Göz kapağı ameliyatı ya da diğer adıyla blefaroplasti, alt ve üst göz kapaklarında belirli faktörlere bağlı gelişen sarkmalar, torbalanmalar ve kırışıklık gibi durumları düzeltmek için uygulanan cerrahi işlemlerdir. Genellikle göz kapaklarında gelişen bu rahatsızlıklar ilerleyen aşamalarda görme fonksiyonunda da problemlere yola açabilmektedir. Bu açıdan blefaroplasti ameliyatları  hem estetik hem de cerrahi bir işlem sayılır. Göz kapağı estetiği olarak geçen bu operasyonlar plastik cerrahi branşında sağlanmaktadır ve genelikle müdahaleleri benzer prosedürleri içermektedir.

Blefaroplasti operasyonlarının en sık gerçekleştirildiği ameliyat, üst göz kapağında gelişen faktörlere bağlı göz kapağı düşüklüğü (pitozis) durumudur. Göz kapağı düşüklüğü yaşlanmaya veya çevresel faktörlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Genelde bu rahatsızlık önemli bir sağlık sorunu teşkil etmez ancak ilerleyen aşamalarda estetik kaygılara ve görmenin kısıtlanmasına yol açabilmektedir.  Göz kapaklarında gelişen sorunlar her yaşta oluşabildiğinden erken müdahale edilmesi sağlıklı sonuç vermektedir. Ancak genelde en sık yaşlanmaya bağlı cilt sarkmalarından ötürü geliştiğinden orta yaşlı kişilerde daha sık uygulanmaktadır.

 

Göz Kapağı Ameliyatı (Blefaroplasti) Sonrası

 

Göz Kapağı Ameliyatı – Estetiği (Blefaroplasti) Nedir?

Alt ve üst göz kapaklarında oluşan problemleri tedavi etmeye yönelik cerrahi yaklaşımları içeren plastik cerrahi operasyonları blefaroplasti olarak bilinir. Blefaroplasti göz kapağı ameliyatı yani estetiğinin tıbbi literatürdeki adıdır, genel olarak bu ameliyatlar göz kapağı estetiği adı altında toplanır.

Üst göz kapaklarına bağlı gelişen göz kapağı düşüklüğü veya alt göz kapaklarında katlanma ve torbalanma gibi yapıların tedavisi blefaroplasti cerrahisinin alanına girer. Bunlar dışında göz kapaklarında gelişen kitle gelişimleri veya entropiyon ve ektropiyon (içe ve dışa dönme) gibi işlemler blefaroplastiden farklı yaklaşımları içerir ve oküloplasti veya diğer branşlar altında değerlendirilmektedir. Blefaroplasti daha çok estetik merkezli bir operasyondur ve göz kapaklarındaki olağan dışı görünümü iyileştirmeye yönelik süreçleri içerir.

Bazı durumlarda göz kapaklarındaki olağan dışı gelişimler doğrudan cerrahi müdahaleyi gerektirmeyebilir. Örneğin üst göz kapaklarında yumuşak doku oranın artması ile sarkık bir görünümün belirmesi yalancı göz kapağı düşüklüğü (yalancı ptozis) olarak isimlendirilir. Yalancı ptozis cerrahi müdaheleyi gerektirmeyen bir durumdur ve normal göz kapağı düşüklüğü gibi dokuların iyileştirilmesi sürecini içermez.

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Nasıl Yapılır?

Alt göz kapağı veya üst göz kapağına bağlı sorunlar farklı şekilde cerrahi müdahale gerektirmektedir. Bu sebeple blefaroplasti alt göz kapağı ameliyatı ve üst göz kapağı ameliyatı olmak üzere iki türlüdür. Her iki estetik cerrahi uygulamada benzer yaklaşımları içerir ve plastik cerrahi uzmanlarınca yapılmaktadır.

Göz kapağı ameliyatı (estetiği), zor bir operasyon değildir, genellikle basit prosedürleri içerir ve başarı oranı oldukça yüksektir. Ancak plastik cerrahi uzmanın ameliyat konusunda deneyimi operasyonun başarısında büyük etkendir. Göz kapaklarında gelişen sorunların tedavisinde belirli miktar cilt fazlalığının, kas ve yağ dokusunun alınması ve estetik açıdan güzel ve gergin bir formun kazandırılması sağlanır.

Üst göz kapağı ameliyatı

Kas, yağ ve cilt dokularının fazla olması ile göz kapağı düşüklüğü olarak gelişen bu durum blefaroplasti yaklaşımıyla kalıcı şekilde tedavi edilebilmektedir. Plastik cerrahi uzmanı genel anestezi veya lokal anestezi altında bu operasyonu gerçekleştirmektedir.Üst göz kapaklarında sarkmaya sebep olan fazlalık dokular ve deri fazlalığı alınarak göz kapaklarında gerginlik sağlanır. Operasyon gerçekleştirildikten sonra göz kıvrımlarına denk gelen noktalara minimal şekilde dikiş atılarak işlem tamamlanır.

Göz kapağı kaldırma veya diğer adıyla göz kapağı aldırma ameliyatı sonrası kapaklardaki düşüklük tamamen iyileştirilir. Ameliyattan 1-2 hafta sonrasında ağrılar ve yaralar yavaş yavaş iyileşmektedir. Genelde tam iyileşme birkaç ayı bulabilir. Göz kapağı aldırma ameliyatı ortalama 45 dakika ila 1 saat aralığında sürmektedir.

Alt göz kapağı ameliyatı

Göz kapaklarının altında torbalanma ve kırışıklık gibi durumlarda blefaroplasti tekniği ile alt göz kapaklarında iyileştirme sağlanır. Uzman cerrah alt göz kapağında kirpik hattı boyunca kesiler uygulayarak fazlalık yağ dokusu ve kas dokusunu çıkarmakta ve bununla birlikte torbalanmaya sebep olan fazlalık deriyi almaktadır. Üst kapak operasyonunda olduğu gibi dikişler kıvrımlar boyunca uygulanarak doğal görünmesi sağlanır. Genelde alt göz kapağı operasyonları ortalama 1 saat sürer.

Alt göz kapağı estetiği sonrası göz altındaki sarkma ve torbalanmalardan kalıcı şekilde kurtulma sağlanabilir. Ancak operasyon için öncesinde ameliyatsız prosedürlerden destek alınması da yardımcı olabilir. Konuyla ilgili olarak “Göz Altı Torbası Neden Olur, Nasıl Geçer?” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

 

Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?

 

Göz Kapağı Ameliyatı (Blefaroplasti) Sonrası Nasıldır?

Blefaroplasti ameliyatı sonrası şişlik ve morluklar oluşması olağandır, genelde bu süreçte doktor kontrollü bakım sağlanmaktadır. İlk hafta ve ikinci haftalarda doktor kontrolünde ağrı yönetimi sağlanırken şişlik ve morluklar da zamanla azalır. Genellikle 1 aylık sürede morluklar ve şişlikler tamamen geçmekte ve ameliyatın etkisi tam olarak anlaşılmaya başlamaktadır. Dikiş izleri minimal düzeyde ve kapak kıvrımlarına denk geldiğinden yara izlerinin iyileşmesiyle belirginliğini yavaş yavaş kaybeder.

Ameliyatın hemen sonrasında genelde dikişlerin üzerine bant uygulanmaktadır, gözü açıp kapatırken ilk haftalarda hastalar zorlanabilir. Sonraki haftalarda hem bantların alınması hem de şişliklerin inmesi ile göz açıp kapama kolaylaşmaktadır.

Ayrıca göz kapağı estetiği sonrası şunların yapılmaması gereklidir:

  • Gözlük veya lens kullanımı (Doktora danışılmalıdır.)
  • Göz kapaklarına temas edebilecek makyaj yapılması
  • Doktorun önermediği krem ve benzeri uygulamalar
  • Gözü kaşıma veya fiziksel temasta bulunma
  • Doktora danışmadan su ile temas edilmesi
  • Yatarken yüz üstü olacak şekilde yatılması
  • Güneş ışığına uzun süre maruz kalınması

Ameliyat sonrası ilk hafta ve ilk ay enfeksiyon gibi gelişimlere açık olduğundan hastanın bu dönemlerde koruyucu önlemleri alması ve istirahat etmesi kritik öneme sahiptir. Genellikle operasyondan sonraki birkaç gün hem ağrılar hem de görme kısıtlılığı gibi sorunlar olacağından yoğun fiziksel aktiviteleri içeren işlerden kaçınılmalı ve öncesinde planlanmalıdır. Blefaroplastiden sonra alt ve üst göz kapağındaki sorunlar çoğunlukla tekrarlamaz, yani göz kapağı estetiği ömür boyu kalıcı ve kesin bir çözüm sağlar.

Göz kapağı estetiği öncesi nelere dikkat edilmeli?

Ameliyat öncesi kan sulandırıcı etkisi olan antibiyotik gibi ilaçların 2 hafta öncesinde kesilmesi gereklidir. Ayrıca göz kapağı ameliyatı öncesi sigara ve alkol tüketimi varsa bunların da sınırlandırılması gereklidir.

Göz Kapağı Ameliyatının (Blefaroplastinin) Riskleri Neler?

Blefaroplasti ameliyatı genellikle riskleri fazla olan bir operasyon sayılmaz, oldukça basit prosedürleri içerir. Ancak ameliyatta olan hatalara bağlı veya gelişen bazı komplikasyonlara bağlı bazı istenmeyen sonuçlar oluşabilmektedir.

Göz kapağı estetiği ameliyatının riskleri şunlar olabilir;

  • Ameliyat sonrası sürekli kanamalar
  • Sinir zedelenmesi ile görmede kısıtlanma
  • Alerjik reaksiyonlara bağlı semptomlar
  • Estetiksel açıdan sorunlar
  • Dikişlerin açılması ve enfeksiyon gelişmesi

Her cerrahi müdahalede olduğu gibi, göz kapağı ameliyatının risklerini ve avantajlarını değerlendirmek operasyon öncesi kritik öneme sahiptir. Cerrahınızla açık bir iletişim kurmak, beklentilerinizi belirtmek ve doktorunuzun önerilerine uymak, ameliyat sonrası başarıyı artırabilir ve olası riskleri minimize edebilir.

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Gençleştirir mi?

Ciddi derecede göz kapaklarında düşüklük, torbalanma ve benzer problemleri olan kişilerde ameliyat ayrıca gençleştirici bir etki de sağlamaktadır. Genelde blefaroplasti ameliyatı sonrası iyileştirilen bakışlar ile kişilerde 5 ila 7 yıl gençleşme sağlanır. Estetik uygulaması sonrası göz kapaklarındaki dikiş izleri kıvrımlara denk geldiğinden çok belirgin olmaz. İlerleyen 4-5 aylık bir sürede tamamen cilt tonu ile uyumlu hale gelir ve belirginliği tamamen yok olur.

 

Göz Kapağı Estetiği

 

Göz Kapakları Neden Sarkar?

Göz kapaklarının sarkmasına sebep olan en büyük faktör yaşlanmadır. Yaşlanmaya bağlı olarak cilt kalitesinde bozulmalar gerçekleşir bu durumdan göz kapakları da etkilenmektedir. Yaşlanmaya bağlı olarak cilt kolejen üretiminin zayıflaması, doku iyileşme hızının düşmesi gibi sebeplerle zamanla göz altı torbaları ve üst göz kapağı düşüklüğü oluşabilir.

Yaş faktörü dışında genetik veya bazı çevresel faktörler neticesinde de göz kapaklarına bağlı sorunların gelişmesi muhtemeldir. Kesin bir açıklaması olmasa da göz kapaklarına bağlı torbalanma, sarkma, düşüklük ve kırışıklıklar gibi sorunlar bir dizi faktörün birleşimi sonucunda oluşmuş da olabilir.

Göz kapaklarının sağlığı için neler yapılabilir?

Sağlıklı göz kapakları sağlıklı bir cilt bakımı rutini ile mümkündür. Cilt sağlığı iyi olan kişilerde genellikle göz çevresinde ve göz kapaklarında sağlık sorunları gözlenmez veya nadiren gözlenebilir. Bu açıdan göz ve cilt sağlığını destekleyici uygulamalarla göz kapaklarında ve göz çevresinde gelişebilecek olası sağlık sorunlarından korunulabilir.

Göz çevrenizde cilt sağlığınızı korumak için şunları uygulayabilirsiniz:

  • Salatalık maskesi ile göz kapaklarını nemlendirme
  • Vitamin ve mineral takviyeleri alma
  • Düzenli göz ve dermatolojik muayene
  • Göz kapaklarına zararlı kimyasallardan kaçınma
  • Bol su tüketimi ve düzenli beslenme

Göz Kapağı Ameliyatı Fiyatı Ne Kadar?

Özel hastanelerde veya özel sağlık estetiği kurumlarında göz kapağı ameliyatı (estetiği) fiyatları ortalama 15.000 TL ila 50.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Genelde fiyatlar şehirden şehire ve sağlık kurumunun sunduğu estetiğe yönelik hizmete göre farklılaşır. Bu açıdan size uygun olan bir kurumun plastik cerrahi uzmanından blefaroplasti ameliyatı konusunda destek alabilirsiniz.

Devlet hastanelerinde blefaroplasti göz kapağı estetiği ücretleri özel hastanelere göre daha düşük olmaktadır. Göz kapaklarındaki problem estetik amaçlı bir müdahale gerektiriyorsa bu durumda SGK kapsamında değerlendirilmediğinden SGK’dan indirim olarak yararlanılamamaktadır. Ancak bazı göz kapağı problemleri sağlık problemi teşkil ettiğinden indirimden yararlanılabilmektedir.