Kimyasal peeling, ciltte soyma ve yenilenme amaçlı tıbbi koşullar altında uzmanlar tarafından uygulanan bir işlemdir. Cildin ölü hücrelerinde kaldırıcı etki sağlayan solüsyonun uygulanması ile gerçekleştirilen bu kimyasal işlem ciltte derin bir temizleme sağlar. Hem gençleştirici hem de cilt temizliği uygulaması sayılabilecek bu işlem uzman dermatologlar veya cilt uzmanları tarafından sağlanır. Genelde ciltte soyma ve peeling amaçlı uygulanan birçok farklı metot bulunur, bu yöntemlerin bazıları kişilerin evde doğal yöntemlerle uygulayabileceği kimileri de uzmanlar kontrolü altında uygulananlarıdır.

Solüsyon bazlı uygulanan kimyasal peeling işlemi, ciltteki kahverengi veya diğer lekelerin giderilmesi, cilt tonunda iyileştirme ve canlılık sağlanması, sivilce veya benzer izlerin giderilmesi gibi birçok fayda sunar. Uygulama yüz gibi vücudun her bölgesinde uygulanabilmektedir, ancak kimyasal bileşenler komplikasyonlara sebep olabileceğinden uzman gerekli önlemleri sağlar. Yüzde uygulanabilen bu peeling işlemi ile cilt sağlığının bozulmasına bağlı gelişen kırışıklıklar, solgun görünüm ve lekeler belirli seanslarla iyileştirilebilmektedir.

 

Kimyasal Peeling Nasıl Yapılır?

 

Kimyasal Peeling (TCA) Nedir?

Cildi soyan peeling uygulamalarının en etkili yöntemlerinden biri olan kimyasal peeling, dermatolojik bir cilt tedavidir. Tamamen kimyasal solüsyon bazlı gerçekleştirilen bu işlemin içeriğinde Trikloroasetik asit ve etkili asit bileşenleri bulunur, kimyasal solüsyon bazlı uygulanan bu işlem TCA peeling ismi ile de kullanılır.

Peeling uygulamalarının genel olarak cilt tabakalarında ulaştığı soyma derecesine göre isimleri vardır, bu açıdan üç grupta değerlendirilir. Bunlar yüzeysel soyma, orta derinlikte soyma ve derin soymadır. TCA kimyasal peeling işlemi içeriğindeki bileşenler sayesinde ciltte derin ve orta derinlikte soyma işlemi yaparak oldukça etkili bir temizlik ve tedavi imkanı sağlar.

Ciltte belirli seanslarla uygulanarak güneşe bağlı veya yaşlanmaya bağlı gelişen cilt lekeleri ya da orta derinliğe kadar gelişmiş akne veya yara izleri gibi oluşumlar tedavi edilir. Ayrıca cilt tonunu cansız gösteren cilt tabakasının soyulması ile cilde canlı ve daha açık bir ton kazandırılmış olur. İlgili olarak “Mezoterapi Nedir, Ne İşe Yarar?” yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?

Kimyasal peeling tedavisinin hem cilt sağlığı açısından hem de kozmetik açıdan birçok farklı faydası olmaktadır. Ayrıca diğer peeling yöntemlerine göre olan avantajları da faydaları arasında sayılabilir.

Uygulamanın faydaları arasında şunlar sayılabilir:

  • Güneşin zararlı ışınlarına bağlı cilt lekelerini iyileştirme
  • Genellikle yaşa bağlı gelişen kahverengi lekelerin geçirilmesi
  • Bacaklarda, kalçada veya karındaki selülitlerin etkisinin azaltılması
  • Yüzde ve vücudun diğer bölgelerinde kırışıklık etkisini azaltma
  • Akne sonrası oluşan cilt deformasyonları ve çukurları iyileştirme
  • Soluk ve cansız görünen cilt tonunun daha canlı hale getirilmesi
  • Cilt gözeneklerinin temizlenerek kapanmasını sağlama
  • Yağlı ciltlerde cildin yağ üretiminin dengelenmesine yardımcı olma
  • Daha pürüzsüz ve parlak görünümde bir cilt formu sağlama

TCA peeling cilt sağlığı için oldukça etkili bir çözüm olduğundan bu faydalarına ek daha birçok madde eklenebilir. Genel olarak en bilinen faydaları bunlardır, işlem sonrası gözle görünür etkisi hemen anlaşılabilmektedir. Peeling uygulamasının ilk seansı olmasına rağmen etkisi uzun süreler kalıcı olmaktadır.

Cildin epidermis tabakasına uygulanan kimyasal peelingin bileşeninde TCA asidi dışında glikolik asit gibi maddeler bulunur, bu bileşenler cildin üst katmanında kaldırıcı etki sağlar. Ölü hücreler ve cildi cansız gösteren bu cilt tabakası 5-7 dakikada kimyasalların etkisi ile kalkar ve sonrasında kolaylıkla soyulmaktadır. Hem kimyasal bileşenin cilde uygulanmasında hem de cildin soyulma sürecinde genellikle bir acı hissedilmez, uygulama oldukça rahat ve kısa sürede gerçekleştirilir. Ancak işlemden sonra cilt altındaki kılcallar aktif olduğundan herhangi bir enfeksiyon veya komplikasyon durumu gelişmemesi için birkaç saat koruyucu önlemlerin alması gerekli olabilir.

Kimyasal Peeling Nasıl Yapılır?

TCA kimyasal peeling işlemi, medikal ve dermatolojik bir uygulama olduğundan sadece hastane veya cilt sağlığı kliniklerinde uygulanabilir. İşlemi uygulacak kişinin dermatoloji uzmanı ve tıbbi uygulamaya hakim bir kişi olması gerekir. İşlem yaptırılmadan önce genellikle uzman cilt sağlığınız, alerjik reaksiyonlarınız ve sağlık geçmişinize dair bazı testler uygulayabilecektir. İlgili testler ve analizler sonrasında peeling uygulaması için herhangi engel bir koşul bulunmuyorsa seans süreci organize edilir.

Kimyasal peeling tedavisinin uygulanış aşamaları şu şekildedir:

  • Peeling uygulanacak bölge kir, yağ veya makyaj gibi içeriklerden iyice temizlenir.
  • Eğer işlem yüze uygulanacak ise göz, dudak ve saç gibi bölgeler için ilgili önlemler alınır.
  • TCA (Trikloroasetik asit) ve diğer asitleri içeren kimyasal solüsyon fırça ile uygulanır.
  • Kimyasal solüsyon uygulandıktan sonra ciltte genel olarak 5-6 dakika bekletilir.
  • Bekleme süresinde ciltte yanma gibi şikayetler olursa işlem bölgesi nötralizan veya su ile arındırılır.
  • Uygulanan solüsyon ve kalkan cildin üst katmanı temizlenip soyularak alınmaktadır.
  • Cilt soyma işlemi tamamlandıktan sonra nemlendirici uygulanarak işlem bitirilir.

Genel olarak TCA içerikli solüsyonun uygulanışında ciltte yanma veya acı hissi olmaz, ancak bazı hassas ciltlerde acı olabilmektedir. Acı hissi olduğunda işlem devam ettirilmez, farklı peeling uygulamaları yapılabilir.  Kimyasal peeling orta ve derin cilt katmanında soyma işlemi sağladığından uygulanan seans sonrası uzun bir ara verilmesi gereklidir. Yani normal peeling işlemleri 3-4 hafta sonra uygulanabilirken kimyasal uygulama sonrası aradan 2-3 ay geçmesi sağlıklı bir süreçtir.

İşlem ne kadar sürer?

Kimyasal peeling işlemi ortalama 25-30 dakika sürmektedir. Ancak tedavi yüz dışında farklı bölgelere de uygulanacaksa bu süre daha uzun olmaktadır. Genel olarak bu uygulama ciltte derin bir soyma işlemi sağladığından senede en fazla 4 ila 6 seans uygulanması cilt için kalıcı etki etmesi doğru bir karar olacaktır. Ayrıca yara tedavisi veya akne izleri gibi durumlar için uygulanıyorsa diğer uygulamalarla kombine edilebilir.

Kimyasal Peeling Hangi Bölgelere Yapılır?

Genellikle lekelerin iyileştirilmesi, kırışıklıkların etkisinin azaltılması ve cilt sağlığını desteklemesi sebebiyle en sık yüz bölgesinde uygulanan kimyasal peeling, ayrıca birçok bölge için tercih edilebilir. Yüz ile birlikte genelde boyun bölgesine beraber uygulanır, bunun dışında el, ayak, bacak, kol, göğüs ve sırtta da yapılabilir. İşlem uygulanacak bölgede aktif yara veya yakın bir zamanda peeling gibi uygulamaların yapılmamış olması önemlidir.

Uygulama sonrası genelde 4-5 günlük süreçte ciltte kızarıklıklar ve hafif soyulmalar devam edebilmektedir. Bu açıdan işlem sonrası cilt katmanları hassas olabileceğinden koruyucu önlemler alınmazsa enfeksiyon gelişmesi ve yaralar oluşması olağan bir durumdur.

Genelde güneş ışığına maruz kalmaması açısından yüz için kimyasal peeling tedavisinde kış mevsimi ve güneşin yoğun olmadığı günler daha ideal olmaktadır. Koruyucu önlemler alınması durumunda yaz ayrlarında hem yüz için hem de diğer bölgelerde peeling yaptırılmasında bir sakınca yoktur.

 

Evde doğal yollarla peeling

 

Kimlere Kimyasal Peeling Yapılabilir?

Kimyasal peeling işlemi genelde herkese uygulanabilen bir işlemdir, ancak belirli cilt hassasiyeti olanlar veya cilt üzerinde aktif yarası bulunanlar gibi durumlarda uygulanmaz. Cildinde solgunluk olanlar, kahverengi veya diğer cilt lekelerine veya yaralara sahip olanlar, akne izleri bulunanlar, geniş yapıda gözenekleri olanlara uygulanabilir. Bunlara ek olarak kırışıkların etkisinin hafifletilmesi, rosacea veya keratosis pilaris gibi cilt problemlerinin etkisinin hafifletilmesi gibi amaçlar için de uygulanabilir.

Herhangi bir cilt sorunu olmayıp sadece cilt sağlığını desteklemek ve ciltte anti-aging etkisi sebebiyle de TCA peeling yaptırılabilir. Bununla birlikte koltuk altı kararması, yağlı ciltlerde yağ dengesinin sağlanabilmesi gibi durumlarda da etkili bir çözüm sunduğundan bu amaçlar için de tercih edilebilir.

Belirli durumlarda peeling tedavisinin uygulanması yan etkilere ve komplike cilt sorunlarına sebep olabilir. Bu açıdan örneğin aktif yara bölgesi bulunanlar veya aktif akne olan bölgeler gibi durumlarda peeling enfeksiyon gelişmesine sebep olabilir, bu nedenle bu gibi durumlarda uygulanmaz. Ayrıca kimyasal solüsyon içeriğindeki maddelere alerjik reaksiyonları olabilen kişiler ve cildi oldukça hassas özellikte olanlar için de işlem riskler oluşturabilir.

Kimlere uygulanmaz?

Cildinde aktif yara veya akne olanlar ya da egzama gibi aktif özellikte cilt hastalıkları bulunan kişilerde kimyasal peeling uygulanmaz. Bunlara ek olarak gebelik ve emzirme dönemindekiler, adet dönemindekiler veya diğer hormonal dengesizlik yaşayan kişilerin kimyasal peeling yaptırmaması daha sağlıklı bir karar olacaktır.

Peeling sırasında uygulanan TCA ve diğer asitli bileşenler hormonal dengesizliği bulanan kişilerde ve aktif cilt hasarları olan kişilerde riskli komplikasyonlara sebep olabilir. Kimyasala maruz kalan ciltte daha ciddi hasarlar oluşabilmektedir. Bu açıdan bu kişilerin yüzeysel soyma etkisine sahip daha hafif peeling uygulamalarına yönelmeleri daha doğru seçenek olacaktır.

Kimyasal Peeling Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Cilt yenileme süreci olarak da değerlendirilebilecek TCA kimyasal peeling tedavisi sonrası bazı hususlara dikkat edilmesi önemli olmaktadır. Tedavi sonrası dikkat etmeniz gerekenler arasında şunlar sayılabilir:

  1. Güneşe uzun süre maruz kalmaktan ve bronzlaşmaktan kaçınma

    • Kimyasal peeling uygulaması sonrası cilt aşırı hassas olacağından güneş ışığına uzun süre maruz kalmak ciddi cilt yaralarının ve izlerin gelişmesine sebep olabilir.
    • Eğer peeling işlemi yaz aylarında veya güneşli günlerde yaptırılacaksa güneş koruyucu kullanılması ve şapka kullanılması gibi koruyucu önlemlerin alınması önemlidir.
  2. Doktor tavsiyesi olan nemlendiriciyi uygulama

    • Uzman dermatolog peeling işlemi sonrası cilt hasarının oluşmaması için nemlendirici uygulamaktadır.
    • İşlem sonrası ek olarak 1-2 haftalık süreçte düzenli nemlendirici uygulaması gerekli olabilir.
    • Cildin soyulması ve hassas olduğu süreç boyunca doktor tavsiyesi olmayan cilt bakım ürünlerinden kaçınılmalıdır.
  3. Yüze uygulanan kimyasal peeling sonrası 3-4 gün yoğun makyaj yapmama

    • İşlem sonrası genellikle ilk haftalarda cildin soyulma ve hassasiyet süreci devam etmektedir, bu sebeple makyaj yapılması içeriğindeki kimyasallarla cilde zarar verebilir.
    • Cilt soyulma süreci geçene kadar göz ve dudaklara makyaj uygulanabilir ancak yanaklar ve diğer bölgelere makyaj uygulanmaması sağlıklı olacaktır.
  4. Tedavi sonrası 4-5 saat banyo yapmama ve sıcak su uygulamaktan kaçınma

    • Kimyasal peeling uygulaması sonrası işlem bölgesine 4-5 saat su ile temas edilmemesi ve banyo yapılmaması sağlıklı olacaktır. Bu süreden sonra banyo yapılacağında aşırı sıcak sudan kaçınılmalıdır, ılık su daha iyi bir tercihtir.
    • İlk haftalarda sauna, havuz veya denize girme gibi aktivitelerden kaçınılması da sağlık bir tercih olacaktır.
  5. Aşırı terlemeye sebep olan aktivitelerden kaçınma

    • Yüze veya diğer bölgelere uygulanan peeling işlemi sonrası cilt altında kılcallar aktif olduğundan terlemeye bağlı yanma hissi ve enfeksiyonlar gelişebilir.

Kimyasal peeling sonrasında dikkatli bir iyileşme süreci, istenilen sonuçları elde etmeniz açısından önemlidir. Uygulamadan sonra herhangi bir komplikasyonla karşılaşmanız durumunda uzmana danışmanız doğru müdahale açısından kritik olabilir. Ayrıca kullanacağınız nemlendirici gibi içerikleri ve aklınıza takılan diğer sorular için de önceden destek almanız peeling uygulamasının iyileşme sürecinde etkili olacaktır.

 

Kimyasal Peeling Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Evde Doğal Yöntemlerle Kimyasal Peeling Yapılır mı?

Klinik ve hastanelerde uygulanan kimyasal peeling TCA gibi yoğun asit ve bileşenleri içerdiğinden uzman kontrolünde sağlanır, ancak bunun dışında glikolik asit bazlı bazı peelingler ile evde doğal şekilde işlem yapılabilmektedir. Glikolik asit kliniklerde uygulanan işlem kadar olmasa da ciltte yüzeysel bir soyma etkisi oluşturur ve benzer şekilde ciltte olumlu etkileri gözlenebilecektir. Leke tedavisi veya akne izlerinin giderilmesi gibi amaçlarla uygulandığında gereken etkiyi sağlayamayabilir.

Her ne kadar evde peeling uygulanıyor olsa da yüz gibi bölgelerde işlem yapılacağında cilt sterilizasyonu ve koruyucu önlemlerin alınması gereklidir. Gerekli önlemler alınmadığında ciltte hasar veya göz ve benzeri hassas bölgelerde enfeksiyon gelişmesi gibi durumlar gözlenebilir. Ancak yine de bilinmelidir ki kimyasal bileşenlerle uygulanacak peeling için en sağlıklısı uzmanlar kontrolünde olanıdır. Evde genel olarak peeling maskeleri, mikrodermabrazyon, sünger veya deniz tuzu ile masaj gibi işlemler daha sağlıklı bir tercih olacaktır.

Kimyasal Peeling Fiyatları Ne Kadar?

Yılda genelde 4-6 veya duruma göre daha sık seanslarla uygulanan kimyasal peeling tedavisinin ortalama seans ücreti 1.000 TL ila 3.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Özel hastanelerde veya cilt sağlığı kliniklerinde dermatoloji uzmanlarınca gerçekleştirilen bu işlem estetikten çok medikal bir sağlık uygulamasıdır.

Her devlet hastanesinde mevcut olmasada bazı devlet hastanelerinde de kimyasal peeling işlemi dermatoloji branşı altında uygulanabilir. Genellikle bu tedavi SGK kapsamında değerlendirilmemektedir, bu sebeple seans ücreti ödenerek gerçekleştirilebilir. Devlet hastanelerindeki peeling fiyatları özel hastane ve kliniklere göre biraz daha düşük olmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Ciltteki çatlaklar kimyasal peeling ile iyileşir mi?

Kimyasal peeling ile cilt çatlaklarının tedavisi mümkün değildir. Cilt çatlakları peelingin erişebileceği cilt tabakasının çok daha aşağısında kalmaktadır, bu sebeple lazer tedavisi veya diğer tedavi uygulamaları ile tedavi edilebilir.

Kimyasal peeling lekeleri geçirir mi?

Güneş lekeleri, kahverengi lekeler, melazma (gebelik lekesi) veya diğer cilt lekeleri birkaç kimyasal peeling seansı ile geçmektedir. Genelde lekelerin iyileşme süreci oluşum tipine ve cilt dokularının iyileşme hızına göre değişkenlik gösterir.

Peeling mi, dermapen mi iyidir?

Ucundaki iğnelerin saplanması ile hücre yenileyici etki sunan dermapen ciltte daha derin tabakaya yönelik bir işlemdir. Kimyasal peeling ise cilt lekeleri, akne izleri gibi cildin daha yüzeysel kısmı ile ilgili bir tedavi sunar.

Kimyasal peeling tedavisinin yan etkileri neler?

Genelde kimyasal peeling risksizdir ve yan etkileri olan bir işlem değildir, ancak işlem sonrası cilt kızarıklıkları, kabarma ve gözeneklerde genişleme gibi nadir komplikasyonlar gözlenebilmektedir.

Tedavi sonrası yüze ne sürülür?

Kimyasal peeling işlemi sonrası ilk haftada yüze nemlendirici uygulanması yeterlidir. Eğer işlem yaz mevsiminde yaptırıldıysa dışarıya çıkıldığında güneş koruyucu kremlerin uygulanması ve güneş şapkası takılması gibi koruyucu önlemlerin alınması da sağlıklı olacaktır.

Kimyasal peeling sonrası yüz yıkanır mı?

Yüze yapılan kimyasal peeling işlemi sonrası 4-5 saat kadar yüze su ile temas edilmemesi ve duş alınmaması iyi bir tercih olacaktır. Bu süre sonunda ılık veya soğuk su ile yüz yıkanabilir veya duşa girilebilir, ancak aşırı sıcak sudan kaçınılmalıdır.