Botoks, Clostridium botulinum bakterisinden elde edilen botulinum toksininin kırışıklıkları iyileştirme gibi kozmetik amaçlarla kullanılmasıdır. Botolinum toksini aslında bakterinin üretmiş olduğu bir zehirdir ve kısmi olarak felç etkisi oluşturur ve sinirlerdeki duyuları uyuşturmaktadır. Bu sebeple cilt kırışıklıklarına sebep olan kas ve sinir deformasyonları botox enjeksiyonu ile kısmen duyarsızlaştırılarak  kırışıklıklar iyileştirilebilmektedir. Kırışıklıkları iyileştirmenin yanı sıra yüzü yaşlı gösterebilen alın çizgilerinin de giderilmesinde en etkili ve kesin çözümü sunar.

En sık yüz kırışıklıklarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılan botoks, faydaları sebebiyle daha birçok farklı amaç için de kullanılabilmektedir. Örneğin geceleri uyurken diş sıkması ve diş gıcırdatma gibi problemleri olan kişilerde çene botoksu uygulanarak iyileştirici etki sağlanabilir. Bununla birlikte migren ve sürekli baş ağrılarını hafifletmek ve aşırı terleme sorunlarını iyileştirmek gibi amaçlarla da uygulanabilir. Bunlarla birlikte botoksun daha birçok kullanım alanı mevcuttur, ancak en sık estetik amaçlı kullanıldığından genel olarak kırışıklık giderici etkisi ile tanınır.

 

Göz çevresi botoks işlemi

 

Botoks Nedir, Ne İşe Yarar?

Botolinum toxin isminde türemiş olan botoks işlemi, Clostridium botulinum adlı bakterinin üretmiş oldu zehirden elde edilen bir enjeksiyon tedavisidir. Bu enjeksiyonun içeriğinde botolinum toksininin yanı sıra, su, tuz ve bazen albümin gibi maddeler de bulunabilir, üretimi ilaç şirketlerince ilgili testler ve tıbbi onaylar alınarak sağlanır.

Yaygın bilinenin aksine botolinum toksini bir yılan zehri değildir, Clostridium bakterisinin ürettiği bir zehirdir ve bu zehir sinirlerde ve kaslarda kısmi duyarsızlık oluşturur. Tıbbi koşullar altında bu zehir cilde uygulanabilecek dozajlarda geliştirilir ve estetik veya diğer amaçlarla kullanıma uygun hale getirilir.

Kırışıklıkların giderilmesi, gençleştirme, mimiklerin iyileştirilmesi gibi birçok faydası bulunan botox cilt güzelleştiren bir uygulamadır. Cilde uygulandıktan sonra gençleştirici ve güzelleştirici etkisi ile beraber aynı zamanda parlaklık da kazandırmaktadır. Yüze parlak ve genç bir görünüm sağlamasının yanı sıra gerginlik de sağlayarak kısmen yüz germe ameliyatı yerine tercih edilebilir.

Botoksun uygulanma amaçları şu şekildedir:

  • Yüzde kırışıklık ve çizgilerin giderilmesi
  • Kaşlarda kaldırma ve gerginlik
  • Cilt güzelleştirme ve parlaklığı sağlama
  • Migren ve geçmeyen baş ağrıları tedavisi
  • Çene kasılmaları, diş sıkma tedavisi
  • Kalın bacakların inceltilmesi
  • Tik ve mimik rahatsızlıkların tedavisi
  • Ciltte aşırı terleme tedavisi

Yaz veya kış fark etmeksizin her mevsimde uygulanabilen botoks işleminin sayılan bu kullanım alanları sayesinde, ameliyatsız uygulanan estetik prosedürleri içerisinde en çok tercih edilenlerden biridir. Ayrıca iğneli uygulama dışında botoks obezite tedavisi amaçlı mideye de uygulanabilmektedir. Mide botoksu denen bu uygulama mide kaslarını zayıflatarak kişinin sindirim sürecini optimize etmektedir.

Hangi Bölgelere Yapılır?

Botoks en sık yüz estetiği ve cilt güzelleştirme amaçlı kullanılır ve herkeste farklı bölgelerde kırışıklık ve çizgiler oluşabildiğinden uygulanan bölgeler kişiden kişiye değişkenlik gösterir.

İşlemin uygulandığı bölgeler şu şekildedir:

  • Alın bölgesi
  • Ağız çevresi
  • Boyun
  • Kaş arası
  • Göz çevresi
  • Çene
  • Koltuk altı
  • Eller

İşlemin uygulandığı bu bölgelerin herbirinde farklı kas grupları yer almaktadır, bu sebeple botoksun kalıcılığı her bölgede farklı sürmektedir. Örneğin ağız çevresi, göz çevresi ve alın gibi bölgelerde çalışan kas grupları büyük kas gruplarından olduğundan botox kalıcılığı diğer bölgelere göre daha az sürebilir. Genelde işlemin yılda birkaç kere yenilenmesi kalıcı etkisini korumak için yeterli olmaktadır. Bununla birlikte ağız çevresinde uygulama yaparken botoksla dudak dolgusu kombine edilerek daha güçlü etki elde edilebilmektedir.

Kimler Botoks Yaptırabilir?

Genel olarak botox uygulamasını kas ve sinir sistemine bağlı rahatsızlığı olmayan kişiler ve uygulamanın bileşenlerine alerjik reaksiyonları olmayan 18 yaş üstü kişiler uygulatabilir. İşlem sonrası birkaç gün genelde mimiklerde donukluk oluşmaktadır, bu sebeple uygulamanın etkisi tam olarak anlaşılamayabilir.

Zaman geçtikçe kas ve mimik hareketleri tekrardan sağlanabilir ve uygulamanın etkisi tam olarak anlaşılabilir. Botolinum toksini uzun süreler etkisini koruyabilir ancak zamanla etkisini yitirir, bu sebeple bir kere botoks uygulanması yeterli değildir, işlem yılda birkaç kere yenilenmelidir.

 

Alın Botoksu Sonrası Cilt Parlar mı?

 

Botoks Nasıl Yapılır?

Sağlık ve estetik uzmanlarınca ön değerlendirme süreciyle başlayan botoks uygulaması öncesinde işlem uygulanacak bölgenin fotoğraf çekimi sağlanır. Ayrıca ön değerlendirme sürecinde işlem sonrası etkisinin nasıl olacağı simüle edilmektedir.

Botoksun tüm aşamaları şu şekilde olmaktadır:

  • İşlem uygulanacak alan steril hale getirilir.
  • Anestezik krem uygulanarak acı hissedilmemesi sağlanır.
  • Botox enjeksiyonu belirli kas gruplarına enjekte edilir.
  • İğneli işlem tamamlandıktan sonra masaj ile yayılması sağlanır.

Genel olarak işlem sürecinde veya sonrasında acı hissedilmemektedir, ancak iğne uygulanan bölgelerde hafif şişlikler oluşması olası bir durumdur. Bununla birlikte işlemden sonra mimiklerde donukluk ve hissizlik hali olması normal bir durumdur, birkaç gün sonra mimikler ve yüz kasları tekrardan hareket ettirilebilmektedir. Ayrıca alın, kaş arası veya göz çevresi gibi göz yakın kas gruplarına uygulanan botox sonrası göz kapaklarında düşüklük durumlar da gözlenebilir, bu durum geçicidir.

İşlem ne kadar sürer?

Botoks işlemi oldukça kısa sürer, ortalama tüm süreç 15-30 dakikada tamamlanmaktadır. Aynı anda birçok farklı alana işlem uygulanabilmektedir veya kombine olarak dolgu enjeksiyonları, mezoterapi, prp tedavisi gibi işlemler de tercih edilebilir. Botoks uygulaması yaptırmak için estetik uzmanları, plastik cerrahlar veya dermatoloji uzmanlarından randevu alabilirsiniz.

Botoks işlemi yılda birkaç seans olarak uygulanabilir, uygulanan seans sonrası kırışıklıklara sebep olan kas grupları aylarca pasif konumda kalır bu sebeple etkisi aylarca sürmektedir. Gençleştirici etkisi oldukça yüksek olan botox, ayrıca seans ücretleri oldukça düşük fiyatlarda olmaktadır. Genelde cerrahi bir uygulama olmadığından birçok estetik ve sağlık kurumunda uzmanlar kontrolünde yapılabilmektedir. Bu ameliyatsız gençleştirici uygulamayı yaptıran kişiler cilt sağlığı ve diğer sağlık koşullarına bağlı olarak 5 ila 10 yıl gençleşebilmektedirler.

Botoks Etkisi Ne Zaman Başlar, Ne Kadar Sürer?

Uygulama sonrası botoks etkisi birkaç gün içinde belirginleşmeye başlar, tam etkisi ise 7 ila 14 günlük süre içerisinde kendini göstermektedir. Enjeksiyon uygulandığı ilk günlerde kas faaliyetlerinin azalması ile kırışıklıklar ve çizgiler yavaş yavaş düzleşmeye başlar ve cilt formu 1-2 haftalık süre içerisinde oldukça belirgin olmaya başlar. Bununla birlikte uygulama sonrası kişilerin cilt sağlığı durumuna göre etkisinin farklı sonuçları olabilir.

Botoksun etkisi ortalama 5-6 ay sürmektedir, ancak her uygulandığı alanda kalıcılığı farklılaşabilir. Yapılan botox enjeksiyonu sonrası kalıcılığı uygulanan enjeksiyonun markası, kişinin metabolizması ve işlemin yapıldığı kas grubuna göre değişken olmaktadır. Bu açıdan yüzde alın, ağız çevresi, çene, göz çevresi gibi mimiklere bağlı çok fazla kullanılan kas grupları enjeksiyonun kalıcılık süresinde temel oluşturur.

Ortlama olarak bir yıl içerisinde 2-3 seans botoks işleminin tekrarlanması normaldir, kişisel faktörlere bağlı etkisinin daha kısa sürdüğü kişiler işlemi daha sık yaptırabilir. Genelde botoks enjeksiyonu cilde zararlı bileşenler içermez ve alerjik bir reaksiyon olmadığı durumlarda zararları olabilecek bir tedavi değildir.

Kaç ayda bir yapılır?

Botoks işlemi 4 ila 6 ayda bir tekrarlanabilir, etkisinin çabuk geçmesi durumunda seans süreleri daha da sıklaştırılabilmektedir. Alın, kaş arası, ağız ve göz çevresi gibi alanlarda botoks etkisinin azalması ile 4. veya 5. aylarda tekrardan yaptırılabilir. İşlemin etkisinin tamamen geçmeden tekrar yapılması yüz kasları veya cilt için zararlı bir durum oluşturmamaktadır.

 

Çene (Diş Sıkma) Botoksu

 

Botokstan Sonra Neler Yapılmalı ve Neler Yapılmamalı?

Botoks işlemi sonrasında bazı hususlara dikkat edilmesi operasyonun başarısı için etkili olmaktadır. Bu açıdan işlemden sonra gün içinde başın belirli bir süre dik tutulması, yüz kasların olabildiğince çalıştırılmaması ve güneş ışığına uzun süre maruz kalmaktan kaçınılması gibi belirli faktörler bulunur.

Botoks sonrası yapılmaması gerekenler şunlar olabilir:

  • İşlem yapılan bölgeye temas edilmesi
  • Yüz kaslarını oynatmaya çalışma
  • Su ile yüzün temas etmesi
  • Yatarken botoks bölgesine doğru uzanma
  • Ağır ve terlemeye sebep olabilecek egzersizler yapma

Botoks işleminden sonra genelde sağlık uzmanı gerekli bilgileri sağlamaktadır. Genelde bilinmesi gerekenler arasında işlem sonrası 3-4 saat başın dik tutulması, eğilmeme ve yatılmaması sayılabilir. Daha sonrasında 7-8 saatlik süre boyunca yüze sıcak su ile temas edilmemesi ve banyo yapılmaması da uygulamanın etkisi açısından önemlidir. Aynı zamanda 2-3 günlük süreçte yatarken veya uzanırken yüz üstü uyumamaya da dikkat edilmelidir.

Botoksun Yan Etkileri Neler?

Basit ve acısız bir işlem olan botoks uygulamasının genelde bir riski ve komplikasyonu bulunmaz. Ancak yine de bazı durumlara bağlı yan etkileri gözlenebilir. Yan etkileri arasında geçici göz kapaklarında düşüklük, baş ağrısı, yüz mimiklerinin hissizleşmesi, kaşların aşırı kalkık durumda olması, işlem bölgesinde şişlik ve ödem gelişmesi gibileri sayılabilir. Ayrıca ağız çevresi veya çene gibi bölgelere uygulanan botox sonrası ağız açıp kapamada da belirli bir süre zorluk yaşanabilir.

Genellikle bazı dönemlerde veya bazı hastalığı olan kişilere de botoks uygulanması riskler oluşturabileceğinden bu kişilerde uygulanmaması daha sağlıklı olacaktır. Bu açıdan hamilelik ve emzirme döneminde olan anneler ve kas rahatsızlığı olan hastaların bu işlemden kaçınması önemli ve kritik olabilir.

Botoks Fiyatları Ne Kadar?

Genel olarak botoks fiyatı uygulanan bölgeye göre farklı fiyatlarda olmaktadır, ortalama fiyatları 700 TL ila 3.000 TL arasında değişkenlik gösterir. Botoksu estetik klinikleri, cilt sağlığı klinikleri veya özel hastaneler uygulamaktadır, ortalama 700-1.000 TL’den başlayan seans ücretlerine botox yaptırabilirsiniz. Ayrıca özel sağlık kurumlarındaki fiyatlar İstanbul veya diğer şehirlerde farklılaşabilmektedir.

Yapılan yeni güncellemelere göre botoks işlemi devlet hastanelerinin bazılarında da tedavi olarak sunulmaya başlamıştır. Ancak her devlet hastanesinde botoks işlemi mevcut olmayabilir. Uygulamanın mevcut olduğu hastanelerde plastik cerrahi veya dermatoloji branşlarına başvurarak botox yaptırabilirsiniz. Ancak estetik bir uygulama olduğu için SGK indiriminden yararlanılamamaktadır, fakat fiyatları özel kurumlara göre çok daha düşük olur.

Sık Sorulan Sorular

40 yaşından sonra botoks yaptırılır mı?

Botoks yaptırmak için 40 yaş üstü olmanın bir sakıncası yoktur, işlem yaptırılabilir. Ancak işlem öncesi cilt durumu gibi kriterler değerlendirilir. Eğer gençleştirici müdahale farklı işlemleri gerektiriyorsa bu işlemler botox ile kombine edilebilir veya doğuran dolgu veya cerrahi yaklaşımlara yöneltilebilir.

Botoks kaç yaş gençleştirir?

Uygulama sonrası botoksun 5-10 yıl gençleştirici etki sağlayacağı ön görülebilir. Ancak işlem öncesi kişinin yüzündeki kırışıklıkların durumu ve cilt sağlığı gibi faktörlere göre kaç yaş gençleştirici etki sağlayacağı değişkendir.

Botoks kaçıncı günde oturur?

Yüze uygulanan botoks ortalama 7-10 günlük sürede oturmakta ve kırışıklıklar tamamen geçmektedir. Botoksun oturması ile yüz kasları tekrardan rahatlıkla hareket ettirilebilir.

Botoks gülüşü etkiler mi?

Ağız çevresi veya çeneye uygulanan botoks ilk günlerde gülüşü ve ağız mimiklerini tamamen etkilemektedir. Ancak enjeksiyon oturduktan sonra mimikler tekrardan hareket ettirilebilir ve gülüş mimikleri kısıtlanmaz. Aynı şekilde alın ve kaşı etkileyecek uygulamalarda da bu durum geçerlidir.

Botoks ile kaş kalkar mı?

Alın ve göz çevresine uygulanan botoks, kaşda lifting yani kaldırıcı etki sağlamaktadır. Bu açıdan kaş kaldırma işlemine alternatif olarak botox ameliyatsız olarak pratik bir çözüm sağlamaktadır.