Karın germe ameliyatı ya da diğer adıyla abdominoplasti karın bölgesinde gerçekleştirilen bir germe işlemidir. Aşırı kilo alıp vermeye bağlı, obeziteye bağlı ya da hamilelik sonrası karın bölgesinde deformasyonlar sonucu sarkık karın ve göbek oluşumu gözlenebilmektedir. Kilo alıp verme, gebelik gibi durumlar karın bölgesindeki deriyi aşırı derecede esnetmesi sonrası deri tabakasında sarkmalar, çatlaklar gelişir. Abdominoplasti uygulaması ise oluşan bu deri fazlalıklarını alıp gerekli görülürse yağ fazlalıklarının alınması ve derinin tekrardan gergin ve güzel görünmesini sağlamaktadır.

Abdominoplasti ameliyatı karın bölgesindeki sarkmaların durumuna göre farklı cerrahi yaklaşımlarla uygulanabilmektedir. Genellikle deride fazla deformasyon olmayan hafif göbek oluşumlarında yani diğer adıyla armut göbek formunda mini abdominoplasti tekniği ile müdahale sağlanır. Sarkmaların fazla kilolara bağlı bel çevresinede yayıldığı durumlarda ise kesiler bel çevresini de kapsayacak şekilde geniş alana uygulanır ve bu işlem çevresel karın germe adı altında uygulanmaktadır. Karın germe ameliyatı genellikle kilo vermeye yönelik bir operasyon sayılmaz ancak dolaylı yoldan kilo vermeyi desteklemektedir.

 

Karın Germe Ameliyatı (Abdominoplasti)

 

Karın Germe Ameliyatı (Abdominoplasti) Nedir?

Abdominoplasti yani karın germe ameliyatı karın bölgesinde belirli faktörlere bağlı gelişen deformasyon sonucu sarkmaları düzelten plastik cerrahi uygulamasıdır. Uygulanan kesi tekniği ve gerçekleştirilecek abdominoplasti uygulamasına göre 3 türü bulunmaktadır; tam karın germe, mini karın germe ve çevresel abdominoplasti olarak uygulanmaktadır. Ameliyat hangi tür uygulama olursa olsun müdahale sürecinde değişkenlik olabilir. Örneğin fazlalık yağ dokularına sahip olmayan ancak tüm karın bölgesinde deri gevşemesine bağlı sarkmaları olan kişilerde sadece karın kasları sıkılaştırılarak fazlalık derilerin alınması müdahalesi sağlanmaktadır.

Deri fazlalığı ve göbek bölgesindeki sarkmalarla birlikte yağ fazlalığına sahip olan kişilerde karın germe ameliyatı içerisinde liposuction (yağ alımı) işlemi de sağlanmaktadır. Veya daha hafif yağ dokularına bağlı sarkmalar için planlı bir operasyon geliştirilerek öncesinde lazer liposuction (lipoliz) uygulaması sağlanarak abdominoplasti uygulanabilecektir. Ameliyat sonrası genellikle iyileşme süreci yavaş ilerleyebilir, bu sebeple başka cerrahi operasyonlarla kombine şekilde uygulanmamaktadır. Ancak liposuction ile alınan yağ dokuları yüze yağ enjeksiyonu gibi hafif uygulamalar için kombine uygulanabilir.

Abdominoplasti ameliyatı türleri neler?

Karın germe ameliyatının 3 farklı uygulama çeşidi bulunur; bunlar tam abdominoplasti, kısmi (mini) abdominoplasti ve çevresel abdominoplastidir. Tam karın germe ameliyatı sezaryen doğum için kesi uygulanan bölgeye yani iki leğen kemiği hizası boyunca enine kesi uygulanarak gerçekleştirilir. Genellikle göbek deliğinin tekrardan konumlandırılması ve liposuction işlemi de bu operasyon sürecinde sağlanmaktadır, ancak yağ dokusu az ise yağ alımı sağlanmaz, çünkü risklere sebep olabilir.

Mini abdominoplasti uygulaması daha minimal kesilerle sadece hafif göbek sarkması durumlarında uygulanmaktadır. Armut göbek görünümü ve hafif deri sarkmaları uygulanan minimal kesilerle iyileştirilmekte ve gerginlik sağlanmaktadır. Çevresel karın germe ise tam karın germe uygulamasına ek olarak uygulamanın bel çevresine de genişletilmiş halidir. Yani bel çevresine erişilebilecek düzeyde kesi uygulanır ve karın ile birlikte belde inceltme ve germe sağlanır.

Göbek (Karın) Sarkması Neden Olur?

Sarkık göbek ve karın sarkması yaş, düzensiz beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, obezite, hamilelik ve genetik faktörler gibi birçok farklı duruma bağlı oluşabilmektedir. Genellikle tüm bu faktörler birlikte de karın sarkmasına ve göbek oluşumuna sebep olabileceği gibi sadece hamilelik ve yaş gibi durumlar da yeterli olabilmektedir.

Kadınlarda karın bölgesindeki kas yapıları daha gevşek ve hamilelik gibi hormonal durumları bulunabildiğinden erkeklere oranla sarkık karın gelişmesi durumu daha yüksek ihtimaldir. Ancak erkeklerde de fazla kilo almaya bağlı karın ve bel çevresindeki yağlanmalar hızlı bir şekilde kas üstünde yağlanma ile deri tabakasında deformasyona sebep olabilir.

Karın bölgesinde yağ dokusunun artmasına bağlı öbek oluşması ve karındaki derinin gevşemesine bağlı karın sarkmasının gelişmesi sürece göre ilerlemektedir. Yani karın bölgesinde başlangıç aşamasında herhangi bir gevşeme bulunmazken yavaş yavaş elastikiyet kaybı ile cilt çatlakları ve yumuşak deri tabakasının aşağı sarkması gelişmektedir.

 

Mini Karın Germe Ameliyatı Fiyatları

 

Karın Germe Ameliyatı – Abdominoplasti Kimlere Yapılır?

Abdominoplasti karın germe ameliyatı belirli kişilere uygulanabilmektedir, uygun olmayan kişilerin yaptırması ciddi komplikasyonlara sebep olabilir. Genellikle obezite rahatsızlığı olanlar, aşırı kiloya bağlı veya hamilelik sonrası kişiler en sık abdominoplasti yaptıranlardır. Bununla birlikte hafif göbek ve karın bölgesi sarkmaları olanlar mini abdominoplasti operasyonundan uygun desteği alabilirler.

Karın germe operasyonu yaptırabilecek kişiler genel olarak şunlardır:

  • İdeal vücut ağırlığına sahip olmak, 3-4 aylık bir sürede aynı kilo aralıklarında olunması beklenir.
  • Ameliyat prosedürleri için sağlık koşullarını karşılamak, örneğin diyabet, pıhtılaşma rahasızlıklarının olmaması gibi.
  • Yaşlanmaya bağlı karın sarkmaları olanlar karın germe yaptırabilir, ancak belirli yaş üstünde doku iyileşmesinin yavaş olabilmesine bağlı uygulanmaması daha sağlıklı olacaktır.
  • Obeziteye bağlı karın bölgesinde ve bel çevresinde aşırı yağlanma ve karın sarkması olanlar. Öncesinde diyetisyen desteği alınması da gerekli olmaktadır.
  • Hamilelik sürecinde doğum sonrası karın bölgesinde sarkmalar oluşanlar lohusa dönemi sonrasında yaptırabilir.
  • Gebelik düşünenler abdominoplasti ameliyatını 1,5-2 sene erteleyebilir. Karın içinde uygulanan ameliyat her ne kadar doğum sürecini etkilemese de iyileşme süreci zorlu olabileceğinden doğumdan belli bir süre önce veya sonra düşünülmelidir.

Karın germe ameliyatı olanlar genellikle memnundur, başlangıça iyileşme süreci biraz ağrılı geçebilmektedir. Operasyon sonrası 1-2 aylık sürede korsenin çıkarılması ile karındaki gerginlik etkileri hemen anlaşılmaktadır. Dikiş izleri görünmeyen bölgelere uygulandığından çok belirgin değildir, 6-8 aylık bir sürede dikiş izleride etkisini tamamen kaybedecektir.

Ameliyatın faydaları ve avantajları nelerdir?

Karın germe ameliyatı sonrası beden ölçüsü küçültmekte, deri çatlakları ve selülitlerin etkisi azaltılmakta, gergin ve genç bir karın bölgesi sağlanmaktadır. Ayrıca abdominoplasti ameliyatı göbek görünümünü gidermenin yanı sıra kilo vermeye de yardımcı olmaktadır ve deri fazlalıklarının alınması ile gerginlik sağlanması vücudun alt bölgesi olan bikini bölgesindeki sarkmaları da hafifletmektedir.

Karın germenin genellikle ilk evreleri biraz ağrılı olabilir, ancak iyileşme sonrası vücut formunda hem görünüm hem de fonksiyonel olarak fayda ve iyileştirme sağlanmaktadır. Liposuction işlemine kıyasla karın germe hem yağ dokusunun azaltılması hem de deri fazlalıklarının giderilmesine yönelik olduğundan daha avantajlı konumdadır.

Karın Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göbek ve karın sarkmalarına uygulanan karın germe ameliyatı öncesi plastik cerrah ile ön değerlendirme süreci uygulanmaktadır. Ön değerlendirme sürecinde genel sağlık muayenesi ve derideki deformasyon, vücut kitle indeksi, göbek ve bel çevresindeki yağ oranı gibi değerlendirmeler sağlanacaktır.

Ön değerlendirme sonrası abdominoplasti ameliyatının aşamaları şu şekildedir:

  • Gerginlik sağlanacak bölge ve yağ alımı sağlanacak ise ilgili işaretlemeler yapılır.
  • Genel anestezi uygulanarak veya duruma göre karında lokal anestezi uygulanarak uyuşturma sağlanır.
  • Sezaryen doğum için kesi uygulanan iki leğen kemiği arasında uygun şekilde kesi sağlanır.
  • Kesi mini abdominoplasti için daha minimal alandadır veya çevresel karın germe için daha geniş alandadır.
  • Eğer liposuction sağlanacak ise kesi ile birlikte yağ alınması sağlanabilir, ya da yağ dokusu deri kaldırıldığında azaltılır.
  • İki leğen kemiği arası kesi uygulandıktan sonra deri tabakası yukarı kaldırılır ve karın kaslarının sıkılaşması için dikiş uygulanır. Karın içinde uygulanan bu dikiş vücut içinde eriyen liflerle sağlanır, herhangi bir komplikasyona sebep olmamaktadır.
  • Karın içinde sıkılaştırma sağlandıktan sonra deri fazlalığı uygun şekilde kesilmektedir, ayrıca bu aşamada göbek deliğide uygun şekilde konumlandırılır.
  • Tüm işlem tamamlandıktan sonra kaldırılan ve azaltılan deri fazlalığı daha gergin bir yapıda kesi uygulanan alana tekrardan dikilmektedir. Dikiş izi bikini bölgesinde kalmaktadır, belirli bir süre sonra etkisini ve belirginliğini kaybedecektir.

Karın germe ameliyatı sırasında genellikle anesteziye bağlı herhangi bir acı hissedilmez. Ancak ameliyat sonrası karın bölgesinde 3-4 gün boyunca ağrı ve şişlikler gözlenmesi olası bir durumdur. Ameliyat sonrasında 1 gün hastanede kalmanız gerekli olabilir daha sonrasında taburcu olabilirsiniz. Hızlı iyileşme ve ağrı kontrolü için doktorunuz size uygun desteği sağlayacaktır.

Ameliyat kaç saat sürer?

Karın germe ameliyatı ortalama 2-3 saat sürmektedir, mini abdominoplasti gibi daha az prosedürleri içeren uygulamalar 1-2 saat sürebilir. Ayrıca operasyon sırasında yağ dokusunun çıkarılması, liposuction veya bel bölgesine de uygulanması gibi durumlar mevcutsa ameliyat 3 saatlik süreleri de aşabilir. Genelde tüm abdominoplasti uygulamaları genel anestezi altında uygulanır, bu sebeple anestezi sonrası 1 gün hastanede kalınması sağlanmaktadır.

 

Abdominoplasti Öncesi ve Sonrası Nasıldır?

 

Karın Germe Ameliyatı Sonrası Kaç Kilo Verilir?

Abdominoplastik karın germe ameliyatı esnasında yağ yakımı (liposuction) uygulandığında 1-2 kiloya kadar kilo verilmektedir. Karın germe genelde kilo verme hedefli bir uygulama değildir, deri sarkmalarının iyileştirilmesini ve gergin bir vücut kazandırılmasını amaçlar. Ancak abdominoplasti yağ yakımı uygulaması ile desteklendiğinde vücutta kilo olarak çok kayıp olmasa da yağ dokusunun azalmasına bağlı vücut formunda ve karın bölgesinde incelme oldukça fazla olmaktadır.

Karın germe ameliyatı olanların hepsinde kilo verilmesi stabil olmayabilir, herkeste yağ ve kas oranı farklı olduğundan işlem sonrası sonuç da farklı olmaktadır. Mini abdominoplasti gibi uygulamalarda neredeyse hiç kilo kaybı söz konusu değilken karın ve göbek görünümünde oldukça fazla iyileşme sağlanmaktadır.

Abdominoplasti Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Karın germe ameliyatı genellikle riskli bir uygulama olmasa da enfeksiyon, kanama, derinin fazla gerilmesine bağlı form bozukluklukları veya ameliyat sonrası uzun süreli ağrılar olası yan etkileri ve komplikasyonları arasında değerlendirilebilir. Uygulamanın ne kadar riskleri içereceği operasyonun içeriğine göre değişkenlik de göstermektedir.

Hafif müdahaleleri içeren mini karın germe ameliyatı daha az riskleri içerirken daha geniş bölgeyi kapsayan karın germe daha riskli olabilmektedir. Ayrıca operasyonun liposuction uygulaması içermesi veya içermemesine göre de risk oranı değişkendir, liposuction uygulandığında yağ alımına bağlı komplikasyonlar da olası riskleri arasında sayılabilir.

Abdominoplasti uygulamasının riskleri yaş faktörüne bağlı da değişkenlik gösterir. Genelde dokuların iyileşme hızı yüksek olan genç ve orta yaştaki kişilerde ameliyat sonrası iyileşme hızlı sağlanabilir. 55-60 yaş üstü kişilerde ise iyileşme süreci ve adaptasyon daha yavaş olacağından ameliyat daha riskli sonuçları doğurabilir.

Tehlikeli mi, ölüm riski var mı?

Karın germe ameliyatı ameliyatı genelde tehlikeli bir uygulama değildir, ölüm riski içermez. Ancak yine de her ne kadar minimal bir estetik cerrahi uygulaması olsa da hatalı uygulamalara bağlı nadir de olsa ölüm gibi veya diğer tehlikeli sonuçları olabilir. Mini abdominoplasti gibi yağ yakımı prosedürlerini içermeyen işlemlerde ölüm tehlikesi gibi riskler çok düşük ihtimaldir. Fakat daha ağır karın germe prosedürleri içeren uygulamarda obezite, yaş ve diğer bazı faktörlerde birleştiğinde tehlike oluşturabilir.

Ameliyat Öncesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Karın germe ameliyatına girmeden önce bazı hususlara dikkat etmek hem operasyonun başarısı için hem de olası komplikasyonlardan kaçınmak için önemlidir. Karın germe ameliyatı liposuction uygulaması gibi belirli kilo şartı olmadan da yapılabilmektedir, yani kişi isterse obez kilolarda olsun isterse de daha zayıf kilolarda olsun, karın bölgesinde deri deformasyonuna bağlı sarkmalar abdominoplasti ile tedavi edilebilir.

Abdominoplasti öncesi dikkat edilmesi gerekenler şunlar olabilir:

  • Sigara veya alkol tüketimi mevcutsa 12-13 gün öncesinden kesilmelidir.
  • Hamilelik düşünenler veya doğum sonrası iyileşme sürecini esas almalıdır.
  • Genel bir sağlık değerlendirmesi ve check-up yaptırılması faydalı olabilir.
  • Ameliyata yakın zamanlarda kilo değişimi çok fazla olmaması gereklidir.
  • Kan sulandırıcı etkili ilaçlar kullanılıyorsa doktora bildirilmelidir.
  • Genel anestezi uygulanacağından yeme ve içme birkaç saat öncesinde kesilmelidir.
  • Ameliyat sonrası fiziksel aktiviteler kısıtlanacağından uygun planlama yapılmalıdır.
  • Operasyon gününde ve sonrasında size eşlik edecek bir refakatçi ile gitmeniz sağlıklı olacaktır.

Bunlarla birlikte karın germe ameliyatı sonrası iyileşme hem ağrılı hem de birçok fiziksel aktivitelerden 4-5 haftalık süre boyunca kısıtlayıcı olabileceğinden mental sağlığın yerinde olması önemlidir. Kişi 60-70 kilolarda ise veya 100 üstü kilolarda ise kilo kriteri dikkate alınmadan karın germe yapılmaktadır. Ancak yağ alma uygulaması için kilo faktörüne bakılmaktadır.

Karın Germe Ameliyatı Fiyatları Ne Kadar?

Abdominoplasti adı altında uygulanan karın germe ameliyatı fiyatları ortalama 50.000 TL ila 150.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. İstanbul veya diğer şehirlerde en iyi karın germe doktoru gibi bir arayışınız varsa bu fiyatlar çok daha yüksek de olabilir. Genellikle özel hastaneler ve estetik sağlık kurumlarındaki fiyatlar birbirine yakın olmaktadır, ancak şehirden şehire veya operasyonun içeriğine göre ücretleri yükselebilmektedir.

Devlet hastanelerinin plastik cerrahi uzmanları da karın germe ameliyatı uygulamaktadır, ancak bu operasyonlar estetik uygulamalar olduğundan SGK indirimi sağlanamamaktadır. Özel hastane ve özel estetik kurumlarına kıyasla devlet hastanelerinde abdominoplasti uygulamasının fiyatları çok daha düşük olmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Karın germe ameliyatının zararları neler?

Ameliyat sonrası 1 hafta süren ağrılar ve şişlikler, sezaryen bölgedeki dikiş izi, karın kaslarının kısıtlanması karın germe ameliyatının zararları arasında sayılabilir. Ancak bu durumlar geçicidir, ortalama 3-4 aylık bir sürede tam iyileşme sağlanabilecektir.

Liposuction (yağ aldırma) mı, karın germe (abdominoplasti) mi?

Genelde liposuction ile yağ aldırma bölgesel zayıflama için kullanılır, karın germe ise karın sarkmalarının giderilmesi için kullanılır, ancak karın germe ameliyatı yağ aldırmayı da kapsayan bir uygulama olduğundan bu işlemi tercih edebilirsiniz. Yani karın bölgenizde yağ fazlalığı ile birlikte deri sarkmaları, cilt çatlakları da mevcutsa liposuction yerine abdominoplastiyi tercih etmeniz daha uygundur.

Karın germe ile çatlaklar geçer mi?

Deri sarkmalarını gideren karın germe ameliyatı, karındaki çatlak oluşumlarının giderilmesini sağlamaktadır ve geçirmektedir. Ancak uygulanacak abdominoplasti tipine göre etkisi değişkenlik gösterebilir, tam abdominoplasti büyük oranda çatlakları giderirken, mini abdominoplasti uygulaması çatlakların etkisini azaltıcı etki sağlayabilir.

Sarkık karın ve çatlaklar sporla düzelir mi?

Karın bölgesindeki sarkık ve çatlaklar spor veya zayıflamaya yönelik diyet gibi uygulamalarla geçmemektedir. Sarkık ve çatlaklar deri deformasyonuna bağlı oluştuğundan ancak karın germe ameliyatı ile düzeltilebilmektedir.

Karın germe sonrası kilo alınır mı, sarkma tekrar eder mi?

Uygulanan karın germe ameliyatı (abdominoplasti) sonrası düzensiz beslenmeye bağlı tekrardan kilo alınabilir ve göbek bölgesinde yağlanma olabilir. Bu kilo alımının durumuna bağlı olarak karın bölgesinde cilt tabakasının esnemesine ve yaşa bağlı yıllar içinde tekrar etmesi olasıdır.

Sarkık göbek için ne yapılmalı?

Karın bölgesindeki yağlanmaya bağlı oluşan sarkık göbek için karın germe ameliyatı kesin çözüm sunmaktadır. Uygulanan karın germe ameliyatı göbek içindeki yağ ve deri fazlalıklarını alarak bir gerginlik sağlamaktadır.