Göz altı torbası, yüzün yorgun görünmesine ve kişide estetik kaygılara sebep olan bir sağlık problemidir. Genellikle stres, yaşlanma, uykusuzluk ve genel sağlık problemleri gibi çevresel faktörlere bağlı olarak sonradan gelişmektedir. Ancak bazı kişilerde genetik faktörlere bağlı olarak da göz altı çukurlukları sebebiyle torbalar oluşabilir. Göz altındaki cilt tabakası vücuttaki en hassas cilt bölgelerinden biridir, bu sebeple cilt sağlığını etkileyen herhangi bir sağlık sorunu bu bölgeyi de etkileyerek koyu halkalı bir görünüm almasına sebep olur.

Bazen göz altı şişliği ile de karıştırılabilen bu torbalanmalar tamamen farklı sebeplere bağlı olarak gelişir. Göz altındaki şişlikler ödem, sıvı birikimi, yağ tabakası birikimi sebeplerle kendini gösterirken, koyu, mor halkalardan oluşan torbalanma ise o göz altındaki dolgunluğu sağlayan dokunun azalması ve cilt elastikiyetinin kaybedilmesi gibi faktörlere bağlı oluşur. Ancak bu durumlar kombine de olabilir, yani şişlikler göz altındaki cildin elastikiyet kaybına sebep olabilir, bu durumda torbalanmaya zemin hazırlar.

 

Göz Altı Torbası İçin Öneriler

 

Bütün göz sağlığı en başta sağlıklı bir uyku düzenine bağlı olduğundan, göz altı torbaları ve şişliklerinin de en temel sebebi genelde uyku bozuklukları sebebiyle olabilmektedir. Düzenli bir uyku alışkanlığı göz altı hücre yenilenmesi ve doku onarımı sağlaması gibi en temel işlevlerini atıl bırakmasına sebep olur, bu sayede genel olarak yorgunluk durumu belirdiği gibi bu yorgunluk yüze ve gözaltılarına da yansır.

Göz altı torbasından evde uygulayabileceğiniz sağlıklı rutinler, dermatolojik muayene veya ileri semptomlarda cerrahi tedaviler ile kurtulabilirsiniz. Yazımızda göz altlarınıza iyi gelen ve nasıl kurtulabileceğinize dair bazı uygulamalar, torbaların oluşum sebepleri gibi sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Göz Altı Torbası Nedir?

Genel bir sağlık sorunu ve hastalık belirtisi olmayıp daha çok bir estetik sorun olan göz altı torbası, dermatolojik bir problemdir. Günlük rutinlerde uygulanan bazı işlemlerin ya da düzenlerin vücutta deri ve cilt problemlerine sebep olduğunu göstermektedir. Uylu düzensizliği, ciltte kolajen ve yağ dokusunun azalması veya sağlıksız beslenme gibi faktörlerle gelişip cilt sağlığının zamanla bozulması göz altı torbalarını oluşturmaktadır.

Göz altı morlukları ya da halkaları olarak da isimlendirilen bu torbalı görünüm, bir hastalık olmasada cilt sağlığının kötüye gittiğine yönelik bir belirtidir. Bu açıdan kişinin cilt sağlığına yönelik gerekli önlemleri almaması halinde zamanla göz altı torbaları yüzde kalıcı etkiler bırakabilir, bu durumda estetik kaygılara yol açmaktadır.

Yağ bezeleri ve sıkı bir cilt göz altlarında canlılığı sağlayan iki temel yapı taşıdır. Göz altı içerisinde olan bu yağ bezesi dokusu da yaş, uyku düzensizliği gibi faktörlere bağlı olarak azalmaktadır, azalan yağ dokusu, cilt elastikiyet kaybı ile birlikte torbalanmaya sebep olur.

Göz Altı Torbaları (Koyu Halkaları) Neden Olur?

Genel olarak uyku düzensizliği, cilt sağlığını kötü etkileyen alışkanlık ve yaşlanma göz altı torbalarının en önemli nedenleridir. Özellikle 40’lı yaşlardan sonra cilt elastikiyetinin zayıflaması, kolajen üretimi ve dokuların yenilenme hızının yavaşlaması gibi sebepler yaş faktörünü öne çıkarsa da bunun dışında göz altlarında koyu halkaların oluşmasına daha birçok sebep dahil edilebilir.

Göz altı morlukları ve torbalarının oluşumunun nedenleri arasında şunlar sayılabilir:

  • Yetersiz uyku ve geç saatlerde uyuma
  • Aşırı sigara ve alkol kullanımı
  • Yaşlanma
  • Yetersiz su tüketimi (dehidrasyona sebep olur.)
  • Genetik yatkınlık
  • Göz altı yağ dokusu kaybı
  • Tiroid hormonu rahatsızlıkları
  • Kolajen üretiminin zayıflaması
  • Hatalı cilt bakım uygulamaları
  • Sağlıksız beslenme
  • Stresli yaşam düzeni
  • Vitamin ve mineral yetersizliği
  • Böbrek ve karaciğer hastalıkları

Genel olarak yaşa bağlı göz altı halkaları sorunu 40’lı yaşlarda başlasa da yukarıda sayılanlar dikkate alındığında göz altı torbaları en genç yaşlar olan 20’li yaşlarda dahi başlayabilir. Ancak her cilt sorunu yaşayan ya da yaşı ilerlemiş kişide göz altı sorunları oluşması gibi bir durum söz konusu değildir. Bu durum çoğunlukla genetik yatkınlığa da bağlı olabilmektedir.

Hangi vitamin ve mineral eksikliği göz altı torbası yapar?

Cilt ve dokuların onarılması, yenilenmesi ve göz altı sağlığında da en önemli görevlere sahip olan vitamin ve minerallerin eksikliği göz halkalarının oluşumuna doğrudan ya da dolaylı sebep olabilmektedir.

Eksikliği durumunda göz altı torbalarına sebep olabilen vitaminler şunlardır:

  1. Vitamin C: Kolejen üretimi için en önemli göreve sahip olan C vitamini cilt sağlığı denilince ilk akla gelen vitamin türüdür. Ayrıca cildin güneşin zararlı ışınlarından korunması ve ciltte nem dengesinin sağlanmasında da görev almaktadır.
  2. Vitamin E: Cilt tonunun iyileştirilmesi ve yaşlanma etkilerinin geciktirilmesi gibi etkileri olan E vitamini, aynı zamanda göz altı cilt yapısının korunması ve cilt kuruluğu gibi problemlerde de iyileştirici etki sağlar.
  3. Vitamin A: Hücre yenilenmesinde aktif rol alan A vitamini, cilt gözeneklerinin sıkılaştırılması ve kaybedilen dokuların yenilenmesine destek sağlayabilir. Göz altı dokuların ve cilt yapısının da yenilenmesine imkan sağlar.
  4. B Vitamini (B12, B6, B9): B12 hücre yenilenmesi, B6 vitamini kaybedilen yağ dokusunun üretimini ve B9 vitamini de yine hücre yenilenmesi ve kolajen üretimi gibi süreçlere destek sağlamaktadır.

Eksikliği durumunda göz altı torbasına sebep olabilen mineraller ise şunlardır:

  1. Demir: Besin açısından zengin ve oksijenli kanın vücutta dolaşımına imkan veren demir minerali, hem cilt tonunun iyileştirilmesi hem de hücre yenilenmesine destek olur.
  2. Selenyum: Cildin nemlendirilmesinde ve antioksidan etkisi sebebiyle cilt sağlığının korunmasında etkili olan bir mineraldir. Göz altı yağ dokusunun canlanmasına da dolaylı yoldan katkı sağlar.
  3. Çinko: Ciltte oluşan yaraların iyileşmesi, dokuların yenilenmesi sürecine aktif destek sağlayan çinko, melanin üretiminde de rol alır ve göz altı torbalanmalarında cilt tonunun iyileştirilmesine destek sağlayabilir.
  4. Omega-3 Yağ Asitleri: Omega-3 yağ asitleri, cildin sağlığını destekleyen önemli besin maddeleridir. Omega-3 eksikliği, cilt kuruluğuna ve göz altı torbalarının belirgin duruma gelmesine sebep olabilir.

 

Göz Altı Torbası Ameliyatı

 

Göz Altı Torbası Nasıl Geçer?

Doğal yöntemlerle veya tıbbi uygulamalarla göz altı torbalarını iyileştirmek için birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Göz altı torbalarına sebep olan faktörlerin başında gelen cilt sağlığı için doğrudan bakım uygulamalarının yanı sıra doğal uygulamaları da tercih edebilirsiniz.

Göz altı morlukları ve torbaları için uygulanabilecek işlemler şunlardır:

  • Uyku düzenini kontrol altına almak
  • Dermatolog hekimden destek almak
  • Genel sağlık tahlilleri
  • Düzenli olarak göz altına soğuk uygulama
  • Doktor onaylı cilt kremleri
  • Kolajen ve gerekli vitamin takviyeleri
  • Göz altı hyalüronik asit dolgusu gibi destek uygulamalar

Ayrıca evde kendi başınıza uygulayabileceğiniz doğal yöntemler için de şunlar sayılabilir:

  • Göz altlarına salatalık ve yeşil çay poşeti ile maske uygulaması
  • Uygun tekniklerle göz çevresine masaj yapmak
  • Badem yağı, C vitaminli yağlar veya diğer bitkisel yağları sürmek
  • Düzenli su tüketimi
  • Aloe vera uygulaması
  • Doğal peeling ve cilt bakımı uygulamaları

Bu uygulamalara daha birçok işlem dahil edilebilecektir. Tüm bu uygulamalara rağmen göz altı halkalarında iyileşme gözlenmiyorsa cerrahi destek alabilirsiniz. Göz altı torbaları için plastik ve estetik cerrahi alanınca ameliyat ile tedavi imkanı sağlanabilmektedir. Başarılı bir ameliyat göz altı torbalarına kalıcı ve kesin çözüm sunar. Ameliyattan kaçınıyorsanız göz altı sağlık problemlerine etkili çözüm sunan alternatif ameliyatsız uygulamalar da bulunmaktadır.

Ameliyatsız teknikler nelerdir?

Göz altı torbalarının etkilerini hafifletmek ve geçirmek için uygulanan farklı prosedürleri içeren ameliyatsız teknikler mevcuttur. Bu teknikler kişinin durumuna göre farklı sonuçları verebilmektedir. Ayrıca kişinin göz altlarındaki torba oluşum nedenine göre de etkili ya da etkisiz kalabilir.

Ameliyatsız göz altı morlukları ve halkalarını gideren yöntemler şu şekildedir:

Bu ameliyatsız teknikler göz altı tedavisinde anında kesin sonuç sağlamasa da dolaylı yoldan torba oluşumlarını yavaşlatmakta ve iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda bu uygulamaların kimisi cilt tonunda iyileştirme veya hücre yenilenmesine odaklanırken kimisi de estetiksel açıdan çözüm sunmaktadır.

Lazer tedavisi nasıldır?

Hücre yenilenmesi ve kolajen üretimini tetiklemek amacıyla göz altı torbalarının olduğu bölgeye lazer ışınlarının belirli tekniklerle uygulanması işlemidir. Anestezi krem ve koruyucu jel ile uygulanan bu ameliyatsız göz altı tedavisi, cildin kendi kendini yenileme özelliğini aktive etmeyi sağlar. Vücuta birçok bölgeye ve yüze uygulanabilen bu lazerli terapi oldukça etkili sonuçlar verebilmektedir. Ancak lazer tedavisi estetik bir prosedürdür, planlı bir şekilde seans aralıkları ile tekrarlı şekilde yapılmaktadır.

Göz Altı Torbası Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Oküloplasti cerrahı uzmanınca gerçekleştirilen göz altı torbası ameliyatı, gözlerin altındaki çökme ve çukurlaşma görünümünü kalıcı şekilde tedavi etmeyi hedef edinen bir prosedürdür. Cerrahi uygulama göz altı yağ dokusunun dengeli bir hale getirilmesi ve fazlalık deri tabakasının alınması ile estetik görünümün tekrardan kazanılmasını sağlar. Operasyon alt göz kapaklarına yönelik bir müdahaleyi içerdiğinden aynı zamanda blefaroplasti ameliyatı olarak da değerlendirilebilmektedir.

Alt göz kapağından küçük bir kesi ile gerçekleştirilen bu ameliyat yüksek riskler ve komplikasyonlar içeren süreçleri içermez. Ortalama 45 dakika ila 1 saat kadar sürmektedir. Genelde sedasyon veya genel anestezi altında uygulanır, duruma göre lokal anestezi altında da gerçekleştirilebilir.

Sık Sorulan Sorular

Kahve içmek ve kafein göz altı torbası yapar mı?

Kafein içerikli içecekler veya kahve tüketimi doğrudan vücut üzerinde ve göz altlarında torba oluşumu gibi sağlık sorunlarına sebep olmaz. Ancak kahve aşırı tüketildiğinde içeriğindeki kafein vücuttaki sıvıyı tutmaya yani dehidrasyona sebep olabilir. Bu durum cilt kuruluğu ve göz altı çukurları gibi oluşumlara zemin hazırlayabilmektedir.

Göz altı torbaları neden sarkar?

Cilt elastikiyeti kaybı ve kolajen üretiminin zayıflamasına bağlı olarak cildin canlılığı zamanla azalabilmektedir ve en hassas cilt tabakası olan göz altlarında torba oluşumları gibi problemler gözlenebilir. Bu açıdan cilt sağlığı ve vücut canlılığını koruyacak sağlıklı yaşam rutinleri ve bakım uygulamaları ile cilt ve göz altlarına takviye gereklidir.

Göz altı torbası ameliyatı devlet hastanesinde yapılır mı?

Bir plastik cerrahi ve estetik uygulaması olan göz altı torbası ameliyatı, sigorta kapsamında değerlendirilen operasyonlardan değildir. Ancak ücretli olarak bazı devlet hastanelerinde göz altı halkaları için cerrahi imkanı sunulmaktadır.

Göz altına vazelin sürülür mü?

Çökük ve koyu halkalı göz altı torbalarında zararlı kimyasal içeriği olmayan doğal ve bitkisel yağlardan oluşan vazelinin faydası olabilir. Ancak göz altına vazelin sürmeden önce kimyasal içeriği anlaşılmalıdır, çünkü göz altı tabakası hassas bir yapıdadır, bilinçsiz uygulamalar enfeksiyon gelişimine sebep olabilir.

Kantaron yağı göz altı torbalarına iyi gelir mi?

Bitkisel ve oldukça sağlıklı bir yağ olan kantaron yağı göze temas etmeyecek şekilde dikkatlice göz altı torbalarına uygulanabilir. Göz altına doğrudan etkisi olmasa da hücre yenilenmesi ve cilt sağlığı için iyi bir uygulamadır.