Yalancı jinekomasti, erkeklerin göğüslerinde ve meme bölgesinde kadınsı görünüme sebep olabilecek şekilde aşırı büyüme durumudur. Psikolojik olarak erkekleri kötü etkileyebilen bu sağlık problemi çoğunlukla düzensiz ve aşırı yağlı beslenmeyle ilişkilendirilmiştir. Yalancı olarak isimlendirilen bu jinekomasti oluşumu yani erkek göğüs büyümesi hastalığı, hormonal düzensizliklere bağlı olarak gelişmemektedir. Genelde yağ dokusunun artmasına bağlı olarak sarkık bir meme görünümü almasından ötürü yalancı erkek göğüs büyümesi olarak nitelendirilir.

Gerçek jinekomasti ise östrojen ve testesteron hormonlarının dengesizliğine bağlı meme bezlerinde aşırı büyüme sonucu gelişen bir sağlık sorunudur. Bu hormonal düzensizliklere bilinçsiz ilaç kullanımı, kronik hastalıklar, genetik faktörler veya ergenlik dönemine bağlı hormon rahatsızlıkları sebep olabilir. Hormonal bu bozukluklar göğüs altındaki meme bezlerini etkileyerek meme uçlarında (aerola) doku gelişimini sağlar, gelişen doku kadınsı bir göğüs yapısı oluşturmaktadır. Jinekomasti durumu olanların meme uçlarında belirgin bir yapı vardır. Ayrıca her iki meme farklı oranlarda büyümüş ve dengesiz bir görünüm de olabilmektedir.

 

Yalancı Jinekomasti Nasıl Anlaşılır?

 

Yalancı Jinekomasti Nedir, Neden Olur?

Erkeklerde göğüs bölgesinde yağ oranına bağlı artış ile kadınsı göğüs görünümünün oluşması, yalancı jinekomasti olarak tanımlanabilir. Genellikle en yaygın sebebi düzensiz beslenme rutinleri ile göğüste bölgesel yağ oranının artmasıdır. Yalancı erkek meme büyüklüğünün tek sebebi kilo alımı değildir, ayrıca kişinin meme bölgesinde bu formu almasına dair genetik bir yatkınlık da vardır. Yani aşırı kilo alımına bağlı olarak yağ dokuları göğüste oransız toplanarak sarkık ve erkeksi olmayan bir görünüm oluşturur.

Yalancı jinekomastinin yalancı olarak nitelendirilme sebebi, gerçek jinekomastiden oluşum ve yapı olarak tamam farklı olmasıdır. Normal jinekomastide kilo alımına veya meme bölgesinde yağ dokusunun artmasına bağlı bir durum oluşmamaktadır. Östrojen ve testesteron hormonlarındaki düzensizliklere bağlı memede yapısal olarak değişiklik olur. Ayrıca kişinin düzensiz beslenme alışkanlıkları varsa göğüste yağ oranının artması ile jinekomasti daha da etkili bir görünüm kazanır.

Erkek meme büyümesi, yalancı yani sahte bir büyüme olması bazı durumlarda gerçeğinde olduğu gibi bazen hormonal sebeplere bağlı olabilir. Ya da hormonal düzensizliklerle birlikte göğüslerdeki büyüme farklı sağlık problemlerinin de belirtisi olabilir. Örneğin meme dokusu altında yağ hücrelerinin aşırı büyümesine sebep olan iyi huylu kitleler (lipom). Veya meme kistleri, kötü huylu kitle gelişimi gibi hastalıklar da meme dokusunda büyümeye ve jinekomasti görünümü oluşturmaya başlayabilir.

Jinekomastinin Yalancı Jinekomasti İle Farkları Nelerdir?

Yalancı jinekomasti ile gerçek jinekomastinin en büyük farklılıkları biri yağ dokusuna bağlı oluşurken diğeri meme bezlerinde yapısal değişikliğe bağlı oluşur. Her ikisinde de kilo alımı, hormonal dengesizlikler ve bölgesel kilo alımında genetik yatkınlık bu sağlık probleminin gelişiminde etkilidir.

  • Jinekomasti nasıl anlaşılır? | Belirtileri

    • Hormonal dengesizlikler ile meme bezlerinin büyümesine bağlı olarak gelişir.
    • Bilinçsiz ilaç kullanımı, içeriği bilinmeyen takviyelerin kullanılması ve ergenliğe bağlı olarak östrojen ve testesteron hormonlarında düzensizlik oluşabilir. Daha sonrasında bu meme bezlerinde büyümeye sebep olur.
    • Meme uçları (aerola) sert ve et dokusundadır, yağ dokusu gibi yumuşak bir formda değildir.
    • Göğüslerdeki büyüme dengeli şekilde değildir, meme uçlarına doğru sert yapı belirgin iken arka bölge dolgun değildir.
    • Spor, egzersizler, ameliyatsız zayıflama teknikleri gerçek jinekomastide çok başarı sağlayamamaktadır. Kesin ve en etkili çözümü meme dokusunun cerrahi yöntemlerle (meme estetiği) azaltılması ve düzeltilmesidir.
  • Yalancı jinekomasti nasıl anlaşılır? | Belirtileri

    • Düzensiz beslenme, aşırı kilo alımı, hareketsiz yaşam düzenine bağlı memede yağ dokusunun artmasına ile oluşur.
    • Göğüs bölgesinde kilo alımına genetik bir yatkınlık vardır, yani vücut anatomisi kilo alımında jinekomastik bir form oluşturmaktadır.
    • Memelerde kilo alımı dengeli bir şekildedir, yani meme ucu ve arkasındaki bölge aynı dolgunluktadır.
    • Yalancı jinekomastide aerola yani meme uçları sert bir yapıya sahip değildir, yağ dokusuna bağlı daha yumuşaktır.
    • Spor, egzersizler, zayıflamaya yönelik fiziksel aktiviteler kısmen başarılıdır. Ancak herkeste aynı durum geçerli değildir, bazı kişilerde kilo verirken memelerdeki sarkıklık halen düzelmemiş olabilir.
    • Lipoliz, lazerli bölgesel zayıflama uygulamaları ve benzeri ameliyatsız işlemlerle yalancı jinekomasti durumunu iyileştirebilmektedir. Yağ oranının çok fazla olduğu obezite gibi durumlarda liposuction ile kombine bölgesel zayıflama uygulaması sağlanabilir.

Bu sayılan özelliklerine göre jinekomastinin yalancı olup olmadığı anlaşılabilir, ancak en uygun teşhisi sağlık uzmanı sağlayacaktır. Jinekomasti için erkeklerin danışabileceği branş genelde endokrinoloji bölümüdür. Çünkü jinekomastinin hormonal bir yapı bozukluğu olup olmadığını teşhis etmek uygun tedavi için yeterli olmaktadır. Endokrinoloji uzmanı tanı ve teşhisi koyduktan sonra ilgili branşa sizi yönlendirmektedir. Genelde gerçek jinekomastik plastik cerrahi operasyonu içerir, yalancı jinekomastide ise liposuction gibi cerrahi prosedürler en son düşünülecek ihtimallerdir.

Yalancı Jinekomasti Nasıl Geçer?

Jinekomasti spor, egzersiz ve benzeri aktivitelerle veya kendi kendine geçmemektedir. Ancak yalancı jinekomasti durumunda spor, egzersiz gibi aktiviteler göğüs bölgesindeki hacmin azaltılmasına yardımcı olabilmektedir. Fakat yinede her yalancı jinekomasti durumu yağ yakıcı faaliyetlerle azalmayabilir, daha etkili uygulamalar gerekli olabilecektir. Bölgesel yağ yakımı amaçlı ameliyatsız uygulanan lipoliz gibi işlemler, yağ yakımına yardımcı lazer operasyonları veya tamamlayıcı tıp uygulamalarından yararlanılabilir.

Yalancı meme sarkmasını düzeltecek işlemler şunlar olabilir:

  • Düzenli beslenme rutini
  • Yağ yakıcı aerobik egzersizleri
  • Diyetisyen destekli diyet
  • Cilt sıkılaştırıcı lazer işlemleri
  • Bölgesel yağ yakımı (lipoliz)
  • Liposuction (yağ yakımı)
  • Plastik cerrahi müdahalesi

Genellikle sarkan memeleri olan erkekler, sadece spor ve doğal yağ yakıcı uygulamalarla bu yalancı sarkıklardan kurtulabileceğini düşünür. Ancak aşırı kilolardan sonra kilo verilmesi ardından cilt sarkmasına bağlı göğüsler halen sarkık görünebilmektedir. Bu açıdan obezite gibi sağlık problemleri olan kişilerin kilo vermek adına mide küçültme, diyet, egzersiz gibi uygulamalarla birlikte meme sarkıklığını düzeltmek için ekstra estetik cerrahi operasyonlarından destek alması gerekli olabilir.