılması hedeflenir. Göğüste uygulanan bu cerrahi müdahaleler dışında meme dolgusu (aquafilling) gibi ameliyatsız uygulamalar da mevcuttur. Aquafilling yani meme dolgusu hyalüronik asit bazlı dolgu enjeksiyonu ile göğüslerde dolgunlaştırma ve hacim kazandırma amaçlı gerçekleştirilir.

Meme estetiği uygulamaları arasında en yaygın gerçekleştirilen operasyonlar meme büyütme ve meme dikleştirme işlemleridir. Estetik beklentilere göre yapılan bu estetik operasyonlarda kişilerin istekleri doğrultusunda uygun silikon formu içeren protezler temin edilir, örneğin istenilen ölçülere göre (cc) damla protez veya yuvarlak protez gibi. Göğüs büyütme veya meme dikleştirme ameliyatı yaptırmayı düşünüyorsanız öncesinde “Memeyi Büyüten Hormon, Yağlar ve Besinler Nelerdir?” yazımıza da göz atabilirsiniz.

Ne işe yarar, faydaları neler?

Meme estetiği genellikle kozmetik amaçlı uygulanan ve göğüslerde istenen formu kazandırma hedefli operasyonlardır. Ancak kozmetik amacının yanı sıra ortopedik sağlık sorunlarına sebep olabilen büyüklükteki memelerin küçültülmesi veya kayıp yaşanmış göğüslerin kazandırılması gibi hedeflere yönelik uygulamaları da içerir. Faydaları şu şekilde olabilir:

  • Sırt ağrılarına ve diğer sağlık sorunlarına sebep olan göğüslerin küçültülmesi.
  • Kişiyi tatmin etmeyen büyüklükteki göğüslerin 1-2 beden büyütülmesi.
  • Hamilelik sonrası veya diğer faktörlerle sarkan memelerin dikleştirilmesi.
  • Meme ucu estetiği uygulamaları ile göğüs uçlarının düzeltilmesi.
  • Hacimsiz göğüslerin istenilen formda dolgunlaştırılması.
  • Erkekte doğal olmayan meme büyüklüğünün (jinekomasti) tedavisi.

Genellikle meme estetiği uygulamalarında en sık merak edilen sorulardan biri ameliyat sonrası emzirme açısından sorun yaşayıp yaşanmayacağı durumudur. Hem silikon meme büyütme işlemlerinde hem de meme küçültme ameliyatlarından sonra emzirme açısından herhangi bir sorun yaşanmamaktadır, ancak hamilelik ve emzirme dönemlerinde iyileşme sürecine bağlı emzirme sağlanamayacağından ameliyatların yapılmaması daha sağlıklı bir karar olacaktır.

Meme Estetiği Çeşitleri Neler?

Göğüslerin şekli, boyutu ve yapısında plastik cerrahi müdahaleler ile beklentilere uygun yeni form kazandırma hedefinde olan meme (göğüs) estetiği uygulamaları, birçok farklı amaçla uygulanabildiğinden oldukça fazla çeşidi bulunur. Genellikle sarkık, küçük, hacimsiz veya büyük memeler göğüs estetiği uygulamalarının konusudur. Uygulama çeşitleri şunlardan oluşur:

1 – Göğüs büyütme

Silikon meme ameliyatı olarak da çokça isimlendirilen göğüs büyütme ameliyatı, kişilerin göğüslerinin büyüklüğünden memnun olmadığı durumlarda uygulanır. Genellikle ameliyatın prosedürü standarttır, göğüslerin altına silikon implantların yerleştirilmesi ile istenilen büyüklüğün ve formun kazandırılması sağlanır. Meme altına yerleştirilen protez anatomik uyumlu ya da yuvarlak özellikte olabilir, işlem öncesi cerrah ile değerlendirme yapılırken bunlara karar verilmektedir.

2 – Meme dikleştirme

Yaşlanmaya bağlı veya hamilelik dönemi gibi hormonal diğer faktörlere bağlı memelerde oluşan sarkık ve düşük yapıyı düzeltmek için uygulanan işlem meme dikleştirmedir. Aynı göğüs büyütme ameliyatında olduğu gibi daha düşük cc değerlerine sahip silikon protezlerle dik ve canlı bir görünüm sağlanır. Ancak göğüslerdeki düşüklüğün yapısına bağlı olarak bazı durumlarda farklı cerrahi müdahaleleri de gerektirebilmektedir. Çok minimal düzeyde sarkıklık durumlarında nadiren ameliyatsız uygulama olan meme dolgusu de etkili olabilmektedir.

 

Silikon Meme Ameliyatında Kullanılan İmplant

 

3 – Göğüs dolgunlaştırma

Silikon implantlar yardımıyla veya meme dolgusu ya da yağ enjeksiyonu gibi ameliyatsız uygulamalarla göğüslerdeki hacimsiz görünümü iyileştirmeyi hedefler. Göğüslerdeki hacimsizlik ve kişisel beklentiler ön değerlendirmede analiz edilir ve uygun metot ile müdahale sağlanarak meme dolgunlaştırma sağlanmaktadır.

4- Meme oluşturma

Genellikle meme kanseri gibi faktörlere bağlı veya travmalara bağlı her iki göğüste veya tek göğüste kayıp yaşanması durumlarında doğal meme oluşturma ameliyatı sağlanmaktadır. Meme oluşturma işlemi için öncelikle göğüs bölgesindeki kas yapısı uygun konuma getirilir, yani bunun için kas altına balon yerleştirilip şişirilmesi gibi teknikler sağlanmaktadır. Daha sonrasında meme kas dokusunun altına uygun hacimde silikon protez yerleştirilerek göğüs yapısı oluşturulmuş olur.

5 – Meme küçültme

Göğüs büyüklüğüne bağlı şikayetleri olan kişiler için meme küçültme ameliyatı kesin bir çözüm sunmaktadır. Belirli miktar deri  ve yağ dokusunun alınması ve göğüs hacminde ve ağırlığında azalma sağlanması hedeflenir. Meme dokusunda sağlanan değişim ile birlikte meme ucuna da müdahale sağlanır ve uygun şekilde konumlandırılır. Ayrıca erkeklerde görülen meme büyüklüğünde yani jinekomasti durumunda veya yalancı jinekomasti durumlarında da meme küçültme cerrahisinin benzer prosedürleri uygulanmaktadır.

6 – Meme dolgusu (aquafilling)

Hacimsiz, küçük veya sarkık memelerde eğer dolgu enjeksiyonu etkili olabilecekse ameliyat prosedürleri uygulanmadan dolgu enjekte edilerek uygun hacim sağlanabilmektedir. Aquafilling tekniği olarak bilinen bu ameliyatsız uygulama göğüslerde toparlanma etkisi sağlamaktadır. Ancak silikon implantlarla uygulanan meme büyütme, dolgunlaştırma veya dikleştirme gibi işlemlere kıyasla çok daha minimal düzeyde etki sağlar.

Meme Estetiği Nasıl Yapılır?

Plastik cerrahi uzmanı ile ön görüşme seansı ile başlayan meme estetiği, yapılacak operasyona göre farklı prosedürleri içerse de genel olarak diğer aşamaları benzerdir. Yani genellikle meme büyütme, dikleştirme ve toparlama ameliyatları aynı uygulamaları içerirken meme küçültme ve doğal meme oluşturma gibi uygulamalarda farklı müdahaleler söz konusu olabilecektir. Göğüs estetiğinin uygulanış aşamaları şu şekilde olmaktadır:

  1. Plastik cerrah ile ön değerlendirme gerçekleştirilmesi

    • Silikon protez takılması prosedürünü içeren meme büyütme veya meme dikleştirme gibi ameliyatlar öncesinde silikonun büyüklüğü, damla mı, yoksa yuvarlak form mu uygulanacak gibi seçenekler kararlaştırılır.
    • Ayrıca silikon meme ameliyatı uygulamalarında protezin meme kasının altına mı yoksa üstüne mi yerleştirileceği de kısmen farklılaşabilmektedir, bu durum da kişiye bilgi verilerek sorulmaktadır.
    • Ameliyat sonrası oluşacak göğüs görünümü uygun tekniklerle simüle edilmektedir, hangi beden büyüklüğüne ulaşacağı silikon implant ile gösterilebilir.
    • Meme küçültme ve jinekomasti ameliyatları için göğüsün ne kadar küçültüleceği de işlem öncesinde kararlaştırılmaktadır.
  2. Genel anestezi ile hastanın uyutulması ya da lokal anestezi yapılması

    • Ameliyatın niteliğine göre anestezinin dozajı ayarlanmaktadır, genellikle meme estetiği uygulamaları ortalama 2-3 saat sürebilmektedir.
    • Meme küçültme ve jinekomasti gibi operasyonlarda genel anestezi yerine lokal anestezi uygulaması da tercih edilebilir.
  3. Cerrahi uygulama için uygun kesilerin gerçekleştirilmesi

    • Silikon meme estetiği uygulamalarında silikonun yerleştirilebilmesi için koltuk altı hattı boyunca ya da göğüslerin aşağısından uygun ölçülerde kesi açılır,
    • Meme küçültme ameliyatı için göğüslerin altından ters T şeklinde veya göğüslerin tüm çevresi boyunca kesi uygulanır (lolipop kesi), uygulanacak kesi alınacak doku miktarına göre belirlenebilir.
  4. Operasyon sonrası dikiş uygulanarak gerginliğin sağlanması

    • Genellikle meme büyütme gibi protezli ameliyatlarda dikiş izleri minimaldir, çoğunlukla meme altında küçük bir alan açılarak silikon yerleştirilir, daha sonrasında dikiş atılır. 4-6 ayda dikişler tam olarak geçecektir.
    • Meme küçültme ameliyatlarında uygulanan kesi yöntemine göre dikiş izleri fazla olabilir, ancak dikişler meme çevresi hizasında ve altında kaldığından çok belirgin olmaz ve  4-6 aylık sürede iyileşme sağlanabilir.
  5. Ameliyat tamamlandıktan sonra korse takılması ve iyileşme süreci

    • Hem meme büyütme ameliyatlarında hem de meme küçültme ameliyatlarında işlem sonrası göğüs bölgesine koruyucu sıkı bir korse takılmaktadır. Takılan bu korse 1,5-2 ay takılı kalabilmektedir.
    • Operasyon sonrası göğüslerde uygulanan kesi işlemlerine bağlı ağrı, şişlik ve morluklar gözlenmesi olağandır, uzman doktorunuz bu süreç için ağrı kontrolü ve gerekli diğer destekleri sağlamaktadır.
    • Genellikle 3-4 haftalık sürede ağrılar ve buna bağlı halsizlik hali devam edebilir, 1 aylık süre sonunda hem ağrılar hem şişlikler yavaş yavaş iyileşmektedir.
    • Dikiş izlerinin iyileşmesi ve cilt tonunu alarak tamamen belirginliğini yitirmesi 1 senelik süreyi bulabilir.

Meme estetiği uygulaması genellikle kolaydır, riskleri yüksek olan operasyonlar değildir. İyileşme süreci ağrı ve şişlikler uzun süreler devam edebileceğinden kişileri psikolojik olarak etkileyebilir, ancak uygun ağrı kontrolü sağlandığında hızlı bir iyileşme sağlanabilecektir. Göğüs estetiği sonrası tam iyileşme 2 ay sürebilir, bu süreç içerisinde günlük rutinlerini kolaylıkla uygulayabilirsiniz ancak bazı yoğun fiziksel aktivitelerden kendinizi kısıtlamanız gerekli olabilir.

 

Meme Estetiği Öncesi Hazırlık Süreci

 

Meme Estetiği Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Uygulanan meme estetiğinin çeşidine göre süreleri değişkenlik gösterse de ortalama 2,5-3 saat sürmektedir. Ameliyat sonrası belirli bakım uygulamaları gerekli olabileceğinden ilk gece hastanede kalınması durumu mevcut olabilir. Genellikle silikon uygulamalı meme ameliyatları 2-2,5 saatte tamamlanırken, göğüs küçültme gibi uygulamalar doku alınması gibi uygulamaları içerdiğinden ameliyat süreleri 3 ve daha uzun saatleri bulabilmektedir. Dolgu veya yağ enjeksiyonlu ameliyatsız meme estetiği uygulamaları ise ortalama 45 dakika ila 1 saat sürebilir.

Göğüs Estetiği Kaç Yıl Gider?

Silikon uygulamalı meme büyütme, meme dikleştirme ve meme dolgunlaştırma ameliyatları sonrası göğüs estetiğinin etkisi 10 ila 15 yıl sürmektedir. Genellikle göğüs altına yerleştirilen silikonlar çok dayanıklı özelliktedir, ancak 10-15 yıl kadar sürelerde kısmen yumuşamaktadır, yumuşamaya başladığı zamanlarda memelerde dolgunluk kaybı ve hafif sarkmalar tekrar edebilir. Meme estetiğinin etkisi azalmaya başladığında ameliyat 10-15 sene sonrasında revize edilir, yani uygulanan silikon çıkartılıp yenisi yerleştirilmektedir.

Meme küçültme ameliyatı veya jinekomasti gibi göğüs estetiği ameliyatları sonrasında ise etki ömürlüktür yani fazlalık yağ dokusu ve deri fazlalığı alınıp gerginlik sağlandığından sarkma tekrarlamaz. Ancak hormonal faktörlere bağlı ya da yaşlanmaya bağlı göğüs bölgesi aşırı kilo alımı ve sarkma gibi özellikler gösteriyorsa ameliyat sonrasında tekrardan memelerde büyüme ya da düşme gözlenebilir. Özetle hormonal faktörler, yaş gibi göğüs büyümesine ve sarkmasına sebep olabilecek durumlar olmadığından meme küçültme ve jinekomasti 15-20 yıl kalıcı etkisini devam ettirebilir.

Meme dolgusu ve yağ enjeksiyonu gibi ameliyatsız uygulamaların göğüslerdeki dolgunluk etkisi genellikle geçicidir ortalama 1,5-2 sene dolgunluk sağlayabilir. Yağ enjeksiyonu başarılı sonuç vermişse kalıcılık etkisi dolgu enjeksiyonuna göre çok daha uzun sürebilir. Aquafilling uygulamalı meme dolgusu ise 4 ila 7 sene kadar kalıcı etki sağlamaya destek olabilmektedir.

Meme Estetiğinin Riskleri ve Yan Etkileri Neler?

Estetik bir cerrahi olan meme estetiği genellikle riskli kabul edilmez ancak olası yan etkileri arasında; enfeksiyon gelişmesine bağlı komplikasyonlar, kanamalar, asimetrik uyumsuzluk, travmaya bağlı silikonun hasar alması, sinir ve doku hasarları ile uzun süreli ağrılar gibileri sayılabilir. Ayrıca bunlara ek olarak genel anesteziye bağlı riskler ve ameliyat öncesi gerekli prosedürlerin tam olarak takip edilmemesi de dahil edilebilir.

Göğüs estetiği uygulamasının yan etkileri operasyon sürecindeki hatalardan kaynaklı olabileceği gibi işlem sonrası dikkatsizlikten kaynaklı da gelişebilir. Örneğin korsenin vaktinden önce çıkartılması, ağır fiziksel aktiviteler içeren uygulamalar veya dikiş bölgesinin enfeksiyon kapmasına bağlı silikonların oturmasının gecikmesi ve dokuların iyileşme sürecinin gecikmesi gibi problemlere neden olabilmektedir.

Meme Estetiği Fiyatları Ne Kadar?

Özel hastaneler ve estetik kurumlarında meme estetiği uygulamalarının fiyatları ortalama 25.000 TL’den başlamaktadır ve bu fiyat 100.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Genellikle İstanbul’daki özel estetik kurumlarında ve hastanelerde meme ameliyatı diğer şehirlere kıyasla daha pahalı ve maliyetli olabilir. Ayrıca her göğüs estetiği operasyonun fiyatı stabil olmamaktadır, uygulanacak silikonun markası, türü veya ameliyatın içeriği gibi detaylar da fiyatları arttırabilmektedir.

Devlet hastanelerinde de plastik cerrahi uzmanlarınca meme büyütme, meme dikleştirme veya meme küçültme gibi tüm göğüs estetiği operasyonları sağlanabilmektedir. Genellikle birçok meme ameliyatı estetik amaçlı yapıldığından SGK indirimi sağlanamamaktadır, ancak sağlık sorunlarına bağlı meme ameliyatlarında indirim imkanı sunulabilir. Devlet hastanelerinde meme estetiği uygulamaları çok daha düşük fiyat da olmaktadır.