DHI saç ekimi (Direct Hair Implantation), saç dökülmesi sorunu yaşayıp saç ektirmeyi düşünenler için geliştirilmiş son teknoloji yöntemlerden biridir. Diğer saç ekimi işlemlerinden farklı olarak DHI tekniğinde saç eklenecek alanda kesi uygulanması gerekmemektedir. Operasyonun neredeyse tüm süreci Choi pen yani choi kalemi ile yürütülmektedir, bu kalem sayesinde greft yani saç telleri alınıp doğrudan ilgili bölgeye eklenebilir. Genel olarak bu teknik aşamaların kısalması ve kesi uygulanmaması gib yönleriyle Fue veya Safir Fue gibi tekniklerden avantajlı olabilmektedir, ancak diğer tekniklere kıyasla dezavantajları da bulunur.

Choi kalemi ile sağlanan DHI saç ekimi, minimal düzeyde doku hasarı sağlayarak iyileşme sürecinde oldukça etkili olmaktadır. Doku hasarı ve saç ekimi sonrası iyileşme süreci açısından tüm teknikler değerlendirildiğinde Dhi en iyi metotlar arasında yer alabilir. Ayrıca choi kalemi dışında benzer metotları uygulayan robotik saç ekimi gibi tekniklerde geliştirilmiştir. Robotik teknik veya DHI saç ekimi FUE gibi uygulamalara kıyasen biraz daha maliyetli olmaktadır, ayrıca operasyon süreleri olarak da farklılaşabilirler. Genellikle Direct Hair Implantation tekniği seyrek saç ekimi, tıraşsız saç ekimi, erkek veya kadınlarda her durum için uygulanabilmektedir.

 

DHI Saç Ekimi Tekniği Nasıl Yapılır?

 

DHI Saç Ekimi Nedir?

Choi implanter kalemi ile saç greftlerinin alınıp yine aynı kalem ile saç ekiminin doğrudan gerçekleştirildiği teknik DHI saç ekimidir. Son teknoloji saç ekimi tekniklerinden olan DHI işleminin farkı uygulanan bölgede minimum düzeyde doku hasarını hedeflemektedir. Fue tekniklerinde olduğu gibi işlem bölgesinde kesi uygulanmasına, aynı zamanda saç greftlerinin bekletilmesine gerek duyulmaz, adı üstünde olduğu gibi doğrudan ekim işlemine imkan sağlar. Dhi minimal hasarla uygulandığından günümüzde; saç ekimi, sakal ve bıyık ekimi veya kaş ekimi gibi tüm operasyonlarda kullanılabilir.

Hormonal, genetik veya diğer bazı faktörlere bağlı oluşan saç dökülmesi erkeklerde ve kadınlarda sıklıkla gözlenen bir durumdur. Genellikle doğal uygulamalar saç dökülmesi için etkili ve kalıcı bir çözüm sunmadığından DHI gibi saç ekimi teknikleri oldukça önemli olmaktadır. Son teknoloji bu saç ekimi tekniği saç dökülmesi için ve kellik problemi için kesin ve kalıcı bir çözüm sunar. Ayrıca kesi gibi prosedürleri içermediğinden belirli greft sayılarında tıraşsız olarak saç ekimi gibi imkanlar da sağlamaktadır. Saç dökülmesi, saç seyrelmesi, kellik gibi durumlarda Dhi hem kadınlar hem de erkekler için oldukça etkili bir uygulamadır.

Saç ekimi merkezlerinde, özel hastaneler veya estetik kurumlarında uygulanabilen Dhi ve diğer saç ekimi işlemleri, %95’lere varan başarılı sonuçlar vermektedir ve orijinal saç görünümü elde edilir. Bölgesel saç ekimine imkan tanıyan bu teknikler genelde başarılı sonuçları açısından farklı değerlendirilmemeli, ancak işlem sonrası iyileşme süreçleri açısından aşamaları farklıdır. Örneğin Fue tekniğinde saç ekilecek alana kesi uygulandığından doku hasarına bağlı ağrılar olmakta ve iyileşme süreci biraz daha acılı olabilmektedir. Ancak Fue’nin daha minimal hali olan safir Fue veya Dhi teknikleri ise iyileşme sürecinde daha hafif semptomlar sağlar.

FUE mi daha iyidir yoksa DHI mı?

Genel olarak doku hasarının düşük olması ve daha az riskleri içermesi sebebiyle DHI tekniği FUE yönteminden iyidir denilebilir. Ancak maliyet ve operasyonun uygulanma süresi gibi kriterler değerlendirildiğinde Fue saç ekimi biraz daha avantajlı konumdadır. Ayrıca Dhi saç ektirme tekniği her saç ekimi merkezi veya özel sağlık kurumunda mevcut olmayabilir, Fue ise daha ulaşılabilir bir konumdadır. Özet olarak saç ekimi operasyonundaki kişisel beklentiler ne ise hangi tekniğin daha iyi olacağı bu kritere göre kıyaslanabilir.

DHI Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Direct hair implanter yani Dhi saç ekimi uygulanışı genellikle sağlık uzmanı ile ön değerlendirme görüşmesi ile başlamaktadır. Ön değerlendirmede saç ekimi için uygun sağlık tetkikleri ve gerekli analizler gerçekleştirilir. Saç ekimi için belirli kriterlerin karşılanması gereklidir, genellikle donör bölgede yani ense bölgesinde yeterli saç alanına sahip olmayanlar uygun aday olarak değerlendirilmez. Eğer saç ekimi için tüm koşullar sağlanıyorsa alınacak ve ekimi yapılacak greft sayısı ve işlem sonrası PRP gibi iyileştirici uygulamalarla birlikte fiyat belirlenecektir.

DHI saç ekimi uzmanı ile ön görüşme sonrası operasyonun aşamaları şunlardır:

  • Saç ekimi gerçekleştirilecek alanın uygun işaretlemelerle tespit edilmesi ve alın çizgisinin hassas ölçümler ile doğru şekilde belirlenmesi.
  • 3.500 ila 5.000 greft kadar saç ekimlerinde genellikle hem greft alınacak alanın hem de saç ekimi yapılacak alanın tıraş edilmesi sağlanır. Ancak 2.500-3.000 greftin aşağısında kalan ekimler belirli durumlarda tıraşsız saç ekimi olarak sağlanır.
  • DHI tekniğinde choi kalemi ile alınan greft doğrudan ekildiğinden hem saç alınan bölgeye hem de ekim yapılacak bölgeye aynı anda lokal anestezi uygulanır veya acı hissini hafifletecek başka uygulamalar sağlanabilir.
  • Choi kalemi ile donör bölgeden yani ense bölgesinden veya belirlenen diğer bölgelerden greft alınıp hassas bir şekilde doğrudan saç ekilecek alana uygulanır. Saç uzaması sürecinde orijinal ve doğal görünüm için uzman ekimi doğru noktalara ve uygun açılarla yerleştirir.
  • Uygulama tamamlandıktan sonra saçların uzamasını hızlandırıcı ve dokuların iyileşmesini takviye edecek PRP, mezoterapi veya diğer vitamin enjeksiyonu gibi uygulamalar belirli aralıklarla sağlanabilir.

DHI saç ekimi işlemi sırasında acı hissi olmamaktadır, ayrıca işlem sonrası da ağrılar diğer uygulamalara kıyasla çok minimal düzeydedir. Genel olarak choi kalemi cilt dokularında yaralanmalara sebep olacak kadar bir darbe uygulamaz, bu açıdan işlem tamamlandıktan sonra yara ve kabuklanma da oldukça düşük düzeydedir.

FUE tekniğine göre biraz daha uzun olabilen DHI saç ekimi, ortalama 6-8 kadar sürmektedir. Genellikle 4.000-5.000 greft sayısı için operasyon süresi 8 saati bulabilmekte ve daha da uzun olabilmektedir. 2.000-3.000 greft için işlem genellikle 6-7 saat sürebilir. Dhi tekniği uygulama olarak Fue tekniğinden avantajlıdır, ancak her greftin tek tek alınıp aynı şekilde tek tek yerleştirilmesi totalde operasyonun süresini oldukça uzatmaktadır.

Uygulanan saç ekimi tekniği her ne olursa olsun ekilen saç kalıcıdır ve ömürlüktür, işlem sonrası saç dökülmeleri genellikle geçicidir. Operasyondan 1-2 ay sonra olan dökülmeler ilk dökülmedir, dokuların uyuşmasından kaynaklı olur, bu dökülmelere şok dökülme de denilmektedir. Daha sonraki saç uzamasında dökülmeler azalacak ve kalıcı şekilde normal saç görünümü elde edilebilecektir.

DHI Saç Ekimi Kimler Yaptırabilir?

Genel olarak DHI saç ekimi; saç dökülmesi sonucu belirli alanlarda saç seyrekliği olanlar, başının tepesinde kellik oluşanlar tüm erkek ve kadınlara yapılabilir. Ancak belirli kanama hastalığı ve kronik rahatsızlığı olanlar ya da dokuların yenilenme ve iyileşme süreci yavaşlamış belirli yaş grubundakilere uygulanmaması daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca kellik problemi olanlar ve saç seyrekliği olan kişilerde donör alanda yeterli alanda saç hacmi olması beklenir, yeterli greft alınamayacak kişilere operasyon uygulanamamaktadır.

Bunlarla birlikte DHI tekniği saç ekimi dışında sakallarında veya bıyıklarında köselik problemi yaşayan kişilerde ya da kaşlarında belirli durumlara bağlı dökülme veya kaş kaybı yaşayanlarda da uygulanabilir. Sakal, bıyık, kaş gibi bölgeler saçlı deriye göre daha hassas olduğundan bu bölgelerde minimal hasara sebep olan Dhi oldukça etkili bir çözüm olmaktadır. Genellikle bu bölgelere ekilecek greftler de saç dokularından alınır veya nadiren çene altı sakal kıllarından da alınabilmektedir.

İnce telli saçları olanlara uygulanır mı?

Dhi saç ekimi uygulanması için kişinin ince telli veya kallı telli saç yapısına sahip olmasına bakılmaksızın işlem yapılabilir. Saç ekimi sırasında kişinin ense bölgesinden alınan saç kökleri dökülmeyecek bir formdadır ve ince telli olması durumunda ekim sonrası da ince telli şekilde saçlar uzayacaktır. Ayrıca kişinin saç yapısı kıvırcık veya düz olması durumunda da aynı şekilde olur, yani saç ekimi sonrası kıvırcık saçlı olan kişilerde kıvırcık saçlar uzar veya düz olan kişilerde de düz saç uzamaktadır.

 

Saç Dökülmesi İçin Dhi Tekniği

 

DHI Saç Ekiminin Avantajları Neler?

Saç ekiminde kullanılan DHI hair transplant tekniğinin; Fue, Safir Fue, Fut veya diğer saç ekim tekniklerinden en önemli avantajı choi pen sayesinde doku hasarının çok minimal olmasıdır, bu sayede acı hissi çok daha düşük ve iyileşme çok daha hızlıdır. Bununla birlikte choi kalemi ile yapılan saç ekimi oldukça fazla sayıda greft ekilmesine de imkan tanımaktadır. Operasyonda kesi uygulanmadığından yan etki ve komplikasyon gelişmesi riski çok düşük ihtimaldir ve alınan greftler bekletilmeden ekimi sağlandığından doku canlılığı korunur.

Choi kalemi sayesinde Dhi hair transplant uygulaması Safir Fue tekniği kadar greft ekilmesine imkan tanır, bu sayede saçlar uzadığında gür bir form alır ve seyreklik oluşmaz. Ayrıca kadınlarda saç ekimi için Dhi tekniği tıraşsız uygulanabilmesi ve işlem sonrasında yara oluşumu minimal olduğundan daha tercih edilebilir bir işlemdir. Saç ekiminden sonra banyo yapma, günlük rutinlere dönüş süreci bu saç ekimi tekniği ile daha hızlı olabilir.

Riskleri ve Yan Etkileri Nelerdir?

Genellikle DHI saç ekimi tekniğinin riskleri diğer işlemlere göre çok daha düşük düzeydedir, ancak hatalı uygulamalara veya operasyon sonrası komplikasyonlara bağlı bazı yan etkileri gözlenebilir. Enfeksiyon gelişmesine bağlı baş bölgesinde ağrılar, yaraların geç iyileşmesi ve sürekli kanamalar görülebilecek riskleri arasında değerlendirilebilir. Genellikle saç ekimi tamamlandıktan sonra saçların uzaması 1-2 ay içerisinde gerçekleşir bu süreçte saçların tekrardan dökülmesi (şok dökülme) olağan bir durumdur.

Dhi saç ekiminin hatalı uygulanmasına bağlı estetik açıdan şu riskleri de olabilir:

  • Saç çizgisi ve alın hatlarının yanlış belirlenmesine bağlı doğal olmayan uzama.
  • Greftlerin uygun ölçülerle ve açılarla ekilmemesi sonrası anormal saç yapısı.
  • Donör bölgeden yani enseden çok fazla greft alınmasına bağlı estetik olmayan görünüm.
  • Hatalı ekim uygulanması sonucu cilt dokusunda hasar oluşması ve yara gelişmesi.

Enfeksiyona veya hatalı uygulamalara bağlı gelişen bu riskler saç ekiminde nadiren gözlenir, genellikle operasyonların başarısı %95’in üzerindedir. Ameliyat esnasında olan hatalar dışında uygulamadan sonra gerekli hassasiyetin gösterilmemesi de bazı komplikasyonlara sebep olabilir.

DHI Saç Ekimi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Uygulanan Dhi saç ekimi sonrası ilk hafta saç bölgesine temastan kaçınılmalı, 3-5 gün su ile temas etmemesi sağlanmalı ve terlemeye sebep olabilecek aktivitelerden yaralar tam kapanana kadar kaçınılmalıdır. Genellikle saç ekimi sonrası ilk hafta şu 5 durum önemlidir; banyo yapılmaması, yatarken boyunluk kullanılması, giyip çıkarırken önden iliklemeli kıyafetler giyilmesi, terlemeye sebep olacağından cinsellik ve güneş ışığından kaçınma.

DHI saç ekimi sonrası genellikle ağrılar minimal düzeydedir, ancak herkeste etkisi farklı olabilmektedir. Ağrıların ve semptomların fazla olduğu durumlarda doktor tavsiyeli ilaçlar ve ağrı kesici takviyeleri sağlanabilir. Ayrıca hızlı bir iyileşme ve sağlıklı bir saç uzama süreci için işlemi yaptırdığınız kurum sunmuyor olsa bile başka sağlık kurumlarından saç için PRP, mezoterapi gibi destekler sağlanması faydalı olacaktır.

DHI Saç Ekimi Fiyatları Ne Kadar?

Saç ekim merkezi, özel hastaneler veya estetik kurumlarında yapılan DHI saç ekimi ortalama 40.000 TL ila 70.000 TL’dir. Genellikle İstanbul saç ekim merkezi veya diğer şehirlerdeki saç ekim merkezlerinde seans ücretleri farklılık gösterir. Ayrıca saç ekimi sonrası iyileşme sürecinde belirli takviyeler de sağlandığından hizmet ile birlikte fiyatlar yükselebilir. Genellikle Dhi tekniği saç ekimi uygulaması her kurumda mevcut olmayabilir, çünkü genelikle yaygın teknik Fue olmaktadır.

Devlet hastanelerinde saç ekimi sağlanamadığından bu uygulama için alternatif saç ekim merkezleri ve özel sağlık kurumları olmaktadır. Hem saç ekim klinikleri hem de estetik uygulamaları olan özel kurumlarda saç ekiminin fiyatı belirlenirken ön değerlendirme sürecinde tespit edilen greft sayısı büyük etkendir. Uygulanacak greft sayısı 3.000-5.000 aralığında olduğunda fiyatlar 40.000-45.000 TL’den başlamaktadır. Daha düşük greft sayılarında bu maliyetler daha da düşebilir.