Lazer epilasyon çeşitleri, birçok farklı metot ve cihazla uygulanmasına göre ayrılmaktadır. Genelde herbiri teknik olarak lazer ile kıl köklerini hedefleyerek onların uzamalarını ve büyümelerini yavaşlatmak ve durdurmak üzerine çalışır. Bununla beraber lazer epilasyon cihazlarının herbiri her bölgeye uygulanacak yapıda değildir. Bu sebeple yüz, bikini bölgesi gibi hassas alanlara da uygulanabilen başlıklar ve cihazlar geliştirilmiştir. Her bir epilasyon çeşidinin diğerlerine göre avantajları ve dezavantajları bulunur, bu açıdan en iyi epilasyon cihazının ve yönteminin belirlenmesi bu kıyaslamaların eşliğinde sağlanabilir.

Vücutta istenmeyen tüylerin azaltılması ve tamamen yok edilmesi için estetik ve kozmetik amaçlı uygulanan lazer epilasyon, cilt altındaki kıl köklerini büyüten melaninleri hedef alır. Genelde tüylerin uzamasına ve büyümesine sebep olan melanin lazer sonrası geçici bir süre yapısı bozulduğundan kılların büyümesini sağlayamaz. Bu sebeple vücuttaki kıl ve tüylerden tam olarak kurtulmak için epilasyon uygulaması senede birkaç defa seans aralıkları ile yapılmaktadır.

 

En İyi Lazer Epilasyon Hangisidir?

 

Lazer Epilasyon Çeşitleri Nelerdir?

Cilde uygulanan lazer epilasyon işleminin birçok farklı metodu ve cihazı bulunur. Bu epilasyon cihazlarının bazıları cilt tonuna, kıl kökünün yapısına göre farklı amaçlar için geliştirilmiştir. Ayrıca bazı cihazlar sırt, bacak veya kol gibi geniş alanlarda etki sağlayabilirken bazıları ise yüz, dudak üstü ve sakal bölgesi, bikini bölgesi gibi hassas alanlarda etkin çözüm sağlar. Bununla birlikte bazı cihazlar lazer atım hızı gibi faktörlere bağlı olarak daha hızlı sonuç sağlayabilir. Lazer epilasyon çeşitleri şu şekildedir:

  1. Aleksandrite lazer epilasyon

    • Açık tenli ve siyah kıl kökü ve tüylere sahip kişiler için uygun bir tekniktir.
    • 755 nm dalga boyunda lazer atımı sağlamakta ve oldukça hızlı işlem yapmaktadır.
    • Sırt, bacak, kol gibi vücudun geniş alanlarında daha sık tercih edilir.
    • Yüz, vajinal bölge, eller ve ayaklar gibi hassas alanlarda da kısmen kullanılabilir.
    • Genel olarak 6-7 seansta kalıcı ve kesin sonuç sağlayabilir, ancak kişiden kişiye sonuçları değişken olmaktadır.
    • Epilasyon sırasında genellikle anestezi etkili jel kullanılarak acı hissedilmemesi sağlanır. Bunun yerine soğutucu başlıklar da kullanılabilmektedir.
  2. Nd:YAG lazer epilasyon

    • Cilt tabakasında melanin dahil ve bununla birlikte cildin daha derin tabakasına yönelik kıl köklerinin bağlı olduğu kılcal damarları hedef alır.
    • 1064 nanometre dalga boyunda lazer ışını atımı sağlar, hızlı şekilde kıl köklerindeki melanin ve kılcalların yapısı tahrip edip, büyümeyi kısıtlar. Ancak cilde zararlı bir faktör oluşturmamaktadır.
    • Koyu cilt tonlu kişilerde uygulanması daha sağlıklı sonuç verir.
    • Kalın kıl kökleri ve tüylerin giderilmesinde etkili sonuç vermektedir, ayrıca siyah ve koyu renkli kıl ve tüylerde etkili sonuç sağlar.
    • Ortalama seans süresi 6 ila 8 arasında değişkenlik gösterebilir.
  3. Buz lazer epilasyon (ICE lazer veya diğer adı Cryo lazer)

    • Buz lazer epilasyon cilt tahribini ve işlem uygulanma sırasında acı duyulma ihtimalini minimize etmek için geliştirilmiş Cryo epilasyon cihazıyla gerçekleştirilir. Bu cihazla işlem sırasında hem lazer atımı sağlanır hem de ucunda buzlu başlık ile soğutma uygulanarak ciltte acı duyulmaması sağlanır.
    • Cilt hassasiyeti olabilecek yüz, genital bölge, koltuk altı gibi alanlarda buz epilasyon tekniği etkili çözüm sağlayabilir. Ayrıca vücudun diğer bölgelerinde de rahatlıkla uygulanır.
    • Ayarlanabilir başlıkları sayesinde genellikle koyu veya açık tüm tüyler için uygulanabilir. Bununla birlikte koyu veya açık cilt tonuna sahip herkese de yapılabilmektedir.
    • Seans süreleri kişinin epilasyon ihtiyacına göre değişkendir, genellikle 8 veya 10’a seansa kadar uygulanabilmektedir.
  4. Diyot (Diode) lazer

    • Diyot çip yardımıyla üretilen lazer ışınının melanin pigmentine yöneltilmesi ile kıl köklerinde etkili olmaktadır.
    • Genel olarak dalga boyu ortalama 800-810 nanometredir.
    • Sarı veya beyaz gibi açık renkli tüylerde en sık kullanılan epilasyon yöntemidir.
    • Açık ve orta derecede koyu olan cilt tonlarına sahip kişiler için daha uygun bir tekniktir.
    • Vücudun hassas bölgeleri fark etmeksizin her alanda uygulanabilmektedir.
  5. IPL (Yoğun darbeli ışık)

    • Intense Pulsed Light baş harflerinin kısaltılmışı olan IPL epilasyon cihazı satın alıp evde uygulayabileceğiniz bir tekniktir. Bu cihaz lazer ışınına benzer şekilde kıl köklerindeki melanin pigmentlerine yoğun darbeli ışık atımında bulunur ve kıl köklerinin gelişmesini engeller.
    • Genellikle açık tenli ve koyu renkli tüylere sahip kişilerde daha etkili sonuç vermektedir.
    • Vücutta tüylerin olduğu her alana uygulanabilir.

Lazer epilasyon yöntemleri, kişinin cilt tipine, tüy rengine ve doku özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Bu sebeple uzman kontrolünde bir değerlendirme süreci sağlandıktan sonra uygun epilasyon tekniğinden yararlanılabilir. Genel olarak lazer epilasyon iki farklı şekilde uygulanmaktadır, bunlardan ilki uzman desteği ile medikal lazer cihazları ile gerçekleştirilir. İkinci seçenek ise geliştirilen epilasyon cihazları yardımıyla kişinin evinde doğal yöntemlerle uygulayabileceği yöntemdir.

Evde uygulanabilen epilasyon cihazları standarttır, belirli prensiple çalışır ve kıl köklerinin büyümesini geçici olarak yavaşlatabilir. Ancak uzmanlar kontrolünde medikal cihazlar ile sağlanan epilasyon ise kontrollü bir şekilde kıl köklerinin tamamen yok edilmesini sağlayacak prensipte çalışır. Bu açıdan geçici etkiye sahip evde yapılacak uygulamalara kıyasla medikal cihazlar birkaç seans sonrasında daha avantajlı konuma gelmektedir.

 

Lazer Epilasyon Çeşitleri Nelerdir?

 

En İyi Lazer Epilasyon Çeşidi Hangisi?

Lazer epilasyon tekniklerinin ve cihazlarının herbirinin birbirine göre iyi ve avantajlı olduğu noktalar mevcuttur. Genellikle hangi epilasyon çeşidinin en iyisi olduğuna ihtiyaç paralelinde bakılmalıdır. Bu açıdan koyu tenli ciltler ve koyu renkli tüyler için en iyi yöntem Nd: Yag lazer, açık tenli ve koyu tüyler için en iyi yöntem ise Alexandrite lazer epilasyondur.

Bunun dışında sarı veya beyaz gibi açık renkli tüylerde ise en iyisi Diode lazer epilasyondur. Evde doğal yöntemlerle tüylerinden kurtulmak isteyen kişiler için en iyi uygulama ise IPL tekniğidir. Bu şekilde değerlendirildiğinde en iyi sonuç veren epilasyon cihazı kişinin epilasyon ihtiyacına göre belirlenmektedir.

En Acısız Olan Lazer Epilasyon Hangisi?

Uygulama açısından ve geliştirilen medikal teknoloji açısından en acısız epilasyon çeşidi, buz lazer epilasyondur. Ancak diğer lazerli epilasyon uygulamalarında da ilave soğutucu başlıklar ve anestezi jel gibi uygulamalarla işlem sırasında acı hissi minimize edilmektedir.

Epilasyon işlemleri estetik uygulamalardandır ancak yaş sınırı çok düşük de olsa herkese uygulanabilir. Yani genelde estetik işlemleri 18 yaşından büyük kişiler yaptırabilse de epilasyonu 12 yaşından büyük herkes uzman kontrollü şekilde yaptırabilir. Epilasyon öncesi cilt tipi, cilt rengi ve kıl kökleri gibi tüm unsurlar beraber değerlendirilir ve uygun medikal cihazlarla işlem sağlanır.