PRP tedavisi, kişiden alınan kanın hücre yenilenmesini desteklemesi için sağlık problemi olan yere enjekte edilmesidir. Birçok sağlık probleminde takviye bir şekilde uygulanan PRP, dökülen saçların tekrardan çıkması, cilt gençleştirme, yaraların hızlı iyileştirilmesi ve ortopedik sorunlar gibi alanlarda sıklıkla tercih edilir. Hücre yenilenmesi ve doku iyileştirme sürecini düzenleyici etkisi sebebiyle hem estetik alanında hem de ortopedi gibi fonksiyonel rahatsızlıklarda önemli bir uygulamadır. Ayrıca takviye bir sağlık uygulaması olduğundan mezoterapi ve benzeri diğer işlemlerle de kombine uygulanabilmektedir.

Platelet-Rich Plasma (PRP) tedavisi, süreç olarak belirli aşamaları içermektedir. Kişinin genellikle kolundan alınan kan ayrıştırıcı işleme tabi tutulur ve içeriğindeki zengin plazma ayrıştırılır. Daha sonrasında ayrıştırılan kan hücre yenilenmesi gereksinimi duyulan ilgili bölgeye uygulanır. Yüzde kırışıklıkların giderilmesi, cilt yenilenmesi, göz çevresinde ve göz altlarındaki torba oluşumlarında da etkili sonuçlar verebilmektedir. Bununla birlikte ağız ve diş sağlığında da onarımı hızlandırma amaçlı yararlanılan bir tekniktir.

 

Dize PRP Tedavisi

 

PRP Tedavisi Nedir, Neden Uygulanır?

Platelet-Rich Plasma yani PRP tedavisi, kişinin damarından alınan kanın içeriğindeki trombosit zengin plazmanın ayrıştırılarak sağlıklı bir enjeksiyon olarak kullanılmasıdır. Plazma zengini bu kan bileşeni saç dökülmesi, cilt gençleştirme, göz altı morluklarının iyileştirilmesi gibi estetik amaçlı işlemlerde veya kıkırdak ve kemik dokularının iyileştirilmesinde kullanılır. Bunlar dışında yaraların hızlı iyileşmesi gibi durumlarda da yararlanılır.

PRP’yi saç dökülmesi veya cilt iyileştirme gibi estetik amaçlarla yaptıracaklar 18 yaş üstü ise tercih edebilir. Bunun dışında yara iyileşmesi ve doku onarımı gibi amaçlarla bazı durumlarda 18 yaş altı kişilere de uygulanabilir.

PRP tedavisi yüz germe veya diğer ameliyatsız yüz estetiği uygulamaları kadar net bir etki sunmasa da gençleştirici bir işlemdir. Yani yüz estetiği amaçlı cilt sağlığının iyileştirilmesinde mezoterapi, dolgu veya botoks işlemleri ile kombine tercih edilebilir. Ayırca göz çevresinde oluşabilen torbalanmalar, kaz ayağı kırışıklıkları veya yüzdeki diğer kırışıklıklarda da oldukça etkili bir çözüm sağlayabilir.

Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

PRP tedavisi, birçok dermatolojik, ortopedik sağlık sorunlarına ve bu gelişen hastalıklara iyi gelmektedir. Genellikle ameliyat gerektirecek hastalıklar öncesinde veya ameliyat gerektirmeyen hafif semptomlarda PRP alternatif bir uygulamadır. Ciltte akne izleri, leke oluşumları ve selülitlerin, cilt çatlakların giderilmesi veya diz sorunları, bilek burkulmaları, eklem rahatsızlıkları ya da saç dökülmesi için iyi bir tedavi yöntemidir.

Platelet-Rich Plasma tedavisi ayrıca bazı ameliyatlar sonrasında dokuların iyileştirilmesi için takviye olarak uygulanmaktadır. Bunun dışında kas ve tendon yaralanmaları, topuk dikeni, yanıklar ve cilt yaralanmalarında da kullanılabilir. Ancak PRP işlemi hastalıkların iyileştirilmesi için kesin bir çözüm sunan metot değildir. Bu tedavi yaşanılan sağlık problemini iyileştirmeye ve süreci daha da hızlandırmaya destek sağlar.

 

Saça PRP Tedavisi

 

PRP Faydaları Nelerdir?

Etki ve başarısı kişiden kişiye ve hastalıktan hastalığa değişken olan PRP tedavisinin birçok faydası bulunmaktadır. Zengin plazma içeriğine sahip kan hücreleri ile doku yenilenmesini destekleyen bu yöntem günümüzde alanında en etkili tedavidir. Sunduğu faydaları sayesinde birçok alanda potansiyel sağlık imkanı doğurmaktadır.

PRP uygulamasının faydaları şunlardır:

  • Doku iyileşmesini hızlandırma
  • Saç dökülmesini yavaşlatma, iyileştirme
  • Cilt problemlerini ve kırışıklıkları onarma
  • Tendon yaralanmalarını iyileştirme
  • Göz altı morlukları ve şişliklerini giderme
  • Diz ve kalçada eklem problemlerini giderme

Alternatif ve genel bir tedavi imkanı sunan PRP için sağlık probleminiz ne ise o bölüme giderek bu tedaviyi alabilirsiniz. Örneğin cilt problemleri için dermatolog uzmanına, kalça ve diz ağrıları için ortopedi uzmanına, saç dökülmesi veya diğer estetik durumlar için ilgili estetik uzmanına başvurarak PRP tedavisi alabilirsiniz.

PRP Tedavisi Nasıl Yapılır?

PRP tedavisinin gerekliliği genellikle uzman doktor değerlendirme sürecinden sonra belirlenmektedir. Bununla birlikte estetik amaçlı uygulanacaksa doğrudan dermatoloji veya estetik uzmanına danışarak da yaptırılabilir.

PRP tedavisinin uygulanış aşamaları şu şekildedir:

  • Uzman doktorun gerekli değerlendirmeleri yapması
  • Damardan bir miktar kan alınması (Genelde koldan alınır.)
  • Alınan kanın plazma içeriğinin ayrıştırılması
  • Ayrıştırılan kanın tedaviye uygun bir enjeksiyon haline getirilmesi
  • Elde edilen PRP bileşeninin iğne ile ilgili bölgeye enjekte edilmesi

Tüm bu işlem ortalama 25-30 dakika sürmektedir, genellikle enjeksiyonun uygulanacağı alan işlem öncesi muayenede ultrason veya diğer görüntüleme teknikleri ile tespit edilir. Bu açıdan kanın alınması, santrifüj edilmesi ve daha sonra saça, eklemlere veya cilde uygulanması gibi süreçler hastanelerin koşullarına göre farklı aşamalarda da gerçekleşebilir.

Ağrı ve acı yapar mı?

PRP tedavisi sırasında iğne yapılması sırasında küçük bir acı hissedilebilir, sonrasında da enjeksiyona bağlı hafif ağrı ve halsizlik olabilmektedir. Enjeksiyonun bileşenine genellikle anestezik etkili katkılar eklenerek ağrı ve şişlik oluşumlarının minimize edilmesi sağlanmıştır. Ancak yine de diz ve kalça gibi eklem bölgelerinde veya yara üzerine yapılan işlem sonrası birkaç saat devam eden ağrı hissi olabilir, bunun dışında cilt işlemlerinde ağrı daha düşüktür.

Ne Sıklıkta Yapılmalı?

En yaygın saç dökülmesi ve ortopedik rahatsızlıklar için yararlanılan PRP tedavisi, yılda birkaç kez yaptırılabilmektedir. Genelde seansın uygulanışı yapılış amacına göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin cilt sağlığı için yapılan uygulamalarda ayda 5-6 seans uygulanması ve daha sonrasında yılda 2-3 kez tekrarlanması yeterli olabilmektedir. Bunun dışında diğer alanlarda seansın uygulanışı ve yılda kaç kez uygulanacağı uzman değerlendirmesine göre tespit edilir.

Genellikle saç dökülmesi, yara tedavileri gibi işlemlerde 3-5 seans olarak uygulanabilir. Ciddi diz ve eklem ağrıları gibi problemlerde seans süreleri 5 ila 7 gibi sayılara çıkabilmektedir. Tedavinin uygulandığı seanslarda 2 hafta veya daha uzun sürelerde aralıklar koyulmaktadır. PRP hastalıklar ve sağlık problemleri için doğrudan bir tedavi olmadığından seans süresi hakkında kesin ve net bir sayı belirtmek doğru olmaz.

Tedavinin uygulanması ardından etkisi hemen anlaşılmamaktadır, genellikle metodik olarak diğer işlemlerle kombine uygulandığında zamanla iyileşme sağlanabilir.

1 seans yeterli mi, kaç seansta etkisini gösterir?

PRP tedavisinde 1 seans iyileştirici etkisini göstermesi için yeterli olmayabilir. Genellikle seans süresini uzman doktor belirler ve minimum 2-3 seans uygulanmaktadır. Saç dökülmesinde veya diz ağrılarında kesin etkisini görmek için ideal seans süresi 5 ila 8 olmaktadır. Ancak yine de unutulmamalıdır ki PRP doğrudan bir tedavi sunmaz, ağrıları hafifletmek veya saç dökülmesini yavaşlatmak gibi yavaş yavaş etkilerini gösterebilir.

 

Cilt Gençleştirmek İçin Yöntemler

 

PRP Kimlere Yapılmaz?

Genellikle PRP riskli bir işlem değildir ve kişinin kendi kan dokusu enjekte edildiğinden alerjik reaksiyonlar ve komplikasyonlar gelişme ihtimali çok düşüktür. Ancak bazı durumlardaki kişilere uygulanması olası bazı riskleri doğurabileceğinden uygulanmaması daha sağlıklı bir karar olmaktadır.

Şu durumdaki kişilerin PRP yaptırmaması gereklidir;

  • Kanser tedavi sürecinde olan hastalar
  • İşlem uygulanacak bölgede enfeksiyon olması
  • Kanında pıhtılaşma sorunu olan hastalar
  • Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar
  • Hamilelik ve emzirme döneminde olanlar

Adetliyken PRP tedavisi yapılır mı?

Adetli iken PRP tedavisi yaptırmakta bir sakınca yoktur, ancak olası bazı komplikasyonlara sebep olması muhtemel olduğundan bazı doktorlar bu dönemde yaptırmamanızı önerebilir. Yani adet döneminde PRP yaptırmak kişinin rahatlık durumuna bağlıdır ve işlem uygulanacak bölgenin öneminde göre değerlendirilmelidir.

PRP Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?

PRP uygulaması ameliyat gibi bir işlem olmadığından öncesinde çok fazla bir gerekliliği olmamaktadır. Ancak yine de kan sulandırıcı ilaçların alımı kısıtlanmalı ve kan sulandırıcı etkisi olan alkol tüketimi de birkaç gün öncesinden kesilmelidir. Bunun dışında saç veya cilde uygulanacak PRP için işlem öncesinde cilde veya saça kimyasal ürünler sürmekten kaçınılmalıdır.

Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

PRP tedavisi sonrası genellikle günlük aktiviteye devam edilebilir, ancak yine de kişiyi zorlayacak ve terlemeye sebep olabilecek aktivitelerden kaçınılması sağlıklı olacaktır. Bununla birlikte enjeksiyon uygulanan bölgenin güneş ışığına uzun süre maruz kalmaması için de koruyucu önlemler alınabilir.

Ağrılar için doktorunuzun önerdiği ilaç ve merhem varsa onu uygulayabilirsiniz ya da soğuk press de uygulanabilir. Eklem bölgelerine uygulanan PRP sonrası ağrılar daha da uzun sürmektedir. Bu sebeple diz veya kalçanızda kısmi hareket kısıtlılığı olabileceğinden 2-3 gün yoğun işlerden kaçınmanız ve istirahat etmeniz faydalı olacaktır.

İşlem uygulanan bölge gün içinde halen aktif olduğundan krem, cilt bakım ürünleri veya kimyasal bileşen içeren başka uygulamalar yapılmamalıdır. Uzun süreler geçmeyen ağrı ve şişlik durumlarında enfeksiyon riski olduğundan doktorunuza danışmanız uygun müdahale açısından önemli olacaktır.

PRP sonrası duş alınır mı?

Uygulanan PRP tedavisi sonrası enjeksiyon bölgesine 4-5 saat su ile temas edilmemesi en doğru karar olacaktır. Ancak gün içinde enjeksiyon yapılan bölgeye çok temas etmeden ve şampuan gibi ürünler kullanmadan ılık su ile banyo yapılmasında sakınca yoktur. İşlemden bir gün sonra şampuan kullanarak duş alabilirsiniz, ayrıca bu konuda en sağlıklısı doktorunuza danışmaktır.

PRP Tedavisinin Riskleri ve Yan Etkileri Neler?

PRP tedavisi kişinin kendi kan hücreleri ile sağlandığından riskli bir işlem değildir, alerjik reaksiyonlar gibi komplikasyonlar gözlenmesi olası değildir. Ancak uygulama sonrası işlem yapılan bölgede ağrı ve şişlikler oluşması ve vücutta hafif halsizlik ve baş ağrıları gözlenmesi olağandır.

Genel olarak PRP uygulamasını herkes yaptırabilir, ancak kanser hastaları, kanamaya bağlı sağlık sorunları olanlar ve hamilelik dönemindekilere önerilmemektedir. Bu konuda ilgili uzmana danışarak destek alınabilir, işlemin uygulanacağı alana göre durum değişkenlik göstermektedir.

PRP Tedavisi Fiyatı Ne Kadar?

Özel hastanelerde, devlet hastanelerinde ve sağlık kliniklerinde uygulanabilen PRP tedavisinin seans fiyatı ortalama 1.500 – 2.000 TL’dir. Ancak bu fiyat standartları değişkendir, genellikle saç ekimi gibi tedaviler yapıldığında PRP kombine olarak uygulanarak fiyattan hariç tutulabilmektedir, ya da cilt bakım uygulamalarında da bu durum olabilir. Ayrıca fiyatlar ortopedi, saç dökülmesi, cilt bakımı veya uygulandığı alana ve hedefe göre de bazı durumlarda farklı olabilir.

Devlet hastanelerinde PRP yaptırmak için ortopedi ve travmatoloji veya dermatoloji bölümlerinden randevu alabilirsiniz. Genel olarak devlet hastanelerinde fiyatlar özel hastanelere göre daha düşük olur. Bununla birlikte devlet hastanesinde PRP yaptırmak için SGK’dan yararlanılamamaktadır.

Sık Sorulan Sorular

PRP tedavisi riskli mi, yan etkileri neler?

Kişinin kendi kanından alınan plazmaların enjekte edilmesi ile uygulanan PRP, riskli bir işlem sayılmaz. Genellikle enjeksiyon uygulanan bölgeye hatalı uygulamalar sonrası enfeksiyon kaptırma ihtimali dışında bir yan etkisi bulunmaz. Ancak her ne kadar alerjik reaksiyon riski düşük olsa da bazı kişilerde alerjik semptomlar olabilir.

PRP kaç ay etki eder, ömrü ne kadar?

Genellikle PRP uygulaması ilk uygulandığında 2 ila 3 kere olacak şekilde yapılır, bu uygulama ortalama 6 ay veya 1 sene içinde etki eder. Ancak PRP uygulaması doğrudan bir tedavi sunmaz dokuların iyileştirilmesini tetikler, yani saç dökülmesi veya cilt sorunları için etkisi belirli seanslar uygulandıktan birkaç ay sonra fark edilebilir. Bir seanslık uygulamanın etkisi ömrü ortalama 6 aydır denilebilir.

Diz ağrılarında PRP tedavisi etkili mi?

PRP ile diz ağrılarının tedavisi bazı durumlarda dize etkili sonuç sunar, ancak kesin bir çözüm olmayabilir. Dize yapılan PRP tedavisi dizdeki kıkırdak dokuyu iyileştirmeye yardımcı olabilir ve ağrıyı hafifletici etki gösterir, ayrıca dizdeki menisküs yırtıklarında da faydalı olabilir.

PRP kanseri tetikler mi?

Dize, kalçaya, saç bölgesine veya cilde uygulanan PRP tedavisi herhangi bir kanser gelişimini tetiklemez. Bu tedavide kişinin kendi kanından bir enjeksiyon üretilir ve vücuda farklı bir bileşen enjekte edilmemektedir.

Hangi mevsimde yaptırılmalı?

PRP tedavisi oldukça hafif bir uygulamadır, her mevsimde yaptırılabilir. Sadece uygulama sonrası enjeksiyon yapılan bölgede enfeksiyon gelişmemesi için birkaç saatlik koruyucu önlemlerin alınması yeterli olmaktadır.

PRP'nin içeriğinde ne var?

Kişinin kanı alınarak içeriğindeki plazma ve trombositler ayrıştırılarak PRP enjeksiyonu elde edilir. Yani içeriğinde kandaki plazma ve trombositler mevcuttur.