Endoskopik kaş kaldırma ameliyatı, düşük kaşlarda yukarı doğru germe işlemi sağlamak amaçlı endoskopi yöntemini kullanan plastik cerrahi uygulamasıdır. Klasik kaş kaldırma ameliyatlarının en büyük dezavantajı olan saçlı deride dikiş izleri kalması sonuçlarını ortadan kaldıran endoskopik yöntem, oldukça başarılı bir uygulamadır. Uygulanan kesik izlerinin ve daha sonrasında dikiş alanlarının çok minimal düzeyde olması endoskopik kaş kaldırma sonrası iyileşme sürecini de çok hızlı sağlamaktadır. Endoskopik metot cerraha kolaylık sağladığından operasyona bağlı riskler de oldukça düşük olmaktadır.

Kaş kaldırma amaçlı ameliyatlı veya ameliyatsız birçok farklı teknik mevcuttur, ameliyat teknikleri genelde endoskopik yöntemle geleneksel yöntemden ibarettir. Ameliyat uygulamaları dışında cerrahi uygulamalar kadar kalıcı sonuç vermese de botoks, ip askı, ulterapi gibi ameliyatsız işlemler de kaşlarda gerginlik ve kaldırma sağlamaktadır. Ancak ameliyatsız kaş kaldırma uygulamaları çoğunlukla doğrudan etki sağlamaz, örneğin kaş kaldırma botoks uygulaması alına ve göz çevresine uygulanır ve dolaylı yoldan kaşlarda gerginlik sağlar. Bu açıdan ameliyatsız uygulamalar cerrahi tekniklere göre biraz daha kontrolsüzdür.

 

Endoskopik Kaş Kaldırma Ameliyatı Nedir?

 

Endoskopik Kaş Kaldırma Nedir?

Geleneksel yöntemin daha minimal ve invaziv bir uygulaması olan endoskopik kaş kaldırma, kameralı bir tüp yardımıyla sağlanan estetik bir uygulamadır. Plastik cerrah tarafından gerçekleştirilen bu ameliyatta endoskopik cihaz kullanılmaktadır, yani ciltte kesi uygulanmaması için deri altından yürütülmektedir. Uygulanan endoskopik kaş kaldırma ameliyatı ayrıca alın ve şakaklarda da gerginlik sağladığından üst yüz bölgesi ve göz çevresindeki kırışıklıkların etkisinin giderilmesinde de etkili olmaktadır. Bunun yanı sıra göz kapaklarında düşüklük olan kişilerde de pitozise bağlı görünümü bir miktar düzeltmektedir. Gerekli görülürse hem pitozis ameliyatı hem de endoskopik uygulama kombine şekilde yapılabilmektedir.

Yaşlanmaya bağlı, genetik özellikler veya başka faktörlere bağlı olarak oluşan kaş düşüklüğü, yüzü estetik açıdan etkileyebilmektedir. Düşük kaşlar kişiyi olduğundan daha yorgun, agresif veya daha yaşlı gösterebilmektedir, bu açıdan kişilerin özgüvenlerini olumsuz etkileyen bir durum oluşturabilir. Ayrıca ideal formundan çok daha düşük olan kaşlar göz kapaklarını da etkileyerek daha kıstılı bir görüşe sebep olabilmektedir. Bu gibi nedenler değerlendirildiğinde kaş kaldırma ameliyatı hem estetik açıdan daha özgüvenli hem de daha sağlıklı bir görme özelliği sağladığından kişiyi daha dinamik hale getirmektedir.

Kaş kaldırma ameliyatı ayrıca yüz estetiği ile aynı anda gerçekleştirilebilen kombine bir uygulamadır. Yani yüz germe ameliyatı (facelift) ile alt, orta ve üst yüzde gerginlik sağlanırken kaşlarda da dolaylı yoldan gerginlik sağlanabilmektedir.

Endoskopik yöntemin farkı nedir?

Endoskopik kaş kaldırmanın klasik kaş kaldırma ameliyatına göre birçok farklı uygulaması mevcuttur. Klasik yani geleneksel kaş kaldırma işleminde saçlı deri içerisinde kesi uygulanarak alında, şakaklarda ve kaşlarda gerginlik sağlanır. Bu uygulamadan sonra saçlı bölgede kalıcı dikiş izleri oluşabilmektedir, bu açıdan endoskopik yöntem kesi uygulanmaması sebebiyle farklılaşmaktadır. Endoskopik kaş germede sadece deriye kameralı tüpün yerleştirilebilmesi için küçük delik açılır herhangi bir şekilde deri parçası kesilmez veya azaltılmaz.

Endoskopik Kaş Kaldırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Plastik cerrahi uzmanı ile ön değerlendirme süreci ile başlayan endoskopik kaş kaldırma ameliyatı sırasında operasyon süreci planlanmaktadır. Genellikle lokal anestezi veya sedasyon (uyutmalı) altında ameliyat sağlanmaktadır. Göz kapağı kaldırma gibi kombine işlem uygulanacaksa ilgili planlama ona göre yapılmaktadır.

Ameliyatın tüm aşamaları şu şekilde özetlenebilir:

  • Kaşın ne kadar kaldırılacağı hangi görünüm sağlanacağına dair ön görüşme sağlanması.
  • Üst yüz bölgesine lokal anestezi uygulanması veya sedasyon ile uyutmanın sağlanması.
  • Saçlı deri bölgesinde endoskopik tüpün yerleştirilebileceği büyüklükte delik açılması.
  • Açılan delikten endoskopik tüpün yerleştirilmesi ve tüpün deri altından kaş bölgesine kadar itilmesi.
  • Kaş bölgesine endoskop ile erişildikten sonra kaşda kaldırma ve gerginlik oluşturulması.
  • Uygun müdahale sağlandıktan sonra saçlı derideki delikler dikiş uygulanarak kapatılır.

Endoskopik kaş kaldırma ameliyatı genellikle kolaydır, ameliyat sırasında acı hissedilmez. Operasyon sonrası da gün içinde taburcu olunabilir, kesiler minimal alanda olduğundan ağrı ve şişmeler de düşük düzeyde olmaktadır. Genellikle 5-6 günde iyileşme sağlanır ve dikişler ilk haftanın sonunda çıkartılabilecektir.

 

Kalıcı Şekilde Kaş Kaldırma Mümkün mü?

 

Ameliyat ne kadar sürer?

Endoskopik kaş kaldırma ameliyatı ortalama 1-1.5 saat sürmektedir, ancak cerrahın deneyimine ve klinik koşullarına bağlı bu süre biraz daha uzun ya da kısa sürebilir. Ameliyat sonrası 1-2 saat içerisinde doktor kontrolü sağlandıktan sonra hemen taburcu olabilirsiniz, ancak işlem bölgesinin enfeksiyondan korunması için belirli hususlara dikkat etmeniz gerekli olabilecektir.

Ameliyattan sonra kaşlardaki gerginlik ve kaldırma etkisi hemen fark edilmektedir, şakak bölgesinde oluşan şişliklerin inmesi ve dikiş yaralarının iyileşmesi etki tam olarak anlaşılabilir.

Endoskopik Kaş Kaldırma Kalıcı mı?

Genel olarak endoskopik kaş kaldırma ameliyatının etkisi ömür boyu kalıcıdır, ancak yaşlanmaya bağlı faktörler dahil edilirse etkisi 10-15 sene kalıcıdır denilebilir. Yaş, hormonal faktörler veya diğer çevresel faktörlere bağlı ciltte sarkma olabileceği gibi alın bölgesinde ve kaşlarda da düşmeler olması olağandır. Bu sebeple kaş kaldırma ameliyatından birkaç yıl sonra işlemin ameliyatsız tekniklerle veya yeni bir ameliyat ile desteklenmesi gerekli olabilir.

Endoskopik kaş kaldırma ameliyatını 18 yaşını tamamlamış kişiler yaptırabilir, bununla birlikte kaşlarında düşüklük olanlar, kaşlarının formundan memnun olmayan genç ve orta yaştaki herkes uygulamayı yaptırabilir. Kanamaya bağlı herhangi bir hastalığı veya kalp hastalığı gibi ameliyata engel koşulları olmayanlar rahatlıkla bu ameliyattan uygun desteği alabilir.

Ameliyat Sonrası İyileşme Nasıldır?

Endoskopik kaş kaldırma ameliyatında uygulama minimal düzeyde kesi ve dikiş işlemini içerdiğinden iyileşme çok hızlı gerçekleşmektedir. Ameliyattan hemen sonra günlük aktivitelere devam edilebilir, ancak 2-3 gün dikiş uygulanan saçlı bölgeye su temas etmemesi, terlemekten ve güneş ışığına uzun süre maruz kalınmasından kaçınılması gibi durumlara dikkat edilmelidir. Genel olarak kaş kaldırma uygulamasından 1 hafta sonrasında tam iyileşme sağlanabilmektedir.

Ameliyatın Riskleri Nelerdir?

Endoskopik kaş kaldırma ameliyatının riskleri minimal düzeydedir, klasik uygulamaya göre estetik açıdan riskleri ve komplikasyonları da çok düşüktür. Ameliyatın riskleri arasında enfeksiyon gelişmesine bağlı durumlar, dikişlerin açılması ile kanamaların yaşanması sayılabilir. Ayrıca plastik cerrahın hatalı şekilde operasyon sürecini yürütmesine bağlı kaşlarda estetik sorunların meydana gelmesi, asimetrik uyumsuzluk, aşırı kalkık kaşlar gibi durumların oluşması da nadir görülen riskleri arasında sayılabilir.

Endoskopik Kaş Kaldırma Ameliyatı Fiyatları Ne Kadar?

Kaş kaldırma ameliyatının fiyatları ortalama 20.000 – 25.000 TL’den başlamaktadır, özel hastaneler ve estetik kurumlarında verilen hizmete göre fiyatlar değişkenlik gösterebilir. Ayrıca kaş kaldırma işlemini devlet hastanelerinde de daha düşük bir ücrete yaptırabilirsiniz, ancak estetik bir uygulama olduğundan SGK indiriminden yararlanamamaktadır. Her devlet hastanesinde plastik cerrahi uzmanı endoskopik yöntemi uygulamıyor olabilir, ilgili araştırmayı sağlayarak operasyonu yaptırabilirsiniz.