Yağ aldırma ameliyatı yani diğer adıyla liposuction, kilo alımına bağlı olarak vücutta biriken aşırı yağları azaltmaya yönelik bir işlemdir. Estetik amaçlı uygulanan liposuction ameliyatı karın ve bel çevresi, uyluklar, kalça, sırt ve göğüs gibi birçok farklı bölgede gerçekleştirilebilir. Genel olarak ameliyat ile kilolu görünüme sebep olan bölgesel yağ dokusu vücuttan vakum yardımıyla alınmaktadır. Bu açıdan yağ aldırma işlemi kilo vermek için en etkili operasyon ve kesin çözümdür. Liposuction işlemi her ne kadar ameliyat olarak isimlendirilse de cerrahi süreçleri çok fazla içermez, yani vücutta kesi uygulanması gibi işlemler yer almaz.

Liposuciton yaptıranlar işlem sonrası sonucundan genelde oldukça memnun kalmaktadır, çünkü oldukça etkili bir zayıflama imkanı sunar. Ayrıca bölgesel olarak zayıflamaya imkan tanıyan bu işlem sonrasında düzenli bir yaşam rutini ile takviye edildiğinde sonuçları ömür boyu kalıcı olabilecektir. Yağ aldırma işlemi genelde en sık karın bölgesine uygulanmaktadır, bu sebepten bazı durumlarda karın germe ameliyatı ile karıştırılabilir. Karın germe ameliyatı kas ve yağ dokusu üzerinde cerrahi müdahaleleri içermektedir, liposakşın işleminde ise sadece yağ dokusu çekilmekte ve azaltılmaktadır.

 

Karın Liposuction Ameliyatı Öncesi

 

Yağ Aldırma Ameliyatı (Liposuction) Nedir?

Liposuction ameliyatı ya da diğer adıyla yağ aldırma işlemi, plastik cerrahi uzmanlarınca gerçekleştirilen bölgesel bir zayıflama işlemidir. Estetik amaçlı uygulanan liposakşın vücutta sadece yağ dokusunu hedefleyerek zayıflama sağlamaktadır. Basen, uyluklar, bel çevresi, sırt veya kol gibi aşırı kilo alımına müsait bölgelerdeki sarkmaları iyileştirici etki sağlar.

Liposuction ameliyatı genellikle obezite tedavisi ile ilişkilendirilebilse de tam olarak obezite tedavisi sayılmaz. Kilo vermesine rağmen belirli bölgelerindeki kilolardan ve sarkmalardan kurtulamayan kişiler için uygundur. Ya da hiç zayıflama etkinliğinde bulunmamış kişilerde sadece belirli bölgeden yağ aldırma amaçlı yaptırabilir. Bu açıdan obezite hastaları için yağ eritme işlemi etkili bir çözüm sağlayabilir, zayıflamaya yardımcı olur.

Yağ aldırma ameliyatı bölgesel bir zayıflama imkanı sunar, vücut genelinde tam bir zayıflama imkanı sağlamamaktadır. Ancak bununla birlikte hangi kiloda olursanız olun karın, basen, bel, kalçalar veya vücudun diğer bölgelerinde kurtulmak istediğiniz bölgesel yağlardan kurtulabilirsiniz. Ancak çene altı gıdı oluşumları, yüz ve boyun gibi hassas bölgelerdeki yağ fazlalıklarından kurtulmak isterseniz yağ aldırma yerine lazer liposuction işlemini tercih etmelisiniz. Lazer liposakşın işlemi vakumlu teknikten farklı olarak yağ dokularını lazerle eritmeyi hedefler bu sebeple gıdı, yanaklar veya diğer hassas bölgelerde uygulanabilir.

Kimlere Uygulanır?

Yağ aldırma ameliyatı belirli bölgelerde yağ birikimleri olan kişilerde uygulanabilir. Ayrıca bir ameliyat uygulaması olduğudan işlemi yaptıracak hastaların 18 yaşını tamamlamış olması da önemlidir.

Liposuction ameliyatının uygulanabileceği kişiler şunlardır:

  • Belirli bölgelerinde yağ fazlalığına bağlı sarkmaları olanlar.
  • Bacak inceltme ve germe için bacak estetiği uygulamalarında.
  • Yüksek kilolara bağlı selülit oluşumlarının giderilmesinde.
  • Yağ fazlalığına bağlı kollarında sarkmalar olan kişilerde.
  • Cilt yapısının esnek ve elastik yapıda olması önemlidir.
  • Vücut kitle endeksi liposakşına uygun olan kişiler.
  • Ameliyat için herhangi bir kronik rahatsızlığı bulunmayanlar.
  • BBL ameliyatı yaptırcaklar için işlem öncesinde.

Bazı durumlarda bölgesel yağlanma fazlalığı olsa da liposuction etkili bir tedavi olmayabilir. Örneğin karın bölgesinde cilt yapısı oldukça elastikiyetini kaybetmiş durumdaysa bu koşulda cerrahi uygulamalar da gerekli olmaktadır. Yani hem yağ dokusunun azaltılması hem de diğer doku fazlalığı ile birlikte cilt fazlalığının cerrahi tekniklerle azaltılması sağlanır.

Hangi Bölgelere Uygulanır?

Yağ aldırma ameliyatı vücudun birçok farklı bölgesine uygulanabilmektedir. Genelde en sık uygulandığı bölgeler karın, bel çevresi, basen, üst bacak, kollar ve kalça sayılabilir. Bunun dışında uygulandığı diğer bölgeler arasında boyun, diz, sırt, kollar sayılabilir, koltuk altı gibi hassas bölgelerde nadiren uygulanabilir, bu gibi alanlarda genelde ameliyatsız zayıflatıcı işlemler tercih edilmektedir.

Çene altı veya yüz gibi hassas alanlarda liposuction ameliyatı uygulanamamaktadır, bu tür bölgelerde geliştirilmiş başka bölgesel zayıflama teknikleri tercih edilebilir. Ameliyatsız yağ eritme amaçlı uygulanan birçok teknik bölgesel zayıflama anlamında hassas bölgelerde yardımcı olabilmektedir. Ameliyatsız uygulamaların en başında lazer liposuction yani diğer adıyla lazer lipoliz gelmektedir.

 

Liposakşın Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 

Yağ Aldırma (Liposuction) Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Liposuction ameliyatı plastik cerrahi uzmanının ön değerlendirme süreciyle başlamaktadır. Ön değerlendirme sürecinde kişisel beklentiler dahilin bölgesel zayıflama uygulanacak bölgeye dair bir analiz gerçekleştirilir. Vücut yağ ve kas oranı gibi tetkiklerin ardından operasyon süreci planlanır.

Yağ aldırma ameliyatının aşamaları şu şekildedir:

  • Lokal anestezi veya sedasyon uygulanır.
  • Vakum için 0.5 ila 1.5 cm alan açılır.
  • Yağ dokusunu yumuşatıcı enjeksiyon uygulanır.
  • Açılan alandan vakum sokularak aspirasyon gerçekleştirilir.
  • Yağ emme işlemi tamamlanınca açılan kesi alanı dikişle kapatılır.

Ameliyat sırasında lokal anestezi uygulandığından genellikle ağrı ve acı hissedilmemektedir. İlgili bölgeden çekilecek yağ miktarı uzman kontrolünde belirli analizlere göre belirlenmektedir. Genelde kilo alımı tek bir bölgede toplandıysa yağ dokusu alımı sonrası vücut formunda oldukça etkili bir sonuç sağlanabilir, alınan yağ sonrası bölgesel incelme hemen fark edilebilmektedir.

Ameliyat ne kadar sürer?

Yağ aldırma ameliyatı ortalama 1-1,5 saat sürmektedir, genelde işlem uygulanan bölgeye göre süreç uzayabilir ya da kısalabilmektedir. İşlem tamamlandıktan sonra dikiş uygulanan alana bandaj uygulanır ve daha sonrasında korse takılmaktadır. Takılan korsenin ortalama 4-6 hafta kalması gerekli olmaktadır, korse hem koruyucu işlev sağlar hem de yağ dokusunun azaltılması sonrası o bölgeye baskı uygulayarak şekillenmesinde yardımcıdır.

Yağ Aldırma Sonrası Kaç Kilo Verilir?

Bölgesel olarak yağ dokularının azaltılmasını sağlayan yağ aldırma ameliyatı, görünüm olarak çok büyük bir incelme ve zayıflama sağlamaktadır. Ancak alınan dokular yağ dokusu olduğundan kilo verme açısından büyük bir fark oluşmaz, bu açıdan verilen kilo miktarı 1-2 kilo arasında olabilecektir.

Kilo vermek için en sağlıklı yöntem zayıflamaya yönelik egzersizleri uygulamaktadır. Egzersizlerle birlikte kombine edilen liposuction hem görünümde oldukça incelme sağlamakta hem de kilo olarak azalma sağlamaktadır. Ayrıca ameliyat sonrası bölgesel zayıflama sağlansa da tekrardan kilo almak sarkmalara sebep olabilir.

 

Yağ Aldırma Ameliyatı Sonrası

 

Liposuction Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Vücuttaki bölgesel sarkmalar ve fazlalık yağlara etkili bir çözüm sunan liposuction ameliyatı sonrası iyileşme süreci genellikle hızlı olmaktadır. Ameliyat tamamlandıktan sonra işlem uygulanan bölgeye korse takılmakta ve olası komplikasyon gelişme riski için önlem sağlanmaktadır. Doktor kontrollü şekilde operasyon sonrası iyileşme süreci yürütülür.

Yağ aldırma ameliyatı sonrası işlem uygulanan bölgede ağrı ve morluklar olması olağan bir durumdur. Bu sebeple işlem tamamlandıktan sonra korse ile ağrı kontrolü de sağlanır. Takılan korse ile aynı zamanda ödem ve kanamaların oluşması engellenmiş olur. Ameliyat bölgesi ilk haftalarda şişkin ve kanlı bir yapıda görünebilir, yavaş yavaş iyileşme ve adaptasyon sağlanmaktadır. İlk günlerde işlem bölgesinde duyu kaybı olması da olağan bir durumdur.

Ameliyat sonrası 1-2 aylık süreç boyunca ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır. Doktorun önermiş olduğu hafif egzersizler uygulanabilir. Yaraların iyileştiği 1-2 aylık süreç sonrasında diğer fiziksel aktiviteler de uygulanabilir. Yağ aldırma ameliyatı genel olarak bölgesel alanda kalıcı bir etki sağlar ve uygulandığı bölgede incelme ameliyattan sonra fark edilir. Ancak operasyon sonrası aşırı ve düzensiz beslenme, hareketsiz hayat düzeni gibi durumlara bağlı olarak işlem uygulanan bölgede tekrardan yağ kitlesi oluşması olası bir durumdur.

Yağ Aldırma Ameliyatının Riskleri Neler?

Liposuction ameliyatı genel olarak riskli bir işlem olmasa da belirli durumlarda ciddi komplikasyonlar gözlenebilmektedir. Bölgesel yağ alımı sürecinde fazla yağ dokusunun alınması veya hatalı cerrahi uygulamalara bağlı ölüm gibi vakalar gözlenmektedir. Ancak bunlar çok nadir sonuçlardır, genelde plastik cerrahi uzmanı kontrolünde yürütülen operasyonlarda uygulamanın tüm süreci stabildir, belirli miktarda enjeksiyon uygulanıp uygun miktarda yağ aspire edilir.

Yağ aldırma ameliyatının diğer riskleri arasında şunlar sayılabilir:

  • Ameliyat sonrası enfeksiyon gelişmesi
  • Cildin liposakşına uygun olmaması sebebiyle cilt sorunları
  • Alerjik reaksiyonlara bağlı komplikasyonlar
  • Sinir veya damar zedelenmesine bağlı riskler
  • Estetik açıdan istenmeyen bir formun oluşması

Başarılı bir yağ aldırma işlemi için uzman bir plastik cerrah ile süreci yürütmeniz riskleri minimize etmek açısından kritik öneme sahiptir. Bununla birlikte ameliyat öncesi ve sonrası doktorunuzun tavsiye ettiği hususlara dikkat etmeniz de operasyonun başarısı için önemli etkenlerden biridir.

Lazer Liposuction Nedir?

Ameliyatsız yağ aldırma olarak da isimlendirilen lazer liposuction, cerrahi müdahale olmadan lazerli cihaz yardımıyla bölgesel zayıflama işleminin sağlanmasıdır. Bu lazerli ameliyatsız teknik daha çok lipoliz olarak isimlendirilir ve lipoliz uygulamasının da farklı lazerden başka farklı metotları da bulunur.

Aynı ameliyat işleminde olduğu gibi lazer liposakşın işleminde de karın, bel çevresi, bacak ve diğer tüm bölgelere uygulanabilir. Bununla birlikte lipoliz işlemi gıdı bölgesi, koltuk altı, yanaklar ve hatta göz altlarına dahi uygulanabilmektedir.

Ameliyatsız yağ aldırma işlemi hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz “Lipoliz Nedir, Ne İşe Yarar?” yazımıza göz atabilirsiniz.

Lazer liposuction mu, yağ aldırma mı?

Yağ aldırma ameliyatı cerrahi bir süreçtir ve bölgesel olarak karın, basen, kalça, bel çevresi, boyun gibi vücudun birçok bölgesinde yüksek oranda yağ dokusunu azaltmayı sağlar. Buna karşın lazer liposuction işlemi ise lazer yardımıyla cilt altında yağ dokularını tetikleyerek erimesini ve vücuttan idrar ve ter gibi yollarla atılmasını sağlar. Ameliyatsız uygulanan lazer liposuction işlemi belirli seans aralıklarıyla uygulanır ve yağ aldırma ameliyatına kıyasla daha az yağ yakımı sağlamaktadır.

Yağ Aldırma Ameliyatı (Liposuction) Fiyatları Ne Kadar?

Estetik uygulaması olan yağ aldırma ameliyatının fiyatı ortalama 25.000-75.000 TL arasında değişkenlik gösterir. Genel olarak liposuction ameliyatının fiyatları İstanbul veya diğer şehirlere göre farklılaşmaktadır. Her özel hastane veya estetik kliniğinin sağlık servisine göre fiyat politikası ayrı olmaktadır.

Devlet hastanelerinde de yağ aldırma ameliyatı yaptırılabilmektedir, ücretleri genellikle özel hastane ve estetik kliniklerine göre çok daha düşük fiyatlarda olmaktadır. Liposuction estetik bir uygulama olduğundan devlet hastanelerinde SGK indiriminden yararlanılamamaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Karın germe mi, yağ aldırma ameliyatı mı?

Yağ aldırma ameliyatı karın bölgesindeki cildin elastikiyet durumu iyi olduğu durumlarda mümkündür. Oldukça sarkmış ve cilt elastikiyeti oldukça düşük olan karın bölgesi için uygun olan tedavi karın germe ameliyatıdır.

Liposuction sonrası vücut ne kadar sürede şekil alır?

Yağ aldırma yani liposuciton işlemi sonrası 1 aylık süreçte vücutta şişlikler ve morluklar devam etmektedir. Ayrıca korse kullanımı devam edebilir, bu açıdan 2 ay sonrası şişlik ve yaraların iyileşmesi ile vücut şeklini almış olur.

Liposuction ameliyatı zor mu?

Liposuction ameliyatı genel olarak zor bir prosedür içermez. Ancak ameliyat sonrası ağrı ve morluklar olması ve iyileşme sürecinin yavaş ilerlemesi sebebiyle işlem sonrası biraz zorlu geçebilmektedir.

Liposuction için ideal kilo kaç olmalı?

Genelikle liposuction ameliyatı bölgesel yağ oranına hedefli bir operasyon olduğundan genel olarak kilodan ziyade bölgesel yağ kas oranı değerlendirilir. Bölgesel yağ oranı %30'lardan yüksek olan kişiler isterlerse yağ aldırma işlemi yaptırabilirler.