Kol germe ameliyatı, aşırı kilo alımı, obezite gibi durumlara bağlı olarak kollarda gelişen sarkma ve yağlanma sorununu düzelten cerrahi bir uygulamadır. Liposuction ve kol germe prosedürlerini içeren bu ameliyatlar plastik cerrahi uzmanlarınca sağlanmaktadır. Genellikle en sık obezite tedavisi süreci içerisinde veya sonrasında kombine uygulanan bu germe ameliyatı kollarında sarkma olan kişilere kesin ve kalıcı bir çözüm sunmaktadır. Kol germe (inceltme) ameliyatı kolay bir işlemdir, riskleri ve komplikasyonları düşük olmaktadır, bu açıdan herhangi bir korkunuz olmadan operasyonu yaptırabilirsiniz.

Kollardaki aşırı yağlanmaya bağlı sarkmalar kişilerde psikolojik olarak olumsuz etkilere sebep olabilmektedir. Ayrıca kilo vermeye yönelik diyet, egzersiz ve diğer uygulamalara rağmen kollarda gereken incelme sağlanamayabilmektedir. Bununla birlikte zayıflamaya yönelik uygulamalarla incelme sağlanamazsa kollarda bölgesel incelmeye imkan tanıyan lipoliz gibi tekniklerden de destek alınabilir. Bazı durumlarda kollarda gereken yağ yakımı ve incelme sağlansa da deri fazlalıklarına bağlı sarkmalar devam edebilmektedir. Bu durumlarda kol germe ameliyatı tek çözüm olmaktadır.

 

Kollarda Sarkma Neden Olur?

Sıklıkla kadınlarda görülen kol sarkması yaş, aşırı kilo alımı, genetik yatkınlık, hareketsiz yaşam düzeni gibi faktörlere bağlı olarak gelişen bir durumdur. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmesinin sebebi erkeklerin kollardaki kas yapıları yağlanmanın gelişmesine engel olmasıdır. Ancak spor yapan kadınlarda kollardaki kas gruplarının çalışmasına bağlı kol sarması ve yağlanması görülme riski daha düşüktür.

Kollardaki sarkmalar yağlanma ve kilo alımına bağlı olarak geliştiğinde kolların fazla hacim kazanmasına bağlı sarkma yapmaktadır. Bu sarkma hem yağ fazlalığına bağlı hem de deri fazlalığına bağlı olmaktadır, ancak yaşa bağlı olarak da kollarda yağ fazlalığı olmasa da deride elastikiyet kaybına bağlı sarkma oluşabilmektedir.

Kollardaki sarkmaların oluşum yapısı uzman plastik cerrah tarafından değerlendirilir ve ilgili tedavi seçenekleri değerlendirilebilir. Genellikle deri fazlalığı olmayan durumlarda lipoliz, lazer uygulamaları veya ameliyatsız diğer yağ yakımı sağlayan uygulamalar tercih edilebilmektedir. Ancak yağ fazlalığı ile birlikte ciltteki deformasyon sonucu deri sarkması da mevcutsa hem liposuction. hem de kol germe ameliyatı birlikte uygulanmaktadır.

Kol Germe Ameliyatı (Estetiği) Nedir, Neden Yapılır?

Brakioplasti olarak da isimlendirilen kol germe (inceltme) ameliyatı, kollardaki fazla yağların liposuction işlemi ile alınması ve sarkık derinin toparlanıp gerginlik sağlanmasına yönelik bir plastik cerrahi işlemidir. Kol estetiği işlemi olan bu uygulama genellikle kozmetik amaçlarla uygulanır, ancak bazı durumlarda obeziteye bağlı aşırı sarkık kollarda kritik bir müdahale olabilir. Genel olarak kadınlarda kol sarkmaları daha sık gözlendiğinden ameliyat kadınlar üzerinde daha çok uygulanmaktadır.

Kollardaki yağlanma ve sarkma alt veya üst kolda gerçekleşebilir, bu durumlarda müdahale farklı uygulamaları içerebilmektedir. Genelde kol germe ameliyatında 2 farklı yaklaşım olur, geleneksel yöntemde fazlalık yağlar uzman cerrah tarafından kesilerek bir miktar alınmakta ve incelme sağlanmaktadır. Liposuction metotlu uygulamada ise fazlalık yağlar vakumlanarak alınır daha sonrasında deri fazlalılığı kesilerek gerginlik sağlanmaktadır.

Yaşa bağlı veya sadece deri sarkması olan kişilerde soğuk lipoliz, mezoterapi veya benzer uygulamalarla hafif sıkılık sağlanabilir. Sıkılık sağlanmasına rağmen derideki sarkma iyileştirilememişse deri fazlalığı alınır ve gerginleştirme sağlanır.

Mini kol germe ameliyatı nedir?

Sadece kolun arka bölgesinde gerçekleştirilen yağ alımı ve inceltme işlemi mini kol germe ameliyatıdır. Normal bir kol germe ameliyatında kolun arka ve ön bölgesinde yağ fazlalıkları liposuction ile azaltılır ve deri fazlalığı mevcutsa kolun iç bölgesi boyunca kesi uygulanarak deri fazlalığı da alınır. Mini kol germede ise arka koldaki yağ fazlalığı alındıktan sonra deri fazlalığı alınır ve sadece koltuk altında kesi uygulanmaktadır.

Kol Estetiği Kimlere Yapılır?

Estetik amaçlı yapılan kol germe ameliyatı, 18 yaşını tamamlamış kişilere uygulanabilir, bununla birlikte en sık kadınlar, obezite hastaları, kollarında deri sarkmaları olanlar, kollarında sadece yağ fazlalığı olanlara uygulanmaktadır. Ameliyatın gerekli olup olmadığını uzman plastik cerrah değerlendirmektedir, gerekli görülürse sadece kol inceltme amaçlı sıkılaştırmaya yönelik işlemler de tercih edilebilir.

Kol sarkması olan kişilerin bazılarında spor faydalı sonuç vererek kolların sıkılaşmasını ve toparlanmasını sağlayabilmektedir. Ancak aşırı yağlanmaya bağlı deri sarkmaları olanlarda sarkık görünüm sadece kol estetiği ile sağlanabilmektedir.

Kol Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Plastik cerrahi uzmanının ön değerlendirme süreci ile başlayan kol germe ameliyatı evresinde öncelikle sarkmanın durumu ve faktörleri iyice analiz edilir. Ameliyat dışında müdahaleler etkili olabilecekse uzman sizi bu konuda detaylıca bilgilendirecektir. Operasyon için gerekli kararlar alındıysa ameliyatın sonraki aşamaları şu şekildedir:

  • Koldan liposuction ile alınacak yağ oranı ve gerekli planlamalar yapılır ve uygun şekilde çizimler gerçekleştirilir.
  • Genellikle genel anestezi uygulanır, ancak bazı durumlarda lokal anestezi de tercih edilebilir.
  • Anestezi sonrası yağ alınacak bölge için küçük bir alan açılmaktadır, daha sonrasında liposuction ile eritilen yağ dokusu vakumlanmaktadır.
  • Kesi açılan bölgelerden fazlalık yağ dokusu geleneksel teknikle de azaltılabilmektedir.
  • Liposuction sonrası fazlalık derinin alınmasına uygun şekilde kolun iç bölgesinde kalacak şekilde bir kesi sağlanmaktadır.
  • Yağ alımı sağlandıktan sonra alt ve üst kollarda sarkmaya sebep olan deri fazlalığı kesilmektedir.
  • Deri fazlalığı kesildikten sonra uygun şekilde dikim işlemi sağlanır.

Kol estetiği ameliyatı zor bir ameliyat olarak değerlendirilmez uygulanışı genellikle basit süreçleri içerir. Uzman cerrah tüm süreci başarıyla gerçekleştirdikten sonra iyileşme ve günlük rutinlere dönüş süreci hızlı olmaktadır. Ameliyatın hemen sonrasında ilk 2-3 günlük süreçte ağrılar olabilir ve ilk gün ağrı kontrolü ve bakım amaçlı hastanede kalmanız da gerekli olabilecektir.

Kol germe ameliyatı ortalama 1-2 saat sürmektedir, genellikle uygulanacak prosedürler süreyi uzatıp kısaltabilmektedir. Fazlalık yağların alınması süreci uzun olan işlemlerde kol ameliyatının süresi 3 saatlere kadar çıkabilir. Mini kol germe gibi yani sadece arka kolda inceltme ve germe işlemi sağlanacağında ameliyat süresi 1-1.5 saatte tamamlanabilir.

 

Kol Germe Ameliyatı Öncesi ve Sonrası

 

Arka veya üst kol bölgesinde uygulanan deri sarkmasına bağlı kol germe ameliyatındaki kesiler kolun iç bölgesinde ve koltuk altına yakın alanlarda yapılmaktadır. Bu açıdan kol germe sonrası uygulanan estetik uyumlu dikiş izleri kolun iç bölgesinde kaldığından çok belirgin olmaz. Birkaç aylık süre içerisinde dikiş izleri cilt tonuna yaklaştığından belirginliğini tamamen kaybetmektedir.

Deri sarkması olmayan kol inceltme ameliyatlarında ise herhangi bir kesi ve germe sağlanmadığından sadece yağ alımı için açılan küçük deliğe bağlı bir iz oluşur o da çabuk iyileşmektedir. Mini kol germe estetiğinde ise alınan deri fazlalıkları kol arkasında olan bölgede olmaktadır ve koltuk altında dikiş izi oluşur, neredeyse hiç anlaşılmamaktadır.

Kol Germe Estetiği Olanlar Kaç Günde İyileşir?

Uygulanan kol germe ameliyatı sonrası tam iyileşme 3-4 haftada gerçekleşmektedir. Ameliyatın durumuna göre eğer germe işlemi sağlandıysa dokuların sıkılaşması ve iyileşmesi için 4-5 aylık süre boyunca korse kullanılması gerekli olmaktadır. Sadece kol inceltme uygulamalarında korse kullanımı daha kısıtlı ve sınırlı sürede olmaktadır. Kol germe estetiği sonrası ilk haftalarda 2-3 günlük sürelerde ağrılar olabilir, genelde ilk haftanın sonun ağrı ve şişlikler geçmektedir.

Dikiş uygulanan bölgedeki yaraların iyileşmesi 2-3 haftada olmaktadır, yaralar kapanana kadar kolun su ile temas etmemesi komplikasyon riski için önemli olabilir. Genel olarak dikiş izleri iç kol bölgesinde kaldığından normal duruşta belirgin değildir, tam olarak iyileşmesi ve izin kaybolması birkaç ay sürebilir, ancak iyileşme süreci herkeste farklı olabilir.

Ameliyatın Riskleri ve Yan Etkileri Neler?

Genellikle riskli bir operasyon olarak değerledirilmese de kol germe ameliyatının yan etkileri arasında; enfeksiyona bağlı riskler, uyumsuz bir kol formu oluşması, ödem ve şişlikler, uzun süreli ağrılar, sinir hasarı sonrası büyük yaralar ve kanama gibileri sayılabilir. Ameliyat  prosedürleri basit birkaç adımı içerdiğinden operasyonun uygulanışına bağlı riskler nadirdir, ancak ameliyat sonrası dikişlerin açılması ve benzeri durumlar yan etkilerin gözlenmesine sebep olabilir.

Kol germe estetiği uygulamasının risklerini ayrıca yaş faktörü de etkilemektedir. Yaşa bağlı iyileşme süreci farklı olabileceğinden genç yaşlarda ameliyat uygulananlarda riskler daha minimal düzeydedir. İleriki yaşlarda uygulanan kol ameliyatı sonrası dokuların iyileşmesi genç yaştakilere kıyasla 2-3 ay daha fazla sürebilir.

Ameliyatsız Kol Germe Mümkün mü?

Sarkık kolların durumuna göre bazı ameliyatsız uygulamalar da kolda inceltme ve gerginlik sağlayabilmektedir. Kol germe için uygulanan ameliyatsız teknikler arasında lipoliz, radyofrekans veya lazerli uygulamalar sayılabilir. Bu uygulamalar arka veya üst koldaki yağ hücrelerinin yakılmasını sağlamakta ve sıkılaştırıcı etki oluşturmaktadır. Ancak deri sarkmasına bağlı kol sarkması da mevcutsa ameliyatsız teknikler bu konuda etkin çözüm değildir, deri fazlalığı cerrahi yöntemle alınarak gerginlik sağlanmalıdır.

Kol Germe Ameliyatı Fiyatları Ne Kadar?

Özel hastaneler ve estetik kurumlarında kol germe ameliyatının fiyatları ortalama 15.000 – 20.000 TL’den başlamaktadır. İstanbul veya diğer şehirlerdeki hastanelere göre fiyatlar farklılaşabilir, ayrıca ameliyatın içeriğinde liposuction, kol germe uygulamalarının her ikisinin olması veya sadece birinin uygulanmasına göre maliyetleri artmakta veya düşmektedir.

Devlet hastanelerinde de plastik cerrahi doktorlarınca kol germe ameliyatı uygulanmaktadır, ancak estetik amaçlı uygulanan bu ameliyat SGK kapsamında değerlendirilmeyebilir. Özel hastane ve estetik kurumlarına kıyasla devletteki kol estetiği fiyatları çok daha düşük fiyatlarda olabilir.

Sık Sorulan Sorular

Kol estetiği kaç günde iyileşir?

Arka ve önde uygulanan kol germe estetiği sonrası iyileşme ortalama 45-60 günde olmaktadır. Bu iyileşme sürecinde kola takılan korse ağrı oluşumunu ve dokuların iyileşmesini, sıkılaşmasını sağlamaktadır. 45-60 günlük süre sonunda korse çıkarıldığında dikişli kol ve yaralar da iyileşmiş olmaktadır.

Kol sarkması sporla geçer mi?

Deri sarkmasına bağlı olmayan kol sarkması spor ve benzeri zayıflatıcı uygulamalarla geçebilmektedir. Ancak yağ dokusunun fazlalığına ve deri fazlalığına bağlı kol sarkmaları sadece kol germe ameliyatı ile iyileştirilebilmektedir.

Kollarda sarkma neden olur?

Obezlik, aşırı kilo alma, yaş, hormonal bozukluklar, genetik yatkınlık kollarda sarkmalara sebep olan faktörler arasında sayılabilir.

Ameliyat sonrası spor ve benzeri aktiviteler yapılabilir mi?

Kol germe ameliyatından 1,5-2 ay sonrasında spor ve egzersiz yapılabilir. Ancak dikişler tam kapanmadan kolları fazla zorlayacak hareketleri uygulamaktan kaçınılmalıdır. Bunun haricinde kol kaslarını çok etkilemeyen spor ve hareketleri 2-3 hafta sonrasında da yapabilirsiniz.

Kol germe estetiği sonrası günlük işlere devam edebilir miyim?

Uygulanan kol germe estetiği sonrası ilk hafta hareketiniz kısıtlanabilecektir, ancak uygulanan korse koruyucu bir görev görmektedir. Yani ameliyat sonrası ilk hafta ağır aktivitelerden kaçınmanız yeterlidir, sonrasında işinize dönebilir ve günlük işlerinize devam edebilirsiniz.

Kol germe ameliyatı kalıcı mıdır?

Kol germe ameliyatının etkisi kalıcıdır, kolda yapılan inceltme ve sıkılaştırma tekrarlamaz. Ancak yaş, tekrardan kilo alımı gibi faktörlere bağlı olarak ilerleyen senelerde kollarda hafif sarkmalar tekrardan gözlenebilmektedir.