Dudak dolgusu, alt ve üst dudaklara genellikle hyalüronik asit bazlı dolgu enjeksiyonlarının enjekte edilmesi ile hacim kazandırma işlemidir. Uygulanış biçimlerine göre Afrodit dudak, Rus dudak veya Fransız dudak gibi isimlerle farklı teknikleri içerebilmektedir. Genel olarak tüm dudak dolgusu teknikleri hyaluronik asit ile uygulansa da alt ve üst dudağa verilen biçime göre  tekniğin prosedürü farklılaşabilmektedir. Örneğin Rus dudak dolgusunda dudakların orta bölümünde hacim kazandırılması esas iken Afrodit dudak uygulamasında alt ve üst dudaklarda daha kontürlü ve eşit bir form sağlanmaya çalışılır.

Hyalüronik asit dudak dolgusu işlemi ince dudaklar, asimetrik uyumsuzluğu olan dudaklar (örneğin ördek dudak gibi) veya sadece dudaklarına hacim kazandırmak isteyen kişilere uygulanabilir. Oldukça basit uygulamayı içeren bu estetik işlem genellikle geçici uygulama olduğundan riskleri düşüktür. Olası estetik problemlerde, uygulanan hyaluronik asit enjeksiyonu cilt altında eritilebilmekte ve uygun müdahale sağlanabilmektedir. Dudaklara uygulanacak hyaluronik asit dolgusu miktarı (cc) uzman estetisyen kontrolünde sağlanmaktadır, genellikle ince dudaklara daha yoğun dolgu sağlanırken hacimli dudaklarda daha düşük cc değerlerinde uygulama sağlanabilir.

 

Dudak Dolgusu Fiyatları Ne Kadar?

 

Dudak Dolgusu Nedir?

Ameliyatsız bir kozmetoloji işlemi olan dudak dolgusu uygulaması, hyaluronik asit enjeksiyonu yardımıyla dudaklarda istenilen dolgunluğun ve görünümün sağlandığı işlemdir. İğneli, iğnesiz ya da Fransız, Rus dudak dolgusu gibi farklı uygulama metotları bulunmaktadır. Genellikle tüm işlemlerde uygulanan enjeksiyonun içeriğinde hyaluronik asit dolgusu yer almaktadır. Hyaluronik asit dolgusu yüz estetiğinde hacim kazandırma amaçlı en çok kullanılan dolgu maddesidir, vücuda zararlı bir bileşen olmadığından dudaklar gibi hassas bölgelerde de sıklıkla yararlanılır.

Genel olarak hyaluronik asit dudak dolgusu geçici bir etkiye sahip olmaktadır, ancak uygulama zararlı bir işlem olmadığından etkisi zayıfladıkça sürekli tekrarlanabilmektedir. Bununla birlikte sürekli işlemi tekrar tekrar yaptırmak istemeyen kişiler için de kalıcı dudak dolgusu uygulaması mevcuttur, ancak bu uygulamanın kalıcı zararları olabileceğinden genellikle uzmanlar tarafından önerilmez.

Dudaklar yaş veya başka sağlık sorunlarına bağlı olarak cilt dolgunluğunun zayıflaması ile incelebilmektedir. Bu açıdan dolgu uygulaması incelen dudaklara etkili çözüm sunarak yaşlanmaya bağlı bu duruma oldukça etkili çözüm sunmaktadır. En çok ince dudaklarda etkisini gösteren bu estetik uygulama kişilerin özgüvenlerini yeniden kazanmalarında kritik öneme sahiptir.

Kimlere, Hangi Durumlarda Uygulanır?

Dudak dolgusu ince dudakları olanlar, alt ve üst dudaklarında asimetrik uyumsuzluk olanlar, dudaklarına kontür ve hacim kazandırmak isteyenler veya dudaklarındaki kırışıklıklardan kurtulmak isteyen kişilerde uygulanabilir. Kişilerin beklentisi uzman değerlendirmesinde dikkate alınır, ancak kişinin beklentilerine göre olumsuz sonuçlar ortaya çıkabileceğinden uzman uygulamanın sonuçları hakkında detaylı bir bilgilendirme sağlar.

Hyaluronik asit dudak dolgusu  işlemi estetik bir uzmanlık gerektirdiğinden müdahale yüz ile anatomik uyumluluk esas alınarak sağlanır. Yani bir kişi ince dudaklara sahipse ve dudaklarında çok fazla dolgunluk etkisi istiyor olsa bile uzman uygun cc değerlerinde dolgu enjeksiyonu işlemi önerecektir. Eğer estetik açıdan uyumluluk dikkate alınmazsa işlem sonrasında asimetrik uyumsuzluk gibi yan etkiler ve komplikasyonlar gözlenebilir.

Dudak dolgusu kaç yaşında yapılır?

Genel olarak dudak dolgusu ameliyatsız prosedürleri içerdiğinden 18 yaş altındaki kişilere de uygulanabilmektedir. Ancak 18 yaş altındaki kişiler dolgu yaptırırken aşırı hacim kazandıracak kadar işlem yaptırmaması daha sağlıklı olacaktır, fazla dolgu uygulanması ilerleyen yaşlarda dudak yapılarının doğal görünümünü olumsuz etkileyebilir.

Sıklıkla kadınlara uygulanan dudak estetiği dudaklarında aşırı incelik veya asimetrik uyumsuz olan erkeklere de nadiren yapılabilmektedir. Erkeklerde anormal bir görünüme sebep olmaması için kadınlara uygulanan dolgu miktarından daha düşük değerlerde uygulanması tercih edilebilmektedir.

Dudak Dolgusu Nasıl Yapılır?

Plastik cerrah veya gerekli eğitimi almış estetik uzmanı tarafından uygulanan dudak dolgusu oldukça kolay aşamaları içermektedir. Dolgu enjekte edilmeden önce dudak bölgesine anestezi krem uygulanarak acı hissi duyulmaması sağlanır. İlgili sterilizasyon ve anestezi işlemi sağlandıktan sonra estetik uzmanı iğne içerisindeki dolguyu alt ve üst dudağa uygun şekilde enjekte etmeye başlar. Hyaluronik asit dolgusu enjekte edilirken aynı zamanda masaj uygulanarak dağılması ve yayılması sağlanır.

Dudak dolgusunda istenilen sonuç ne ise dolgu enjekte edilmesi sürecinde o formu sağlamaya yönelik enjeksiyon işlemi gerçekleştirilir. Örneğin Rus dolgusunda dudakların ortalarına hacim kazandırma hedefi olduğundan hyaluronik asit dolgusu bu alanlara yoğun olacak şekilde uygulanır. Aynı şekilde kontür sağlama amaçlı işlemlerde de alt ve üst dudağa uygulanacak dolgu cc miktarı ona göre planlanır ve uygun şekilde gerçekleştirilir.

Hyaluronik asit dolgunun enjekte edilmesi süreci tamamlandıktan sonra ödem ve şişliklerin oluşmaması için doktor kontrolünde uygun müdahaleler sağlanabilir. İşlem basit prosedürleri içerdiğinden genellikle 25-30 dakikada tamamlanmaktadır, ancak uygulanacak tekniğe göre işlem süresi biraz daha uzayabilir.

İşlem çok acı verir mi?

Genel olarak dudak dolgusu enjekte edilmeden önce anestezi krem veya dudaklara lokal anestezi uygulandığından işlem sürecinde herhangi bir acı hissedilmez. İşlem tamamlandıktan sonra anestezi etkisinin geçmesine bağlı şişlikler ve hafif ağrılar olabilmektedir. Ancak genelde işlem sırasında ve sonrasında acı çekme gibi durumlar nadirdir.

İğneye karşı fobisi olan kişiler için geliştirilmiş farklı dolgu metotları geliştirilmiştir. Hyaluron pen cihazlarıyla sağlanan hyaluronik asit dolgusu bu metotların en başında gelmektedir. İğnesiz dudak dolgusu ya da babylips vitamin dolgusu olarak da isimlendirilen bu teknik kişinin satın alıp doğal şekilde kendi kendine uygulayabileceği hyaluron pen cihazlarıyla sağlanmaktadır. Bu cihaz iğneli dolgu enjeksiyonundan farklı olarak çok yüksek hava basıncıyla sağlanır, iğne uçlarına göre çok daha minimal ucu bulunur. Minimal ucu dudağın içine hızlıca hyaluronik asit dolgusunu üflemekte ve gereken etkiyi sağlamaktadır.

Ayrıca daha detaylı bilgi için “Hyaluron Pen (İğnesiz) Dudak Dolgusu Nedir, Kimler Yapabilir?” yazımıza da göz atabilirsiniz.

 

Rus Dudak Görünümü Nasıldır?

 

Dudak Dolgusu Teknikleri (Çeşitleri) Nelerdir?

Biçim farklılıklarına göre dudak dolgusunun farklı türleri ve uygulama teknikleri bulunur. Genellikle herbir işlemde kullanılan enjeksiyonun içeriği hyaluronik asittir veya bunun daha zenginleştirilmiş hali olabilir. Uygulamanın çeşitleri şunlardır:

1 – Rus dudak dolgusu

İnce dudaklarda veya hafif hacimli dudaklarda uygulanan Rus dudak dolgusu işleminde alt ve üst dudakların orta bölümlerine doğru artan hacimli bir görünüm sağlanmaktadır. Dolgu enjeksiyonu uygun cc değerlerinde doğrudan dudakların ortasına uygulanır ve bu bölgede dolgunluk kazanması için yanlara dağılmaması sağlanır.

2 – Fransız dolgusu

Dudak kontürlerini belirginleştirme hedefli uygulanan Fransız dolgu işleminde dudaklar daha canlı ve nemli bir görünüm kazanmaktadır. French kiss dolgusu gibi isimlerle de bilinen bu uygulama ince dudaklarda daha etkili sonuçlar vermektedir, ancak hacimli dudaklarda da gereken etki sağlanabilir.

3 – Afrodit dudak dolgusu

İsmini Yunan mitolojisindeki aşk tanrıçası Afrodit’ten alan bu dudak dolgusu işleminde Fransız tekniğinde olduğu gibi kontürleri öne çıkarma hedefi bulunur. Alt ve üst dudaklarda eşit miktarlarda dolgu uygulanarak belirgin hatlara sahip dudak formu elde edilmektedir. Ayrıca üst dudakta eros yayı olarak da isimlendirilen dudağın orta bölgesinde kontür daha belirgin bir hale getirilir.

4 – Doğal dolgu

Dudağın anatomik özellikleri korunarak sadece belirli miktarda hacim kazanmasını sağlayacak kadar dolgu uygulanması sürecini içerir. İnce dudaklarda, asimetrik uyumsuzluk olan dudaklarda veya dolgun dudaklarda uygun değerlendirmelere göre işlem sağlanır.

5 – Üst veya alt dudak dolgusu

Asimetrik uyumsuzluğu olan dudaklarda alt veya üst dudağın dolgu enjeksiyonu ile dolgunlaştırılması işlemini içerir. Bununla birlikte sadece üst dudak veya alt dudak bölgesinde hacim kazandırmak isteyen kişiler isterlerse bu işlemi uygulatabilirler. Ancak uzmana işlemin estetik sonuçları hakkında danışması ve ona göre operasyonu yaptırması daha sağlıklı olacaktır.

Dudak Dolgusunun Avantajları ve Faydaları Neler?

Dudakların görünümünde estetik açıdan güzel bir form kazandıran dudak dolgusu işleminin birçok avantajı ve faydası bulunmaktadır. Özellikle ince dudaklarda daha çok etkisini gösteren bu işlem risksiz ve ameliyatsız bir uygulama olduğundan genellikle herkese yapılabilmektedir.

Hyaluronik asit dudak dolgusunun avantajları ve faydaları şunlar olabilir:

  • Uygulanan hyaluronik asit dolgusu dudaklara ve cilde herhangi bir yan etkide bulunmaz.
  • Ameliyatsız bir işlem olduğundan 18 yaş altındaki kişilere de uygulanabilmektedir.
  • Asimetrik uyumsuzluğu olan dudaklarda görünümü iyileştirebilir.
  • İnce dudaklarda etkili bir dolgunluk ve hacim sağlanabilir.
  • Alt ve üst dudaklara istenen görünüm sağlanarak dudakların daha güzel görünmesi mümkündür.
  • Hyaluronik asit dolgusunun etkisi 1-1,5 seneye kadar kalıcı etki sağlayabilmektedir.
  • İğneden çekinen kişiler için dudak dolgusunun iğnesiz (hyaluron pen) uygulaması da mevcuttur.
  • İşlem sonrası dudaklar daha canlı, daha nemli ve kontürlü bir yapıda olmaktadır.
  • Dolgu ile dudaklarda hacimlenmeye bağlı ağız çevresindeki kırışıklıkların etkisi azaltılabilmektedir.
  • Bazı durumlarda konuşmada dudaklara bağlı bozukluklar dolgu ile iyileştirilebilmektedir.

Dudak dolgusu sonrası kişinin yüz görünümü ve gülüşünü de tamamen etkilenmektedir. Uygulanacak dudak estetiği tipine göre kişilerin yüzünde etkili bir değişiklik sağlanabilir ve daha özgüvenli bir gülüşe sahip olunabilir. Bunlarla birlikte dudak dolgusu ile kişilerde 5-6 yıl gençleşme sağlanabilir, çünkü dolgun dudaklar kişiyi daha genç göstermektedir.

Hyaluronik asit dolgusu kalıcı mı, ömrü ne kadar?

Dudak dolgusu olarak uygulanan hyaluronik asit enjeksiyonunun kalıcılık süresi sınırlıdır, ömürlük bir etki sağlamaz. Genel olarak hyaluronik asit dudak dolgusunun etkisi 10-15 ay kadar kalıcı etki göstermektedir. Uygulamadan sonraki aylarda etkisi yavaş yavaş azalmaya başlar ve cilt altında erimektedir. Dudaklar hacim kaybetmeye başladığında dolgunun tamamen erimesi beklenmeden işlem tekrarlanabilir, herhangi bir komplikasyona sebep olmaz.

 

Dolgun Dudaklar İçin Doğal Yöntemler Neler?

 

Uygulama Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?

Dudak dolgusu yaptırmadan önce uzmanla görüşme seansı gerçekleştirilmeden dolgu türleri, kalıcılık süresi ve işlemin riskleri gibi durumlara yönelik merak ettiklerinizi kafanızda belirlemeniz sağlıklı olacaktır. Uygulama her ne kadar cerrahi bir prosedür içermese de kanama gelişmemesi ve enfeksiyon oluşmaması için işlemden önce kan sulandırıcı etkisi bulunan ilaç ve takviyelerin alınmaması iyi olacaktır. Bununla birlikte operasyon günü yüze makyaj uygulanmaması da önemli olabilir, çünkü işlem sonrası dudaklara ve yüze belli bir süre su ile temas edilmemesi gerekli olacaktır.

Hyaluronik asit veya cilde bağlı herhangi bir alerjik reaksiyonunuz varsa işlem öncesinde doktorunuza bu durumu bildirmeyi unutmayın. Ayrıca hızlı bir iyileşme süreci için sigara tüketimi mevcutsa bunun sınırlandırılması da sağlıklı bir karar olacaktır.

İlk Dudak Dolgusu Kaç ml (cc) Olmalı, 1 tüp (ml) Yeterli mi?

İnce dudaklara sahip kişilerde ilk dudak dolgusu için 1 ml (cc) yani 1 tüp dudak dolgusu iyi bir dozajdır. Daha hacimli dudaklara sahip kişilerde ise ilk dudak dolgusu için 0.5 – 1 ml (tüp) arasında uygun ölçülerde uygulama yaptırılabilir. Uygulamadan sonra dudaklarda yeterince hacim sağlanamışsa dolgunun erimesi yani 10-15 aylık süre beklenmeden üzerine ekleme sağlanabilmektedir, aynı şekilde fazla uygulanan dolgularda da belli miktarda eritme sağlanabilir.

İlk hyaluronik dudak dolgu işlemi için uygulanacak cc değerleri belirlenirken dudağa sağlanacak şekil de önemli olmaktadır. Kontür sağlamaya yönelik gerçekleştirilen Afrodit dudak, Fransız dudak veya kontürlü dudak işlemlerinde enjeksiyondaki cc değerleri 0.5 ml’den daha düşük de olabilmektedir.

Dudak Dolgusunun Riskleri ve Yan Etkileri Nelerdir?

Ameliyatsız bir uygulama olan dudak dolgusunun yüksek bir riski ve yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak hatalı uygulamalara bağlı veya enfeksiyona bağlı bazı komplikasyonları olabilmektedir. Ayrıca işlemin uygulanması sırasında iğnenin ince damarlara denk gelmesine bağlı kanamalar, şişlik ve morluklar oluşabilmektedir.

Dudak dolgusunun yan etkileri ve riskleri şunlardır:

  • Enfeksiyona bağlı uzun süre şişlikler ve ağrı oluşması.
  • Fazla dolgu uygulanmasına bağlı istenmeyen görünüm.
  • Hatalı uygulamaya bağlı alt ve üst dudakta asimetrik uyumsuzluk.
  • Damara dolgu enjekte edilmesine bağlı doku kaybı yaşanabilir.
  • Uygulamadan sonra gerekli özenin gösterilmemesine bağlı dolgunun oturmaması.
  • Kalitesiz dolgu maddesi uygulanmasına bağlı ciddi komplikasyonlar gözlenmesi.

Dudak dolgusu her ne kadar riskleri ve yan etkileri minimal olan ameliyatsız bir prosedür olsa da bazı kişilerde uygulanması komplikasyon riskini tetikleyebilir. Örneğin hamilelik dönemlerinde, kanama rahatsızlıkları olanlarda, ciddi sağlık problemi olanlarda veya hyaluronik dolgu gibi maddelere alerjik reaksiyonu olanlarda uygulanması yan etkilere sebep olabilir. Dolgu enjeksiyonlarına alerjik reaksiyonları olan kişiler yağ enjeksiyonu tekniğinden gereken desteği alabilirler.

İyileşme Süreci Nasıldır?

Genellikle dudak dolgusu sonrası ilk hafta doğal görünmeyen şişkin dudak görünümü olması normal bir durumdur. Bir haftalık süre sonrasında şişkin görünüm yavaş yavaş iyileşmektedir. Ayrıca işlem sonrası 2-3 günlük süre boyunca hafif ağrılar, ödem oluşumları ve morluklar gözlenmesi de olasıdır. İlk haftalarda doktorun önermiş olduğu bakım rutinlerini uygulamak, dudaklara soğuk uygulama yapmak gibi durumlar önemlidir. Ayrıca dudaklara fiziksel temasta bulunulmaması, öpüşme gibi eylemlerden kaçınılması, güneş ışığına uzun süre maruz kalınmaması gibi durumlarda ilk haftada kritiktir.

Şişliklerin ve morlukların da iyileşmesi ile dudak dolgusunun etkisi 1 haftalık süreç sonrasında tam olarak anlaşılabilmektedir. Uygulamadan 12-13 gün sonrasında dolgu tam olarak oturmaktadır, bu süreçten sonra normal şekilde dudaklarınıza uygulamalar yapabilirsiniz, ancak bu konuda uzman doktorunuza danışmanız daha sağlıklı olacaktır.

İşlem uygulandıktan sonra 10-15 gün geçmesine rağmen şişlikler, ağrılar ve morluk gibi yan etkiler gözleniyorsa mutlaka uzmana danışılmalıdır. Olası bir komplikasyon gelişimi mevcut olabilir, bu açıdan uzman kontrolünde müdahale sağlanarak bu yan etkilerin gelişmesi engellenmiş olacaktır.

 

Hyaluronik Dudak Dolgusu Sonrası

 

Dudak dolgusu şişliği ne zaman iner?

Uygulanan dudak dolgusu işlemi sonrası şişlikler 6-8 günlük süre içerisinde inmektedir. Genel olarak dudak dolgusu şişliği herkeste aynı sürede kalmayabilir, dudak anatomisine göre veya uygulanan dolgu miktarına göre şişliklerin süresi değişkenlik göstermektedir. Ancak ideal süre olan olan ilk haftalarda yavaş yavaş inmeye başlaması lazımdır, 10 gün sonrasında dahi şişkinlik azalmamışsa enfeksiyon gelişme riski olabilir, bu burumda uzmana danışılmalıdır.

Dudak Dolgusu Fiyatları Ne Kadar?

Özel hastanelerin plastik cerrahi branşlarında veya estetik kurumlarında uygulanan dudak dolgusunun fiyatları ortalama 5.000 TL ila 15.000 TL arasında olmaktadır. Genellikle uygulanacak dudak dolgusunun dozajı yani 1 ml (cc) olması veya daha yoğun olmasına göre fiyatları artmakta veya düşmektedir. Ayrıca Rus tekniği, Fransız tekniği, Afrodit dolgu uygulaması gibi farklı tekniklere göre de uygulamanın ücreti değişkenlik gösterebilir.

Devlet hastanelerinin plastik cerrahi branşlarında da dudak dolgusu yaptırılabilmektedir. Genellikle devlet hastanelerinde işlem ücretleri özel sağlık kurumlarına göre çok daha düşük maliyetlidir. Dolgu işlemleri estetik bir uygulama olarak değerlendirildiğinden bu uygulamalarda SGK indirimlerinden yararlanamamaktadır.

Dudak Dolgusu Yaptıran Ünlüler Kimlerdir?

Aleyna Tilki, Fahriye Evcen, Gökçe Bahadır, Meryem Uzerli, Ebru Şallı, İrem Derici, Sibel Can, Türkan Şoray, Serenay Sarıkaya, Hande Yener dudak dolgusu yaptıran ünlüler arasında sayılabilir. Genel olarak hyaluronik asit dolgusu hem ameliyatsız bir uygulama olması hem yüzde önemli bir güzellik etkisi sunması sebebiyle dünya genelinde ünlülerce de en çok tercih edilen uygulamalardandır.

Dudak dolgusu yaptıran dünya ünlüleri arasında ise Rihanna, Scarlett Johansson, Megan Fox, Angeline Jolie, Liv Tyler, Monica Bellucci, Kim Kardashian gibi isimler yer almaktadır. Ayrıca dolgu işlemi yaptırırken kişiler istedileri dudak formunu uzmana tarif ederken uygulamayı yaptıran ünlü isimlerden sıklıkla yararlanmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Dudak dolgusu ne zaman oturur?

Alt ve üst dudağa uygulanan dudak dolgusu ortalama 7-10 günde oturmaktadır, ilk günlerde oluşan şişliklerin inmesi ile dolgunun tam etkisi fark edilebilir. Ayrıca dolgunun oturma sürecinde kişinin dudaklarına fiziksel temastan kaçınması önemli olmaktadır.

Hyaluronik asit dudakların şeklini bozar mı?

Uygun miktarda gerçekleştirilen hyaluronik dudak dolgusu dudaklarda herhangi bir şekil bozulmasına sebep olmamaktadır. Yüksek cc değerlerinde dolgu uygulandığında ise işlem sonrası doğal erime süreci beklenebildiği gibi uzman kontrolünde eritme işlemi de sağlanabilmektedir.

Dudak dolgusu öpüşmeye engel olur mu?

Hyaluronik asit dudak dolgusu dudağa uygulandıktan sonraki ilk 5-7 günlük süreçte öpüşme gibi durumlardan kaçınılmalıdır, çünkü öpüşmek dolgunun oturmasına engel bir durum oluşturabilmektedir. Dolgu oturduğunda dudaklara fiziksel temasta bulunulması ve öpüşülmesinde hiçbir sakınca yoktur.

Dudak dolgusunun dudaklara zararları nelerdir?

Ameliyatsız bir prosedür olan dudak dolgusu genellikle riskli müdahaleler içermez, ancak dudaklarda asimetrik uyumsuzluk, aşırı hacimli dudaklar veya damar hasarına bağlı morluklar zararları ve yan etkileri arasında değerlendirilebilir.

Dolgu uygulandıktan sonra dudaklarda hissedilir mi?

Dudak dolgusu uygulandıktan sonra ilk günlerde hafif batma hissi ile birlikte dolgu hissi olabilir. Ancak şişliklerin inmesi ve dolgunun tam oturması ile birlikte batma hissi ve dudaklarda hissedilen dolgu hissi tamamen geçmektedir.

Sigara içmek dudak dolgusunu kötü etkiler mi?

Dudak dolgusu işlemi sonrası sigara içmek doğrudan dolguya ve dudaklara bir zarar vermez, kötü bir etkisi yoktur. Ancak iyileşme sürecinde sigara tüketiminin sınırlandırılması sürecin daha iyi atlatılmasını ve dolgunun biraz daha hızlı oturmasını sağlayabilecektir.