BBL ameliyatı (Brazilian Butt Lift) yani tam adıyla Brezilya popo ameliyatı, kalçalara uygulanan doğal yağ enjeksiyonları ile dikleştirme işlemidir. Bir popo estetiği uygulaması olan BBL dünyada oldukça yaygın yapılan bir işlemdir, genellikle Brezilya kadınlarının dolgun kalçaları olduğundan operasyon da ismini buradan almaktadır. Kalçalarda sarkık, düz veya istenmeyen hacim olduğu durumlarda dikleştirme ve dolgunluk sağlamayı hedefler. Brezilya popo ameliyatı hem uygulanış olarak oldukça kolay ve basit prosedürleri içerir hem de vücut yağ dokuları ile doğal bir uygulama imkanı sağlar.

Vücuttan yağ alımı (liposuction) tekniği ile gerçekleştirilen BBL ameliyatı prosedür olarak yağ enjeksiyonu uygulaması ile aynı aşamaları içerir. Yani karın, bel çevresi veya üst bacak gibi fazla yağ dokusu içeren bölgelerden belirli oranda yağ alımı sağlanır daha sonrasında alınan yağ ile kalçalarda Brezilya popo etkisi oluşturulur. Brazilian butt lift, görünüm olarak yuvarlak ve kalkık bir popo yapısı olmaktadır, her kalçanın yapısına göre farklı alanlara enjeksiyon sağlanarak bu etki oluşturulur. Ameliyatın etkisi başarılı olarak gerçekleştirildiğinde etkisi uzun süreler kalıcıdır, yağ dokusunun vücuda tutunmasına göre değişkenlik gösterebilir.

 

BBL Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 

BBL – Brezilya Poposu Ameliyatı (Estetiği) Nedir?

Plastik cerrahi uygulaması olarak değerlendirilen BBL ameliyatı (Brezilya popo estetiği), popo dolgunlaştırmak amaçlı silikon implantlı uygulamalardan farklı olarak yağ enjeksiyonlu doğal bir tekniktir. Liposuction ile gerçekleştirilen bu operasyon poponun daha dolgun ve dışarı doğru çıkık olmasını sağlamaktadır. Brazilian butt lift, genellikle 18 yaş üstündeki kadınlara uygulanmaktadır, isim tanımı olarak kalça dikleştirme tanımı olsa da her popoda farklı hedeflere yönelik etki sağlanabilir. Sarkık poponun dikleştirilmesi, küçük poponun dolgunlaştırılması veya kalçaların büyütülerek daha yuvarlak ve estetik görünüm sağlanması gibi birçok farklı amaçla yapılabilir.

Güzel bir popo tanımı herkeste farklı olabilmektedir, kimisi için Brezilya kadınlarındaki gibi dolgun kalçalar güzel bir popoyu tarif ederken kimisi için sıkı ve dik bir form güzel tanımı olabilir. BBL estetiği standart bir görünüm sağlamaktan çok kişinin popo anatomisi değerlendirildikten sonra beklentilerine uygun güzel bir popo görünümü sağlama hedefindedir.

Brazilian butt lift uygulaması kalçalarda dikleştirme ve dolgunlaştırma sağlamasının yanı sıra liposuction sayesinde karın gibi bölgesel vücut yağlarından kurtulmak isteyenlere destek sağlayabilir. Genellikle kalçalara enjekte edilecek yağ dokusu belirli oranda tespit edilir ve bu oranda diğer bölgelerden yağ çekilir. Ancak bölgesel yağ yakımı beklentisi olan kişiler için liposuction uygulaması sırasında daha yüksek oranlarda yağ alımı da sağlanabilir ve bu sayede çift fayda sağlanır.

Brezilya popo estetiği yani BBL ameliyatını 18 yaşını tamamlamış tüm kadınlar yaptırabilir, doğal bir yağ enjeksiyonu işlemi olduğundan kolay bir süreçtir. BBL estetiğini küçük kalçalara sahip olanlar, sarkık kalçaları olanlar, düz poposu olanlar veya sadece kalçalarında daha dolgunluk isteyenler yaptırabilir. Liposuction ile entegre uygulandığından vücut genelinde belirli oranın üzerinde yağ fazlalığı olması beklenebilir, yani yağ oranı çok düşük olan kişilerde uygulanmaması muhtemel bir durumdur.

Brezilya popo büyütme ameliyatı kalçalarda dolgunluk ve dikleştirme sağlarken vücut genelinde de düzelme sağlayabilir. Bu açıdan sadece bölgesel yağ yakımı (liposuction) yaptırma amacında olan kişiler de bu operasyonla kombine olarak BBL yaptırabilir. Yağ yakımı işlemi ile Brezilya popo ameliyatı aynı gün ve aynı operasyon sırasında sağlanabilmektedir. Ancak liposuction uygulayacak plastik cerrahın aynı zamanda popo estetiği uygulaması da gerçekleştiriyor olması gereklidir.

Kimler yaptırmamalı?

Genel olarak basit prosedürleri içeren BBL ameliyatını bazı durumlarda uygulamak mümkün olmayabilir. Hem liposuction hem de yağ enjeksiyonu işlemleri ile sağlandığından her iki uygulamanın da koşullarını sağlamak gereklidir.

Şu kişilere BBL popo estetiği yapılmayabilir:

  • Yağ alınacak bölgelerde yeterli yağ oranına sahip olmayanlar.
  • Diyabet ve kanser gibi aktif hastalıkları olanlar.
  • Liposuction uygulaması için riskleri olanlar.
  • Hamilelik ve emzirme dönemindekiler.
  • Ameliyat sonrası süreç için uygun koşulları bulunmayanlar.

Bu kişilerde uygulanmaması daha sağlıklı olabilecektir. Ayrıca ameliyat sonrası 1-2 haftalık süreçte hem yağ alınan bölge hem de kalça bölgesinde korse kullanımı ve belirli aktivitelerden kısıtlanma durumu olabilir. Bu sebeple yoğun fiziksel aktivite rutinleri olanlar ameliyat sonrası süreci değerlendirerek işlemi yaptırmalıdır.

 

BBL (Brezilya Poposu Estetiği) Öncesi Liposuction

 

Brezilya Poposu – BBL Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kalçaları dolgunlaştırıp Brezilya poposu görünümü veren BBL ameliyatı, tek bir seanslık ameliyattır ancak yağ alımı ve yağ enjeksiyonu olmak üzere iki aşamayı içerir. Ameliyat öncesi plastik cerrah ile ön görüşme sürecinde BBL estetiğinin sağlayacağı etki simüle edilir ne kadar bir dolgunluk sağlanacağı belirlenir.

Ameliyatın sonraki aşamaları şu şekildedir:

  • Genel anestezi uygulanarak uygun koşullar sağlanır.
  • Liposuction için belirlenen bölgede kesi uygulanır.
  • Uygulanan liposuction sonrası yağ uygun şekilde hazırlanır.
  • Toplanan ve santrifüj edilen yağ dolgusu kalçaya enjekte edilir.
  • Kalçaya yağ enjekte edilir ve aynı zamanda dağılması ve yayılması sağlanır.

Genel olarak BBL ameliyatı acısız bir işlemdir, genel anestezi altında herhangi bir acı duyulmaz. Hem yağ alımı hem de yağ enjeksiyonu süreci genel anestezi altında tamamlanır. İşlem sonrası yağ alınan bölgede ağrılar ve şişlikler gözlenebilir, ayrıca popo bölgesinde de iğne uygulanmasına bağlı hafif batma hissi olabilir.

Ameliyat ne kadar sürer?

BBL ameliyatı ortalama 2-3 saat sürmektedir, işlem tamamlandıktan sonra uygun bakımların sağlanabilmesi için bir gün hastanede kalınması gerekli olabilmektedir. Genelde çok ağrılı ve fiziksel aktiviteleri kısıtlayan bir ameliyat olmadığından erken taburcu olunabilmektedir. Hastaneden ayrıldıktan sonra uygun yatış pozisyonu ve belirli fiziksel aktivitelerden kaçınmanız gibi hususlar operasyonun başarısı için önemli olabilir.

BBL Ne Zaman Etkisini Gösterir, Ne Kadar Kalıcı?

Kalçalara uygulanan BBL ameliyatı sonrası 1-2 ay içinde enjeksiyon tam olarak oturmakta ve etkisini göstermektedir. Bununla birlikte yağ dolgusu kalçada dokularla uyuşma halinde iken %20-%25 kadarını kaybedebilir, ancak kalan kısım gereken Brezilya popo etkisini sağlamada yeterli olmaktadır. BBL ameliyatı sonrası yağ dolgusu kalça ile bir bütündür yani normal bir doku gibidir, bu sebeple genel olarak zayıflamaya yönelik hayat rutini uygulandığında kalçadaki yağ dokularında azalma olabilir. Ancak genellikle BBL ömür boyu kalıcı dolgunluk etkisi sağlamaktadır.

BBL Estetiğinin Faydaları Nelerdir?

Popo büyütme estetiği uygulaması olan BBL ameliyatı, alternatifi olan silikon popo büyütme ve hyaluronik dolgu ile kalça büyütme tekniklerine kıyasla birçok avantajı içerir. Aynı zamanda Brezilya popo büyütme estetiği yaptıranlar sonraki hayatında birçok faydasını görmektedir. Estetik açıdan oldukça fazla faydası olmasının yanı sıra kişinin kendi yağ dokuları ile uygulanması sayesinde komplikasyon riskleri de düşük olmaktadır.

BBL ameliyatının faydaları şu şekildedir:

  • Popoda genel olarak hacmin artmasını ve dik görünümü sağlar.
  • Düz popoların dikleşmesi ve küçük kalçaların büyümesinde etkilidir.
  • Kalçalardaki sarkıklığı düzeltmekte ve yuvarlak görünüm sağlanmaktadır.
  • Brezilya popo büyütme uygulama sonrası 1-2 büyük bedene geçilebilmektedir.
  • Yağ alınan bölgede incelme ve kalçada dikleşme ile genel vücut formu iyileştirilir.
  • Kalçalarında selülit problemi olanlarda yağ dokusunu dengelemeye bağlı iyileşme sağlanabilir.
  • Diğer sağlıklı hayat rutini ve uygulamaları ile etkisi uzun süreler kalıcıdır.

Ayrıca Brazilian butt lift uygulamasının bu estetik faydaları ile birlikte kişinin kendi yağ dokusu ile işlem sağlandığından yan etki ve alerjik reaksiyon görülme ihtimalleri oldukça minimaldir. Yağ dokusu kalçaya enjekte edildiğinde belirli miktar kayıp yaşasa da o alanla bütünleşmekte ve doğal bir yapı sağlanmaktadır.

 

Kalçaya Yağ Enjeksiyonu Nasıl Yapılır?

 

BBL ameliyatının protez yani silikon uygulamaları ile popo büyütme ve dikleştirme işlemlerine kıyasla bazı avantajları ve dezavantajları bulunur. Genel olarak BBL estetiğinin silikon popo büyütmeye kıyasla en büyük avantajı kişinin kendi yağ dokusu ile büyütme işleminin sağlanmasıdır.

Düz, küçük veya hangi yapıda kalça olursa olsun yağ enjeksiyonu ile etkili bir form oluşturulabilir. Popoda yuvarlak, dolgun ve dik bir görünüm sağlaması için uygun alanlara yapılır ve genel bir hacim oluşturulur. İmplant yani silikon protezli popo büyütme işlemlerinde ise kalçada kas dokularının altına silikon takılmakta ve bu şekilde standart bir büyüklük sağlanmaktadır.

Brezilya popo büyütme ameliyatının yani BBL uygulamasının hyalüronik dolgu özlü popo büyütme işlemine kıyasla avantajı yine aynı şekilde doğal bir yağ dolgu enjeksiyonunu içermesidir. Dolgu ile popoda Brezilya butt lift etkisi sağlanabilir, ancak dolgu enjeksiyonlarının etkisi geçicidir yağ dolgusu gibi dokularla bütünleşmez.

Yani özet olarak BBL ameliyatının avantajları şu şekildedir:

  • Yağ dolgusu ile kalçalarda doku uyumlu bir dolgunluk sağlanır.
  • Popoda etkisi zamanla azalsa da ömür boyu kalıcı bir etki sunar.
  • Bölgesel zayıflama (liposuction) ile kombine uygulanır.
  • Uygulanan BBL yağ dolgusu 4-6 hafta gibi kısa sürede oturur.
  • Kalçalarda farklı madde olmadığından doğal bir popo formudur.

BBL tekniğinin silikon popo büyütmeye kıyasla dezavantajı sayılabilecek durum ise, belirli bir dolgunluk ve büyüklük sağlanabilmesidir. Kalçada kas üstüne uygulanan yağ enjeksiyonu kişinin poposunu dolgunlaştırıp dikleştirebilse de implantlı popo büyütme uygulaması kadar etkili bir büyüklük sağlanamayabilir.

Ameliyatın Riskleri ve Yan Etkileri Neler?

BBL ameliyatı genellikle riskli ve tehlikeli uygulamaları içermez, ancak bazı hatalı uygulamalara bağlı operasyon süreci ve sonrasında komplikasyonlar gelişebilir. Riskleri hem liposuction uygulamasına bağlı enfeksiyon, kanamalar, doku ve sinirlere zarar verilmesi hem de enjeksiyona bağlı estetik kaygılar olabilir. Genellikle popoya uygulanan yağ enjeksiyonu hızlı şekilde oturmaktadır, ancak bazı durumlarda nadiren yağ dokusunun büyük bir kısmı oturmayıp erimekte ve dolgunluk kısmen sağlanabilmektedir.

Başarılı bir BBL ameliyatından 1-2 aylık süre sonrasında yağ dolgusu oturmakta ve kalçalarda dolgunluk sağlanmaktadır. Ameliyattan sonra egzersiz veya diğer egzersiz uygulamalarını yapmak Brezilya poposu görünümünü yani dolgunluğu azaltmaz, vücutta genel kilo kaybı varsa kısmen kalçalarda da kilo kaybı gözlenebilecektir.

BBL Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Uygulanan BBL ameliyatı sonrası ilk aylarda belirli durumlara dikkat edilmesi gerekli olmaktadır. Ameliyat günlük rutinleri uygulamada çok fazla kısıtlamaya sebep olmasa da bazı aktivitelerden belirli bir süre kaçınılması sağlık olabilir.

Ameliyat sonrası şunlara dikkat edilmelidir:

  • Otururken kalçanızın altına koyacağınız BBL yastığını 3-4 hafta kullanmanız gereklidir.
  • Yaralar iyileşip kapanana kadar yani 2-3 gün banyo yapılmaması sağlık olacaktır.
  • Yatarken ve uzanırken 2-3 hafta boyunca yüz üstü pozisyonda olmanız gereklidir.
  • Bacakları ve vücudu zorlayacak yoğun fiziksel aktivitelerden iyileşene kadar kaçınılmalıdır.
  • Lipousuction uygulanan bölgede ağrı ve acılar oluştuğunda doktor kontrollü ilaçlar ve soğuk uygulama yapılabilir.
  • Takılan korse cerrahın tavsiye ettiği süre boyunca takılı kalmalıdır.

Ameliyat sonrası iyileşme ne kadar sürer?

BBL ameliyatı sonrası iyileşme süreci genellikle kısa sürmektedir, ortalama 1,5-2 aylık sürede tam iyileşme sağlanabilmektedir. 2 ay süre sonunda hem uygulanan yağ dolgusu tam olarak oturduğundan popoda istenen görünüm sağlanır hem de korse çıkartılmakta ve yaralar tamamıyla iyileşmektedir. Ancak iyileşme süreci kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir, genellikle genç ve orta yaş grubunda tam iyileşme süresi 2 ay olmaktadır.

BBL Ameliyatı Fiyatları Ne Kadar?

Plastik cerrahi branşı altında gerçekleştirilen BBL ameliyatı (Brezilya poposu estetiği) ortalama 15.000 TL ila 30.000 TL arasında yapılmaktadır. Özel hastane ve özel estetik kurumlarında en düşük fiyatları 15.000 TL’den başlamaktadır, bu ücretler İstanbul ve diğer illere göre de değişkenlik gösterebilir. Brezilya poposu ameliyatı ile liposuction kombine işlemler olduğundan ayrıca bölgesel zayıflama gibi hedefleriniz varsa bu iki işlemi aynı anda yaptırarak düşük fiyat avantajından yararlanabilirsiniz.

Devlet hastanelerinde de BBL ameliyatı plastik cerrahi uzmanlarınca sağlanabilmektedir, ancak estetik bir uygulama olduğundan SGK kapsamında indirim sağlanamaktadır. Ameliyatın fiyatı özel hastanelere göre devlet hastanelerinde çok daha düşük maliyetlerde olabilmektedir.