Burun estetiği diğer adıyla rinoplasti, burnun hem kemik hem de kıkırdak bölümleri ile yüzün diğer estetik birimleri arasındaki uygun oranları yeniden oluşturmak üzere yapılan bir ameliyattır. Her yüzde burun, görünümü etkiler, tüm yüzün dengesi ve uyumu için çok önemlidir. Rinopilasti ameliyatında mükemmel ve doğal bir görünüm için  yüz, alın, gözler, ağız ve çeneden oluşan düzlemlerin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi esastır. Daha sonrasında kişisel beklentilere göre burun üzerinde küçültme, kaldırma ve formunun değiştirilmesi gibi işlemler sağlanır.

Burun estetiği ameliyatı genel olarak kozmetik amaçlı uygulanır, ancak nadiren buruna bağlı nefes alma gibi problemlerde de septum düzeltme gibi işlemler uygulanabilir. Bazı durumlarda doğuştan veya belirli travmalara bağlı burun yapısında eğrilik durumu oluşabilir bu eğriliğin düzeltilmesi rinoplasti uygulamasından çok septoplasti adı altında gerçekleştirilir. Septoplasti burun estetiğinden farklı olarak sadece kıkırdak ve kemiklere müdahale edilerek burun eğriliğinin düzeltilmesi sürecini içerir. Estetik amaçlı uygulanan rinoplasti ise genelde burun kanatlarında, ucunda veya tüm burun genelinde istenilen görünümün sağlanması için uygun müdahaleleri içerir.

 

Burun Estetiği (Rinoplasti) Ameliyatı Fiyatları

 

Burun Estetiği (Rinoplasti) Ameliyatı Nedir, Neden Yapılır?

Rinoplasti yani burun estetiği ameliyatı, kişilerin burun yapısında beğenmediği yapıları kalıcı şekilde düzeltmeye yönelik bir plastik cerrahi uygulamasıdır. Burun yapısına hakim olan plastik cerrahi uzmanlarınca gerçekleştirilen bu ameliyat açık veya kapalı rinoplasti altında iki farklı şekilde uygulanmaktadır. Açık rinoplasti iki burun deliği arasındaki kıkırdaklı bölgenin açılması ile gerçekleştirilir, kapalı teknikte ise tüm operasyon burun delikleri içinden sağlanır.

Burun estetiği kozmetik amaçlı uygulanan bir işlem olduğundan herkesin kişisel beklentisine göre farklı prosedürleri içerebilmektedir. Genelde kemerli burnun düzeltilmesi, burun ucunun kaldırılması veya hacminin küçültülmesi en sık uygulanan işlemlerdendir. Ayrıca eğrilik olan burunlarda kombine şekilde beklentilere göre rinoplasti işlemi de sağlanabilir. Yani eğriliğin düzeltilmesi ile ek olarak ucunun kaldırılması veya burun kanatlarındaki hacmin küçültülmesi gibi işlemler uygulanabilir.

Burun ameliyatının uygulamaları şunlar olabilir:

  • Burun sırtının düzeltilmesi (kemerli burun)
  • Büyük burunun küçültülmesi
  • İnceltme veya genişletme sağlanması
  • Düşük burun ucunu kaldırma
  • Nefes alma zorluğunun iyileştirilmesi
  • Revizyon düzeltme ameliyatı

Genel olarak burun yapısı erkeklerde ve kadınlarda 17-20 yaşlarında oturmakta ve  tam formuna ulaşmaktadır, bu açıdan bu yaşlarda burnundan memnun olmayan kişiler için ameliyat kesin çözüm sağlayabilmektedir. Bununla birlikte bazı hafif burun problemleri için dolgu gibi ameliyatsız uygulamalarda gereken etkiyi sağlayabilmektedir. Burun büyümesi 16 yaşlarından sonrada devam edebileceğinden 14, 15 veya 16 gibi yaşlarda burun estetiği ameliyatı yaptırılması önerilmemektedir.

Rinoplasti Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Burnun şekli, yüzün genel hatlarıyla ve kişiyi psikolojik olarak bunaltacak kadar uyuşmuyorsa, rinoplasti kesinlikle sorunun çözümüne somut olarak yardımcı olabilir. Yıllar geçtikçe burun daha uzun görünür ve rinoplasti tüm yüzün görüntüsünün gençleşmesine yardımcı olur. Bu nedenler ileri yaşlarda burun estetiği bir ihtiyaç olabilir.

Rinoplasti genel olarak şu kişilere uygulanabilir:

  • Burun ile ilgili herhangi bir estetik kusuru ve şikayeti olanlar.
  • Ameliyat öncesi yapılan tetkiklerde herhangi bir sağlık sorunu bulunmayanlar.
  • Daha öncesinde rinoplasti yaptırmış ve burun ucu düşmesi gibi problemler yaşayanlar.
  • Burundaki et yapısına bağlı olarak horlama ve solunum problemi yaşayanlar.
  • Genelde 18 yaşını tamamlamış kişiler ameliyat kararında özgürdür, ancak 20-21 yaşlarını da bekleyebilir.
  • Operasyon süreci ve sonrası için psikolojik açıdan yeterli olgunluğa sahip kişiler.

Burun şekli çevresel koşullardan çok etkilenen bir durum değildir, genelde tamamen genetik faktörlere bağlı gelişir ve form kazanır. Bu açıdan daha sonradan düzenli masaj uygulanması gibi eylemler burun yapısını değiştirmez. Ayrıca kilo alıp vermeye bağlı burun yapısında küçülme veya büyüme olmaz, ancak yağ dokusunun artıp azalmasına bağlı bir miktar etkilenebilir.

Kimler yaptırmamalı?

Burun estetiği ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde dokuların kendini onarması beklenilir bu açıdan doku iyileşme hızı açısından yaş dikkate alınır. Bu sebeple belirli yaşın üstündekilere uygulanmaması gerekli olabilir, bununla birlikte kalp, akciğer veya diyabet gibi sağlık sorunları olanlar ya da kanamaya bağlı sağlık sorunları olan kişilere uygulanmaz. Genelde bu tür kişilerde cerrahi metotları içermeyen burun dolgusu gibi ameliyatsız uygulamalar tercih edilebilir.

Burun Estetiği (Rinoplasti) Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Hastaların ihtiyaçlarına bağlı birçok burun estetiği ameliyatı tekniği geliştirilmiştir, genellikle rinoplasti denildiğinde ilk akla gelen açık ve kapalı şekilde uygulanan tekniklerdir. Bununla birlikte burun ucu estetiği veya Piezo tekniği (ultrasonik rinoplasti) gibi alanlarda farklı cerrahi işlemler bulunabilir. Burun estetiği ameliyatının yapılış aşamaları şunları içermektedir:

  1. Plastik cerrah ile ön görüşme ve beklentilerin değerlendirilmesi

    • Ameliyat öncesi plastik cerrah ile burun yapısına, kişisel beklentilere ve sağlık geçmişine yönelik ön bir değerlendirme görüşmesi yapılır. Görüşme sürecinde uygulamanın teknikleri, avantajları, ameliyat sonrası süreç ve riskleri hakkında detaylı bilgi sağlanmaktadır.
    • Bu süreçte kişisel beklentilere göre operasyon sonrası yüz ile burun formunun nasıl bir görünüm alacağına dair görüntüleme tekniklerinden yararlanılabilir.
  2. Operasyonun durumuna göre uygun anestezinin sağlanması

    • Ameliyatta uygulanacak müdahalelere göre uygun anestezi metodu tercih edilir, çoğunlukla operasyonlar genel anestezi altında sağlanır. Ancak genel anesteziye bağlı rahatsızlığı olan hastalar için uygun anestezi müdahale sağlanabilmektedir.
    • Uygulanacak operasyonun içeriği ve kapsamına göre anestezinin dozajı belirlenir, ortalama 2-3 saat uyutma sağlanabilecektir.
  3. Açık veya kapalı rinoplasti tekniği ile kesi uygulanması

    • Açık rinoplasti yöntemi, burun kıkırdakları ve kemiklerinde ciddi müdahaleler gerekli olduğu durumlarda uygulanır. Cerraha operasyonu gerçekleştirmesi için daha kolay bir imkan tanır, çünkü burun delikleri arasındaki kolumella bölgesi açılarak tüm burun içine erişim için bir olanak sağlar.
    • Kapalı rinoplasti ise burun içinden yani  burun deliklerinden  girilerek yapılmaktadır, tüm kesiler burun deliklerinin içinden yapıldığı için ameliyattan sonra burun yüzeyinde görünür bir iz kalmamaktadır. Genellikle minimal düzeltmeler, septum düzeltmeleri veya burun ucundaki düzeltme işlemlerinde uygulanabilir.
    • İyileşme süreci açısından değerlendirildiğinde kapalı teknik açık tekniğe kıyasla avantajlıdır. Ancak birçok operasyonda açık veya kapalı burun estetiği tercihe bağlı uygulanabilse de her operasyon için kapalı tekniğin uygulanması mümkün olmamaktadır.
  4. Kemik ve kıkırdakta veya burun ucunda değişikliğin sağlanması

    • Burun yapısında küçültme, inceltme, genişletme veya kaldırma gibi hangi tür prosedür uygulanıyorsa ona uygun rinoplastik teknik ile kesi işlemi sağlandıktan sonra uygun müdahale sağlanabilmektedir.
    • Cerrah, burun sırtında yani kemik doku üzerinde operasyonun gereği olarak kırma, kesme, inceltme veya genişletme gibi müdahaleler yapmaktadır. Ayrıca burun sırtında kemerli görünüm gibi durumlarla birlikte asimetrik olmayan eğrilik mevcutsa septoplastik müdahale de uygulanabilir.
    • Uç burun bölgesinde kaldırma, genişletme veya inceltme gibi işlemler için kıkırdak dokuda gerekli kesme, inceltme gibi işlemler sağlanarak burun ucunda istenilen form sağlanır.
  5. Kolumellanın veya burun içindeki kesilerin dikiş atılarak kapatılması

    • Dikişler, burun içinde veya dışında atılır ve burun şekillendirilir. İyileşmeyi desteklemek için burun üzerine alçı veya bant uygulanabilir.

Rinoplasti ameliyatından iki hafta sonra şişlik, çoğu hastada yaklaşık %70 oranında gitmiş olacaktır. Kalan şişlik sonraki aylarda yavaş yavaş inecektir. Ameliyattan sonraki 4-6 aylık süreç içerisinde burun yapısında ameliyata bağlı izler tamamen düzelecektir.  Ancak iyileşme süreci herkeste farklıdır, bu durum elbette kişiden kişiye önemli ölçüde değişiklik göstermektedir. Genel olarak burun estetiği işleminin zorluğu veya basitliği uygulamanın içeriğine göre belirlenir. Burun ucundaki müdahaleler daha basit prosedürleri içerirken kıkırdak ve kemiklere müdahale gerektiren işlemler daha zor olabilmektedir.

 

Rinoplasti Ameliyatı Öncesi Sonrası

 

Ameliyat Kaç Saat Sürer?

Plastik cerrahi uzmanı kontrolünde gerçekleştirilen rinoplasti ameliyatı ortalama 2,5-3 saat sürmektedir, genellikle uygulanan işleme göre bu süreç daha kısa veya daha uzun olabilir. Estetik uygulama kemik ve kıkırdak dokuda kesi gibi prosedürleri içeriyorsa genel anestezi ile birlikte uygulama 3 saat veya daha uzun süreleri bulabilir. Burun ucu düzeltme gibi sadece kıkırdak dokuyu içeren işlemlerde ise süreç 2 saat veya dahada kısa sürebilir.

Rinoplastinin Riskleri Nelerdir?

Burun estetiği ameliyatının riskleri kanama, hematom oluşumu ve enfeksiyon gibi bazı olası komplikasyonlardır. Diğer riskler bunun yerine belirli müdahalenin doğasıyla bağlantılıdır. Rinoplasti için göz önünde bulundurulması gereken genel ve spesifik riskler şunlardır:

  • Enfeksiyon
  • Hematom
  • Aşırı kanama
  • İlaçlara veya anesteziye karşı alerjik reaksiyonlar
  • Yetersiz sikatrizasyon
  • Koku alma fonksiyonunun değişmesi
  • Kalıcı şişlik
  • Profilde düzensizlik veya asimetri

Rinoplasti genel olarak başarılı sonuçlar veren tehlikeli bir operasyon sayılmaz, ancak hatalı cerrahi müdahalelere bağlı işlem sonrası burun ucu düşmesi veya benzer estetik sorunlar tekrarlayabilir. Genellikle başarılı operasyonlardan sonra herhangi bir revizyon burun estetiği gerekmez, sonuç kalıcıdır ve ömürlüktür.

Ameliyat Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?

Burun estetiği ameliyatı öncesi cerrahtan anestezi tipi, kullanılan teknik ve elde edilebilecek iyileştirmeler hakkında net ve ayrıntılı bilgi almanız önemlidir. Ameliyattan 12-13 gün öncesinde kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız veya sigara, alkol tüketimi varsa kullanımını kısıtlamanız ve tamamen bırakmanız gerekli olabilir. İşlem öncesi genel bir sağlık muayenesi yaptırmanız da olası komplikasyonlar gözlenmesi ihtimalini minimize edecektir.

Anestezi alacağınız için en az 6-7 saat önce yeme içmeyi (su da dahil) kesmeniz gerekli olabilecektir. Ameliyat günü giyinip çıkarırken zorlanmayacağınız kıyafetler tercih etmeniz de iyi bir karar olacaktır. Genellikle ağrı kontrolü ve uygun değerlendirmeler için işlem sonrası 1 günü hastanede doktor denetiminde geçirmeniz gereklidir.

Rinoplasti operasyonu sonrası belirli bir süre yatış pozisyonunuz sırt üstü veya buruna temas etmeyecek şekide olmalıdır. Bu açıdan işlem öncesinde uygun yatış için boyun yastığı gibi hazırlıkları sağlayabilirsiniz.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Nasıldır?

Burun estetiği ameliyatından sonra genel prosedür olarak 1 gece hastanede kalırsınız. İlk birkaç gün yarı oturur pozisyonda dinlenmeniz, terlemeye sebep olabilecek aktivitelerden kaçınmanız ve bol sıvı almanız gerekecektir. Ameliyat esnasında uygulanan bandaj sürekli aralıklarla yenilenir ve 2-3 haftalık süreçte çıkarıldıktan sonra, optimum hijyen sağlamak için periyodik olarak fizyolojik bir solüsyon uygulanabilecektir.

Ameliyat sonrası genellikle operasyonun şiddetine göre 5-10 gün ağrı ve acılar olması ve kısmen kanama ve şişlikler oluşması olağandır. Ayrıca burun tıkanıklığına bağlı nefes alıp vermede zorluk ve kombine olarak baş ağrıları ve halsizlik hissi de gözlenebilir. İlk haftalarda ağrı ve morlukların iyileştirilmesine yönelik uygun müdahaleler sağlanır daha sonrasında 1-2 aylık süreçte burun tıkanıklığı ve şişlikler yava yavaş geçmektedir.

Burun Estetiği (Rinoplasti) Ameliyatı Fiyatı Ne Kadar?

Özel hastaneler veya estetik kurumlarında burun estetiği (rinoplasti) ameliyatının ortalama fiyatları 30.000 TL ila 120.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Genellikle  ameliyatın fiyatını en çok etkileyen yapılacak burun estetiğinin kapsamıdır, yani burun ucu operasyonu ile tüm şeklin değiştirilmesi farklı ücretlendirilebilmektedir. Ayrıca İstanbul veya diğer şehirlerde rinoplasti ameliyatının ücretleri de değişkenlik gösterebilir.

Devlet hastanelerinde de burun estetiği ameliyatı yaptırılabilmektedir, plastik cerrahi branşında ilgili desteği alabilirsiniz. Genel olarak devlet hastanelerinde rinoplasti operasyonun fiyatları çok daha düşüktür, ortalama 3.000-5.000 TL’den başlayarak işlemin kapsamına göre artış göstermektedir. Burun estetik ameliyatı estetik bir operasyon olduğundan SGK indiriminden yararlanılamamaktadır. Ancak septoplasti, burun kırıklığı durumu veya nefes darlığı gibi problemler için uygulanan burun ameliyatlarında SGK indirimi sağlanabilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Egzersizle burun ucu kalkar mı?

Burun ucu düşüklüğü egzersiz gibi uygulamalarla kalkmaz ve düzgünleşmez. Ancak burun ucu estetiği ameliyatı ile kıkırdak dokulara yapılan müdahaleler ile kalıcı kalkıklık sağlanabilir, ayrıca burun ucu uygun olan kişilerde ameliyatsız dolgu ile kalkıklık sağlanabilir, ancak ileri düzeyde düşüklükler için etkili olmaz.

Kemerli burun nasıl düzeltilir?

Burun kemeri sırt bölgesinde yani burun kemiği ve kıkırdak dokusunda bir miktar kesi uygulanması ve düzgün bir form sağlanması ile düzeltilmektedir. Hafif kemerli burun durumlarında bazen burun dolgusu gibi ameliyatsız tekniklerde etkili sonuç verebilmektedir.

Açık rinoplasti mi, kapalı rinoplasti mi daha iyi?

Kapalı teknikle uygulanan rinoplasti açık burun estetiğinden daha iyi ve avantajlıdır, çünkü uygulama sonrası gözle görünen dikiş izleri bulunmaz. Ancak her burun estetiği ameliyatı için kapalı teknik uygun bir metot olmamaktadır.

Burun estetiği kaç yaşında yapılır?

Genelde burun yapısı 18-19 yaşlarına kadar büyümekte ve gelişmektedir, bu sebeple burun estetiği ameliyatı 20-21 yaşlarında veya bu yaşlardan sonra yaptırılabilir. Ancak operasyon süreci ve sonrası için gerekli motivasyonun da yerinde olması iyileşme sürecinde etkili olduğundan uygun zaman ertelenebilir.

Burun ameliyatı sonrası neler yasaktır?

Burun estetiği ameliyatı sonrası terlemeye sebep olabilecek aktiviteler, uzun süre güneşe maruz kalınması, banyo yapılması yasak olanlar kategorisine dahil edilebilir. Ancak ameliyattan birkaç gün sonra yaraların iyileşmesi ile bu rutinler rahatlıkla uygulanabilir.

Burun estetiği kaç sene gider, ne kadar kalıcı?

Genel olarak burun estetiği sonrası kalıcı etki 15-20 sene olarak tanımlanabilir. Ancak genelde başarılı bir operasyon sonrası tüm burun yapısında değişiklik sağlandığından revizyon gerekmez, yani ömür boyu kalıcıdır da denilebilir.

Burun estetiği kaç ay sonra oturur?

Rinoplasti ameliyatı sonrası burunda iyileşme süreci değişken olsa da ortalama 5-6 ayda oturmaktadır. Burun estetiği operasyonu sırasında uygulanan işlemin durumuna göre bu süre biraz daha uzayabilir ya da daha kısa sürede etkili sonuçları gözlenebilecektir.