Safir FUE saç ekimi, saç ekiminde kullanılan FUE (Follicular Unit Extraction) tekniğinin geliştirilmiş bir metodudur. Günümüzde ihtiyaçlara göre birçok farklı saç ekimi tekniği geliştirilmiştir, en son teknolojilerden birisi olan sapphire saç ekimi de en güncel uygulamalar arasında yer alır. Operasyon sırasında minimal düzeyde doku hasarını hedefleyen bu teknik ekim işlemi sonrası maksimum verimi ve saçların çıkması için hızlı bir adaptasyon sürecini amaçlamaktadır. Bununla birlikte erkek, kadın ve yaş gibi faktörler fark etmeksizin herhangi bir düzeyde saç dökülmesi yaşayan herkesin yararlanabileceği bir tekniktir.

Genellikle safir tekniğinin, klasik FUE yöntemine göre veya DHI (Direct Hair Implantation) gibi diğer saç ekimi yöntemlerine göre birçok avantajı ya da dezavantajı bulunabilir. En büyük avantajları arasında sayılabilecek faktörü ise diğer tekniklere göre saçlı derinin iyileşme sürecinin daha hızlı gerçekleşebilmesidir. Ayrıca avantajlı bir teknik olmasının yanı sıra klasik FUE gibi uygulamalardan fiyatları da çok değişkenlik göstermez. Saç ektirme işleminde iyileşme ve hızlı adaptasyon süreci operasyonun başarısı ve motivasyon için büyük bir etkendir, bu sebeple safir tekniği ön plana çıkan uygulamalar arasındadır.

 

Erkekler Saç Dökülmesi Neden Olur?

 

Safir FUE Saç Ekimi Nedir?

Fue tekniğine kıyasla daha minimal doku hasarı ve hızlı iyileşme hedefli safir Fue saç ekimi, son teknoloji bir medikal estetik operasyonudur. Süreç olarak Fue tekniğinden sadece safir uçlu çok minimal uçlara sahip (0,9 mm – 1,5 mm) bıçak kullanılması aşaması ile ayrışmaktadır. Saç ektirme sürecinde Fue tekniği herhangi bir donör bölgeden (genellikle ense bölgesi) saç köklerinin tek tek alınması ve daha sonrasında seyreklik görülen bölgeye küçük kesiler açılarak o alana yerleştirilmesi gibi prosedürleri içerir.

Genetik faktörlere veya çevresel faktörlere ya da hormonal dengesizliklere bağlı gözlenen erkeklerde ve kadınlarda saç dökülmesi  doğal yollarla ve takviyelerle iyileştirilememektedir. Doğal uygulamalar belirli oranda saç dökülmesini yavaşlatsa da saçdaki seyrek görünüm kişileri psikolojik olarak kötü etkilemektedir. Bu açıdan saç dökülmesine en kalıcı ve kesin çözüm, safir tekniği gibi sonuçları oldukça başarılı olan saç ekimi yöntemleri olmaktadır.

FUT (Follicular Unit Transplantation) yani saçlı alandan doku nakli ile başlayan saç ekimi teknikleri günümüzde en yüksek doku hassasiyetini hedef alan safir uçlu tekniklere kadar ulaşmış ve operasyon başarıları %95’lere ulaştırılmıştır. Genellikle güncel saç ekimi uygulamaları sonrası sonuç başarılı olur, ameliyat sonrası iyileşme süreci başarılı sonuç açısından oldukça etkilidir. Bu açıdan dokuların hızlı iyileşebilmesi ve saçlı greftlerin en hızlı şekilde uyum sağlayabilmesi için PRP tedavisi gibi ekstra takviyeler sağlanmaktadır.

FUE mi, Safir mi daha avantajlıdır?

Klasik Fue tekniğine göre Safir Fue saç ekimi tekniği daha avantajlıdır ve tercih edilebilirdir. Safir tekniği ile uygulanan cerrahi müdahale Fue tekniğine göre belli bir oranda daha minimaldir. Her ne kadar uygulama esnasında bıçakların darbe derecesi sayıca çok fazla olmasa da doku ve ciltte hasar oluşturması açısından bu minimal rakamlar önemlidir. Bu sebeple iki saç ektirme tekniği içerisinde tercih yapma durumunuz varsa safir tekniğini tercih edebilirsiniz.

Safir tekniğinin Fue saç ekimine kıyasen avantajları şu şekilde özetlenebilir:

  • İşlem sırasında safir bıçak ile minimal delikler açılır, bu sayede daha fazla greft ekilebilir.
  • Mikro delikler açılması sebebiyle doku hasarı daha düşüktür ve iyileşme süreci daha hızlıdır.
  • Fiyat olarak Fue ile Safir Fue arasında çok uçuk bir fark bulunmamaktadır.

Genel olarak safir tekniği avantajlı olsa da Fue tekniği daha yaygın kullanım alanına sahip olduğundan ulaşılması bazen zor olan bir işlemdir. Yani her saç ekim merkezinde safir uygulaması mevcut olmayabilir.

Safir FUE Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Fue tekniğinin geliştirilmiş bir uygulaması olan Safir Fue saç ekimi, genellikle kolay bir uygulama aşamasına sahiptir. Ön değerlendirme sürecinde saç ekimi uzmanı ile sağlık geçmişi ve saçlı bölge ile greft alınacak bölge değerlendirilir, analiz edilir. Genellikle ön değerlendirme sürecinde herkes saç ekimine uygun aday olmayabilir, yeterli miktarda grefte sahip olması beklenir. Uzman ile yapılan ön değerlendirme görüşmesinde safir saç ekimi için herhangi bir engel durum yoksa operasyon süreci planlanmaktadır. Operasyonun aşamaları şunu takip etmektedir:

  1. Saç ekimi uygulanacak bölgenin ve alın çizgisinin belirlenmesi

    • İşlem gerçekleştirecek alanda seyrek de olsa saç mevcut olabilir, bu 4000-5000 greft gibi yüksek miktarda saç ekimi uygulanacaksa tüm bölgenin tıraşlanmış olması gerekir.
    • 500-1500 greft kadar az miktar saç ekimi uygulanacaksa sadece ilgili bölge tıraşlanabilir, bu açıdan genellikle kadınlarda tüm saçın tıraşlanması gerekmeyecektir.
    • Ekim yapılacak bölge tıraşlandıktan sonra estetik uzmanı ilgili ölçümleri dahilinde baş üzerinde işaretlemeleri sağlar.
    • Ayrıca greftlerin toplanacağı bölgede bir miktar tıraşlanır, erkeklerde genelde saçın belirli bir bölümü açık kalması kötü görünebileceğinden tüm saçın tıraşlanması daha çok tercih edilir. Kadınların saçı uzun olduğundan ve tıraşlanan bölgeleri kapatabileceğinden sadece ilgili yerlerin tıraşlanması yeterli olabilir.
  2. Lokal anestezi ile bölgesel hissizlik işleminin sağlanması

    • Hem saç ekilecek alana hem de ekim işlemi için uygulanacak greftlerin toplanacağı donör alana lokal anestezi işlemi uygulanır ve bir süre beklenir.
  3. Belirlenen ve tıraşlanan donör bölgeden greftlerin alınması

    • Lokal anestezi etkisini gösterdikten sonra donör bölgeden ve genellikle ense bölgesinden ekim yapılacak miktarda greft toplanır.
    • Alınan greft sayısı saç ekimi işleminin ne kadar süreceği ve fiyatının ne kadar olacağında etkili temel unsurdur.
    • Her greft 1 ila 5 kadar saç teli içeren canlı bir yapıdır, bu sebeple alınıp bir sıvı içerisinde bekletilir. Bekleme sürecinde aynı zamanda saç ekimi sağlanacak alana da lokal anestezi uygulanır.
    • Greftlerin toplanması ve bekleme süreci ortalama 1,5-2 saat kadar sürebilmektedir.
  4. Safir bıçağı ile saç ekimi yapılacak bölgede kesi uygulanması

    • 0,9 mm ila 1,5 mm aralığında değişken inceliklere sahip safir bıçağı ile saç ekimi uygulanacak bölgede minimal düzeyde mikro delikler açılmaktadır. Bu işlem de birkaç saat sürmektedir.
    • Safir mikro bıçağı ile kesilerin uygulanması tamamen uzmanlık isteyen bir süreçtir, operasyonu gerçekleştiren sağlık uzmanının teknik hassasiyete hakim olması lazımdır.
    • Fue saç ekiminde safir bıçağa göre açılan delikler biraz daha kalın olmaktadır, bu açıdan safir bıçak doku hasarını minimize edici bir fayda sağlar.
  5. Toplanan greftlerin safir bıçakla açılan deliklere yerleştirilmesi

    • Operasyonun en uzun süren kısmı alınan greftlerin mikro büyüklükteki deliklere uygulanması sürecidir.
    • Saç ekimi uzmanı dikkat ve hassasiyetle saç çıkma açıları esas alınarak uygun mikro merceklerden de destek alarak greftleri yerleştirir,
    • Genel olarak bu işlem 2.500-5.000 greft sayısı gibi uygulamalarda 3-4 saatleri geçebilmektedir.
    • Bir önceki aşamada toplanan greftler, canlı bir dokuya sahip olduğundan bekleme süresi esas alınarak öncelik ilk toplanan grefte verilir.
  6. Operasyon sonrası iyileşmeyi hızlandırıcı takviyelerin sağlanması

    • Saç ekimi işlemi tamamlandıktan sonra ve belirli aralıklarla PRP, vitamin enjeksiyonları veya mezoterapi gibi takviyeler sağlanabilir, bu kişisel tercihe bırakılır.
    • PRP, mezoterapi veya diğer uygulamalar saçlı alana uygulandığında hem dokuların iyileşme sürecini oldukça arttırmakta hem de saçların daha hızlı çıkmasını sağlamaktadır.

Safir saç ekimi operasyonu sırasında genellikle lokal anesteziye bağlı olarak acı hissedilmemektedir, ancak işlem sonrası anestezi etkisinin geçmesiyle belirli ağrılar hissedilebilmektedir. Ağrı kontrolü için sağlık uzmanı doktorunuz size ağrı kesici ve diğer yapabileceğiniz uygulamalar hakkında gereken bilgileri sağlayacaktır.

 

Safir FUE Saç Ekimi Sonrası

 

Safir Saç Ekimi Kaç Saat Sürer?

Genel olarak 3 aşamadan oluşan Safir Fue saç ekimi, 3.000-4.000 greft için ortalama 6-7 saat sürmektedir. Operasyonun süresinde etkili olan tamamen ekimi yapılacak greft sayısıdır, greft sayıları daha düşük olduğunda hem toplanacak saç teli hem de ekimi yapılacak alan daha sınırlı olacağından işlem süresi 3-4 saate kadar düşebilir.

Saç ektirme sürecinde zaman sizin için önemli bir kriter ise çok daha kısa sürede gerçekleştirilebilen robotik saç ekimi gibi metotları değerlendirebilirsiniz. Robotik teknikte saç ekim süreci robotik cihazlar ile sağlanır ve bu hızlı şekilde saç ekimine olanak tanıyan bu cihazlar, süreci oldukça kısaltmaktadır.

Safir FUE Saç Ekimi Kimlere Yapılır?

Erkek ve kadınlarda 18 yaşını tamamlamış ve saç dökülmesi yaşayan herkes Safir Fue saç ekimini yaptırabilir. Ancak saç bölgesinde işlem yapılmasını kısıtlayacak herhangi bir enfeksiyon durumu, yara veya benzeri bir rahatsızlık varsa işlem ertelenebilir. Ayrıca herhangi bir kronik rahatsızlığı olanlarda uygun bir sağlık kontrolü sağlayıp uzman onayı aldıktan sonra safir saç ekimini yaptırabilir.

Genellikle saç ekimi için ön değerlendirme sürecinde kimlerin uygun aday olduğu teşhis edilebilir. Örneğin saç dökülmesine bağlı kel kalan alanın çok büyük olması donör alanlardan yeterli sayıda greft alınmasına imkan vermediğinden saç ekimi yapılmayacaktır. Ayrıca bazı durumlarda dokuların iyileşme süreci de dikkate alındığından belirli yaşlardaki hastalara da safir saç ekimi için onay verilmeyebilir.

Operasyon Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?

Sapphire Fue saç ekiminden 10-12 gün öncesinde sigara ve alkol tüketimi kısıtlanmalı, kan sulandırıcı etkili ilaçlar kesilmeli ve ameliyat sonrası süreç için uygun hazırlıklar yapılmalıdır. Ayrıca operasyon sonrası giyip çıkarırken kolaylık sağlayacak önden iliklemeli kıyafetler tercih etmek ve cilde veya saça herhangi bir kişisel bakım ürünü uygulamamak iyi bir karar olacaktır.

Bunlarla birlikte doktorunuz ameliyat öncesi süreç hakkında sizi bilgilendirecektir, aklınızda takılan konuları öncesinde danışarak destek alabilirsiniz. Safir saç ekimi işlemi 6-8 saatlik süreleri bulabileceğinden işlem öncesi karnınızı doyurmak da önemlidir, Genellikle uygulamanın aşamaları arasında yemek için mola verilmesi gibi bir imkan bulunmayabilir.

 

Sapphire FUE Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

 

Safir FUE Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Uygulanan Safir Fue saç ekimi sonrası genellikle günlük hayata hemen dönülebilmektedir, ancak işlem yapılan bölgenin olası dış etkenlerden korunması gerekli olmaktadır. Sapphire saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Yaralar iyileşene kadar (ortalama 2 hafta) terlemeye sebep olabilecek aktivitelerden kaçınılmalı.
  • Kafaya fiziksel temasta bulunabilecek aktivitelerden kaçınılmalı. (Örneğin cinsel aktiviteler, yüz üstü yatış.)
  • Deniz, havuz, sauna gibi ortamlara 14-15 gün girilmemelidir.
  • PRP, mezoterapi veya vitamin enjeksiyonu gibi takviyeler sağlanmalıdır.
  • İlk hafta 5-7 günlük süreçte genellikle banyo yapılmaması önerilir, bu süreçte vücut temizleme havlusu kullanabilirsiniz.
  • Banyo yapılacağında kimyasal bileşenlerine dikkat edilerek veya doktora danışarak şampuan kullanılmalıdır.
  • Cilt bakımı uygularken saça temas etmemesi için özen gösterilmelidir.
  • Saçın ilk uzama evresinde tıraş olurken makine yerine makas tercih edilmesi sağlıklı olacaktır.

Saç ekimi sonrası iyileşme süreci operasyonun başarıya ulaşması açısından son derece önemlidir, bu sebeple gerekli özenin gösterilmesi kritik öneme sahip olmaktadır. Aklınıza takılan her konuda ameliyat öncesi ve sonrasında doktorunuzdan destek almayı ihmal etmeyin!

Genellikle saç ekimi yaptıracaklar enseden alınan saç yeniden çıkar mı, işlem öncesi sigara içmek başarısını etkiler mi veya cinsel ilişkide bulunmak saçın uzamasını etkiler mi, gibi soruların yanıtlarını merak etmektedir. Öncelikle bilinmelidir ki saç ekiminden sonra enseden veya herhangi bir alandan alınan saç tekrardan çıkmamaktadır.

Daha sonrasında işlem öncesi sigara tüketimi 10-14 gün öncesinde kısıtlanmazsa damar sertliğine sebep olabileceğinden iyileşmeyi geciktirebilecek bir duruma sebep olabilir. Ayrıca işlem sonrası saç bölgesindeki yaralar halen aktif olacağından yaralar iyileşene kadar cinsel ilişkiden kaçınılması daha sağlıklı bir karar olacaktır.

Riskleri Neler?

Genellikle riskleri ve komplikasyonları nadir ve düşük olan Safir Fue saç ekiminde, hatalı uygulamalara bağlı saçın doğal görünmemesi, enfeksiyona bağlı komplikasyonlar, dokuların geç iyileşmesine bağlı yaraların iyileşmemesi ve büyümesi riskleri arasında değerlendirilebilir. Ancak başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş saç ekimi sonrası ve daha sonrasındaki iyileştirici takviyelerle hızlı bir iyileşme sağlanabilir ve saçlar sonrasında doğal bir şekilde uzar.

Safir FUE Saç Ekimi Fiyatları Ne Kadar?

Genel olarak Safir Fue saç ekiminin fiyatları ortalama 30.000 TL ila 50.000 TL arasında değişkenlik gösterir. Ayrıca İstanbul veya farklı şehirlerdeki saç ekim merkezlerinde fiyatlar farklılaşabilir, VIP hizmet ve ek servisleri ile bu fiyatların çok daha üstünde de olabilir. Saç ekimi merkezi dışında özel hastanelerde ve estetik kurumlarında da fiyatlar ortalama 30.000-35.000 TL’den başlamaktadır.

Devlet hastanelerinde saç ekimi uygulanmamaktadır, bu sebeple saç ekimi; saç ekim merkezi, özel hastaneler ve özel estetik kurumlarında yaptırılabilir. Saç ektirmeden önce işlemi gerçekleştirecek kurumun ve sağlık uzmanının başarılı operasyonları üzerine bir araştırma yapmanız sağlıklı olacaktır.