Glikolik asit, cilt yenileme ve cilt gençleştirme amaçlı kozmetik ve sağlık alanında en sık kullanılan bileşen maddelerden biridir. Genellikle evde uygulanan kimyasal peeling işlemlerinde bu etken madde oldukça ön plana çıkmaktadır. Ayrıca uzman dermatologların uyguladığı TCA kimyasal peelingin içeriğinde de yer alır. Peeling işlemlerinde glikolik asitin uygulanmasının en büyük sebebi içeriğindeki bileşenin ciltte yüzeysel bir soyma etkisi oluşturması ve ölü hücrelerin temizlenmesinde de aktif rol almasıdır. Ayrıca peeling uygulamaları dışında birçok cilt bakım ürününde de bu asit temel bileşenlerden biridir.

Cilde uygulanan glikolik asit hem cilt yüzeyinde arınma sağlar hemde cilt altına ulaşarak hücre yenilenmesi ve kolajen üretiminin tetiklenmesinde de etkili olur. En sık yüz bölgesinde uygulanan bu bileşen anti-aging etkisi ile hem kırışıklıkların etkisinin iyileştirilmesi hem cilt lekelerinin giderilmesinde önemlidir. Ayrıca bununla birlikte akne oluşumları sonrası kalan akne izlerinin iyileştirilmesi ve daha sonrasında sivilcelerin oluşmaması için gözeneklerin sıkılaşması gibi daha birçok faydası bulunur.

 

Yüze Glikolik Asit Öncesi ve Sonrası

 

Glikolik Asit Nedir?

Alfa hidroksi asit (AHA)’nın bir türü olan glikolik asit, estetik ve kozmetik amaçlarla peeling, cilt yenileme, kırışıklıkları iyileştirme gibi cilt sağlığını destekleyen işlemlerde kullanılır. Evde serum, krem veya diğer uygulamalarla uygulanabildiği gibi dermatolog uzmanlar kontrolünde de cilde ve yüze yapılabilmektedir. Genellikle cilt problemleri için doğrudan bir tedavi sunmasa da sağlığı takviye eden ve hücre yenilenmesini hızlandıran bir işlemdir.

Genel olarak şeker pancarı ve şeker kamışı gibi bitkilerden toplanarak elde edilen glikolik acid, yüzde facelift kadar etkili bir gerginlik sağlamasa da kırışıklık etkilerini kısmen azaltmakta ve yavaşlatmaktadır. Peeling işleminde cildi soyma amaçlı uygulandığında genellikle yüzeysel düzeyde bir soyma gerçekleştirir, bu sebeple yan etkilerin gözlenmesi minimal düzeydedir.

Kuru, normal veya yağlı cilt yapısına sahip kişiler için uygun bir asidik yapıya sahip olan alfa hidroksi asit (AHA), cilde uygulandıktan hemen sonra etkilerini gösterebilir. Ancak uygulanan bu asit ile farklı işlemlerin uygulanması komplikasyonlara sebep olabilir bu açıdan dikkat edilmelidir.

Ne İşe Yarar, Cilde Faydaları Nelerdir?

Cilt lekelerini açan ve ölü deri hücrelerini ciltten arındırmaya yarayan glikolik asit kişisel duruma göre birçok farklı faydayı sağlayabilir. Genellikle kullanım şekline göre ve cilt yapılarına göre etkileri farklılaşabilir, bu açıdan herkeste aynı etkiyi oluşturmayabilir. Düzenli kullanımında cilt üzerindeki faydaları ve olumlu etkileri kalıcı bir şekilde cilt sağlığını iyileştirir.

Glikolik asit cilt gözeneklerinin sıkılaşmasında, solgun cilt tonunun daha canlı ve beyaz olmasında, kırışıklıklar ve çizgilerin gidirilmesinde, selülit etkilerinin azaltılmasında ve cilt altı hücre yenilenmesinde etkili bir işlemdir. Genellikle tek kullanımlık uygulamalarda kesin ve kalıcı etki göstermez, ancak düzenli aralıklarla uygulandığında cilt sağlığı zamanla daha iyi olmaktadır. Kahverengi veya diğer cilt lekeleri, akne izleri, yaralar, koltuk altı kararması gibi ciltte oluşan deformasyonları onarmada alternatif bir çözümdür.

Cilt beyazlatan en etkili tedavilerden olan bu glikolik asit, gözeneklerin sıkılaştırılması gibi sunduğu faydalar ile ayrıca yağlı ciltlerde yağ dengesinin sağlanması ve sivilcelerin azalmasında etkilidir. Genel olarak bu AHA bazlı asit uygulandıktan sonra sivilcelerin artması gibi yan etliler yapmaz, ancak hatalı uygulamalara bağlı sivilceler yayılabilir.

 

Yüzdeki Lekeler Nasıl Geçer?

 

Glikolik Asit Nasıl Kullanılır, Nelere Dikkat Edilmeli?

Serum, tonik veya krem olarak kullanılabilen glikolik asidi, cilde uygularken bazı hususlara dikkat etmek hem cilt sağlığı açısından hem uygulamanın etkili sonuç vermesi açısından önemlidir. Tonik, serum veya krem formunda alınan içeriği kullanırken dikkat edilecek hususlar şunları içerebilir:

  1. Uygulama öncesi cilt tipinizi öğrenin

    • Glikolik asit bazı hassas ciltlerde alerjik reaksiyonlara ve cilt hasarlarına sebep olabilir. Bu sebeple işlem yapmadan önce cilt tipi hakkında dermatoloji uzmanına danışarak destek alınabilir.
    • Cilt tipi öğrenildikten sonra uygun içeriklerde bileşenleri içeren ürünler düzenli aralıklarla yapılabilir.
  2. Geceleri uygulamak sağlıklı sonuçlar verebilir

    • İşlem uygulandıktan sonra cilt güneş ışığı gibi faktörlere karşı aşırı hassas durumda olabileceğinden geceleri uygulanması daha sağlıklı olacaktır.
    • Gündüz vakitlerinde uygulandığında işlem tamamlanmış ve cilt temizliği sağlanmış olsa bile halen cilt yapısı hassas olacağından dışarı çıkıldığından güneş koruyucu gibi önlemlerin alınması iyi bir tercih olacaktır.
    • Glikolik asit cilt yüzeyinde soyma sağladığından her gece veya her gün uygulanması doğru bir uygulama metodu değildir. Genellikle cilt hassasiyetine göre haftada 2-3 kere uygulanması idealdir.
  3. Cilt temizliğini sağlamadan yüze uygulamayın

    • Ciltte gereken temizleme işlemi uygulanmadan tonik uygulanırsa enfeksiyon gelişmesi ve ciltte kızarıklıklar oluşması gibi durumlar gözlenebilir.
    • Doğal nemi koruyucu cilt temizleyici yumuşak sünger veya hafif masaj yaparak uygulanabilir, daha sonrasında duruladıktan sonra işlem gerçekleştirilir.
  4. Yüze uygularken koruyucu önlemleri almayı unutmayın

    • Glikolik asit göz ve dudaklar gibi hassas cilt özelliğine sahip bölgelere zarar verebilir. Bu sebeple göz çevresine ve dudaklara vazelin sürülmesi gibi önlemler alınması sağlıklı bir tercih olacaktır.
    • Yüze solüsyonun uygulanması sırasında saçlar için de bone takılması veya saçları sabitleyici önlem alınması da iyi bir tercih olacaktır.
  5. Glikolik asidi her cilt bakım ürünü ile beraber kullanmayın

    • Alfa hidroksi asit (AHA) çeşidi bir asit olan glikolik asit, bazı cilt bakım ürünlerinin bileşenleri ile uygulandığında olumsuz reaksiyonlara sebep olabilir.
    • AHA türü asit bazlı cilt bakım ürünleri ile BHA (beta hidroksi asit) bazlı cilt ürünleri aynı anda uygulanmamalı. Bu iki farklı özellikteki asit aynı anda uygulandığında ciltte tahrişe ve yaralanmalara sebep olabilir.
    • Bazı durumlarda C vitamini veya A vitamini türevi bileşenler de glikolik asit ile uygulandığında cilt tahrişine sebep olabilir.

Alınan serum, tonik veya krem türü ürünlerin evde uygulanması sürecin bu gibi hususlara dikkat edilmesi işlemin başarılı sonuç vermesi açısından önemlidir. Glikolik asiti eczanelerden, marketlerden veya diğer kozmetik ürünü bulunan mağazalardan satın alarak evde prosedürlerini takip ederek doğal etkilerinden yararlanabilirsiniz.

Genellikle serum veya krem formunda satın alınabilir, ancak satın almadan önce cilt yapınız hakkında bilgi sahibi olmanız uygulama öncesi önemlidir. Kişinin kendi cilt yapısı hakkında bilgi sahibi olmaması ve herhangi bir bileşene alerjik reaksiyonu bulunması evde yapılan uygulamalarda ciddi cilt tahribine sebep olabilir. Bu açıdan uzman dermatolog hekime danışarak cilt yapınız hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Glikolik Asit Ne İle Kullanılmaz?

Bazı bileşenlerin glikolik asit ile uygulanması ciltte olumsuz reaksiyonlara sebep olduğu tespit edilmiştir. Genellikle her cilt yapısında bileşenlerin beraber uygulanması farklı sonuçları verebilse de sağlıklı bir sonuç için beraber uygulanmaması gereken bileşenlerin bilinmesi iyi olacaktır.

Beraber kullanılmaması gerekenler şunlardır:

  • BHA – Beta hidroksi asit
  • Retinol
  • A ve C vitamini
  • Benzoyl peroksit
  • TCA (kimyasal peeling bileşeni)

Genellikle hyalüronik asit ile glikolik asitin beraber kullanıp kullanılamayacağı da oldukça merak edilir, iki asidik bileşen beraber uygulanabilir. Ancak en sağlıklı olanı her ikisini farklı zamanlarda uygulamaktır, çünkü beraber kullanımda ciltte ne tür bir etki oluşturacağı kişiden kişiye değişkenlik gösterir.

Glikolik Asit Nerelere Sürülür?

En sık yüzde uygulanan bu cilt bakım uygulaması bununla birlikte vücudun farklı bölgelerinde farklı cilt rahatsızlıklarının tedavisi için kullanılabilmektedir. Örneğin koltuk altı kararması veya vajina bölgesinde kararma yaşayan kişiler bu bölgelere de glikolik asit uygulayabilir. Uygulama sonrası kararma olan vajina ve koltuk altı gibi bölgelerde beyazlatma etkisi oluşmakta ve kötü koku gibi sorunların ortadan kalkmasını sağlanabilmektedir.

Ayrıca glikolik asit uygulaması yüz dışında boyun, el ve ayaklar, bacak, kollar, göğüs ve sırt gibi tüm bölgelere uygulanabilir. Tüm bu bölgelerde leke oluşumları, kırışıklıklar, cilt yaraları gibi sorunlara iyi gelmektedir. Ancak bu işlem alternatif bir tedavi sağlar ciltte daha ciddi sağlık sorunları mevcutsa bir dermatoloji uzmanından destek alınmalıdır.

Uygulama sonrası yüz yıkanır mı?

Glikolik asit içeriğini yüze uyguladıktan 25-30 dakika sonra yüzünüzü yıkayabilirsiniz, ancak kullandığınız ürünün talimatlarına göre uygulamanız etkisi içinden daha sağlıklı olur. Yüzü yıkama esnasında suyun çok sıcak olmamasına dikkat edin, ılık veya soğuk su ile arındırma sağlanması doğru bir uygulamadır. Cilt tamamen solüsyondan arındırıldığında nemlendirici gibi işlemler yapılabilir.

 

Glikolik Asit Serumu Kullanımı

 

Glikolik Asit Hangi Yiyeceklerde Bulunur?

Serum veya krem gibi uygulamalar için üretilen glikolik asit genelde doğada bazı meyve sebzelerin içeriğinde de mevcuttur. Şeker pancarı, greyfurt, ananas, limon, üzüm ve daha birçok meyvenin içeriğinde belirli miktarda yer alır. Cilde oldukça faydalı olan bu asidin bazı durumlarda yan etkileri ve zararları bulunabilir. Örneğin her gün glikolik asit uygulamak ciltte zamanla hasarlara ve yaralara sebep olabilir. Bununla birlikte bileşene alerjik reaksiyonu olanlar ve hassas cilt özelliklerine sahip kimselerde de uygulama sonrası acı hissi ve kanlanmalar daha sonrasında cilt yaraları oluşabilir.

Yan Etkileri ve Zararları Neler?

Glikolik asit uygulaması cilt için birçok açıdan fayda sağlasa da bazı hassas ciltlerde ve hatalı uygulamalarda cilt sağlığını kötü etkileyecek durumlara sebep olabilir. Bu açıdan değerlendirildiğinde kişinin cilt tipini bilerek uygun ürünleri kullanması ve işlem öncesinde cilt temizliği ve sonrasında da nemlendirici ve koruyucu önlemlerin sağlanması başarısı için büyük etken olmaktadır.

Glikolik asitin yan etkileri ve zararları şu şekildedir:

  • Cilt tahrişi sonrası kızarmalar ve yaralar oluşması
  • Nem dengesinin bozulması sonucu cilt kuruluğu gözlenmesi
  • Aktif sivilceli bölgeye uygulanması sonucu aknelerin artması
  • Alerjik reaksiyonlara bağlı cilt yaralanmaları

Hangi durumlarda yan etkiler gözlenir?

  • Hamilelik ve lohusa döneminde uygulanması
  • Her gün veya çok sık aralıklarla işlem yapma
  • Aktif akne ve yara oluşumu olan bölgeye uygulanması
  • Gündüz vakti uygulanması ve güneşe uzun süre maruz kalma
  • Uygun olmayan asit veya bileşenlerle birlikte uygulama
  • İşlem sonrası sıcak su veya kaşıma gibi fiziksel temasta bulunma

Glikolik asit tüylenme yapar mı?

Genel olarak glikolik asit yüzde ve ciltte tüylenme gibi yan etkilere sebep olmaz, ancak bazı ciltlerde dokuların ve hücrelerin canlanmasına bağlı tüylenme gözlenebilir. Aşırı tüylenme gibi bir sağlık probleminiz varsa lazer epilasyon desteği alabilirsiniz, belirli uygulamarla tüylenme problemi kalıcı şekilde çözülmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Glikolik asit hangi cilt tipine uygundur?

Cilde peeling veya farklı şekillerde uygulanan glikolik asit her cilt tipi için uygundur. Kuru, normal, yağlı, karma ve hassas cilt tiplerinin tamamına uygulanabilir. Ancak hassas ve yağlı ciltlerde olumsuz etkisi gözlenirse uygulanmaması daha sağlıklı olur.

Glikolik asit yara izlerini geçirir mi?

Genel olarak yüzeysel derinlikteki yara izleri belirli glikolik asit uygulamaları ile geçirilebilmektedir. Ancak cildin daha derin tabakasında gelişmiş yaralar için farklı tedavi yaklaşımları daha etkili çözüm sunabilir. Ayrıca aktif yara üzerinde glikolik asit veya peeling gibi işlemler uygulanması daha zararlı sonuçlar da doğurabilir.

AHA ve BHA asitleri birlikte kullanılır mı?

AHA (alfa hidroksi asit) ve BHA (beta hidroksi asit) içeren cilt bakım ürünleri birlikte uygulanmamalıdır. Bu iki asit bileşeninin birlikte kullanılması cilt tahrişine sebep olabilecektir. BHA genellikle yağlı ciltler için uygun bir tedavi sunar, AHA türevi glikolik asit gibi ürünler ise tüm ciltler için uygulanabilir.

Glikolik asit uygulamak yüzü soyar mı?

Yüze ve cilde uygulanan glikolik asit cilt yüzeyinde ölü hücrelerin biriktiği tabakayı kaldırmakta ve soyma işlemine imkan sağlamaktadır. Solgun ve ölü deri hücrelerinin soyulması ile ciltte canlılık ve parlaklık sağlanabilir.

Vajina ve koltuk altı kararması nasıl geçer?

Koltuk altı ve vajina bölgesindeki kararmalar ve kötü koku oluşumu glikolik asit ve kimyasal peeling gibi etkili uygulamalarla geçebilmektedir. Bu uygulamalar kir, yağ ve ölü deri hücreleri gibi cildi koyulaştıran kirli tabakayı soymayı ve beyazlaştırmayı hedefler.