Boy uzatma ameliyatı, alt bacak ve üst bacak kemiklerinde belirli miktarda uzatma sağlayarak vücut boyunun arttırılmasını sağlayan ortopedik bir müdahaledir. Genellikle psikolojik bir sorun olan kısa boyluluk, bu ameliyat ile kalıcı ve kesin şekilde tedavi edilebilmektedir. Oldukça yüksek başarıya sahip olan bu cerrahi uygulama genel olarak kemik gelişimini tamamlamış bireyler için uygundur. Kemik gelişimi devam edenlerde ise tek bacağın kısa olması gibi istisna durumlarda uygulanabilir. Operasyon bacak boyunu uzatmak için kesin bir çözüm sunar ve işlem sonunda bacak kemikleri doğal bir formda olur.

25, 27 veya 30 gibi yaşlardan sonra erkeklerde ve kadınlarda kalıcı boy uzatma için ameliyat tek çözümdür, spor veya diğer uygulamalarla kemiklerde uzama sağlanamamaktadır. Hem kadınlarda hem erkeklerde uygulanabilen bu ameliyat yöntemi dünya genelinde oldukça tercih edilen operasyonlardan biridir. Ancak operasyonun yüksek maliyetlerinden ötürü, genellikle herkes yaptıramayabilir. Uygun maliyetleri karşılayabilen kişiler boylarını 16-18 cm veya kısmen 20 cm’e kadar uzatabilmektedir. Ancak bacak kemiklerinin çok fazla uzatılması ameliyatın risklerini arttırabilmekte ve sonrasındaki iyileşme sürecini de uzatmaktadır.

 

Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir? | Bacak Boyu Uzatma

Bacak boyu uzatma için uygulanan boy uzatma ameliyatı, boy kısalığı için kalıcı ve etkin tedavi sunan ortopedik cerrahi uygulamasıdır. Ortopedi cerrahı uzmanı tarafından gerçekleştirilen boy uzatma operasyonu, bacak kemiklerinin kaynama özelliğinden faydalanarak kemiklerin arasını açmayı ve bu sayede uzatılmasını hedefler.

Oldukça doğal bir tedavi ve boy uzunluğu sağlayan bu cerrahi uygulama günümüzün en büyük estetik ve psikolojik kaygılarından biri olan boy kısalığına kesin bir çözümdür. Ayrıca ameliyat sonrası bacak kemikleri doğal şekilde gelişim sağlar, yani kırılgan veya sağlam olmayan yapıda değildir.

Femur (uyluk kemiği) ve Tibia (kaval kemiği) üzerinde veya anatomik olarak sadece üst bacak ya da alt bacağın uzun olmasına göre bir tanesinde uygulanabilir. Genelde iki bacak kemiği uygun şekilde uzatılmakta ve düzgün bir form sağlanmaktadır. Bunlarla birlikte boy uzatma ameliyatı estetik amaçlı uygulanan operasyonlar arasında kişinin sonraki hayatını ve özgüvenini en çok etkileyen işlemlerden biridir. Kişinin boy kısalığına bağlı psikolojik kaygıları, özgüven düşüklüğü gibi motivasyon unsurları oldukça iyileştirilmektedir.

Ameliyatın türleri neler?

Boy uzatma ameliyatında farklı cihazlar veya fiksatör (boy uzatıcı aparat) kullanımına bağlı farklı yöntemler mevcuttur. Genel olarak bunlar İlizarov, Precice 2, Precice Stryde, Holyfix gibi metotlardır. Bu metotların kimisi boy uzatıcı fiksatör aparatının içerden veya dışardan takılmasına göre ayrışır, kimisi de kullanılan medikal cihazın markasına göre farklıdır.

Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyat süresi olarak kısa ancak rehabilitasyon süreci olarak uzun süren boy uzatma ameliyatı, ortopedi uzmanlarınca yapılır. Operasyon öncesi ön değerlendirmede kişisel beklentiler, yaş ve sağlık geçmişi değerlendirilir. Bacak boyu uzatma işlemi için herhangi bir engel durum bulunmuyorsa ameliyat süreci başlatılmaktadır. Ayrıca tüm operasyon süreci sürekli doktor kontrolünde yürütülür ağrılar, boy uzatma işlemi kontrollü şekildedir.

  1. Uzman ortopedi cerrah ile ön değerlendirme görüşmesinin yapılması

    • Alt bacak, üst bacak tüm vücut formunun analizi ve değerlendirilmesi ile yapay zeka destekli simülasyonlarla anatomik uyum sağlanır.
    • Kişinin boy uzatmadan beklentisi ile ideal bacak uzunluğu beraber değerlendirilir, daha sonrasında uygun görünüm elde edilmeye çalışılır.
    • Karar alınıp gerekli uzlaşılar sağlandığında operasyon süreci planlanmaktadır.
  2. Genel anestezi veya isteğe göre epidural anestezinin gerçekleştirilmesi

    • Ameliyat sırasında herhangi bir acı hissedilmemesi için 2-3 saat uyku etkisi sağlayacak genel anestezi işlemi uygulanır. Genel anesteziye bağlı reaksiyonları olanlar için epidural anestezi de sağlanabilir.
  3. Bacak kemiklerinin arasına platin ve sabitleyici çivilerin yerleştirilmesi

    • Ameliyatın ilk uygulamasında uzama sağlanacak kemiklerde kesi işlemi yapılır. Daha sonrasında kesi uygulanan kemiklerin arasına platin yerleştirilir.
    • Bacak kemikleri arasına yerleştirilen platin uzatma sürecinde kemiklere destek sağlamaktadır. Ayrıca kemiklerin doğru ve düzgün bir şekilde kaynamasında aktif rol alır.
    • Platini desteklemek için kemiklere ince çiviler yerleştirilmektedir.
  4. Dışarıdan veya içeriden bacak boyu uzatacak fiksatörün yerleştirilmesi

    • Ameliyat esnasında platin yerleştirilmesinden sonra ikinci adım bacak kemiklerinin uzamasını sağlayacak fiksatörün yerleştirilmesidir. Fiksatör bacakta kesi uygulanan bölgelerin arasını kontrollü şekilde aralamayı sağlar.
    • Bacağa fiksatör iki farklı şekilde yerleştirilmektedir, birinci seçenekte dışarıdan bacağa takılır ve manuel şekilde kemiklerin aralanması sağlanır. Örneğin 0.25 mm olacak şekilde 4 kere ve gün sonunda total 1 mm uzama sağlanır. İkinci seçenekte ise fiksatör içeriden takılır ve dışarıdan kumanda yardımıyla manyetik olarak kontrollü aralık sağlanır.
    • Dışarıdan takılan fiksatörde manuel şekilde gerçekleştirilir ve maliyet olarak iç (manyetik) fiksatör yöntemine göre çok daha uygun olmaktadır. İç fiksatörün en büyük avantajı ise ameliyat sürecinde bacağa takılı bir cihaz olmadığından yatma, duş alma gibi günlük aktiviteleri yaparken daha kolay geçmesidir. Operasyon sonucu ve başarısı olarak her ikisi de aynı sayılabilir.
    • Fiksatör takılmasından sonra kişi isterse boy uzatma sürecini evinden sağlar ve belirli aralıklarla doktor ile görüşür veya tüm süreci sağlık kurumunda gerçekleştirir.
  5. Fiksatörün planlanan boy uzunluğuna erişildiğinde çıkarılması

    • Bacaklardaki manuel (dış) veya manyetik (iç) fiksatörler her gün 1 mm uzatma sağlar. Bu açıdan her ay 3 cm boy uzunluğu sağlanmaktadır. 10 cm boy uzatmayı planlayan birisi için fiksatörler ortalama 3,5 ay takılı kalmaktadır.
    • Planlanan boy uzunluğuna erişildiğinde fiksatörler çıkartılır, fiksatörlerin çıkarılması ile kemiklerin arası tam olarak kaynamaya başlar ve bu süreçte yavaş yavaş günlük aktivitelere dönülebilir.
  6. Tam iyileşme için fizyoterapi ve rehabilitasyon sürecinin sağlanması

    • Rehabilitasyon sürecinde günlük hayata dönmeyi hızlandıracak fizyoterapi destekleri sağlanır. Zayıflayan bacak kasları güçlendirmeye yönelik hafif egzersizler mevcuttur.
    • 2-3 aylık bir sürede bacak eklemlerinde ve kaslarda günlük işleri kolaylıkla yapabilecek duruma erişilebilir. Spor ve diğer ağır aktiviteleri yapabilecek aşamaya gelmek için bacak kaslarının tam olarak iyileşmesi ve egzersizlerin düzenli yapılması gereklidir.
    • Ameliyat sürecinde yürüme kısıtlansa da kısmen koltuk değneği ve destek alarak yürüme sağlanabilir. Bu açıdan bu süreçte de üst vücut bölgesini çalıştıracak hafif spor ve egzersizlere devam edilebilir. Ancak bacakların hasar almaması için gerekli önlemler alınmalıdır.
  7. İyileşme süreci sonrasında bacak kemiklerindeki platinin çıkarılması

    • Boy uzatma ameliyatı tamamlanıp iyileşme süreci sağlandıktan sonra ameliyat esnasında yerleştirilen platin genellikle 1-1,5 sene sonrasında çıkarılır. Ayrıca bu platinlerin isteğe göre çıkarılmaması da mümkündür, platin kemik arasında iken herhangi bir problem oluşturmamaktadır.

 

Boy Uzatma Ameliyatı Sonrası Nasıldır?

 

Boy Uzatma Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Boy uzatma ameliyatı ortlama 1,5-2 saat sürmektedir. Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirildiğinden uyanma süresi ile bu süre 3 saate kadar uzayabilmektedir. Genellikle ameliyat sırasında ağrı hissedilmez, ağrı kontrolü için uygun müdahaleler sağlanır. Operasyonda boy uzatma ne kadar uzun ya da kısa olacak fark etmeksizin uygulanışı stabil prosedürleri içerir, yani işlem platinin yerleştirilmesi ve fiksatörlerin takılmasıdır.

Boy uzatma ameliyatı sürekli gözetim altında yürütülen uzun süreçli bir operasyondur. Bununla birlikte bacak kemiklerinin kaynama süresinin uzunluğuna ve kas yapılarının onarımına göre iyileşme süreci de biraz uzun sürmektedir. Bu açıdan ameliyatı yaptıracak kişiler bu işlem için 3-5 ayını gözden çıkarmalıdır. Çünkü ameliyat sonrası genellikle spor aktivitelerini yapabilmede ve normal yürüyüş fonksiyonlarında aksamalar olacaktır. Ancak yürümede tam bir aksama söz konusu değildir, genellikle koltuk değnekli veya destekli yürüme sağlanabilir ve ameliyattan birkaç ay sonra desteksiz de yürünebilir.

Boy Uzatma Ameliyatı İyileşme Süreci Nasıldır?

Genellikle boy uzatma ameliyatı sonrası kemiklerin kaynamasında yaş faktörü çok önemlidir, genç yaşlarda dokuların iyileşme süreci hızlı olduğundan hızlı iyileşme sağlanabilir. Ameliyat süreci içerisinde bacaklarda fiksatör takılan alanlarda aktif yaralar olduğundan 3-4 ay duş alamama durumu mevcuttur. Bu süreçte temizliği yaralara temas etmeyecek şekilde sağlayabilirsiniz. Ayrıca yatarken düz veya yüz üstü olacak şekilde stabil bir yatış pozisyonunda uyumanız gereklidir.

Ameliyat süreci içerisinde ve sonrasında genellikle yaygın bilinenin aksine sürekli yatalak veya oturur posizyonda durulması gerekmez. Bu süreçte koltuk değneği gibi desteklerle yürüme sağlanabilir, fiksatörlerin çıkarılmasından 1-2 ay sonra genel olarak desteksiz yürünebilecek aşamaya gelinir. Ancak iyileşme süreci kişiden kişiye ve yaş gibi faktörlere bağlı değişkendir, bu sebeple günlük aktivitelere dönüş süreci farklılaşabilir. Koşma, spor yapma ve benzeri aktivitelere dönüş yapabilmek için en önemli faktör ise bacak kaslarının iyileşme süresidir, genellikle fizyoterapi uygulamaları kasların iyileştirilmesine yönelik uygulamaları içerir.

Kaç ayda tam iyileşme sağlanır?

Bacak boyu uzatma ameliyatı sonrası 2-3 ayda günlük aktivitelere dönülebilir, 5-6 ayda spor gibi aktivitelere geçilebilir, tam iyileşme ise 9-12 aylık sürede tamamlanır. Ancak kemiklerin kaynama ve kas gibi dokuların iyileşme süreci hem yaşa hem de ameliyat sonrası günlük hayata dönüşe göre farklı olabilir.

Genel olarak bacak ile ilgili ortopedik ameliyatların birlikte yapılabileceği gibi yanlış bir düşünce oluşabilmektedir. Tüm ameliyatların farklı prosedürleri ve farklı iyileşme süreçleri mevcuttur. Yani çarpık bacak ameliyatı gibi bacak kemiklerine yönelik bir tedavi ile boy uzatma aynı anda uygulanamaz.

 

Bacak Boyu Uzatma Ameliyatı Fiyatları

 

Ameliyat Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?

Boy uzatma ameliyatı öncesi en dikkat etmeniz gereken, operasyonu yaptıracağınız ortopedi cerrahının deneyim sahibi olup olmamasıdır. Geçmiş operasyonlarını araştırıp bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunun dışında ameliyat öncesinde şunlara dikkat etmeniz gerekli olabilir:

  • Genel sağlık durumu testi yaptırma
  • Operasyon sonrası istirahat sürecini planlama
  • 1-2 hafta öncesinde sigara ve alkol tüketimini kısıtlama
  • Kan sulandırıcı etkili ilaçların ve içeriklerin bırakılması
  • İşlem öncesi ve süreç içinde psikolojik destek alınması

Bacak uzatma ameliyatında hem fiziksel olarak dayanıklılık hem de mental dayanıklılık oldukça etkilidir. Bu açıdan uzun sürecek bu tedavi sürecini nasıl geçireceğinizi öncesinde planlamanız en sağlıklısı olacaktır.

Boy Uzatma Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Bacak uzatma ameliyatı sonrası süreçte ise kişisel olarak nasıl rahat edeceğinizi düşünüyorsanız tedaviyi ona göre planlayın. Uzman doktor size tedaviyi tedrici bakım ile evde yapmayı önerebilecektir ya da doğrudan tüm süreci ortopedi kliniğinde geçirebilirsiniz. Evde tedaviyi tercih ederseniz uzman cerrah size uygulamayı nasıl yapacağınızı ve gerekli tüm talimatları sağlayacaktır ve belirli aralıklarla kontrol yapılır. Bunun dışında boy uzatma ameliyatı sonrası şunlar dikkat etmeniz gerekli olabilecektir:

  • Ağrı, eklem kısıtlanması veya benzer şikayetleriniz olduğu durumlarda doğrudan doktorunuza danışın, enfeksiyon gelişme riski olabilir.
  • Dış fiksatör uygulanmışsa işlem boyunca duşa girmemelisiniz, bacağınıza su temas etmemeli, bunun için temizlik bezleri gibi yöntemleri kullanabilirsiniz. Bacağınıza baskı yapmayacak ve su temas etmeyecek şekilde başınızı yıkamanızda sakınca yoktur.
  • Fiskatör uygulandıktan sonra kol değneği, tekerlekli sandalye veya herhangi bir destek olmadan dışarı yürüyüşe çıkmayın. Daha sonrasında fiskatör söküldüğünde 1-2 ay sonrasında yavaş yavaş desteksiz yürümeye başlayabilirsiniz.
  • Vücudun üst bölgesini ve kolları çalıştırabilecek hafif egzersizler uygulanabilir, ancak bacaklara baskı yapacak ve sakatlık çıkarabilecek aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Ameliyat sonrası fiskatörler çıkarıldıktan sonra banyo yapma gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bu süreçte genellikle düzenli fizyoterapi uygulamaları sağlanmaktadır. Bacak kaslarınızı çok fazla zorlamadan çalıştıran egzersizleri evde de uygulayabilirsiniz, ayrıca yürüyüşleri aksatmamanız gelişim açısından önemlidir. Bu aşamadan 3-4 ay sonra koşma gibi aktiviteleri de yavaş yavaş hayatınıza dahil edebilirsiniz.

Ameliyatın Riskleri Neler? | Bacak Boyu Uzatma

Boy uzatma ameliyatı genellikle uzman kontrolünde sağlandığında riskleri düşüktür, ancak belirli durumlarda bazı riskleri olabilir. Bu riskler operasyon sırasındaki hatalara bağlı olabileceği gibi iyileşme sürecinde hastanın bağışıklığının zayıflığı veya hatalı uygulamalar yapması gibi faktörlere bağlıdır.

Bacak boyu uzatma işleminin riskleri şunlar olabilir:

  • Kemiklerdeki zayıflığa bağlı kırılma veya eğilmeler
  • Enfeksiyon gelişmesine bağlı sorunlar
  • Yavaş iyileşme süreci ve adaptasyonda zorluk
  • Yaşa bağlı olarak kemik kaynamaması
  • Hatalı uygulama ile bacaklarda esneklik kaybı

Bu riskler ameliyat sonrası nadir gözlenen risklerdir. Genellikle uzman ortopedist olası komplikasyonları işlem öncesinden ön gördüğünden ileri yaşlardaki kişiler veya kemik dokusu iyileşmeye cevap vermeyecek kişiler için bu tedaviyi uygulamaktan kaçınacaktır. Bunun dışında boy uzatma ameliyatı sağlıklı bir uygulamadır, komplikasyonları çok nadir yaşanacak durumlardır, yani ameliyatı olmayı düşünen kişiler kaygılanmadan bu operasyonu yaptırabilirler.

Boy Uzatma Ameliyatı Fiyatı Ne Kadar?

Diğer estetik amaçlı uygulamalara kıyasla oldukça pahalı bir operasyon olan boy uzatma ameliyatı fiyatı ortalama 600.000 TL ila 1.500.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Genellikle bacak boyu uzatma operasyonunun fiyatı ülkeden ülkeye veya uygulanan tekniğe göre farklılık gösterir. Bazı tekniklerde fiyat aralıkları bunun çok daha üstünde olabilmektedir.

Bazı devlet hastanelerinde de boy uzatma ameliyatı uygulanabilmektedir, genellikle bu ameliyat estetik amaçlı olduğundan bu amaçla yaptırıldığında SGK indiriminden yararlanılamamaktadır. Ancak cücelik veya tek bacak kısalığı gibi durumlarda bacak boyu uzatma işleminde bazı kurallar dahilinde SGK indirimi ile yapılabilmektedir.

Boy uzatmak için yüksek bir motivasyona, iyileşme sürecinde istirahate uygun zamana ve yüksek maliyetini karşılayacak kadar paraya sahip olmak gereklidir. Çünkü operasyon iyileşme sürecinde sabır ve motivasyon gerektirir ayrıca yüksek fiyatı dışında alternatif yöntemleri de mevcut değildir. Ameliyatın en yaygın kullanılan yöntemi İlizarov metodudur ve bu yöntem en düşük maliyetli ve en sağlıklı sonuçları veren yöntemdir. Bu yöntem dışında uygulanan metotlar da mevcuttur ancak uygulanan tekniklerin sonucları farklı değildir ve maliyetleri çok daha yüksektir.

Sık Sorulan Sorular

40 yaşından sonra boy uzatma olur mu?

Boy uzatma ameliyatının 40 yaşından sonra yapılması kemik dokusunun sağlığına bağlıdır. Genellikle kemik dokuları 40 yaşında iyileşme özelliğine sahip olabileceğinden ameliyatın uygulanmasında bir sakınca yoktur. Sadece ameliyat sonrası iyileşme genç yaşlara göre daha uzun sürebilir.

Ameliyat ile kaç cm boy uzar?

Bacak boyu uzatma ameliyatında uyluk kemiği ve kaval kemiğine birlikte uygulanması ile maksimum 18-20 cm'e kadar boy uzatılabilmektedir. Ancak bu kadar fazla boy uzatmak riskleri içerebilir ve anatomik olarak bacak formunu bozabilir, bu sebeple genelde 10-11 cm'e kadar uzatılması ideal olandır.

Boy uzatma ameliyatı acılı mı?

Ameliyat sırasında acı hissedilmez ancak işlem sonrası bacaklardaki kasların açılmasına bağlı olarak acı ve ağrılar olabilecektir, genellikle ağrı için gerekli takviyeler sağlanır. Bacak kemiklerindeki her açma işlemi sırasında acı hissedilmez.

Tehlikeli bir ameliyat mı?

Boy uzatma ameliyatı prosedür olarak tehlikeli veya hayati sayılabilecek müdahaleleri içermez. Genelde başarı oranı %95'in üzerindedir, ancak yaş ve kemik dokularındaki iyileşme hızına bağlı işlem sonrası farklı süreler etkili olabilir.

Boy uzatma ameliyatı kimlere yapılır?

Bacak boyu uzatma ameliyatı boy kısalığına bağlı şikayeti olanlar, cücelik durumu olanlar veya iki bacak boyunun eşit olmadığı kişilerde uygulanır.

Çarpık bacak ameliyatı ile boy uzatma beraber olur mu?

Ortopedik cerrahi müdahalesini içeren çarpık bacak ve boy uzatma ameliyatı farklı prosedürleri içerir aynı anda uygulanamaz. Ancak çarpık bacak probleminin iyileştirilmesinden sonra bacak boyu uzatma amaçlı tekrardan ameliyat yaptırılabilir.