Mezoterapi, birçok farklı amaç için cilt altına uygulanan ve içeriğinde vitaminler, aminoasit asitler, hyaluronik asit gibi birçok faydalı bileşenin olduğu özel bir karışımdır. Cildin mezoderm tabakasına ince uçlu iğne ile enjekte edilen bu solüsyon ilgili bölgede hücre yenilenmesini ve kolajen üretimini tetiklemektedir. Saç dökülmesi problemlerinde, yaraların iyileştirilmesinde veya cilt gençleştirme gibi farklı farklı amaçlar için uygulanabilir. Uygulama bir cilt sağlığı uygulaması olduğundan yıl içerisinde belirli aralıklarla yaptırılarak etkisi ve faydalarından uzun süreler yararlanılabilir.

Cilt altına enjekte edilen mezoterapinin sağladığı faydalar oldukça fazla olduğundan ve aynı zamanda anti-aging bir işlem olduğundan gençlik aşısı veya vitamin iğnesi gibi isimlerle de bilinebilir. Uygulama iğneli şekilde gerçekleştirildiğinden yüz ve saç gibi alanlarda kolaylıkla uygulanabilir ve etkisini kısa bir sürede göstermeye başlayacaktır. Yüz mezoterapisi yüzde gerginlik sağlayıcı bir etki oluşturabildiğinden mezolifting olarak da isimlendirilir. Mezolifting uygulaması; leke tedavisi, kırışıklık tedavisi, yüz germe, cilt tonunda iyileştirme veya göz altı morluklarının iyileştirilmesi gibi farklı amaçlar için tercih edilebilir.

 

Yüze Mezoterapi Nasıl Uygulanır?

 

Mezoterapi (Gençlik Aşısı) Nedir, Ne İşe Yarar?

Gençlik aşısı veya vitamin iğnesi olarak da isimlendirilen mezoterapi, tıbbi araştırmalar ile geliştirilmiş bir cilt sağlığı ve dermatolojik uygulamadır. İçeriğinde vitaminler, mineraller, amino asitler, enzimler, hyalüronik asit ve ilave daha birçok faydalı bileşeni içermektedir. İğne ile uygulanmasından ötürü iğneli mezoterapi olarak da bilinir, böyle isimlendirilme sebebi alternatifi olarak iğnesiz de uygulanabilen yöntemleri bulunmasıdır. İğneli ile iğnesiz uygulamanın içeriğinde uygulanan bileşenler aynıdır, genellikle tek farkları birisinin iğne ile cilde enjekte edilmesi diğerinin ise kimyasal peeling gibi tekniklerle uygulanmasıdır.

Vitiligo, fibromiyalji veya ciltte alerjik rahatsızlıklar gibi birçok farklı hastalığa da alternatif bir çözüm sunan mezoterapi tedavisi, medikal bir cilt bakım işlemidir. Genel olarak belirli aralıklarla yapıldığında ciltte aşama aşama iyileşme sağlanır, uygulanan enjeksiyon ilgili bölgede dokuların yenilenme sürecini hızlandırır. Mezoterapi bir cilt yenileme işlemi olduğundan bazen PRP tedavisi ile karıştılabilmektedir. PRP enjeksiyonu kişinin kan dokusundan alınan plazma ile oluşturulur ve sonrasında bu enjeksiyon saça, yüze veya diğer bölgelere uygulanır.

Mezoterapi uygulaması oldukça kolay ve acısız bir işlemdir, ilk seansta kesin etkileri gözlemlenebilir. Ayrıca dolgu ve yağ enjeksiyonu uygulamaları, botoks, lazer tedavileri veya peeling gibi işlemlerle kombine edilerek etkisi güçlendirilebilir. Ancak mezoterapiden en yüksek faydayı alabilmek için çoğunluk 1 seans yeterli değildir, belirli seans aralıklarıyla uygulanabilir veya diğer cilt bakım işlemleri ile kombine yaptırılabilir.

Nerelere, hangi bölgelere uygulanır?

Mezoterapi genellikle en sık yüz, boyun ve saçlı deriye uygulansa da aynı zamanda vücudun birçok farklı bölgesine birlikte yapılabilmektedir. Botoksa kıyasla hem çok daha düşük maliyetli hem de iyileşme süreci çok daha kısa olan mezoterapi uygulamasının yapılabildiği bölgeler şunlardır:

  • Yüz (göz çevresi, alın, yanaklar, çene, gıdı)
  • Boyun ve dekolte bölgesi
  • Saç bölgesi
  • Göz altları
  • Eller ve ayaklar
  • Karın, bel çevresi ve bacak (zayıflama amacıyla)

Yani cilt mezoterapisi vücudun tüm bölgelerine yapılabilmektedir, ancak herkesin cilt sağlığı farklı olabileceğinden en kesin etkiyi görmek için kaç seans uygulanacağı kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Cilt sağlığı iyi ve genç ya da orta yaşlarda, cilt yenilenmesi hızlı olan kişilerde 1 seans doğrudan kesin çözüm sunar ve etkisini hızlı gösterir. Ancak daha ileri yaştaki kişiler ve cilt sağlığı zayıf olan kişilerde 3-4 seanslık uygulamalar etkili sonuçlar verebilir.

Mezoterapinin Faydaları Nelerdir, Hangi Durumlarda Uygulanır?

Mezoterapi ve mezolifting uygulamalarının cilde ve yüze birçok farklı faydası bulunur. Ayrıca ameliyatsız bir estetik bakım uygulaması olduğundan 18 yaşından büyükler veya kısmen daha küçük yaştakilere de kolaylıkla uygulanabilir. Herhangi bir riski ve komplikasyonu olmadığından ve cilt sağlığını destekleyen bir işlem olduğundan uygulanmasında sakınca yoktur.

Mezoterapinin faydaları arasında şunlar sayılabilir:

  • Saç dökülmesini yavaşlatabilir, ancak kesin çözüm olmayabilir, saç ekimi (Safir Fue veya DHI) düşünebilirsiniz.
  • Saç mezoterapisi ayrıca kepek veya yağlı saçlar için de faydalı olabilir.
  • Kolajen üretimini tetikler ve hücre yenilenmesinde aktif rol oynar.
  • Yüzdeki kırışıklıkların etkisinin azaltılmasında etkili olur.
  • Akne izi veya diğer cilt yaralarının tedavisi ve gözeneklerin küçültülmesi.
  • Cilt sarkmalarının giderilmesinde ve bölgesel yağ yakımında dolaylı bir etki sunar.
  • Çene altı gıdı sarkmalarında yağ yakımı ve cilt sıkılaşmasını teşvik ederek görünümün iyileşmesini sağlayabilir.
  • Yüz ve cildin elastikiyet kazanmasını sağlar ve facelift etkisi oluşturur.
  • Düzenli uygulama sonucu cildin beyazlamasında etkilidir. (Koltuk altı kararması da dahil.)
  • Göz altı torba oluşumlarının giderilmesine yardımcı olur.
  • Cilt çatlaklarının onarılmasında takviye sağlar.
  • Selülitlerin iyileştirilmesinde uygulanabilir.

Genel olarak cilde enjekte edildikten sonra birçok dolaylı faydası bulunan mezoterapi uygulaması, ayrıca yağ yakımı ve ağrıların hafifletilmesi gibi etkileri de bulunabilir. Bu açıdan cilt sağlığına bağlı gelişen tüm durumlarda tedavi olarak mezolifting tercih edilebilir ve belirli aralıklarla yaptırılması etkisinin kalıcılığını sağlayacaktır.

Hangi ciltlere yapılır?

Mezoterapi genel olarak kuru, normal, yağlı, karma veya hassas ciltlerin tümüne uygulanabilir, herhangi bir alerjik reaksiyona sebep olmaz. Ancak hassas ve yağlı ciltlerde bazı durumlarda işlemin uygulanması bazı komplikasyonların gelişmesine sebep olabilir, bu açıdan enjeksiyonun içeriği cilt uyumuna göre düzenlenebilmektedir.

Ayrıca hormonların aktif olduğu hamilelik ve emzirme dönemleri veya aktif cilt yaraları ya da sivilcelerin olduğu durumlarda da uygulanması ciltte bazı yan etkilere sebep olabilir. Bunlar dışında hangi cilt tipine sahip olursanız olun mezoterapi tedavisinin cilde sunduğu faydalardan yararlanabilirsiniz.

 

Mezoterapi İçeriğinde Neler Var?

 

Mezoterapi Kimlere Uygulanır?

Genellikle en sık saç ve yüz bölgesinde uygulanan mezoterapi herhangi bir cilt rahatsızlığı olmayan 18 yaşın üstünde ve altındakilere uygulanabilir. Bununla birlikte en sık şu kişilerde uygulanır; saç dökülmesi sorunu yaşayanlar, cilt sıkılaştırma ve beyazlaştırma, yüz kırışıklarının giderilmesini isteyenler. Ayrıca saç ekimi yaptıranlar daha sonrasında saçların daha hızlı uzaması ve dokuların daha hızlı iyileşebilmesi için de mezoterapi desteği almaktadır. Buna ek olarak kahverengi veya diğer cilt lekelerine sahip olanlar, sivilce izleri olanlar ya da selülit problemi olanlar da yaptırabilir.

Yaşa bağlı olarak ciltte hücre yenilenmesi ve kolajen üretimi zayıfladığından mezoterapinin yıl içinde birkaç seans aralıkları ile uygulanması yaşlılık etkisinin gözlenmesini yavaşlatacaktır. Ancak sadece yaşlılığa bağlı uygulanması gerekli değildir, hiçbir cilt problemi olmayan kişiler de cilt sağlığını desteklemek, daha canlı ve parlak bir cilde sahip olmak için yaptırabilir.

Hangi Durumlarda ve Kimlere Uygulanmaz?

Mezoterapi genelde yan etkileri fazla olan bir enjeksiyon bileşeni içermez, uygulanışı kolay ve acısızdır. Ancak bazı durumlarda uygulanması bazı komplikasyonlara sebep olabilir, genellikle şu kişilere uygulanmayabilir:

  • Kan pıhtılaşma hastalığı olanlar
  • Aktif yara ve sivilceleri olanlar
  • Kanser hastaları
  • Diyabet hastaları
  • Epilepsi nöbeti gibi rahatsızlıkları olanlar
  • Enjeksiyonun bileşenine alerjik reaksiyon verenler
  • Hormonal dengesizliğin olduğu dönemlerde (Hamileler, adet dönemi)

Mezoterapi uygulaması zararlı bir uygulama içermese de maddelerde sayılan durumları olanların yaptırmaması daha sağlıklı olabilecektir. Genellikle mezolifting ve mezoterapi tedavisini her mevsimde yaptırabilirsiniz, ancak spesifik olarak güneşe maruz kalma durumu değerlendirildiğinde kış mevsimi daha idealdir. Fakat yapılan enjeksiyon botoks veya dolgu gibi bir prosedür içermez işlem sonrası sadece küçük iğne izleri mevcuttur, bu sebeple yazın ve güneşli mevsimlerde de yapılmasında bir sakınca yoktur.

Mezoterapi Nasıl Yapılır?

Dermatolog, plastik cerrahi uzmanı veya estetik doktoru tarafından gerçekleştirilen mezoterapi işlemi, kısa bir cilt sağlığı değerlendirmesinin hemen ardından uygulanmaktadır. İşlem için herhangi bir engel durum yoksa enjeksiyonun uygulanacağı bölgeler iyice arındırılır. Cilt arındırılması sağlandıktan sonra iğne batmasının acı vermemesi için anestezi etkili krem uygulanabilir. İğne travması olanlar iğnesiz mezoterapi (mezopeeling) uygulamasını da tercih edebilirler.

Uygun şekilde cilt temizliği ve krem uygulaması yapılırken bir yandan enjekte edilecek mezoterapi solüsyonu hazırlanır. Solüsyon cildin belirli bölgelerine enjekte edilir ve masaj yapılarak yayılması ve hızlıca kana karışması sağlanır. Genellikle uygulama esnasında herhangi bir acı hissedilmez, ayrıca işlem sonrası da hissedilecek acı hissi çok minimaldir. Olası bir reaksiyon gözlenmediği durumda işlem sırasında ve sonrasında herhangi bir acı ve ağrı duyulmaz. Mezoterapi tedavisi uygulandıktan 2-3 günden sonra oturmaktadır, enjeksiyon ciltte etkisini hissettirmektedir.

İğneli mezoterapi uygulaması sırasında iğne uygulanan bölgelerde küçük yara izleri ve kabuklanmalar oluşabilir, bunlar genelde 3-4 günde tamamen kaybolmaktadır. Ayrıca nadiren uygulama yapılan bölgede ödem gelişip şişliklere ve morluklara sebep olabilir, beklenmedik bir komplikasyon durumunda uzman doktorunuza danışmanız en sağlıklısı olacaktır.

 

Mezolifting Öncesi Sonrası

 

İşlem ne kadar sürer?

Mezoterapi uygulaması ortalama 15-20 dakika sürmektedir, ancak cildin daha fazla bölgesine yapılması planlanıyorsa bu süreç biraz daha uzun olabilir. Genel olarak saç veya yüz mezoterapisi 15 dakika kadar kısa bir sürede tamamlanabilir ve daha sonrasında günlük hayatınıza devam edebilirsiniz. Ancak gün içinde birkaç saat bazı hususlara dikkat etmeniz enfeksiyon gibi durumların gelişmemesi için önemli olabilir.

İğnesiz Mezoterapi (Mezopeeling) Nedir, Nasıl Yapılır?

Mezopeeling yani peeling uygulaması ile uygulanan işleme iğnesiz mezoterapi denilmektedir. Yüze kimyasal solüsyon uygulanarak peeling etkisi oluşturulur ve cilt kılcallarının aktifleşmesi sağlanır. Daha sonrasında iğneli yöntemde serum halinde olan enjeksiyon cilt üzerine uygulanarak emilimi sağlanır.

İğneli teknik ile mezopeelingin sonuçları açısından bir farklılık bulunmamaktadır, cilt üzerindeki etkileri ve başarısı aynıdır. Ancak iğneli uygulama saçlı bölgeye rahatlıkla uygulanabilirken iğnesiz mezoterapi uygulaması saça uygulanamamaktadır, bunun dışında yüze ve diğer cilt bölgelerine uygulanabilir.

İğnesiz teknik mezopeeling uygulaması dışında daha farklı tekniklerle de yapılabilmektedir. Uygun enjeksiyon hazırlandıktan sonra dermapen uygulaması sonrasında veya doğrudan cilt altına enjeksiyonu ileten cihazlar yardımıyla da işlem iğnesiz olarak gerçekleştirilebilir. Bu uygulamalarla iğnesiz mezoterapi saça da uygulanabilmektedir.

Mezoterapinin Zararları ve Yan Etkileri Neler?

Cilde uygulanan mezoterapi tedavisinin nadiren de olsa hassas ciltlerde ödem ve şişlikler, alerjik reaksiyonlara bağlı cilt yaraları, aknelerin çoğalması ve enfeksiyon kapma gibi yan etkileri gözlenebilir. Bunlarla birlikte işlem sonrası gerekli hassasiyetin sağlanmaması sonrası mezoterapinin cilt yaralarına sebep olması gibi zararları gözlenebilir. Bu sebeple işlem uygulandıktan sonra doktor tavsiyesine uymak ve gerekli süre boyunca ilgili hususlara dikkat etmek önemlidir.

Uygulama Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Mezoterapi sonrası gün içinde yani 8-10 saatlik süre boyunca terlemeye sebep olabilecek aktivitelerden kaçınılması, güneşe uzun süre maruz kalınmaması ve ilgili bölgeye su ile temas edilmemesi ve banyo yapılmaması enfeksiyon gelişme riskini engellemek için kritiktir. Cilde uygulanan mezoterapi tedavisi her ne kadar hafif bir işlem olsa da iğne batırılan alanlarda kılcallar halen aktiftir bu sebeple birkaç saat boyunca ilgili korunmayı sağlamak operasyonun başarılı sonuç vermesi için gereklidir.

Mezoterapi Fiyatları Ne Kadar?

Genel olarak mezoterapi fiyatları değerlendirilecek olursa bir seans ücreti ortalama 1.000 TL ila 3.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Fiyatları özel hastaneler ve cilt sağlık merkezlerinde farklılık gösterebilir, ayrıca senelik belirli bir seans planı olarak uygulandığında gerekli indirimler sağlanabilmektedir.

Bazı devlet hastanelerinde geleneksel ve alternatif tıp (GETAT) branşı çatısı altında mezoterapi ve diğer cilt bakım uygulamaları sağlanabilmektedir. Ancak bu uygulamalar SGK kapsamında değerlendirilmez, genelde özel sağlık kurumlarına göre çok daha düşük seans ücretleri olmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Mezoterapi etkisi ne kadar sürer?

Cilde uygulanan mezoterapi veya diğer adıyla vitamin enjeksiyonu, 3-4 ay kalıcı etki gösterir. Kişinin cilt sağlığını besleyen mezolifting işlemi diğer sağlıklı rutinlerle pekiştirilmelidir. Ancak bu uygulama botoks gibi bir işlem değildir, yani cilt sağlığını destekleyen bir enjeksiyondur ve sık yaptırılmasında herhangi bir yan etkisi bulunmaz.

Mezoterapi yüzü inceltir mi?

Mezolifting yani yüz mezoterapisi yüze enjekte edildiğinde yağ yakımını tetikler ve incelmeye destek olur. Aynı zamanda mezolifting uygulaması, kolajen üretimini de tetikleyerek yüzde gerginlik ve canlılık sağlamaktadır.

Mezoterapi cildi beyazlatır mı?

Cilt tonunu iyileştiren mezoterapi aynı zamanda solgun ciltleri beyazlatmakta, rengini açmakta ve daha canlı bir görünüm sağlamaktadır. Ancak herkeste tek bir seans kesin sonuçlarını görmeye yeterli olmayabilir, uygulamanın birkaç seans tekrarlanması ve diğer cilt sağlığı rutinlerinin uygulanması da gereklidir.

Gözaltına mezoterapi yapılır mı?

Mezoterapi yüzde tüm bölgelere uygulanabildiği gibi gözaltılarına da yapılabilmektedir. Göz altı torbalarına sahip kişiler için mezolifting uygulaması oldukça etkili bir çözümdür.

Mezoterapi yılda kaç kez yapılır?

Saç, yüz veya genel cilt mezoterapisi yılda 3-4 kez yaptırılabilir, ancak her cildin gereksinimi farklı olabilir. Belirli ihtiyaçlara yönelik uygulamalarda seans süresi sıklaştırılabilir, örneğin saç ekimi gibi uygulamalardan sonra 2 haftada bir saç mezoterapisi tekrarlanabilir.

Cilt lekeleri ve yüzdeki lekeler geçer mi?

Mezoterapi uygulaması ile hem yüzde hem cildin diğer bölgelerindeki lekeler tedavi edilebilmektedir. Genellikle tedavi edilecek leke oluşumlarının durumuna göre uygulamanın seans süreleri planlanabilir.