Mide küçültme ameliyatı denildiğinde akla ilk gelen operasyonlar arasında tüp mide gibi işlemler gelse de mide küçültmek için uygulanan birçok farklı metot bulunmaktadır. Obezite günümüzde oldukça yaygın yaşanılan sağlık sorunlarından biri haline gelmiştir. Genellikle sağlık problemi olarak görülmeyen obezite beraberinde birçok komplike sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Bu sebeple doğal yollarla oldukça uzun süreler alan obezite için mide küçültme ameliyatı gibi cerrahi teknikler oldukça etkili sonuçlar vermektedir.

Mide hacmini azaltmak ve sindirim yolları ile ilgili çözümler sunan bu mide ameliyatları obezite sorununu aşama aşama tedavi etmekte estetik açıdan da destek sağlamaktadır. Mide ameliyatında birçok farklı metot geliştirilmiştir, bunların arasında en yaygın bilinen tüp mide ameliyatı olsa da farklı yaklaşımlarla daha hızlı sonuçlar veren operasyonlar da bulunur. Bu yazımızda mide küçültme ameliyatının yöntemleri, avantajları, içerdiği riskler ve sonuçları hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

Mide Küçültme Ameliyatı Öncesi Sonrası Nasıldır?

 

Mide Küçültme Ameliyatı Nedir?

Obezite cerrahisi diğer adıyla bariatrik cerrahinin uzmanlık alanı olan mide küçültme ameliyatı sindirim sistemine bağlı aşırı kilo alımına yönelik bir tedavi yöntemidir. Liposuction gibi bir zayıflama operasyonundan ziyade kilo alımını önlemeye yönelik bir tedavidir. Bariatrik cerrahlar tarafından farklı yaklaşımlarla gerçekleştirilen bu mide ameliyatlarında temel esas mide hacmini azaltmak veya sindirim sürecini hızlandırmaya yönelik metotları içerir.

Mide küçüktme ameliyatları hastalara şu konularda kesin ve etkin çözüm sağlamaktadır:

  • Kilo kontrolünü sağlama
  • Vücut kitle indeksine yönelik düzenli takip
  • Obeziteye bağlı rahatsızlıkların tedavisi
  • Sindirim rahatsızlıklarının iyileştirilmesi

Mide Küçültme Ameliyatı Türleri Nelerdir?

Günümüzde en yaygın kullanılan mide küçültme ameliyatları tüp mide ve gastrik bypasstır. Tüp mide ameliyatı midenin bir kısmının kesilip çıkartılması sürecini içerirken, gastrik bypassta ise mide kesilmez, sadece belirli bir kısmı sindirim sisteminin dışına çıkartılır ve doğrudan ince bağırsağa bağlanır.

Mide küçültme ameliyatı türleri şu şekildedir:

  • Tüp mide ameliyatı (sleeve gastrektomi)
  • Gastrik bypass (mide bypassı)
  • Mide kelepçesi ameliyatı
  • Gastrik balon (band)

Bu mide ameliyatlarının her birinin farklı avantajları ve dezavantajları bulunabilir. Örneğin tüp mide ameliyatı gibi mide hacminin azaltılması prosedürlerini içeren operasyonların sonrasında tamamen sıvı ve püre tüpü beslenme gerekli olmaktadır. Buna karşın mide kelepçesi veya gastrik bypass gibi mide hacmine yönelik olmayan işlemlerde operasyon sonrası süreç daha rahat olabilmektedir.

Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bariatrik (obezite) cerrahi uzmanı ameliyat öncesi genel sağlık değerlendirmesi, vücut kitle indeksi, beslenme alışkanlığı ve hastanın beklentileri doğrultusunda bir değerlendirme yapar. Bu değerlendirmelere göre uygulayacağı mide küçültme ameliyatına yönelik planlamaları yapar. Genel olarak mide hacminin azaltılmasına yönelik tüp mide ameliyatı veya midenin belli bir bölümünün atıl bırakılması üzerine yönelik işlemi içeren gastrik bypass gibi yöntemlerden birini tercih eder. Hastaya genel bir bilgilendirme yapılır ve avantaj ve dezavantajlarından bahsedilir.

Tüp mide ameliyatı nasıl yapılır?

Genel anestezi altında gerçekleştirilen tüp mide ameliyatı (sleep gastrektomi), anestezi sonrası midenin büyük bir kısmının kesilip çıkartılması ile yapılmaktadır. Midenin çıkartılıp daha sonra dikilen kısmı haricindeki kalan bölüm uzun bir tüp şeklinde bırakılmaktadır.

Tüp mide operasyonu sonrası birkaç ay doktor kontrolünde diyet programı uygulanmaktadır. Ameliyat sonrası mide küçültüldüğünden genellikle ilk günlerde sıvı beslenme ve protein takviyesi gerekebilmektedir.

Gastrik bypass nasıl yapılır?

Bağırsakların bypass edilmesi prosedürünü içeren gastrik bypass ameliyatı genel anestezi altında uygulanır. Anestezi sonrası bariatrik cerrahi uzmanı mideyi bir miktar küçülterek bu küçük bırakılan kısmı ince bağırsağa bağlamaktadır. Bu işlem sayesinde yiyecek tüketildiğinde ince bağırsağa bağlanan bu kısım doğrudan emilim sağlamaktadır. Yani gastrik bypass hem mide küçültme hem de sindirim sürecini hızlandıran bir metot sağlamaktadır.

Mide kelepçesi ameliyatı nasıl yapılır?

Genel anestezi altında uygulanan mide kelepçesi ameliyatında mide çevresine ayarlanabilir bir tüp diğer adıyla kelepçe takılır. Obezite cerrahisi uzmanı bu tüp yardımıyla mideyi iki eşit parçaya bölmektedir, midenin üst bölgesinde kalan kısmı sindirimi sağlamaktadır. Bu sayede mide hacminde küçülme sağlandığından cerrah kontrolünde belirli bir diyet programlanmaktadır. Ayrıca yerleştirilen tüp programlanan süre içerisinde açılıp kısılabilmektedir.

Gastrik balon (bant) mide operasyonu nasıl yapılır?

Mide balonu ameliyatı olarak da bilinen bu yöntemde mide çevresinde bir band (adjustable gastric band) yerleştirilir. Bu band içinde bir şişirilip ayarlanabilen bir balon bulunmaktadır, şişirilen balon ile mide hacmi küçültülebilmektedir. Mideye erişmek için küçük bir kesi ile yerleştirilen gastrik band, kaymaması için deri altına bir port ile bağlanır. Mide kelepçesinde olduğu gibi gastrik balon ile yapılan işlemde de mide hacmi sonradan ayarlanabilir ve cerrah kontrolünde bir program izlenmektedir.

Ayrıca bölgesel olarak yağ yakmaya yardımcı ve ameliyatsız teknikli bir estetik uygulama olan lipoliz hakkında hazırladığımız “Lipoliz Nedir, Ne İşe Yarar?” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

 

Mide Ameliyatı Olanlar Memnun mu?

 

Kimler Mide Küçültme Ameliyatı Yaptırabilir?

Genelde obezite hastalığı bulunanlar tarafından tercih edilen mide ameliyatını, belli şartları sağlaması durumunda başka kişilerde  yaptırabilir. Mide küçültme operasyonu için şu durumlara dikkat edilmelidir:

  • Boy ve kilo ile değerlendirilen vücut kitle indeksi 30 üzerinde olanlar
  • Obeziteye bağlı sağlık sorunları olanlar (hipertansiyon, Tip-2 diyabet, uyku apnesi vb.)
  • Zayıflamak isteyen ve mide ameliyatı için herhangi bir rahatsızlığı olmayanlar
  • Ameliyat sonrası sürece adapte olmak için gerekli motivasyonun olması

Bunun dışında kalp sorunları, solunum problemleri ve ameliyata girmeye engel olacak genel sağlık problemleri olanların sağlığını kötü etkileyebileceğinden operasyonu yaptırmaması daha iyi bir tercih olacaktır. Bununla beraber mide ameliyatı sonrası genellikle zorlu süreçleri içerebileceğinden motivasyonun yerinde ve psikolojik olarak bu sürece hazırlıklı olmak önemli olmaktadır. Uzman cerrahınıza operasyon süreci ve sonrası hakkında danışarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ameliyat Sonrası Beslenme Nasıldır?

Mide küçültme ameliyatı sonrası beslenme operasyonun başarılı sonuç vermesi için en önemli noktadır. Genellikle mide küçülmesine bağlı olarak biyolojik olarak hastalar aşırı açlık hissi duymamaktadır, ancak bazı kişilerde psikolojik olarak iştah hala yüksek olabilmektedir.

Ameliyat sürecinizi planlayan cerrah diyetisyen ile koordine şekilde beslenme sürecinizi planlamaktadır. Bu süreçte vücut kitle indeksinizi, yağ ve kas oranı gibi kriterleri değerlendirir ve beslenme planının içeriğini ona göre oluşturur.

Mide ameliyatı sonrası beslenme şu şekilde olmaktadır:

  • Ameliyat sonrası ilk dönem sıvı beslenme (çorba, sıkılmış meyve suları, su, protein tozu vb..)
  • Sıvı tüketiminden sonraki dönemde püre kıvamındaki yiyecekler (protein değeri yüksek gıdaların püresi)
  • Küçük porsiyonlu katı gıdalar ve sindirimi kolay lifli gıdalar vb..
  • Protein tozu ve vitamin takviyeleri

Mide Küçültme Ameliyatı Riskleri ve Komplikasyonları Neler?

Genel olarak mide ameliyatı riskli olarak değerlendirilebilecek kategoride bir operasyon olmasa da ameliyat hatalarına bağlı olarak veya sonrasındaki süreçlere bağlı olarak bazı komplikasyonları vardır. Kişiden kişiye farklılık gösteren bu komplikasyonlar kimisinde psikolojik kimisinde fiziki sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Mide ameliyatının riskleri ve komplikasyonları arasında şunlar sayılabilir:

  • Cerrahın hatası sonucu midede sızıntı ve enfeksiyon gelişmesi
  • Vücutta vitamin, protein ve mineral eksikliğine bağlı sağlık sorunları
  • Bağırsak rahatsızlıklarının yaşanması (kabızlık, ishal, gaz)
  • Ameliyat sonrası duygu durumu bozuklukları

Mide Küçültme Ameliyatı Fiyatı

Tüp mide, gastrik bypass veya diğer operasyonlara mide küçültme ameliyatının fiyatları değişkenlik göstersede ortalama fiyat 35.000 TL ila 150.000 TL arasında değişmektedir. Hastane ve kliniklere göre operasyonun maliyetleri bu değerlerin altında veya üstünde olabilir ve destekleyici sağlık hizmeti oranında değişkenlik göstermektedir.

Devlet hastanelerinde de vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olan hastalar sigorta ile obezite (bariatrik) cerrahi alanında bu ameliyatı yaptırabilmektedir. Ancak sigorta mide ameliyatının tamamını değil bir kısmını karşılamaktadır.