Fransız askısı, yüz germe, kaş kaldırma, kırışıkların giderilmesi gibi birçok farklı amaç için uygulanan ameliyatsız bir yüz estetiği (facelift) operasyonudur. Herhangi bir kesi ve dikiş prosedürü içermeyen bu uygulama ismini Fransa’da geliştirilmesi sebebiyle buradan almaktadır. İp askı, kaş askısı veya Fransız ip askısı gibi farklı isimlerle uygulanabilen bu teknikte cilt altına minik kancaları olan ipler yerleştirilir ve uzman kontrolünde gerginleştirme sağlanmalıdır. Facelift (yüz germe) ameliyatına göre kalıcılık etkisi sınırlı olsa da uzun süreler yüzde gerginlik ve kalıcılık sağlayabilmektedir.

İp askı ile yüz germe uygulamalarının kendi içinde farklı yöntemleri mevcuttur. Fransız ip askı tekniğinde genellikle uygulama alt yüz veya üst yüzde 2 ila 4 ip kullanılarak sağlanmaktadır. Bunun dışında örümcek ağı estetiği isimli ip askı tekniğinde ise temel uygulama aynı prosedürleri içerse de kullanılan ip miktarı daha fazla olmaktadır. İp askı tekniklerinde kullanılan iplerin yapısal özellikleri de farklı olabilmektedir, kimisinde daha az kalıcı özelliğe sahip cilt altında birkaç sene içerisinde eriyen ipler kullanılırken kimisinde kullanılan ipler daha kalıcı özelliktedir.

 

Fransız Askısı İle Yüz Germe Öncesi

 

Fransız İp Askısı Nedir?

Yüzdeki sarkmaların gerginleştirilerek iyileştirilmesi ve kırışıklıkların etkisinin giderilmesi için uygulanan Fransız askısı ameliyatsız bir yüz estetiği uygulamasıdır. Plastik cerrahlar, estetik uzmanları veya dermatologlar tarafından gerçekleştirilen bu ip askı uygulaması kaş kaldırma, ağız çevresi, göz çevresi ve yüzdeki diğer bölgelerdeki kırışıklık ve çizgilerin giderilmesinde oldukça etkin bir çözüm sağlar. Bununla birlikte yüz felci sonrası yüzünde mimik kaybı ve sarkmalar olan kişilerde de bu ameliyatsız uygulama etkili bir çözümdür.

Fransız ip askı tekniğinde uygulanan ipler ciltte kas altına yerleştirilir ve bu ipler uygulama sonrasında hemen yüzle uyumlu hale gelir. Yani ip askı sonrası cilt altında ipler elle hissedilmez veya yabancı bir madde varmış gibi bir his duyulmamaktadır. İpin içeriğinde minik kancalar bulunur, bu kancalar kaslara tutunarak baş bölgesine ve yukarı doğru gerilme sağlamaktadır.

İp askı yüz germe işlemlerinde kullanılan ipler genellikle biyolojik uyumlu bileşenler içerir, bu ipler zamanla cilt altında erime eğilimi gösterir. Ayrıca eriyen ip askılar ciltte kolajen üretimini de tetiklemektedir.

Kimler Fransız Askısı Yaptırabilir?

Fransız askısını yaptırabilecek kişiler genellikle yüz sarkmaları olanlar, kırışıklıklardan kurtulmak isteyenler, elmacık kontürü ve çene kontürü (jawline) kazanmak isteyen kişiler veya kaşlarında gerdirme yapmak isteyen kişilerdir. Bununla birlikte 18 yaş üstündeki herkes bu ameliyatsız estetik uygulamadan faydalanabilir. Ancak Fransız askı tekniği en sıklıkla 35 yaş üstü orta yaşlı kişilerde daha etkili bir çözüm sunmaktadır.

Genç yaşlarda yüz estetiği için botoks ve benzeri uygulamalar daha sık tercih edilir. Yaşlanmaya bağlı aşırı sarkmalarda ve kırışıklıklarda Fransız askısı, botoks, dolgu gibi ameliyatsız uygulamalar etkin çözüm olmayabilir, bu durumlarda facelift ameliyatı tek çözüm olmaktadır. Ayrıca belirli aşırı düşük kaşlarda gerginlik sağlamak için de endoskopik kaş kaldırma ameliyatı daha etkili bir müdahale olabilecektir.

Hangi Bölgelere Uygulanır?

Fransız askısı genelde üst yüz bölgesinde kaşlar, alın, şakaklar, göz çevresinde uygulanır ve bu bölgelerde gerginlik sağlayarak hem kırışıklıkları giderir hem sarkmaları geçirmektedir. Orta yüz bölgesinde yanaklar, elmacık kemikleri, dudak üstü, burun yanları (nazolabial bölge) gibi alanlarda gerginlik sağlayarak daha vurgulu elmacık kemikleri ve esnek bir form kazandırmaktadır. Alt yüz bölgesinde ise çene altı gıdı oluşumlarının giderilmesinde, jawline hattının kontür kazanmasında ve aynı zamanda boyundaki sarkmaların ve kırışıklıkların giderilmesinde etkili olabilmektedir.

Fransız askısı yüz dışında nadiren kollarda, bacaklarda, göğüs ve dekolte bölgesinde de uygulanabilir. Ancak genellikle bu alanlarda etkin bir çözüm sağlamayabilir, diğer ameliyatsız uygulamalardan destek alınması daha sağlıklı olacaktır.

Fransız Askısı Nasıl Yapılır?

Lokal anestezi altında gerçekleştirilen Fransız ip askısı ile yüz germe estetiği uzmanın değerlendirme süreci ile başlamaktadır. Estetik veya sağlık uzmanı gerekli değerlendirmeleri yapar ve kişisel beklentilerinize uygun operasyonu planlamaktadır. Fransız askısı herkeste farklı yüz bölgelerinde gerdirme amaçlı uygulanabilir. Üst yüz bölgesinde kaş kaldırma, göz çevresi kırışıklarının giderilmesi gibi amaçlar için uygulanırken, orta yüz bölgesinde elmacık kemiklerinde ve yanaklarda gerginlik sağlamaya yönelik uygulanır.

Fransız askısının uygulanış aşaması şu şekildedir:

  • Lokal anestezi uygulanarak ilgili bölgenin uyuşması sağlanır.
  • Germe sağlanacak bölgeye uygun olacak şekilde saçlı deri içerisinden ip askılar yerleştirilir.
  • Yerleştirilen ip askılar kas altından gerdirileceği alana doğru sürüklenir.
  • Hedeflenen gerginlik sağlandıktan sonra ip askıların yapışması ve sabitlenmesi sağlanır.

Operasyon lokal anestezi altında sağlandığından işlem sırasında herhangi bir acı hissedilmez. İşlem tamamlandıktan sonra ilk günlerde hafif acı ve batma hissi oluşabilmektedir, genellikle kısa bir sürede iyileşme sağlanmaktadır. Fransız askısından uygulanırken kesi uygulanmadığından herhangi bir dikiş izi kalmaz.

Fransız ip askısı uygulaması ortalama 30-45 dakikada tamamlanmaktadır. Ancak tüm yüz germe işlemi sağlanacağında bu işlem biraz daha uzun sürebilmektedir. Kişinin yüzündeki kırışıklık ve sarkmalar bazı durumlarda ip askı tekniği için uygun olmayabilir, bu durumlarda estetik uzmanı daha uygun tedaviler için sizi yönlendirecektir.

Ameliyatsız müdahaleleri içeren Fransız askısı işleminin riskleri arasında işlem sonrası geçici ödem ve şişlikler, ilk günlerde ip askıya bağlı batma ve yabancı madde hissi, hatalı uygulamalara bağlı aşırı gerginlik veya sarkıklık gibi durumlar sayılabilir. Genellikle Fransız ip askı uygulaması kesi gibi riskli müdahaleleri içermediğinden kanamalara bağlı yan etkiler ve enfeksiyona bağlı komplikasyonların görülme riski çok düşüktür.

Operasyonun yan etkileri uzmanın hatalı uygulamalarına bağlı estetik problemler olabileceği gibi işlem sonrası gerekli hususlara dikkat edilmemesi de kısmen komplikasyonlara sebep olabilmektedir. Bu açıdan operasyon sonrası ilk saatler ve ilk günlerde sağlık uzmanının önerdiği hususlara dikkat edilmesi uygulamanın başarısı için kritik öneme sahip olabilir.

İşlem sırasında uygulanan Fransız ip askısı kopar mı?

Yüzde kas altında yerleştirilen Fransız ip askısı oldukça güçlü ve esnek yapıda bir iptir, bu açıdan kopma gibi durumlara maruz kalmaz. Ancak yüze gerçekleşen aşırı bir travma sonrası kas altındaki bu ip askılar da hasar görüp bağları koparsa cilt altında dağılabilir. Bununla birlikte uygulanan ip askının kopması gibi bir durum çok gözlenen bir olay olmamaktadır. Eğer askılar kopsa dahi cilt altında zararlı etkileri olmaz, çünkü ip askılar yapı maddesi olarak zararlı bileşenler içermez.

Genellikle Fransız askısı sonrası iyileşme çok hızlı gerçekleşir, cerrahi bir metot içermediğinden sadece uygulanan ip askıların oturması beklenmelidir. Ortalama 2-3 haftalık bir sürede tam iyileşme sağlanabilir ve yerleştirilen ip askı hemen fark edilir etkisini göstermektedir.

 

Fransız İp Askı Kaş Kaldırma

 

Fransız Askısının Avantajları Nelerdir?

Ameliyatsız yüz estetiği uygulaması olan Fransız askısının ameliyatlı veya diğer ameliyatsız yüz estetiği tekniklerine kıyasla birçok avantajı bulunmaktadır. Genellikle ameliyatlı uygulamalardan en büyük avantajı hiçbir cerrahi müdahale içermeden tamamen lokal anestezi altında sağlanmasıdır. Ayrıca ameliyatlı teknikler kadar uzun süre kalıcı etkiler sağlayabilmektedir. Ancak aşırı yüz sarkmaları gibi durumlarda Fransız askısı ve ip askı teknikleri gerekli etkiyi sağlayamayabilir.

Fransız ip askı uygulamasının botoks, lazer ve diğer ameliyatsız yüz germe işlemlerine kıyasla avantajı ise uzun süre kalıcı etkisi ve daha çok gerginlik sağlamasıdır. Botoks, lazer veya dolgu gibi uygulamaların yüzde sağladığı gerginlik veya kaş kaldırma gibi etkileri genelde ortalama 1 sene kadar sürmektedir, ip askı uygulamasının etkileri ise 7 senelere kadar çıkabilmektedir.

Örümcek ağı estetiği gibi farklı prosedürleri içeren fakat ip askı ile aynı uygulamaları içeren yöntemlerle Fransız askısı kıyaslandığında ise farkları minimal düzeydedir. Bu ip askı tekniklerinin sadece kalıcılık süreleri ve içeriğinde kullanılan ip askıların bileşenleri farklı olmaktadır.

Fransız İp Askısı Fiyatları Ne Kadar?

Özel hastanelerin plastik cerrahi branşlarında ve estetik kurumlarında uygulanan Fransız askısının fiyatları ortalama 25.000 TL-40.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. İstanbul veya diğer şehirlerde operasyonun ücretleri farklılaşabilir. Operasyon tek seans olarak uygulanır ve başka estetik uygulamalarla kombine edilebilmektedir.

Devlet hastanelerinde genellikle Fransız ip askısı ile yüz germe gibi farklı teknikler mevcut olmayabilir, devlet hastanelerinde yüz estetiği için uygulanan işlemler facelift ameliyatı, kaş kaldırma, botoks yüz germe gibi stabil olmaktadır.

Fransız İp Askısı Yaptıran Ünlüler Kimlerdir?

Türkiye’de ve dünya genelinde oldukça ilgi gören bir estetik uygulama olan Fransız askısını birçok ünlü avantajlarından ötürü tercih etmektedir. Türkiye genelinde Fransız askısı yaptıran kadın ünlüler arasında; Seda Sayan, Işın Karaca, Hande Yener, Serap Paköz gibi isimler yer almaktadır. Ayrıca ip askı tekniği ile ilgili sosyal medya paylaşımlarıyla adından sıkça söz ettiren erkek ünlüler arasında Berksan sayılabilir.

Fransız askısı yaptıran yabancı ünlüler arasında Angeline Jolie, Megan Fox, Selena Gomez, Bella Hadid, Jeniffer Aniston ve David Beckham gibi dünyaca tanınan isimler yer almaktadır. Dünyada ünlüler tarafından tercih edilen bu ameliyatsız uygulama oldukça tercih edilmeye başlamış ve hızlı bir yayılım sergilemiştir.

Sık Sorulan Sorular

Fransız askısı kaç ayda oturur?

Yüzde kas altına yerleştirilen Fransız askısı ortalama 2-3 haftada oturmaktadır, bu süre boyunca belirli hususlara dikkat edilmesi gerekli olabilir. Cilt altına yerleştirilen ip askılar esnek özellikte olduğundan herhangi bir kopma ya da kırılma gibi durumlar gözlenmez.

Fransız ip askı kaç yaşında yaptırılır?

Ameliyatsız bir uygulama olan Fransız askısını 18 yaşından büyük kişiler yaptırabilir, 18 yaşın altındakiler botoks, dolgu gibi daha geçici etkili işlemleri düşünmesi cilt sağlıkları için daha doğru bir karar olacaktır.

Fransız askısı sonrasında iz kalır mı?

Cerrahi müdahale içermeyen Fransız askısı uygulaması sonrasında ciltte herhangi bir iz veya dikiş izi kalmamaktadır. Genellikle işlem sırasında saçlı deri içerisinden çok minimal bir delik açılıp ip askı bu alandan itilmektedir, daha sonrasında bu küçük delik hemen kapanabilir.

İp askı ile Fransız askısı aynı mıdır?

Fransız askısı ip askı yöntemlerinden biridir, ancak aynı kavramı karşılamazlar. İp askı metodu yüz estetiğinde ip askıların kullanıldığı genel bir tabirdir, Fransız askısı ise ip askının uygulanışın daha özel bir tekniğidir.

Fransız askısı sırasında uygulanan ipler sonradan çıkarılabilir mi?

Genel olarak Fransız askısı riskler içermez ancak beklenmeyen sonuçlar olduğunda cilt altına yerleştirilen ip askılar uzman kontrolünde kolaylıkla tekrardan çıkartılabilmektedir. Ayrıca operasyonun tekrardan revize edilmesinde büyük bir risk bulunmaz.