Yağ enjeksiyonu, vücudun farklı bölgelerinde uygulanabilen ve cilde doğal yollarla dolgunluk etkisi kazandıran estetik bir işlemdir. Genellikle en sık yüz üzerinde dudaklar, alın, çene, şakaklar ve göz altları gibi bölgelerde kullanılan bu yöntem hyalüronik asit bazlı dolgu işleminin alternatif bir yöntemidir. Yağ enjeksiyonu tekniğinde kişinin belirli bölgesinden belirli oranda yağ dokusu alınarak işleme tabi tutulur, daha sonrasında bu yağ dokusu dolgunluk sağlanacak bölgelere enjekte edilir.

Hyalüronik asit dolgu uygulamasına göre birçok avantajı bulunan yağ dolgusu işlemi kalıcı etki sağlayabilmektedir. Ancak işlem sonrası etkisinin kalıcılığı kişiden kişiye farklı sonuçları verebilir. Ayrıca enjeksiyonunun uygulandığı bölgeye göre de kalıcılık durumu ve dolgunluk etkisi farklıdır. Genelde en sık yüzde uygulandığından dolgunlaştırıcı etkisi açısından iyi sonuçlar verir, bunun dışında bacak, kalça gibi alanlarda da uygulanır ancak silikonlu dolgu işlemleri kadar etkili sonuçlar vermez.

 

Dudağa Yağ Enjeksiyonu Kalıcı mı?

 

Yağ Enjeksiyonu Nedir?

Cilt altına yağ dokusu enjekte ederek vücudun belirli bölgelerine hacim kazandırma amaçlı uygulanan yağ enjeksiyonu ameliyatsız bir plastik cerrahi işlemidir. Kozmetik ve estetik amaçlı uygulanan bu yöntem dolgu uygulamasına paralel olarak geliştirilmiş daha doğal bir tekniktir. Kişinin yağ dokusu kullanılarak yüzde, bacaklarda veya kalçalarda hacim kazandırarak dolgunluk sağlanır. Bunun dışında yüzde kırışıklık etkisinin azaltılması, kontür etkisinin sağlanması, göz torbalarının giderilmesi gibi amaçlar için de uygulanabilir.

Yüze veya diğer alanlara yağ enjeksiyonu, komplikasyonu ve riski çok düşük olması sebebiyle 18 yaşını tamamlamış herkese uygulanabilir. İşlem donör bölgeden çok az miktarda yağ dokusu alınması ve hacim sağlanacak bölgeye uygulanmasını içerir, neredeyse tüm işlem iğne ile sağlanmaktadır.

Genellikle yağ enjekte edilmesi öncesinde yağ alımı işlemi için liposuction tekniğininden yararlanılması sebebiyle ameliyat zannedilebilmektedir, ancak yağ alımı süreci çok az miktarda yağ çekilmesini içerir. Bu açıdan işlem tıpkı hyalüronik asit dolgu enjekte edilmesinde olduğu gibi ameliyatsız bir prosedürdür.

En sık uygulanan bölgeler nerelerdir?

Yağ enjeksiyonu hem dolgunlaştırıcı hem kırışıklık azaltıcı etkisi sebebiyle en sık yüze uygulanmaktadır. Yüzde dudaklar, elmacık bölgesi ve göz altları gibi belirli bölgelerde daha sık tercih edilir. Yağ dolgusu yüz germe işleminde de tercih edilen bir metottur. Bununla birlikte dudak dolgusu, gözaltı ışık dolgusu, çene kontürü veya elmacık kemiklerini dolgunlaştırma gibi amaçlar için tercih edilebilir. Herhangi bir kesi ve dikiş işlemi uygulanmadığıdan işlem sonrası genellikle yağlı iğne işlemi yaptıranlar memnun kalmaktadır.

Enjeksiyonun uygulandığı bölgeler şu şekilde sayılabilir:

Kalçada silikonlu uygulamalar kadar etkili sonuçlar vermediğinden genel olarak hafif hacim kazandırıcı işlemler için tercih edilebilir. Bunun dışında yağ dokusu ile dolgunlaştırma genelde göğüslerde büyütme amacıyla nadiren uygulanır, göğüs bölgesindeki form dolgu işlemleri ile büyük miktarda hacim kazandırmaya uygun değildir. Ayrıca ilgili olarak “Memeyi Büyüten Hormon, Yağlar ve Besinler Nelerdir?” yazımıza da göz atabilirsiniz.

Yağ Enjeksiyonu Nasıl Yapılır?

Plastik cerrahi uzmanlarınca gerçekleştirilen yağ enjeksiyonu, tek seansta uygulanır ve 3 farklı aşamayı içermektedir. Öncelikle liposuciton uygulaması ile karın, kalça veya bacaklardan belirli miktarda yağ alımı sağlanmaktadır. Genellikle yağ alımı alınacak bölge kişinin durumu analiz edildikten sonra kararlaştırılır. Daha sonrasında vücuttan alınan yağ dokusu santrifüj edilir ve dolgu olarak uygulanabilecek hali alması sağlanır. En son aşamada ise yağ dokusu hacim kazandırılacak bölgeye enjekte edilir.

Özet olarak yağ enjeksiyonu işlemi aşamaları şu şekildedir:

  • Doktor ile ön görüşme ve değerlendirme
  • Yağ alımı yapılacak bölgenin belirlenmesi
  • Lokal anestezi veya sedasyon uygulanması
  • Vücuttan alınan yağ dokusunun santrifüj edilmesi
  • Dolgunluk sağlanacak bölgeye yağ dokusunun uygulanması

Yağ enjeksiyonu işlemi sırasında ağrı ve acı hissedilmemektedir, oldukça basit prosedürleri içerir ve lokal anestezi altında uygulanır. Ancak enjeksiyon işlemi sonrası gün içinde hafif ağrı ve şişlikler gözlenebilir, genellikle ağrılar 1-2 gün içinde geçer. Dudaklarda dolgunlaştırma veya göz altlarında dolgunlaştırma gibi hassas bölgeleri içeren işlemlerde şişliklerin inmesi 3-4 gün sürebilmektedir. Olası bir komplikasyon durumunda doktorunuza danışmanız en sağlıklısı olacaktır.

 

Göz Altı Torbaları Nasıl Geçer?

 

Tedavi ne kadar sürer?

Yağ enjeksiyonu işlemi prosedür olarak oldukça kısadır, işlemin uygulanması 15-30 dakikada tamamlanmaktadır. Ancak uygulama 3 aşamayı içerdiğinden süreç biraz daha uzun olabilir. Yani karın bölgesinden veya diğer bölgelerden yağın alınması sonra bu yağ dokusunun arındırılması gibi işlemlerle birlikte operasyon 45 dakika ila 1 saat kadar sürede tamamlanır.

Yüze, kalçaya veya bacaklara uygulanan yağ enjeksiyonu uygulandığı bölge açısından da süreç olarak farklı olabilmektedir. Örneğin kalça ve bacaklarda dolgunluk sağlamak amaçlı uygulanan enjeksiyon işlemi için hem daha fazla miktarda yağ dokusu alınır hem de daha geniş bir alana enjekte edilerek masaj ile yayılması sağlanır. Bu açıdan yüze, dudaklara veya göz altı gibi bölgelere uygulanan enjeksiyon ile bacak ve kalçalara uygulanan işlem arasında da zaman farkı oluşabilir.

Yağ enjeksiyonu işlemi için yağ nerelerden alınır?

Dolgunlaştırma yapılacak bölge için yağ dokusu alınacak bölge plastik cerrahın ön değerlendirme sürecinde belirlenmektedir. Genellikle yağ enjeksiyonu için en sık tercih edilen bölge karın bölgesidir, karından belirli miktarda yağ alınması yüz, bacak veya kalçalarda hacim sağlamak için yeterli olmaktadır.

Yağ dokusu alınan diğer bölgeler şunlar olabilir:

  • Kalçalar
  • Üst bacaklar
  • Bel çevresi

Yağ dokusu alınırken genel olarak kişiler o bölgede zayıflama sağlanabilceğini düşünselerde bu mümkün olmamaktadır. Alınan yağ dokusu az miktarda olur, yani zayıflama amaçlı uygulanan liposuction işlemi gibi büyük oranda yağ alımı sürecini içermez. (Bunun için bölgesel zayıflama amaçlı uygulanan lipoliz veya mezoterapi gibi ameliyatsız teknikleri değerlendirebilirsiniz.)

Yağ Enjeksiyonu Ne Kadar Kalıcı?

Yüze veya diğer bölgelere uygulanan yağ enjeksiyonu işlemi başarılı sonuç verirse 2-3 seneye kadar kalıcı etkisini göstermektedir. Ancak her operasyon sonrası kalıcı etki sağlanamayabilmektedir, kişiden alınan yağ dokusu vücuda enjekte edildiğinde bazı durumlarda hızlıca eriyebilir. Genel olarak başarılı bir operasyon sonrası enjekte edilen yağ dokusunun %30 ila %40’lık bir kısmı eridikten sonra kalan kısmı o bölgeye uyum sağlamaktadır. Bu açıdan geçici dolgu uygulamasına göre iğneli yağ dolgusu hacim kazandırma ve kırışıklık etkisini azaltma gibi işlemlerde daha kalıcı ve kesin çözüm sunar.

Yağ enjeksiyonunun etkisini gösterme süreci dolgu işlemleri ile aynıdır, yani uygulama sonrası oluşan şişlik ve ödemler geçtikten sonra dolgunluk etkisi gözlenebilir. Genelde tam ve kesin sonucu 1 aylık süre sonrasında anlaşılabilir. Enjeksiyon uygulanan bölgede dolgunluk etkisi zamanla kilo vermeye bağlı azalabilir, bu durumlarda işlemin tekrarlanmasında sakınca olmamaktadır.

Yılda kaç seans yaptırılmalı?

Yağ enjeksiyonu işlemi sonrası dolgunluk etkisinin ne kadar süre korunacağı kişinin durumuna göre değişkenlik gösterir. Bu açıdan bir seansta başarılı sonuç veren işlem senelerce etkisini sürdürebilir. Dolgunluk etkisi ve hacimli görünüm azalmaya başladığında ikinci seans ile takviye sağlanabilir. Yüze yağlı dolgu işlemi için ideal seans süresi yılda 1 kez olacak şekilde planlanması sağlıklı bir tercih olacaktır.

Yağ Enjeksiyonunun Avantajları Nelerdir?

Alternatif bir dolgu uygulaması ve estetik bir işlem olan yağ enjeksiyonu, geçici veya kalıcı dolgu uygulamaları ile kıyaslandığında birçok avantaja sahip olmaktadır. Başta kişinin kendi yağ dokusu kullanılarak doğal bir tedavi sunan işlem olmasından ötürü komplikasyon gelişimi açısından riski minimize etmektedir. Bununla birlikte yağ dokusu enjekte edilen bölgede başarılı sonuç verirse senelerce kalıcı etki sağlayabilir.

Avantajları şu şekilde özetlenebilir:

  • Alerjik reaksiyon ve komplikasyon gelişim riski çok düşüktür.
  • Dudak, göz altı gibi hassas bölgelerde uygulanabilir.
  • Cilt altına uygulanan yağ dokusu vücut ile uyumluluk sağlar.
  • Kırışıklık azaltma, vücut hatlarını arttırma gibi birçok amaçla uygulanabilir.
  • Geçici dolguya göre çok daha uzun süren dolgunluk etkisi sağlayabilir.
  • Kalıcı dolgu uygulamasında olduğu gibi zararlı olabilecek bir madde uygulanmaz.
  • PRP ve diğer estetik uygulamalarla entegre şekilde yapılabilmektedir.
  • Herhangi bir ameliyat prosedürü uygulanmaz, minimal bir estetik uygulamadır.

Yağ enjeksiyonun en büyük dezavantajı ise doku uyumluluğu oluşmaması sonucu enjekte edilen yağ dokusunun çoğunun erimesi ile dolgunluk etkisinin sağlanamamasıdır. Bu açıdan hyalüronik dolgu uygulamaları geçici bir sürede olsa dolgunluğunu korurken yağ dokusu bazı kişilerde etkin çözüm sunmayabilir. Ancak yine de geliştirilen teknikler sayesinde yağ enjeksiyonunda etkili ve başarılı sonuçlar sağlanmaktadır ve dolgu uygulaması ile eş değer bir çözüm sunar.

Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Operasyon ameliyat prosedürlerini içermediğinden genellikle işlem öncesi dikkat edilmesi gereken çok fazla durum olmamaktadır. Ancak doktorunuzla ön değerlendirme sürecinde ilgili rahatsızlıklarınız ve operasyona dair beklentilerinizi tam olarak danışmanız gereklidir.

 

Yüze Yağ Enjeksiyonu Öncesi ve Sonrası

 

Yağ enjeksiyonu işlemi yapılacağı gün doktorunuzun tavsiye ettiklerine dikkat etmeniz yeterlidir. İşlem sonrası günlük aktivitenizi aksatacak bir durum olmamaktadır, genelde işlem tamamlandığı gibi taburcu edilirsiniz. Operasyon sonrası gün içinde komplikasyon gelişmesi riskini minimize etmek için uygulayabileceğiniz işlemler şunlardır:

  • Şişlik ve ağrılar için soğuk uygulama yapılması
  • Doktorun önerdiği ilaç ve merhemlerin ilgili sürede uygulanması
  • İşlem uygulanan bölgeye 3-4 saat su ile temas edilmemesi
  • Aşırı terlemeye sebep olabilecek aktivitelerden kaçınılması
  • Güneş ışığına uzun süre maruz kalınmaması veya koruyucu önlemin alınması

PRP ile Beraber Uygulanabilir mi?

Yağ enjeksiyonu işlemi etkisini koruyucu kök hücre (PRP tedavisi) gibi uygulamalarla beraber de uygulanabilmektedir, bu açıdan dolgunluk etkisi 3-4 senelere kadar uzatılabilir. Cilt rahatsızlıklarına bağlı oluşan göz altı torbaları, şakaklarda ve yüzün belirli bölgelerinde çökmeler ve cilt kırışıklıkları için yüze yağ enjeksiyonu etkili ve kesin bir çözüm sunabilir. Geçici dolgu uygulamalarına kıyasla yağ enjekte edilme süreci kişinin kendi dokuları ile yapıldığından daha doğal ve kalıcı sonuçlar verir.

Yağ Enjeksiyonu İyileşme Süreci Nasıldır?

Yüze veya uygulandığı bölgeye göre iyileşme süreci farklılık gösteren yağ enjeksiyonu, ortalama 1 haftalık süreçte sağlanmaktadır. Enjeksiyon işlemi yapıldıktan sonra 1-2 gün şişlik ve ağrılar olması durumu olağandır, daha sonrasında şişlik ve ödem iner ve dolgu etkisi yavaş yavaş anlaşılmaya başlar.

Yağ dokusunun alındığı bölgede ağrı ve şişlik minimaldir, iyileşmesi hızlıca gerçekleşir. Ancak yağ alımının miktarına göre bu süreç de kişiden kişiye farklı olabilir. Bunun dışında yağ enjeksiyonunun tamamen iyileşme süresi 2 ila 3 hafta sonrası kabul edilebilir. Bu süreden sonra iğne yaraları ve şişkinlikler tamamen geçmektedir.

Riskleri ve yan etkileri nelerdir?

Dolgu uygulamasına kıyasla alerjik reaksiyon ve komplikasyon gelişme riski oldukça düşük olan yağ enjeksiyonu işleminde, yan etkiler düşük ihtimallidir. İşlem uygulanan bölgede ağrı ve şişlikler oluşması bilinen en yaygın semptomlarıdır.

Bununla beraber operasyonda oluşabilecek hatalara bağlı enfeksiyon oluşumları sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca işlem sonrası yağ dokusunun uyumlu şekilde gelişmemesi sonucu estetik beklentilerin karşılanamaması ve dolgun görünümün sağlanamaması da yan etkileri arasında değerlendirilebilir.

Sık Sorulan Sorular

Yağ enjeksiyonu kaç yaşında yapılır?

Ameliyatsız bir estetik uygulama olan yağ enjeksiyonunu 18 yaşını tamamlamış ve estetik işlemler için herhangi bir kronik rahatsızlığı olmayan herkes yaptırabilir. Anti-aging bir uygulama olması sebebiyle cilt sarkmalarına bağlı 50-60 yaş grubu da bu operasyondan yararlanabilir.

Yüze yağ enjeksiyonu ne kadar sürede oturur?

Dudak, göz altları, elmacık kemikleri, çene veya yüzün herhangi bir alanına uygulanan yağ enjeksiyonu 1 aylık sürede vücuda uyum sağlar. Yani enjekte edilen bölgeye oturması ve yağ dokusunun uyum sağlaması için 1 ay yeterli olmaktadır, bu sürede yağ dokusunun bir kısmı erimesi öngörülen bir durumdur.

Yağ enjeksiyonu geri alınır mı?

Dolgu işleminde olduğu gibi bazı durumlarda fazla yağ dokusu enjeksiyonu yapılması sonrası istenilenden fazla dolgun görünüme sebep olabilir. Bu durumda belirli tekniklerle yağ dokusunun bir kısmının eritilmesi sağlanır ve istenilen ölçüde dolgunluk oluşturulur.

Dolgu mu yoksa yağ enjeksiyonu mu yaptırmalıyım?

Yağ enjeksiyonu veya dolgunun birbirlerine göre avantajları ve dezavantajları bulunur. Vücut dokusu ile uyumlu olduğu senaryoda yağ enjeksiyonu dolgu uygulamalarından çok daha avantajlı konumdadır, çünkü hem daha kalıcı hem de doku uyumlu bir çözüm sunar.

Kalçaya yağ enjeksiyonu kalıcı mı?

Yağ enjeksiyonu ile kalçayı belirli miktar dolgunlaştırma mümkündür, bu dolgunluk 1-2 sene etkisini sürdürür. Ancak kalçaya yağ enjekte edilmesi silikonlu plastik cerrahi uygulamaları kadar etkili sonuç sağlamaz, sadece hafif bir dolgu etkisi verebilir.

Göz altı yağ enjeksiyonu kalıcı mı?

Cilt sorunlarına ve göz altında yağ dokusunun kaybına bağlı olarak oluşan göz altı torbaları yağ enjeksiyonu ile tedavi edilebilmektedir. Göz altına enjekte edilen küçük miktarda yağ dokusu uyumluluk sağladığında zamanla göz altlarında iyileşme sağlanabilir.

Dudağa yağ enjeksiyonu kalıcı mı?

Yağ enjeksiyonu ile dudak dolgusu 1-2 seneye kadar kalıcı etki sağlamaktadır. Ancak bu süre yağ dokusunun dudaktaki uyumluluğuna ve kilo alıp verme gibi metabolizma faaliyetlerine göre kişiden kişiye farklılık gösterir.