Gamze genellikle yüzde yanaklar, çene, gözaltı gibi bölgelerde veya vücudun bazı bölgelerinde doğuştan oluşan ve kişiye güzellik katan bir yapıdır. Kimileri için gamzeler güzellik unsuru iken bazıları için hoşlanmadığı görünüme sebep olabilmektedir. Örneğin çene gamzeleri erkeklerde iyi görünüm sağlarken kadınlarda erkeksi görünüme sebep olabildiğinden istenmeyen bir durum olarak sayılabilmektedir. Doğuştan gelişen bu çukurumsu ve oval yapılar günümüzde belirli cerrahi tekniklerle yapay şekilde de elde edilebilmektedir. Plastik cerrahinin bir takım uygulamalarını içeren bu teknikler doğal ve kalıcı gamze yapımına olanak tanımaktadır.

Gamze ameliyatı adı altında uygulanan plastik cerrahi uygulamaları sadece belirli bölgelerde yapılabilmektedir. Yanaklar, bel ve kalça gibi bölgelerde uygulanabilirken çene, dudak gibi bölgelerdeki gamzeler sonradan oluşturulamamaktadır. Genellikle en sık yüzde oluşan gamzelerin herbirinin oluşum süreci farklı faktörlere bağlı olarak gelişir. Çenedeki gamzeler kemiklerin gelişimini tamamlayamamasından aralarının boş kalması sebebiyle oluşurken yanaklardaki oluşumlar ise kasların tam gelişememesi ve kısa kalması gibi sebeplere dayanmaktadır.

 

Kalıcı Yanak Gamzesi Oluşturma

 

Gamze Neden Olur, Nasıl Oluşur?

Genel olarak en yaygın yanaklarda görülen ve zygomaticus kasındaki gelişimin tamamlanamayıp kısa kalması ile oval çukurların oluşması sebebiyle olmaktadır. Yüzde ve vücudun farklı bölgelerinde oluşan tüm gamzeler yanaklardaki oluşum tipine benzer. Bel ve kalçalarda da görülen gamzeler bu bölgelerde yağ dokusunun az olmasına bağlı gelişebilir. Gamzeler her zaman düzgün yapıda olmayabilir, bazı durumlarda her iki yanakta da oluşurken, kimilerinde tek yanakta da görülebilir.

Birçok gamze genetik faktörlere bağlı olarak doğuştan oluşmaktadır, ancak bununla birlikte küçük yaşlarda belirgin olmasa da ilerleyen yaşlarda daha belirgin hale gelebilir. Kilo alıp verme de bazı kişilerde gamzelerin belirgin olup olmamasında etkili olmaktadır. Kimilerinde kilo almaya bağlı yanaklardaki yağ dokularının artması ile çukurlu yapı belirginliğini yitirebilir, ya da kilo vermeye bağlı sonradan yanaklarda gamze oluşumu belirginlik kazanabilmektedir.

Yüzdeki gamze çeşitleri şunlardır:

  • Çene gamzesi
  • Yanak ve elmacık kemiği gamzesi
  • Göz altı gamzesi
  • Dudak kenarı gamzesi

Yüz dışında vücudun farklı bölgelerinde de gamze oluşmaktadır. Örneğin bel bölgesinde (Venüs gamzesi), kalça, omuz, diz ve sakral gamze diğer oluşumlar arasında sayılabilir.

Ne eksikliği gamzeye neden olur?

Gamze genetik olarak doğuştan gelişen bir durumdur, genellikle sonradan herhangi bir takviye eksikliği olması bu yapıların oluşmasına neden olmaz. Ancak bel, kalça ve omuzlardaki gamzeler kısmen bu bölgelerdeki yağ dokusunun az olmasına da bağlı olmaktadır. Bu açıdan vücutta yağ dokusu oranının çok düşük olması dolaylı yoldan gamze oluşmasına ve vücutta belirginliğine sebep olmaktadır.

Gamze Nasıl Yapılır?

Genetik olarak oluşan gamzeler uygulanan plastik cerrahi teknikleri ile sonradan da yapılabilmektedir. Yanaklar, bel ve popo bölgesi en çok tercih edilen yerlerdir. Bel ve popo için yapılan operasyonlara Venüs gamze estetiği de denilmektedir. Bu bölgelerdeki işlemler liposuction (yağ alımı) gibi prosedürleri içermektedir. Yanak için yapılan yapay gamzelerde ise işlem belirli kesilerin uygulanarak yanaklarda doğal bir çukur formunun sağlanmasına yönelik prosedürleri içerir. Uygulanan tüm gamze estetiği ameliyatlarının sonuçları kalıcıdır ve uygulamadan sonra doğal bir form sağlanmaktadır.

Dudak çevresi, göz altı, çene gamzesi gibi oluşumlar genellikle sonradan cerrahi müdahalelerle de sağlanamamaktadır. Bu oluşumlar tamamen yapısal bazı bozukluklara bağlı oluştuğundan yapay yollarla bu görünümler oluşturulamaz. Bunun dışında birçok kişi gamzelere sonradan sahip olmak isterken, gamzeleri olan bazı kişiler de görünümünden memnun olmayıp onlardan kurtulmak isteyebilmektedir. Örneğin en sık uygulanan işlemler arasında bebek yaşlarda sakral gamze ameliyatı veya kadınlarda çene gamzesi ameliyatı sayılabilir.

Gamze Estetiği (Ameliyatı) Nedir?

Genellikle en sık yüzde yanaklara uygulanan gamze estetiği, doğal ve kalıcı bir çukur oluşturmayı sağlayan plastik cerrahi uygulamasıdır. Plastik cerrah tarafından gerçekleştirilen bu ameliyatta her iki yanağa da minimal delikler açılır ve bu deliklere doğru ovallik sağlanır. Ameliyat sırasında oluşturulan yapay gamze tamamen doğuştan olan doğal gamzelerle aynı formdadır, sonradan oluşturulduğu fark edilmez.

Yanaklar dışında bel ve popoya da gamze çukurları oluşturarak daha güzel bir görünüm sağlanabilmektedir. Bel ve popoya uygulanan işleme Venüs gamzesi ismi de verilmektedir. Venüs gamzesinde kişinin vücut formu değerlendirilir ve ilgili bölgede fazlalık yağ dokusundan bir miktarı liposuction ile alınmaktadır. Bel kemiğinin iki yanında çukur oluşturacak şekilde yağ dokusu alınıp Venüs ovali sağlanmaktadır.

 

Gamze Estetiği (Ameliyatı) Öncesi

 

Gamze Oluşturma Estetiği Nasıl Yapılır?

Plastik cerrah ile ön görüşme seansı ile başlayan gamze oluşturma ameliyatı, basit birkaç prosedürü içermektedir. Ameliyat lokal anestezi altında gerçekleştirilir ve uygulanan kesi ve dikiş izleri çok minimal düzeydedir, işlem sonrası kalıcı izler oluşmaz. Yanaklarda oluşturulacak gamzeler için lokal anestezi sonrası her iki yanakta da delikler açılmaktadır, açılan bu delikler ağız içine çukur oluşturacak şekilde dikilmektedir. Dikiş işlemi sağlandıktan sonra işlem tamamlanmaktadır. Yanaklarda gamze oluşturma işlemi ortalama 30-45 dakikada gerçekleştirilmektedir.

Kişinin yüzündeki ve yanaklarındaki yağ dokusunun fazlalığına göre bazı durumlarda lipoliz gibi ameliyatsız yağ yakımı uygulamalarından destek alınabilir. Yanakların yağ dokusuna bağlı fazla kalın yapıda olması gamze oluşturma için olumsuz etkiye sebep olabilir.

Bel bölgesinde Venüs gamzesi oluşturma işleminde ise aynı şekilde lokal anestezi uygulanır ve daha sonrasında liposuction için minimal bir delik açılır. Açılan alandan yeterli miktarda yağ vakumlanarak alınır ve planlı bir şekilde omurga kemiğinin her iki yanında çukurumsu yapı oluşturulur. Oluşturulan gamzelerin etkisi kalıcıdır, ancak kilo alıp vermeye bağlı zamanla belirginliği azalabilmektedir.

Estetik sonrası gamze ne zaman oturur?

Gamze estetiği ameliyatı sonrası genellikle yaraların kapanması ve iyileşme hızlı olmaktadır, ortalama 7-8 haftada tam iyileşme sağlanır ve gamzeler oturmaktadır. Operasyondan sonra ilk haftalarda yanak kaslarının hareket ettirilmesinde zorluklar yaşanabilir ve ağrılara sebep olabilir. Uzman doktor ağrı kontrolü için uygun ilaç ve takviyeleri sağlayacaktır.

Gamze Estetiğini Kimler Yaptırabilir?

Oldukça basit cerrahi uygulamaları içeren yanak ve Venüs gamzesi 18 yaşını tamamlamış kişilere uygulanabilir. Ancak hamileler, önemli kronik rahatsızlığı olanlar ve estetik uygulamaların içeriğine yönelik herhangi bir riski olanların operasyondan kaçınması daha sağlıklı bir karar olacaktır. Yanak gamzesi genellikle kadınların yaptırdığı bir işlemdir ancak erkekler de nadiren bu işlemi yaptırmaktadır.

Bunun dışında genellikle kadınlar çene gamzesinden kurtulmak isteyebilir, çenedeki çukurlu yapıyı kapatmak için dolgu gibi ameliyatsız uygulamalardan yararlanılmaktadır.

Gamze Estetiği Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Yanaklara uygulanan gamze estetiği sonrası ilk 5-7 günlük süreçte yanaklara fiziksel temastan kaçınılması, yüzün su ile temas edilmemesi, güneş ışından ve terlemeye sebep olabilecek aktivitelerden kaçınılması önemlidir. Aynı şekilde bel gamzesi ameliyatı sonrası da ilk haftalarda gerekli özenin gösterilmesi iyileşme süreci için önemlidir. İlgili hususlara dikkat edilmesi halinde 2-3 haftalık süreçte tam olarak iyileşme sağlanabilecektir.

Gamze estetiği uygulandıktan sonra ameliyatın gözle görülür etkisi hemen fark edilebilir ve anlaşılabilir. İlk günlerde işlem bölgesinde hafif ağrılar ve mimiklerin kısıtlanması durumu olabileceğinden, tam etkiyi görebilmek için iyileşme süreci dikkate alınmalıdır. Eğer 1 haftalık süreç sonrasında dahi ağrılarınız ve kanamalar devam ediyorsa mutlaka doktorunuza danışmayı aksatmayın olası yan etkiler için en uygun müdahale sağlanacaktır.

Ameliyatın Riskleri ve Yan Etkileri Nelerdir?

Gamze oluşturma estetiği genellikle riskli müdahaleleri içermez, minimal düzeyde kesi ve dikiş süreci içermektedir. Olası riskleri ve yan etkileri arasında enfeksiyona bağlı yaraların geç iyileşmesi, kanamalar ve uzun süreli ağrılar sayılabilir. Bununla birlikte profesyonel bir plastik cerrah tarafından gerçekleştirilmeyen operasyon sonrası istenen gamze görünümü sağlanamayabilir.

Gamze ameliyatı için estetik açıdan beklentilerinizi karşılayacak uzman bir cerrah ile çalışmanız önemlidir. Cerrahın geçmiş operasyon tecrübeleri ve gamze estetiği yaptıranların öncesi ve sonrası gibi deneyimleri hakkında bilgi almanız size yardımcı olabilecektir. İşlemi yaptırdıysanız ve istenmeyen bir sonuçla karşılaştıysanız başka bir uzmandan destek alarak operasyonu revize ettirebilirsiniz.

Evde Ameliyatsız Kalıcı Gamze Yapılabilir mi?

Evde doğal yöntemlerle veya ameliyatsız uygulamalarla geçici gamze etkisi oluşturulabilse de bu yöntemlerle kalıcı gamze elde edilemez. Kalıcı gamze oluşturmanın tek yöntemi cerrahi yöntemlerle yapay şekilde çukurluk oluşturulmasıdır. Ameliyat ile sağlanan gamzenin etkisi ömür boyu kalıcıdır, ancak kötü ve istenmeyen sonuçlarda görünüm iyileştirilebilmektedir.

Gamze Estetiği Fiyatları Ne Kadar?

Yanaklarda, belde veya popoda gamze oluşturma ameliyatının maliyetleri genellikle yüksek değildir, ortalama fiyatları 20.000-25.000 TL’den başlamaktadır. Özel hastanelerin plastik cerrahi branşlarında veya estetik kurumlarında uzman cerrahdan bu konuda daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Devlet hastanelerinin bazı plastik cerrahi branlarında da gamze estetiği uygulanabilmektedir, ancak operasyon estetik bir uygulama olduğundan SGK kapsamında değerlendirilmez. Özel sağlık kurumlarına göre devlet hastanelerinde çok daha düşük maliyetlere gamze ameliyatı yaptırabilirsiniz.