Miyom, yaşamlarının bir noktasında kadınların yaklaşık yüzde 75’ini etkileyen iyi huylu tümörlerdir. Erken dönemde, miyom (myomektomi) ameliyatı, önermeden önce uzmanlar, genellikle ameliyatsız tedavi yöntemine gidebilirler. Ancak miyomların yaklaşık 6-7 cm’e ulaştığı noktada miyom ameliyatı tercih edilmektedir.

Miyom Nedir?

Miyom, rahim zarının altında, rahim duvarının içinde veya rahim dışında büyüyen iyi huylu (kanserli olmayan) tümörlerdir. Genellikle üreme çağında ortaya çıkar. Rahmin düz kas dokusundan gelişir. Tek bir hücre tekrar tekrar bölünür ve sonunda yakındaki dokudan farklı, sıkı, elastik bir kitleye dönüşür. Miyomların süreleri değişkendir. Kimi miyomlar yavaş bir büyüme seyrederken kimisi de hızlı olabilir. Kimileri aynı boyutta kalabilirler. Bazıları kendi küçülebilir.

Miyom ameliyatı, histerektomi olarak bilinen tüm rahmin çıkarılması ile sonuçlanabilir. Histerektomi, miyomlardan kurtulmanın kanıtlanmış bir yolu olsa da, her kadın için en iyi seçenek olmayabilir. Daha sonra hamile kalmayı düşünüyorsanız, myomektomi ameliyatını tercih edebilirsiniz. Myomektomi sırasında cerrah rahimdeki miyomu çıkarır ancak rahmi çıkarmaz.

Miyom Ameliyatı - Myomektomi)

 

Bir kadının miyom geliştirme riskini artırabilecek faktörler:

  • Miyomlar, özellikle 30’lu ve 40’lı yaşlarda görülmektedir.
  • Birinci dereceden yakınlarınızda miyom olması sizin de riskinizi artırır. Bir kadının annesinde miyom varsa, onlara sahip olma riski ortalamanın yaklaşık üç katıdır.
  • Afrikalı kadınların beyaz kadınlara göre miyom geliştirmesi daha olasıdır.
  • Fazla kilolu kadınlarda miyom riski daha yüksektir.  Obezite sınıfında olan kadınlar için risk ortalamanın iki ila üç katıdır.
  • Çok fazla kırmızı et tüketmek, yüksek miyom riski ile ilişkilidir.

 

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Fibroid veya leiomyom olarak da adlandırılan miyom  fark edilmeyebilir. Boyutlarına ve yerlerine bağlı olarak farklı belirtiler verebilir. Dört kadından üçünde hayatlarının bir noktasında miyom görülmektedir, ancak dört kadından sadece birinde aşağıdaki semptomlar görülür :

  • Ağır adet kanaması
  • Düzensiz kanama
  • Normalden daha uzun süren adet dönemleri
  • Alt karın bölgesinde ağırlık hissi
  • Daha sık idrara çıkmak
  • Olağandışı kabızlık
  • Anemi
  • İlişki sırasında rahatsızlık
  • Kısırlık ve düşük
  • Fibroid büyükse sırtta bel ağrısı

 

Miyom hastanın günlük aktivitelerini etkileyen semptomlara neden oluyorsa  myomektomi ameliyatı en uygun cerrahi işlemi olabilir.

Miyom Nasıl Teşhis Edilir?

Miyomlar genellikle rutin bir pelvik muayene sırasında bulunur. Rahminizin şeklindeki düzensizlikler hissedilebilir, bu da miyom varlığını düşündürür. Miyom belirtileriniz varsa, doktorunuz şu testleri yapmak isteyebilir:

  • Ultrason

Ultrason, ses dalgalarını kullanarak, tanıyı doğrulamak ve miyomların konum ve ölçülerini belirlemek kullanır.

  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRI)

Bu görüntüleme cihazı, miyomların boyutunu ve yerini gösterebilir, farklı tümör türlerini tanımlayabilir ve uygun tedavi seçeneklerinin belirlenmesine yardımcı olabilir.

  • Histerosonografi 

 Histerosonografi, rahim boşluğunu genişletmek için steril salin kullanır. Bu, rahim boşluğu ve endometriyumun görüntülerini elde etmeyi kolaylaştırır. Geleneksel ultrasondan elde edilen normal sonuçlara rağmen ağır adet kanamanız varsa bu test teşhis için yardımcı olabilir.

  • Histerosalpingografi

Histerosalpingografi (HSG), x-ışını görüntülerinde uterus boşluğunu ve fallop tüplerini vurgulamak için bir boya kullanır. Fibroidlerin ortaya çıkarılmasına ek olarak, fallop tüplerinizin açık olup olmadığını belirlememize de yardımcı olabilir.

  • Histereskopi

Bu işlem  için rahim ağzından rahim içine histeroskop adı verilen küçük ışıklı bir teleskop yerleştirilir. Daha sonra rahim içine salin enjekte edilerek rahim boşluğu genişletilir. Bu, rahim duvarlarını ve fallop tüplerinin açıklıklarının incelemesini sağlamaktadır.

  • Laparoskopi

Göbek deliğinde veya yakınında yapılan küçük bir insizyona uzun, ince bir dürbün sokulur. Kapsamın parlak bir ışığı ve bir kamerası vardır. Bu işlem sırasında rahim ve diğer organlar bir monitörde görüntülenir.

Myomektomi (Miyom Ameliyatı) Öncesi Hazırlık

Myomektomi öncesi tüm vücudunuzu hazırlamak için bazı kurallara bağlı kalmanız gerekir.

Öncelikle, tüm ameliyatlarda olduğu gibi kan sulandırıcı ilaçları 1 hafta öncesinde kesmelisiniz. Ayrıca, kanı sulandıracak bitkisel çayları da içmemeye özen gösterin. Yorucu aktiviteler yapmayın. Sigara içmeyin, dumanlı ortamlarda kalmayın. Bulaşıcı hastalığı olan hastaları ziyaret etmekten kaçının.

Ameliyat günü, takı, piercing ve tüm metal nesneleri çıkarın. Hastaneye gittiğinizde size özel bir önlük sağlanacak olsa da rahat kıyafetler giyin. Ameliyat sonrası dönemde size eşlik edecek refakatçınızla birlikte hastaneye gelin.

 

The surgeon reshapes the nose into the desired shape or size.

 

Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Myomektomi, miyonları çıkarmak için yapılan bir ameliyattır. Hastanın çocuk sahibi olma olasılığını korumak için, rahmin tamamen çıkarılmasına alternatif bir ameliyattır. Miyomun özelliğine ve cerrahın becerisine göre farklı tekniklerle yapılabilir.

  • Karın içinden:Abdominal miyomektomi.
  • Vajina ve serviks yoluyla:Histeroskopik myomektomi.
  • Küçük kesiler yoluyla:Laparoskopik miyomektomi.

 

Abdominal Myomektomi

Abdominal Muymektomi, 10cm ve üzeri, birden fazla, kötü huylu olma olasılığı olan miyomların çıkarılırması için yapılan bir ameliyattır. Genel anestezi ile yapılır. Ameliyat, genel olarak 1 saat sürmektedir.

Abdominal myomektomi ameliyatında, cerrah miyomları çıkarmak için karın duvarındaki bir kesiden pelvik boşluğa erişir. Göbek deliğinin altından enine bir kesi yapılarak miyonlar çıkarılır. Laparoskopik fibroid cerrahisine göre daha büyük bir ameliyat olduğu için biraz daha invaziv bir müdahaledir.

Abdominal Myomektomi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Abdominal Myomektomi sonrası,  1-2 gün hastanede yatarsınız. Hastanede yattığınız sürece kontrol altında olursunuz. Batın ameliyatlarından sonra içeride oluşan gazı çıkarmanız için yürüyüş yapmanız önemlidir. 2 gün sonunda taburcu olursunuz. Doktorunuz olası ağrı için size ilaçlarınızı reçeteleyecektir.

15-20 gün ağır işlerden kaçının, düz zeminde kendinizi zorlamadan yürüyüşlerinize devam edebilirsiniz. İyileşme süresinde cinsel ilişkiden uzak durmalısınız. Bol bol su içmek ve yürüyüş yapmak iyileşmenize yardımcı olacaktır.

Laparoskopik Myomektomi

Miyomların laparoskopik veya robotik minimal invaziv cerrahi ile gerçekleştirildiği bir ameliyattır. Bu miyom ameliyatı minimal invazivdir. Bu, abdominal myomektomide olduğu gibi açık bir operasyon gerçekleştirmeye gerek kalmadığı anlamına gelmektedir. Kanser riski olmayan, iyi huylu tümörlerle ilişkili semptomların hafifletilmesini mümkün kılan bir operasyondur.

Laparoskopik myomektominin süresi genellikle çıkarılacak miyomların sayısına ve boyutuna göre değişir. Miyomların konumuna bağlı olarak genellikle 90-120 dakika sürmektedir. Ameliyat, genel anestezi altında yapılmaktadır.

Ameliyat sonrası her hangi bir komplikasyon yaşanmadığı durumlarda hastanede kalış süresi genellikle bir gündür. Bazı durumlarda hastalar aynı gün taburcu edilebilmektedir.

Laparoskopik Myomektomi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Laparoskopik Myomektomi sonrası hareket kısıtlılığının her hangi bir  komplikasyon olasılığını artırdığına dair bilimsel bir kanıt yoktur.

İşlem karın bölgesindeki küçük deliklerden yapıldığından laparoskopik myomektomi sonrası iyileşme genellikle kısadır. Hastalar çoğu zaman çok kısa sürede günlük hayatlarına dönebilmektedir. Siz de ağrınızın durumuna göre günlük aktivitelerinize aşamalı olarak geri dönebilirsiniz.

Histeroskopik Myomektomi

Rahim boşluğunda bulunan submukoz fibroidleri çıkarmak için histeroskopik myomektomi ameliyatı yapılmaktadır. Bu prosedürle, vajina ve servikal kanal yoluyla uterus boşluğuna geçirilen histeroskopik rezektoskop adı verilen bir alet kullanılarak miyomlar çıkarılmaktadır.

Sadece submukozal miyomları olan kadınlar bu tip myomektomi için uygundur. Rahim duvarı içinde yer alan miyomlar bu teknikle çıkarılamaz.

Histeroskopik myomektomi, ayakta yapılan cerrahi bir işlemdir. Hastalar, dinlenme odasında birkaç saat gözlemlendikten sonra taburcu olurlar. İyileşme süresi genellikle sadece birkaç gündür. İşlem sonrası iz kalmaz.

Myomektominin Riskleri Nelerdir?

Miyom ameliyatında ana risk ve komplikasyon kanamadır. Miyom, büyümeye açık bir nodüldür. Çıkarılması için damarları koterize etmek gerekir. Ayrıca rahim duvarında miyoma ulaşmak için açılan açıklık da kanamaya neden olabilir. Bu nedenle bu işlemin titizlikle ve deneyimli ekipler tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Hastanın genel durumu ile birlikte çok ağır kanama varsa sadece miyomu değil rahmi tamamen çıkarmak (histerektomi) gerekebilir. Bu nadir olarak görülür, ancak her hasta, ameliyatı gerçekleştirmeden önce bunun farkında olmalıdır.

Rahim bağırsak, mesane ve üreterler gibi önemli organlar arasında yer alır. Nadir görülen bir durum olsa da, bu organların hasar görmesi olası bir komplikasyondur. Ayrıca her cerrahi işlemde olduğu gibi enfeksiyon riski bulunmaktadır.

Miyom Ameliyatı Fiyatları

Miyom ameliyatı fiyatları, miyomların sayısına, hangi myomektomi ameliyatının yapılacağına, kliniğe ve cerraha göre değişmektedir. Ancak aşağıda dünyada en iyi myomektomi ameliyatı yapan ülkelerin fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz.

Yurtdışında Miyom Ameliyatı (Myomektomi)  Fiyatları

Ülkeler Fiyatlar
Israil 38900€
Meksika 7177€
Almanya 5519€
Polonya 3800€
Tayland 3265€
Türkiye 3140€
Birleşik Arap Emirlikleri 2243€

Yurtdışında Miyom Ameliyatı

Her yıl 14 milyona yakın hasta tıbbi bakım almak amacıyla dünya çapında seyahat etmektedir. Intclinics’te hastalarımıza dünyanın en iyi kliniklerine ve doktorlarına erişim sağlıyoruz. Sizin için en iyi Myomektomi kliniklerinin nerede olduğunu keşfetmek için Intclinics’te arayın.

0+
Patients every year
0+
Clinics across world
0+
Medical fields

 

Miyom Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Rahim fibroidleri genellikle tehlikeli değildir, ancak rahatsızlığa neden olabilir. Ağır adet kanamasının bir sonucu olarak anemi gibi komplikasyonlara yol açabilir.

6-7 cmdeki miyomlar büyük miyom olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla 6-7 santime ulaşan miyomlar alınmalıdır.

Miyom ameliyat süresi, hastanın durumuna, miyomların sayısına, konumuna ve uygulanacak ameliyat tekniğine göre farklılık göstermektedir. Genellikle 1 – 1,5 saatte tamamlanmaktadır.

Miyom alınmadığı takdirde organlara baskı yapabilir. Ciddi olarak büyümesi bağırsak fonksiyonları üzerinde hayati sorunlara neden olabilir.

Miyomlar iyi huylu tümörlerdir, nadiren kanserleşme eğilimi gösterebilir.

Laparoskopik myomektomi sonrası yapılan müdahalenin türüne bağlı olarak 3 ila 9 ay sonra hamile kalabilirsiniz.

Kanama ya da ağrınız yoksa miyomların varlığı cinsel ilişkiye engel değildir.

Miyomun büyük bir boyuta ulaşması sonucu kilo alımı olabilir. Ancak o kadar büyük boyuta ulaşana kadar, diğer belirtiler dikkatinizi çekecektir. Dolayısıyla miyom teşhisiniz, öncesinde yapılmış olacaktır.

Miyomlar patlamaz. Bu özellikte kitle olmadıkları için endişelenmenize gerek yoktur.

Miyom cinsel yolla bulaşmaz.

Miyom eğer büyük ise karında şişlik yapabilir. Bu da gaz problemlerine yol açabilir.

Hayır, her miyom ameliyatında rahim alınmaz.