Bacak estetiği, bacaklardaki normalden fazla incelik veya kalınlık, asimetrik olmayan form bozukluğu ya da parantez bacak görünümü gibi birçok probleme cevap veren genel bir estetik tabiridir. Genellikle estetik uygulamalarının herbiri farklı müdahaleleri içerdiğinden aynı branş çatısı altında uygulanmayabilir. Örneğin kalın bacakların inceltilmesi veya ince bacakların kalınlaştırması plastik cerrahi uzmanlığına girerken çarpık bacaklar ortopedik cerrahinin uzmanlığında değerlendirilebilmektedir. Bacak ameliyatları kadınlar arasında yaygın olsa da birçok farklı durum için erkeklere de uygulanabilmektedir.

Bacak estetiği ameliyatı uygulamaları liposuction, dolgu enjeksiyonu, yağ enjeksiyonu veya daha birçok farklı işlemi içerebilir. Genellikle en sık uygulanan işlemler kalın bacakların inceltilmesi veya çok ince bacakların kalınlaştırılmasıdır. Uyluk yani üst bacaklar estetik ameliyatlarının en sık uygulandığı bölgelerdir. Aşırı yağlanmaya elverişli olan ve aynı zamanda büyük bir kas kütlesini içerdiğinden bu bölgelerde iç bacak sarkması veya çöp bacak durumu gibi durumlar oldukça sık gözlenir. Üst bacaklarda görülen bu problemlerde iç bacak ameliyatı uygulaması altında uygun müdahalelerle kalıcı tedavi sağlanabilmektedir.

 

Bacak Estetiği Fotoğrafları, İstanbul

 

Bacak Estetiği Nedir?

Plastik cerrahi uygulaması olan bacak estetiği; bacak, basen ve baldır inceltme, uyluk veya alt bacak germe, diz ve ayak bileklerindeki yağ fazlalıklarının alınması, çöp (ince) bacak kalınlaştırma, çarpık (parantez) bacak düzeltme gibi ameliyatları içeren uygulamalardır. Bunlarla birlikte iç bacak sarkması ve bunlara bağlı selülit, cilt çatlakları ve diğer sağlık sorunlarının gelişmesi durumlarında da iç bacak ameliyatı olarak uygulanan bacak estetiği uygulaması dolaylı bir tedavidir. Yani genellikle estetik amaçlı uygulansa da aşırı kilolara bağlı semptomlarda fonksiyonel tedavi imkanları da sağlamaktadır.

Basen, baldır veya alt bacak inceltme ve bu bölgelerde germe (barbie bacak) işlemlerinin sağlanması bacak liposuction uygulamaları ile gerçekleştirilmektedir. Ancak bacak kalınlığı ve basen, baldırlardaki yağlanma oranları düşük olduğu durumlarda lazer liposuction (lipoliz) gibi ameliyatsız teknikler de etkili çözüm olabilmektedir. Üst bacak bölgesi yağlanmaya oldukça müsait bir alan olduğundan yağlanmaya bağlı iç bacak sarkması hızlı bir şekilde gelişebilir. İç bacak sarkması  ve üst bacaklardaki yağlanma basen ve popodaki formuda kötü etkileyebilir. Bu açıdan liposuction metodu ile iç bacak ameliyatı ile kombine olarak basen ve popo estetiği uygulamaları da sağlanabilmektedir.

Kalın bacak ve uyluk bölgesinde sarkmalar yaygın görülen bir problem olsa da bazı kişilerde de kilo alamama veya bacaklarda bölgesel olarak zayıflık olması da sık gözlenen durumlardandır. Bacak estetiği ameliyatı ile ince veya çok ince (çöp) bacaklara sahip olan kişilerde yağ enjeksiyonu, dolgu uygulamaları veya implant takviyeleri ile gerekli çözüm sağlanabilmektedir. Alt bacak ve baldır bölgesi ya da üst bacaklarda aynı anda uygulanabilen bacak kalınlaştırma ameliyatları kalıcı ve kesin çözümdür.

Bacak Estetiği Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Birçok farklı hedefe yönelik uygulanabilen bacak estetiği 18 yaşını tamamlamış ve ameliyat için herhangi bir kronik rahatsızlığı olmayan herkese yapılabilir. En sık bacak inceltme, sarkık bacak germe gibi operasyonlar uygulanmaktaysa da daha birçok farklı kişinin ihtiyacına yönelik uygulanabilir.

Bacak estetiği ameliyatı şu kişilere uygulanabilir:

  • Barbie bacak estetiği
  • Alt ve üst bacak inceltme
  • Basen ve uyluk germe
  • Diz ve ayak bileği inceltme
  • Çöp bacak estetiği (kalınlaştırma)
  • Selülitleri giderme
  • Çarpık bacak düzeltme
  • X ve O bacak düzeltme

Genellikle kalın veya ince (çırpı) bacaklardaki bacak ameliyatları plastik cerrahi bölümünde gerçekleştirilmektedir. X veya O bacak ya da bacak çarpıklığı problemi olan kişiler ise öncelikle ortopediste görünmelidir. Çarpık yani diğer adıyla parantez bacak problemi bir eklem bozukluğudur, hafif semptomlarda ameliyatsız müdahaleler etkili olabilirken aşırı eğriliklerde ortopedi cerrahlarınca müdahale sağlanmalıdır.

Bacak Estetiği Çeşitleri Neler?

Üst veya alt bacaklarda, diz ve ayak bileklerinde uygulanan bacak estetiği uygulamalarının farklı bölgelerde ayrı metotları olduğundan çeşitleri çok fazladır. Aşırı kiloya veya obeziteye bağlı bacak ve deri sarkmaları, normalden kalın veya bacaklar, eğri bacaklar gibi problemlere yönelik cerrahi veya cerrahi olmayan teknikleri içerir. Uygulama teknikleri şunlardır:

1 – Barbie bacak estetiği

Popüler kültür terminolojisiyle üretilmiş bir tabir olan Barbie bacak estetiği, aslında Seda Sayan’ın bacak inceliğini kastetmektedir. Yani tıbbi bir operasyon niteliği taşımasa da alt ve üst bacaklarda incelik formunu sağlamak için kalın ve yağlı bacaklarda bacak germe işleminin uygulanmasıdır. Yağ oranı ve cilt fazlalığının çok olduğu kalın bacaklarda liposuction uygulaması sonrasında fazla deri tabakası da alınmakta ve gerginlik sağlanmaktadır.

Yağ oranı düşük olmasına rağmen kalın bacaklara sahip olan kişiler lipoliz, mezoterapi, lazer uygulamaları, botoks ve diğer zayıflatıcı tekniklerden yararlanabilir. Ayrıca bacaklarda bölgesel zayıflamaya imkan tanıyan egzersiz ve beslenme rutini gibi uygulamalarda etkili olabilecektir.

2 – Bacak, diz ve ayak bileği inceltme, germe

Baldır bölgesinde, uyluk bölgesinde veya basen oluşumlarında bacaklardaki yağ fazlalıklarının liposuction veya lipoliz teknikleriyle azaltılması prosedürünü içerir. Liposuction bacak inceltmede ameliyatlı bir uygulama iken lazer teknikli bir uygulama olan lipoliz ise ameliyatsız bir bacak inceltme imkanı sunar.

Yağ alımı ve inceltme işlemi ayrıca fazla yağ toplanmasına bağlı ayak bileklerinde ve dizlerdeki şişlik durumunu da iyileştirmektedir. Kalın, şişkin diz ve ayak bilekleri fazlalık yağların alınması ile inceltilebilir.

3 – Baldır veya üst bacak kalınlaştırma

Genellikle en sık yağ enjeksiyonu veya dolgu enjeksiyonları ile ince bacaklarda kalınlaştırma ve dolgunluk sağlanmaktadır. Hem alt bacaklarda yani baldır bölgesinde hem de üst bacakta uygulanabilen yağ ve dolgu enjeksiyonları belirli oranda bacaklara hacim kazandırır. Yağ enjeksiyonu sonrası bacaklarda yağ dokusu uzun yıllar kalıcı etki sağlar, dolgu enjeksiyonlarında ise aquafilling gibi uygulamalar yapılarak kalıcılık etkisi 7-8 senelere kadar uzatılabilmektedir.

Dolgu enjeksiyonları dışında bacaklara implant yerleştirilmesi de diğer bir bacak kalınlaştırma tekniğidir. Ancak yoğun fiziksel aktivite rutinleri olan kişilerde bacaklara implant yerleştirilmesi etkili bir çözüm olmayabilir.

4 – Çarpık, eğri bacak düzeltme

Eğri yani çarpık bacak problemi genellikle doğuştan eklem sorunlarına bağlı gelişen bir durumdur, ilerleyen yaşlarda bacak eğriliğine sebep olabilmektedir. Parantez bacak, X veya O bacak eğriliği olarak da isimlendirilen bu durum eğer hafif bacak eğriliğine sebep oluyorsa yağ veya dolgu enjeksiyonları ile iyileştirilebilmektedir. Ancak aşırı çarpık bacak görünümü olan kişilerde ortopedi cerrahilerince uygun ameliyat sağlanmalıdır.

Çarpık bacak ameliyatı, bacak eğriliğinin derecesine göre diz ve diz çevresi eklemlerde uygun müdahalelerin sağlanarak düz bir formun kazandırılmasını hedefler. Ayrıca konuyla ilgili olarak “Çarpık Bacak Neden Olur, Nasıl Anlaşılır?” yazımıza göz atarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

İç Bacak Sarkması İçin Liposuction

 

Bacak Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kalın veya ince bacaklarda veya eğri bacaklarda uygulanan bacak estetiği ameliyatı herbiri için farklı metotları ve prosedürleri içerir. Bacak ameliyatı için plastik cerrahi uzmanı ile ön görüşme süreci sağlanmaktadır, ön değerlendirme aşamasında estetik uygulamadan beklentiler değerlendirilir. Ameliyat sonrası kalın bacaklarda ne kadar incelme sağlanacağı veya ince bacaklarda kalınlaştırma oranı öncesinde planlanmaktadır.

Bacak estetiğinin uygulanış aşamaları şu şekildedir:

  • Operasyonun niteliğine göre genel anestezi veya lokal anestezi uygulanır.
  • Baldır veya üst bacak kalınlaştırma işlemleri için belirlenen bölgelerden liposuction ile yağ alımı sağlanır.
  • Eğer uygulanacak işlem bacak germe veya bacak inceltme ise bacaklardan vücut kitle indeksi değerlendirilerek belirli oranda (%10 oranında olabilir) yağ alımı sağlanır.
  • Bacak eğriliği yani çarpık (parantez) bacak problemlerinde ise dolgu enjeksiyonları etkili olmayacak ise dizde ve eklemlerde gerekli düzeltme sağlanır.
  • Baldır veya üst bacak kalınlaştırma için toplanan yağ enjeksiyonu veya dolgu enjeksiyonu kalınlaştırma sağlanacak alana enjekte edilir ve yayılması sağlanır.
  • Basen, baldır, diz veya ayak bileğinde sağlanacak bacak inceltme estetiği uygulaması için yeterli miktarda yağ alındıktan sonra deri fazlalığı mevcutsa fazlalık alınır ve bacak germe sağlanır.
  • Ameliyat tamamlandıktan sonra dikiş uygulanarak işlem bitirilir. Genellikle iç bacak sarması ameliyatlarında dikişler iç uyluklara doğru yapılarak belirginliği az olması sağlanır, daha sonrasında iyileşerek cilt tonunu almaktadır.

Uygulanan bu bacak estetiği ameliyatları alt veya üst bacakta yapılmasına göre işlem süreleri farklılaşabilir, ortalama 1-3 saat arasında sürebilmektedir. Anesteziye bağlı operasyon sırasında acı hissedilmemektedir, ancak ameliyat sonrası dikiş uygulanan bölgelerde acı olabilir genelde 1-2 hafta içerisinde iyileşme sağlanabilmektedir.

Bacak Estetiğinin Avantajları Neler?

Kalın bacaklarda incelme, ince bacaklarda kalınlaştırma ve çarpık bacaklarda düzeltme sağlayan bacak estetiği kişilere sonraki hayatlarında oldukça fayda ve avantajlar sunar. Uygulanan bacak estetiği sonrası istenilen bacak ölçüleri ile özgüvenin tazelenmesi, sarkmalara bağlı cilt sorunlarının geçmesi, selülitlerin iyileşmesi, estetik açıdan daha güzel ve uzun boylu görünüm sağlanması gibi avantajları bulunur. Özellikle bacak inceltme işlemi sonrası kişilerin fiziksel aktiviteleri yapabilmedeki potansiyeli artabilmektedir.

Baldır ve üst bacaklarda kalınlaştırma sağlanması kişilerin bedenlerini istedikleri ölçülere getirebilir. Kıyafet tercihleri ameliyat sonrası değişebilecektir, ayrıca dolgun bacakların etkisi senelerce etkisini sürdürmektedir. Eğri (çarpık) bacaklara uygulanan ameliyat sonrası ise bacakların yamukluk derecesi düzeltildiğinde yürüme, koşma ve diğer fiziksel aktiviteleri yapabilmede iyileşme ile birlikte belirli oranda boy uzaması da sağlanabilmektedir.

 

Ameliyatsız Bacak Estetiği Uygulamaları

 

Ameliyatın Riskleri ve Yan Etkileri Neler?

Bacak estetiği ameliyatları genellikle riskli işlemler değildir, ancak yağ embolisi, enfeksiyon, kanama gibi liposuctiona bağlı riskler ve ameliyat sonrası estetik açıdan beklenmeyen sonuçlar gözlenmesi olası yan etkileri arasında sayılabilir. Sarkık ve kalın bacaklarda inceltme estetiğinin riskleri yağ alımı sürecine bağlı olmaktadır, bacak kalınlaştırma işleminde ise yağ alımı başka bölgelerden minimal düzeyde olduğundan riskleri daha düşüktür.

Parantez bacak ameliyatlarında ise eklemlere uygulanan işlemler olduğundan ameliyat sonrası iyileşme süreci plastik cerrahi uygulamalarından çok daha uzun sürebilmektedir. Ayrıca ameliyatta hatalı uygulamalara bağlı sinir ve doku hasarları, eklemlerde hatalı müdahale sonrası asimetrik uyumsuzluk gibi riskleri nadir de olsa gözlenebilir.

Ameliyatsız Bacak Estetiği İşlemleri Nelerdir?

Bacak inceltme, kalınlaştırma ve çarpık bacak sorununu iyileştirmek için belirli ameliyatsız teknikler bulunur. Bu ameliyatsız bacak estetiği uygulamaları ameliyatlı teknikler kadar etkili ve kalıcı çözüm sunmayabilir, daha hafif durumlar için etkilidir. Ameliyatsız uygulamalar arasında şunlar mevcuttur:

  • Lipoliz (lazer liposuction)
  • Soğuk lipoliz
  • Lazerli ve ultrasonlu yağ yakımı teknikleri
  • Aquafilling dolgu enjeksiyonu
  • Yağ enjeksiyonu
  • Botoks
  • Mezoterapi

Bu sayılan ameliyatsız uygulamalar içerisinde dolgu enjeksiyonu ve yağ enjeksiyonu işlemleri bacak kalınlaştırma ve eğri bacaklarda dolgunluk sağlama amaçlı kullanılabilir. Diğer işlemler ise kalın bacaklarda inceltici etki sağlamaktadır. Örneğin botoks uygulaması bacak kas gruplarını etkileyerek kalın görünümü azaltıcı etki sağlayabilirken mezoterapi veya lazerli uygulamalar ise yağ yakımını tetikleyen uygulamalardır.

Bacak Estetiği Ameliyatı Fiyatları Ne Kadar?

Bacak estetiği ameliyatı operasyonun türüne göre fiyatları değişkenlik gösterebilir, genellikle bacak inceltme ve germe, bacak kalınlaştırma ameliyatları 20.000 TL’den başlamaktadır. İstanbul’da bacak estetiği yapan hastanelerdeki fiyatlar diğer şehirlere göre biraz daha yüksek olabilmektedir. Bacak ameliyatı için özel hastanelerde veya özel estetik kurumlarında plastik cerrahi uzmanından gereken desteği alabilirsiniz. Çarpık bacak probleminiz için öncelikle bir ortopediste danışmanız gereklidir.

Devlet hastanelerinin plastik cerrahi branşlarında da kalın bacak inceltme, sarkık bacak germe ve bacak kalınlaştırma için uygun müdahaleler sağlanabilmektedir. Bu ameliyat içerikleri estetik olarak değerlendirildiğinden SGK kapsamında değerlendirilmez ancak ameliyat ücretleri özel sağlık kurumlarına kıyasla daha düşük olacaktır.