Çene estetiği, çenedeki yapısal bozuklukları düzeltme veya çene belirginleştirme, jawline oluşturma, v çene oluşturma ya da memnun olunmayan çenenin yüz hattına uygun şekilde değiştirilmesi gibi uygulamaları içermektedir. Genellikle çene estetiği denildiğinde ameliyat ve cerrahi uygulamalar akla gelse de bu estetik uygulamada birçok ameliyatsız teknikler de mevcuttur. Çene dolgusu gibi ameliyatsız uygulamalarıyla jawline (çene hattı) belirginleştirme veya daha hacimli ve güzel çene formu sağlanabilmektedir. Ameliyatlı uygulamalar ise daha çok çene geriliği, sivri çene veya kadınlarda erkeksi çene gibi durumlarda kalıcı değişiklik için yapılmaktadır.

Çene ameliyatı yüzü kalıcı olarak değiştirmek için uygulanır ve her yüz yapısına uygun müdahale şekli vardır. Cerrahi uygulamalarda genellikle sivri, köşeli veya kare çene yapılarının düzeltilmesi için törpüleme gibi teknikler uygulanırken küçük çenelerde büyütme ve hacim sağlamak için implant gibi uygulamalar kullanılmaktadır. Beklentiler daha minimal düzeyde olduğunda ise dolgu gibi uygulamalar yeterli olabilir. Bununla birlikte uyku esnasında diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi sağlık sorunları olanlar için botoks gibi uygulamalarla etkili çözüm sağlanabilmektedir.

 

Erkek Çene Estetiği (Erkeksi Çene)

 

Çene Estetiği Nedir?

Oval, sivri veya köşeli çenenin şekillendirilmesi, alt çenenin geride veya önde olması gibi durumların düzeltilmesi amacıyla uygulanan çene estetiği plastik cerrahi bir uygulamadır. Aynı zamanda dolgu veya yağ enjeksiyonlarıyla gerçekleştirilen jawline oluşturma, v çene oluşturma, yanak dolgunlaştırma gibi uygulamalar da çene estetiği uygulamaları arasındadır. Genel olarak estetik amaçlı uygulamaları içerse de çene yapısına bağlı fonksiyonel bozukluklar için de uygun bir tedavi sunar. Kişinin yüz yapısına uygun güzel bir form kazandırılması temel hedeflerindendir.

Çenedeki yapısal bozukluklar genellikle genetik faktörlere bağlı olarak oluşsa da yaşa bağlı veya diğer çevresel faktörlere bağlı sonradan da gelişebilmektedir. Yaş ve diğer çevresel faktörler yüzde sarkmalara sebep olmanın yanı sıra alt çenede de gıdı sarkması ve istenmeyen görünümlere sebep olabilir. Bu açıdan ameliyatlı veya ameliyatsız estetik uygulamalar uygun müdahalelerle yüzdeki görünüşü etkileyen bu etkileri etkili bir şekilde gidermektedir.

Çene Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Kadınlarda ve erkeklerde uygulanabilen çene estetiği ameliyatı; çene yapısı bozukluğu olan kişiler, sivri veya köşeli çene uçlarını inceltmek isteyenler, daha belirgin çene hattına (jawline) sahip olmak isteyenlere uygulanır. Genellikle çenenin küçük veya büyük olması kişinin kendi değerlendirmesine bağlı olduğundan çene büyütme veya küçültme işlemleri yapısal bozukluğun düzeltilmesi olarak değerlendirilmez. Ancak uygulama olarak implant ve kemiklerin törpülenerek şekillendirilmesi prosedürleri ile yapısal bozuklardaki işlemleri içerir.

Çene ameliyatı kemiklere müdahale gerektirdiğinden kemik gelişimi henüz tamamlanmamış 20 yaşın altındaki kişilere uygulanmaması daha sağlıklı olacaktır. Ancak yapısal bir çene bozukluğu çok belirgin durumdaysa ve kişinin psikolojisini olumsuz etkiliyorsa erken yaşta da müdahale sağlanabilir.

Genellikle estetik amaçlı uygulanan çene ameliyatı, bazı durumlarda çenesindeki bozukluğa bağlı konuşurken ağız yapısında form bozukluğu olan kişilerde de etkili bir çözüm olabilir. Örneğin alt çenedeki bozukluk konuşurken ağız hareketlerinin düzgün olmaması sebebiyle kişiyi rahatsız edebilir, ameliyat bu açıdan etkili bir çözüm sağlayabilecektir.

Her yüz karakteristik olarak farklı olduğundan hangi tip çenenin o yüze yakışacağı farklılık göstermektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde güzel bir çene kişinin yüzüne uyumlu olmasıdır. Kimisinde jawline çene kontürü yüz hatlarını öne çıkarıp güzel gösterirken, kimilerinde aynı sonucu vermeyebilir, daha oval bir çene uyumlu olabilir. Aynı şekilde kimilerinde çene gamzesi, sivri çene uçları gibi formlar çeneyi erkeksi gösterip güzel durabilirken kimisinde uyumsuz olabilmektedir.

Çene ameliyatı ve estetik uygulamaları her şekilde uygun müdahalelerle yüze uyumlu bir görünüm kazandırabilmektedir. Örneğin kadınlarda yüze erkeksi bir görünüm verebilen sivri, köşeli veya kare yapıdaki bir çene formunda kemik yapıları törpülenerek daha oval hale getirilir ve köşeli yapısı iyileştirilebilmektedir. Aynı şekilde yuvarlak yüz formuna sahip veya zayıf jawline hatlarına sahip erkeklerde de tersi olarak implant uygulanarak veya kemik yapıları düzeltilerek v formunda bir çene sağlanabilmektedir. Genellikle üçgen bir yüz hattı oluşturmak için uygulanan işlemlere v çene estetiği de denilmektedir.

Erkek çene estetiği nedir, erkeksi çene nasıl olur?

Genellikle çene sivriltme ve jawline hattının belirginleştirmesi uygulamalarının birlikte uygulanması erkek çene estetiği olarak tanımlanır. Erkeksi çene; belirgin jawline, hafif sivri çene uçları ve yüzde daha çok v formunun olması olarak betimlenebilir. Erkeksi görünüm kazandırılması için kişinin yüz ve çene yapısı birlikte değerlendirilir, gerekli görülürse törpüleme, implant takılması gibi cerrahi müdahaleler sağlanır. Kişinin yüz yapısı müsait formdaysa sadece dolgu enjeksiyonları ile de jawline belirginleştirme gibi uygulamalar yeterli olabilmektedir.

Çene Estetiği Nasıl Yapılır?

Uygulanacak çene estetiğinin prosedürleri kişisel beklentilere göre planlanlanmaktadır. Küçük çenelerde ve uçlarında büyütme, sivriltme gibi uygulamalarda implantlardan destek alınır. Büyük çenelerin ve uçlarının kısaltılması, küçültülmesi için kemik yapılarının törpülenmesi veya uygun kesi işlemlerinin uygulanması gibi prosedürler mevcuttur. Eğer jawline belirginleştirme, hacim kazandırma gibi daha basit beklentiler varsa dolgu enjeksiyonu gibi ameliyatız teknikler yeterli olabilecektir veya ameliyat ile kombine şekilde uygulanır.

Ameliyat plastik cerrahi uzmanlarınca gerçekleştirilir, ameliyatsız uygulamaları ise plastik cerrahların yanı sıra estetik ve sağlık uzmanları da sağlayabilmektedir.

Çene estetiği ve ameliyatı uygulanışı şu aşamaları içermektedir:

  • Uzman ile ön değerlendirme sürecinde ilgili beklentiler değerlendirilir ve ameliyatın prosedürleri kararlaştırılır.
  • Çeneye yapılacak müdahale ağız içinden veya çene altında uygun kesi atılarak gerçekleştirilir, operasyonun gereksinimine göre bu prosedür belirlenmektedir.
  • Cerrahi prosedür kemik yapısında müdahaleleri içeriyorsa genel anestezi uygulanabilir, daha minimal cerrahiler için lokal anestezi tercih edilir.
  • Çene sivriltme, büyütme veya dolgunluk sağlanması gibi işlemler için uygun ölçülerde implant yerleştirilir ve kemiklere sabitlenir. Sivri, köşeli veya kare formundaki çene uçları için inceltme ve düzeltme sağlanabilmesi için kemiklerde törpülenme uygulanır.
  • Alt çenenin önde olması veya çene geriliği problemi olan kişilerde genellikle kemikler uygun ölçülerin sağlanabilmesi için kesilmektedir, daha sonrasında implant yerleştirme ve törpüleme gibi işlemler birlikte sağlanabilir.
  • Jawline yani çene hattı (kontürü) belirginleştirme işlemleri genellikle dolgu enjeksiyonları ile sağlanır, ancak dolgu yeterli etkiyi sağlamıyorsa ameliyat uygulamalarından da destek alınabilir.
  • Operasyon süreci tamamlandığında ağız içinden veya alt bölgeden açılan kesiler dikiş atılarak kapatılır. Dikiş izleri ağız içinden uygulandıysa belirgin olmaz, çene altında olan izler de minimaldir 4-5 ay gibi bir sürede tamamen kaybolmaktadır.

Çene ameliyatı genellikle zor bir operasyon değildir, uygulanışı ve iyileşme süreci kolay geçmektedir. İyileşme süreci kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir, ortalama 2 haftada ağrı ve şişlikler iyileşmektedir ve normal aktivitelere devam edilebilir. Ameliyat sürecinde genellikle acı hissedilmez, ancak işlem sonrası ilk haftalarda hafif ağrılar gözlenebilir.

Ameliyat ne kadar sürer?

Estetik amaçlı gerçekleştirilen çene ameliyatı ortalama 1,5-2 saat sürmektedir, operasyonun içeriğine göre bu süre biraz daha uzun veya kısa olabilir. Alt çenenin önde olması, çene geriliği gibi yapısal bozuklukların düzeltilmesi farklı uygulamaları içerebileceğinden ameliyat 3 saatlik süreleri de bulabilir. Bunun dışında dolgu gibi uygulamalarla jawline ve benzeri işlemlerin yapılması ise 30-45 dakikada sağlanabilir.

 

Çene Estetiği Sonrası

 

Çene Estetiği Ameliyatı Yüzü Değiştirir mi?

Jawline veya çene uçlarına uygulanan çene ameliyatı sonrası yüzde değişim sağlanmaktadır. Operasyonun içeriğine göre değişim sonuçları değişkenlik gösterebilir. Örneğin çene implantı ile uç bölgelerde sivriltme, belirginleştirme sağlandığında yuvarlak bir yüz formunda değişim oldukça fazla olabilecektir. Buna karşın yüz yapısı v formunda (üçgen) olan kişilerde ameliyata bağlı değişim daha az anlaşılabilir, bu durumda ameliyatsız uygulamalardan takviye sağlanabilir.

En büyük değişim ise çene geriliği veya alt çenenin önde olması durumlarında uygulanan ameliyat sonrası gözlenmektedir. Bu tip çene yapısı bozukluğuna sahip kişilerde operasyon sonrası normal bir yapı sağlandığından değişim çok belirgindir. Plastik cerrahi uzmanı ameliyat öncesi beklentilerinizi değerlendirirken ayrıca operasyon sonrası yüz görünümüne nasıl bir katkı sağlayacağı konusunda da görüntüleme tekniklerinden yararlanarak size uygun desteği sağlayacaktır.

Bazı durumlarda fazla kiloya bağlı yüzünde, çene ve gıdı bölgesinde yağ fazlalığı olan kişilerde bu fazlalık yağlara bağlı istenmeyen görünüm olabilmektedir. Bu gibi durumlarda ameliyatlı uygulamalar ya da çene dolgusu gibi işlemlerden önce lipoliz gibi yağ yakıcı işlemler değerlendirilebilir.

Çene Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Çene estetiği ameliyatının riskleri arasında; çenede şişlik ve ödem gelişmesi, çene kaslarında ağrılar ve çiğneme fonksiyonunun geçici süre aksaması, alt dudaklarda geçici hissizlik, enfeksiyon ve kanama gibileri sayılabilir. Ayrıca estetik beklentileri olan bir uygulama olduğundan ameliyat sonrası beklentileri karşılamayan bir yapının oluşması veya asimetrik uyumsuzluk oluşması da riskleri arasında değerlendirilebilir.

Genelde çene ameliyatı riskli olarak değerlendirmez sayılan riskleri ve yan etkileri nadiren gözlenebilecek durumlardır. Ameliyat sonrası çene değişikliği kalıcı olmaktadır, fakat gerekli görülürse operasyon revize edilebilir. Ameliyattan çekinen kişiler ameliyatsız doğal uygulamaları içeren çene dolgusu tekniklerinden yararlanabilir. Ancak yapısal bozukluklar için ameliyat tek çözüm olmaktadır.

Çene Estetiği Fiyatları Ne Kadar?

Pratik cerrahlarca uygulanan çene estetiği ameliyatı ortalama 25.000 TL’den başlamaktadır. Uygulanacak operasyonun içeriğine göre bu fiyatlar artabilmektedir. İstanbul ve diğer şehirlerdeki özel hastaneler veya estetik kurumlarında fiyatlar değişkenlik gösterir, bu açıdan daha düşük maliyetli seçenekler için farklı şehirleri veya uygun fiyatlı sağlık kurumlarını değerlendirebilirsiniz.

Jawline, çene hattı belirginleştirme veya çene ucuna yönelik dolgu enjeksiyonu gibi ameliyatsız tekniklerde fiyatlar çok daha düşük olmaktadır. Ameliyatsız çene estetiği uygulamaları ortalama seans ücreti 2.500-5.000 TL aralığında olmaktadır.

Devlet hastanelerinde de çene estetiği uygulamarı yapılmaktadır, genelde estetik amaçlı gerçekleştirilecek çene ameliyatlarında SGK indirimi sağlanamamaktadır. Ancak ağız ve çene sağlığı ile ilgili sağlık sorunlarına yönelik gerçekleştirilecek bazı operasyonlarda SGK indirimi sağlanabilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Çene ameliyatı sonrası iyileşme ne kadar sürer?

Uygulanan çene ameliyatı sonrası iyileşme 1-2 haftada gerçekleşmektedir. Genelde 2 haftalık süreçte alt çenedeki ağrı ve şişlikler geçmektedir, daha sonrasında dikiş izleri de birkaç aylık sürede belirginliğini tamamen kaybedecektir. Bununla birlikte bazı operasyonlar içerdiği prosedüre göre iyileşme süreci daha uzun süreler alabilir.

Çene estetiği ameliyatı acıtır mı?

Genellikle çene estetiği uygulaması sırasında herhangi bir acı hissedilmez ancak ameliyattan sonraki 1 haftalık süreçte çenede ağrılar olabilmektedir. Cerrahınız ağrılar için uygun ilaç ve takviyeleri size önerecektir.

Çene estetiği kalıcı mı?

Çene dolgusu uygulaması haricindeki ameliyat ile uygulanan tüm çene estetiği işlemlerinin sonucu kalıcıdır. Kemiklerin formu değiştirildiğinden ve implant gibi uygulamalar sağlandığından uygulama sonrası ameliyatın tekrarlanması gerekmez.

Belirgin bir çene hattına nasıl sahip olunur?

Çene hattını ve jawline formunu belirginleştirmek için en sık yararlanılan teknik çene dolgusudur. Eğer dolgu uygulaması gereken kontürü sağlamazsa çene yapısında törpüleme, implant takılması gibi uygulamalarla etkili çözüm sağlanabilir.

Çenem çok uzun ne yapmalıyım?

Yüzde doğal görünmeyen ve kişinin memnun olmadığı oranda çene uzunluğu estetik ameliyatı ile düzeltilebilir. Çene estetiği uygulamasında gerekli görülürse kemik yapısı kısaltılır ve uygun ölçülerde törpülenerek kısaltılması ve küçültülmesi sağlanır.

Alt çene bölgesi nasıl incelir?

Çene bölgesini inceltmek için jawline hattını dolgunlaştırıp gerekirse alt çenede uygun şekilde törpüleme uygulanmaktadır. Yüz genelinde yağ fazlalığına bağlı oluşan gıdı ve çene bölgesindeki kalınlık için aynı zamanda yağ dokusunun azaltılması da gerekli olabilir.