Baldır inceltme ve alt bacak bölgesinin zayıflatılması için bazı uygulamalar etkili çözüm sunmaktadır. Bu uygulamalar kişinin evde doğal yöntemlerle uygulayabileceği işlemlerin yanı sıra estetik cerrahi müdahalelerini de içerebilmektedir. Baldır bölgesinde yağlanma ve kalın görünüm farklı faktörlere bağlı olarak gelişebilir. Genellikle alt bacakların kalınlaşması en sık genetik yatkınlık ve aşırı kilo alımı ile birlikte hareketsiz yaşam rutinine sahip olunmasıdır. Bununla birlikte bazı kişiler diyet, egzersiz ve diğer uygulamaları yaptığı halde bacaklarındaki kalın görünümden kurtulamayabilmektedir. Doğal uygulamaların baldır zayıflamada yetersiz kaldığı durumlarda medikal estetik uygulamalar gereken desteği sağlamaktadır.

Alt bacak (baldır) inceltme ve genel olarak tüm bacaklarda zayıflama sağlayabilecek birçok ameliyatsız uygulama bulunur. Bunlar arasında lazerli teknikler, radyo frekans uygulamaları veya yağ yakımını tetikleyen aşı uygulamaları yer almaktadır. Bununla birlikte medikal masaj gibi bazı geleneksel ve alternatif tıp (GETAT) teknikleri de alt bacak bölgesinde zayıflama için etkili olabilmektedir.

 

Kalın Baldır (Alt Bacak) İnceltme Yöntemleri

 

Baldır Kalınlığı Neden Olur?

Genellikle en sık düzensiz beslenme ile obezite ve hareketsiz yaşam tarzına bağlı olarak oluşan baldır kalınlığı daha birçok faktör ile kombine şekilde gelişebilir. Bacak bölgesinin özellikle alt bacakların yani baldırların kilo alımına genetik olarak yatkın olması kalın baldırlara sebep olabilmektedir. Bununla birlikte hormonal dengesizliklere bağlı vücut genelinde ve bacaklarda aşırı yağ depolanması sonucu da alt bacaklarda kalınlaşma görülebilir.

Baldırlarda yağ toplanması ve bacakların kalın görünmesine sebep bir diğer önemli faktör ise yaştır. Yaşa bağlı kas kütlesinde azalma olduğundan yağ dokusunun fazlalığı ve deri tabakasının kalınlaşması alt bacakların kalın görünmesine sebep olabilir. Yağ fazlalığına bağlı bacaklardaki kalınlık kişinin kendi kendine uygulayacağı bazı aktivitelerle veya medikal estetik uygulamalarla iyileştirilebilmektedir.

Bacaklarda ve alt bacak olan baldır bölgesinde kalın görünüm yağ fazlalıkları dışında kas dokusunun büyüklüğü, deri sarkması veya anatomik özelliklere de bağlı olabilmektedir. Bacak kemiklerinin anatomik olarak kalın yapıda olması baldırları normalden kalın gösterir ve yağ yakımına yönelik uygulamalar etkili çözüm olmayabilir. Baldırlarda kas büyüklüğüne bağlı veya eklem yapısına bağlı olarak oluşan kalın görünüm belirli cerrahi müdahalelerle iyileştirilebilmektedir.

Baldır Erir mi, Alt Bacak İnceltme Mümkün mü?

Fazla yağ birikmesine bağlı olarak kalınlaşan baldırlar belirli yöntemlerle eritilebilmekte ve incelebilmektedir. Yağ yakımına yönelik genel uygulamalar ve bacak kaslarını çalıştıran bazı aktiviteleri içeren işlemler aşama aşama incelme sağlamaktadır. Ancak bazı kişiler genel vücutta zayıflama sağlayabilse de bacaklarda ve baldır bölgesinde incelme olmayabilir. Uygulamalara rağmen alt bacaklarda incelme sağlanamadıysa öncelikle ameliyatsız tekniklerden destek alınabilir.

Bacak zayıflatma ve baldır inceltme amaçlı uygulanan birçok ameliyatsız teknik bulunur. Bunlar arasında en yaygın tercih edilenlerden birisi lipoliz uygulamasıdır. Lazer liposuction olarak da bilinen lipoliz bölgesel inceltme amaçlı uygulanır ve lazerle alt bacaklardaki yağ dokularını azaltmayı sağlayabilir.

Eğer baldırlardaki kalınlık kas kütlesinin büyüklüğüne bağlı ise bu durumda egzersiz ve ameliyatsız uygulamalar etkili çözüm olmayabilir. Kas kütlesine bağlı alt bacak kalınlığında ilk tercih botoks olabilir, botoksla kasların daha fazla büyümesi önlenmiş olur. Botoks yeterli etkiyi sağlamadıysa tek çözüm kas kütlesinin bir kısmının alınması sürecini içeren ameliyat olmaktadır.

Ameliyatsız alt bacak incelir mi?

Alt bacaklarda yağ yakımı hedefli uygulanan ameliyatsız estetik uygulamaları genellikle başarılı sonuç vermektedir ve baldırlarda eritme ve incelme sağlamaktadır. Ancak her ameliyatsız uygulamanın yağ yakımında etkisi farklı olabilir. Bununla birlikte kişinin bacaklarındaki kalınlaşmaya sebep olan faktörleri de ortadan kaldırması tedavi sürecinin bir parçasıdır. Yani aşırı tüketim alışkanlığı gibi durumlar mevcutsa mutlaka uygun diyetisyen desteği sağlanmalıdır, aksi takdirde obezite gibi diğer riskler de mevcuttur.

Ameliyatsız Baldır İnceltme Yöntemleri Neler?

Kalın baldırları inceltmek için kişilerin ilk başvurduğu yöntemler genel olarak doğal uygulamalar ve ameliyatsız medikal estetik işlemleridir. Kişilerin bacaklarındaki yağlardan kurtulabilmesi için evde uygulayabileceği yöntemler arasında sağlıklı beslenme düzeni ve diyet programı, bacak kaslarını çalıştıran egzersizler ve kalori yakmayı sağlayacak aktiviteler yer almaktadır. Bununla birlikte zayıflamaya yardımcı olabilecek bitkisel yağlarla düzenli olarak masaj yapılmasıda baldırların incelmesinde ve yağ yakılmasında etkili olabilmektedir.

Bacak ve baldır inceltme için uygulanabilecek ameliyatsız uygulamalar arasında ise; soğuk lipoliz, radyo frekans ve ultrason teknolojili uygulamalar, mezoterapi gibi işlemler sayılabilir. Lazer, radyo frekans ve ultrason gibi teknolojilerle sağlanan işlemlerde temel hedef aynıdır. Bu uygulamalar cilt altında yağ hücrelerine dalgalar göndererek yağ dokularının erimesini sağlar ve eriyen yağ dokuları vücuttan atılmakta ve incelme sağlanmaktadır. Mezoterapi uygulaması ise aslında zayıflama amaçlı uygulanan bir işlem değildir, ancak uygulandığı bölgede yağ yakımını tetiklemektedir.

Evde yağ yakımına yönelik yapılan uygulamalar veya ameliyatsız yöntemlere rağmen alt bacaklarda bazen tam incelme sağlanamayabilir. Genellikle obezite gibi aşırı kilo alımında ve sonrasında zayıflama sağlandığında, kalınlaşıp esneyen deri tabakası sarkmalara sebep olarak kalın bir görünüme sebep olmaktadır. Bu tip durumlarda deri fazlalıklarının alınması prosedürlerini de içeren bacak estetiği ameliyatlarından destek alınmalıdır.

 

Baldır Eritme Hareketleri

 

Baldır (Alt Bacak) İnceltme Egzersizleri Nelerdir?

Bacak kaslarını çalıştıran yoga, pilates, squat ve esneme hareketleri baldırlarda yağ yakımı sağlayarak incelmeye etki edebilir. Bunun dışında koşu, yürüyüş, yüzme veya bisiklet sürme gibi daha doğal aktiviteler de bacaklarda yağ yakımında oldukça etkilidir. Doğrudan baldır kaslarını çalıştıran egzersizler bazı kişilerde kas kütlesinin artmasına bağlı daha kalın görünümlü olumsuz sonuçlar verebilmektedir. Bu açıdan yağ yakımını ve bacaklarda zayıflamaya yönelik aktivitelerin tercih edilmesi daha sağlıklı bir karar olacaktır.

Alt bacak (baldır) eritme için uygulanabilecek hareketler şunlar olabilir:

  • Baldır kaldırıp indirme hareketi
  • İç bacak açıp kapama (Makas hareketi)
  • Squat (Ağırlıklı veya ağırlıksız uygulanabilir.)
  • Leg press
  • Köprü hareketi
  • Plank ve bacak için diğer pilates hareketleri
  • Bacak çalıştıran yoga pozları

Genel olarak zayıflamaya yönelik tüm aktiviteler bacaklarda da yağ yakımında etkili olur, bu açıdan sadece bacaklara yönelik aktiviteler ve hareketlerin uygulanması gerekliliği yoktur. Zayıflamaya yönelik hareketleri uygularken aynı zamanda kilo dengesini korumak için sağlıklı bir beslenme rutinine sahip olmak da önemlidir.

Egzersizler mi, ameliyatsız tedaviler mi etkilidir?

Baldır inceltme için uygulanan hareketler ve egzersizler etkisini uzun süreçte gösteren bir işlemdir. Aynı zamanda kişinin beslenme rutinini değiştirmesi ve kalori alımını da kısıtlaması ile zamanla sonuçlarını göstermektedir. Ameliyatsız alt bacak inceltme uygulamaları ise yağ yakımını çok daha hızlı gerçekleştirebilir, ancak yine de ameliyatsız uygulamalarla birlikte kişinin düzensiz beslenme gibi alışkanlıkları varsa bunları düzeltmesi ile tam etki sağlanabilir.

Ameliyatsız bacak ve baldır eritme işlemleri egzersiz gibi evde uygulanan doğal yöntemlere göre daha hızlı sonuç verdiğinden avantajlı konumdadır. Yani özet olarak alt bacak gibi sadece belirli bölgede zayıflama hedefiniz varsa ve egzersiz gibi uygulamaları düzenli devam ettiremiyorsanız ameliyatsız teknikler sizin için daha uygun olabilir.

Baldır İnceltme Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?

Yağ ve kas dokusunun alınması, bununla birlikte deri fazlalıklarının alınarak gergin ve ince bir baldır formunun kazandırılmasına yönelik cerrahi uygulamalardır. Baldır inceltme ameliyatı plastik cerrahi uzmanlarınca gerçekleştirilmektedir, ameliyatın içeriğinde liposuction ve bacak germe işlemleri kombine şekilde uygulanabilir. Ya da alt bacaklardaki kalınlığın oluşum faktörüne göre sadece bir işlem uygulanması yeterli olmaktadır.

Genel anestezi altında uygulanan baldır (alt bacak) inceltme ameliyatı öncesi ne kadarlık yağ dokusu alınacağı gibi planlamalar yapılmaktadır. İlgili planlamalar sağlandıktan sonra baldırlarda uygun kesiler sağlanarak ya liposuction uygulamasıyla yağ fazlalıkları vakumlanır ya da geleneksel yöntemle yağ dokuları azaltılır. Yağ dokularının alınması sonrası eğer deri fazlalığı bulunuyorsa uygun ölçülerde deri fazlalığı kesiler ve daha sonrasında dikilerek gergin ve ince bir bacak formu sağlanmaktadır.

Baldır inceltme ameliyatı sonrasında görünümde ciddi oranda incelme sağlanabilir, ancak çıkarılan doku yağ dokusu olduğundan yüksek bir oranda kilo kaybı söz konusu olmayacaktır. Ameliyat ortalama 1,5-2 saat sürmektedir, ameliyat sürecinde herhangi bir acı hissedilmez. Ancak ameliyat sonrasında baldır bölgesinde ağrılar, şişlikler ve morarmalar oluşması olağandır. Genel olarak ağrılar 1-2 haftalık süreçte geçmektedir, tam iyileşme ise 2 aylık bir süreyi bulabilir.

Ameliyat Sonrası Baldırlar Doğal Görünür mü?

Baldır inceltme ameliyatında kesi ve dikiş izleri dizin arka bölümüne denk gelecek şekilde planlanmaktadır. Bu açıdan ameliyat sürecinde fazlalık yağ, kas ve deri dokularının çıkartılması sonrası uygulanan dikiş arka tarafta kalacağından görünüm doğal olacaktır. Operasyonun içeriğine göre iyileşme süreçleri farklı aşamaları içerdiğinden değişkenlik gösterebilir.

Genellikle yağ dokusunun azaltılmasını içeren müdahalelerde iyileşme hızlı olabilir, ortalama 2-3 ay sonrasında normal spor gibi fiziksel aktivitelere devam edilebilecektir. Ancak kas dokusunun alınması gibi işlemleri içeren ameliyatlardan sonra baldır kaslarının iyileşmesi fizik tedavi ve rehabilitasyon aşamalarını içereceğinden iyileşme 7-8 aylık süreleri bulabilir.

Hem yağ dokusunun azaltılması hem de kas dokusunun azaltılmasını içeren baldır inceltme ameliyatlarının etkileri kalıcıdır ve ömürlüktür. Bununla birlikte ameliyattan sonra kişi aşırı kilo alımına yönelik bir hayat düzenine tekrardan dönerse alt bacaklarda tekrardan yağlanma ve kalın görünüm oluşması olağandır.