Estetik diş  kaplama, doğal dişin yapısını bozmadan dış yüzeye estetik bir görünüm katmak  isteyen herkes için mükemmel bir seçenektir. Estetik kaplamalar, bir gülümsemeyi iyileştirmek için tek geçerli diş tedavisi olmasa da, dişlerin şekil, rengi ve diğer kusurlarını düzeltmek için harika  bir işlemdir. Diş hekimliğinde estetik tedavi seçeneklerinin artması,  gülüş estetiği alanında mükemmel çözümler sunmaktadır.

Estetik Diş Kaplama Nedir?

Estetik kaplamalar, dişin rengini, şeklini, boyutunu veya uzunluğunu değiştirerek doğrudan dişin dış yüzeyine uygulanan, ölçülü olarak oluşturulan özel seramik protezlerdir. Nihai amaç estetik görünümü iyileştirmektir.

Estetik Diş Kaplamaları Hangi Kusurları Düzeltir?

Kontakt lensleri andıran estetik diş kaplamaları daha güzel bir gülümseme arayışı olan herkes için mükemmel bir prosedürdür. Çeşitli estetik sorunları çözmenin basit ve pratik bir yolu olarak tanımlayacağımız estetik diş kaplamaları, aşağıdaki kusurları düzeltmek için uygulanmaktadır.

  • Sigara, çay, kahve kullanımı zamanla dişlerde lekelenmelere neden olabiliyor. Dişlerde bu gibi nedenlerle meydana gelen kusurlar, normal beyazlatma veya diş taşı temizleme yöntemleri ile giderilemediği olabiliyor. Bu durumda estetik kaplamaları, lekeleri gidermek veya renk tonlamaları için tercih edebilirsiniz.
  • Bazı sebeplerden dolayı sağlıklı dişlerin uç kısımlarında kırılmalar görülebiliyor. Bu da estetik açıdan kişilerde sıkıntı yaratabiliyor. Böyle durumlarda, estetik kaplamalarla dişi istenilen hale getirmek hem pratik hem de kolay bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor.
  • Yanlış hizalanmış, çarpık, düzensiz dişler için gülüş estetik tedavisi tercih edilebilir bir seçenektir. Çocuklar için çarpık dişlerde, ortodontik bir tedavi tercih edilse de, yetişkinlerde estetik kaplamalar cazip bir seçenek olarak görülmektedir. Bunun, sizin için en iyi çözüm olup olamayacağını, artılar ve eksilerini diş hekimiz eşliğinde değerlendirebilirsiniz.
  • Dişler arasındaki boşluklar (diastema), her zaman bir kusur olarak kabul edilmese de bazı kişiler daha iyi bir estetik görünüm için tedavi olmak istiyorlar. Kimi zaman şans da getirdiği söylense de, aralıklı dişler sizin için bir sorun teşkil ediyorsa, diş kaplaması sizin için bir çözümdür.

 

Diş Kaplamaları Hangi Malzemeden Yapılır

Estetik diş kaplamalarında porselen ve kompozit reçine olarak iki ana kaplama türü mevcuttur. Kaplama seçimi bütçenize, konfor seviyenize, diş durumunuza bağlıdır. Güzel gülüşünüz için estetik diş hekimliği işleminizde seçim sürecinizi kolaylaştıracak kaplama türleri aşağıdadır.

Porselen (Seramik)Diş Kaplamaları

Porselen kaplamalar en yaygın kaplama türleri arasındadır.  Biyouyumlulukları, sağlamlıkları ve stabiliteleri sayesinde diş hekimliğinde uzun yıllardır kullanılmaktadır. Her seramik türü, hastanın beklentilerine ve dişin durumuna göre uyarlanması gereken farklı özelliklere sahiptir.
Porselen diş kaplamaları zirkonyum, lityum disilikat ve feldispat seramikten yapılabilir. Bunlar, herhangi bir metal bileşen içermeyen ve doğal dişe çok yakın bir sonuç verebilen malzemelerdir.

Zirkonyum  Diş Kaplamaları

Zirkonyum kaplama kullanmanın başlıca avantajları arasında son derece biyouyumlu, güçlü ve ince olması gelmektedir. Ek olarak, zirkonyum kaplamaların  yerleşimlerinin tamamlanması daha kısa sürmektedir.

Farklı şeffaflık seviyeleri sayesinde doğal diş yapısına mükemmel uyum sağlarlar. Katmanlı veya monolitik zirkonyum seçimi bütçeye ve alınacak estetik sonuca göre değişmektedir.

Lityum Disilikat Diş Kaplamaları

Lityum disilikat, lityum tuzları ile güçlendirilmiş cam seramikten oluşan bir malzemedir. Gücü ve dayanıklılığı sayesinde kron, diş köprüleri ve kaplamaların yapımında da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Diğer cam seramiklere göre yaklaşık 3 kat daha fazla dirence sahiptir. Bu, sadece uzun ömürlü bir seçenek olmakla kalmaz, aynı zamanda lityum disilikat, opaklığı nedeniyle dişlere rakipsiz bir estetik değer katar. Şeffaflık özelliğini kişiye göre değiştirebilmek, bu malzemeyi kişiselleştirilmiş bir sonuç için optimal bir seçim yapmaktadır.

Feldspat Seramikten Diş Kaplamaları

Feldspat seramik, çok doğal bir etki elde edilmesini sağlayan, diş yapısına yakın bir malzemedir. Bu sektörün öncülerinden Amerikan Lumineers tarafından üretilmiştir. Bugün, feldspatik seramikler, çok ince tabakalar elde etme olasılığından dolayı (0.3 mm’ye kadar) estetik kaplamaların oluşturulmasında en çok kullanılan seramik malzemedir. Aynı zamanda, bileşimlerindeki kuvars, lösit ve albit kristallerinin varlığı sayesinde, ışığı en iyi şekilde yansıtabilen, en iyi estetik sonuca sahip olanlardır.

Kompozit Reçine Diş Kaplamaları

Kompozit diş kaplaması seramikten çok daha ucuzdur, ancak sonuçların kalitesi tamamen farklıdır. Reçine kaplamanın ortalama ömrü önemli ölçüde daha kısadır ve düzenli rötuşlar gerektirir.

Seramik kaplama, dişlerinize göre daha homojen ve kişiselleştirilebilir bir sonuç sağlar. Bu nedenle daha dayanıklı ve daha doğal bir görünüme sahip olan seramik kaplamalar arasından seçim yapabilirsiniz.

Estetik Diş Kaplama Nasıl Yapılır

Seramik diş kaplamalarının uygulanması “restorasyon” olarak adlandırılmaktadır. Genellikle estetik diş kaplamaları işlemi iki seansta gerçekleştirilmektedir.

  1. İlk seansta dişler törpülenir, ölçü alınır ve kaplama için en uygun renk seçilmektedir.
  2. İkinci seansta, kaplama diş üzerine yerleştirilmektedir.

Estetik Diş Kaplamasında İlk Seans

İlk estetik seansında, dişler operasyon için hazırlanır. Çok önemli olan bu ilk aşamada diş minesinin bir kısmı törpülenir. Törpülenecek miktar, yapıştırılacak diş kaplamasının kalınlığına eşit olmalıdır. Amaç, kaplamanın kalıcı ve güvenli bir şekilde sabitlenmesini sağlamaktır. Bu operasyon lokal anestezili veya anestezisiz yapılabilmektedir. Diş törpülendikten sonra diş hekimi hastanın diş ölçüsünü alır. Ölçüye göre bir model oluşturur ve böylece dişlerin boyutu üzerinde çalışabilir.
Bundan sonra kolorimetrik bir skala yardımı ile diş hekimi hastaya en uygun kaplama rengini seçer. Estetik diş kaplamasının diğer dişlerle aynı renkte olması için hasta ile birlikte renk seçimini yapar.

Estetik Diş Kaplamasında İkinci Seans

İkinci seans estetik kaplamanın diş üzerine uygulanması aşamasıdır. Yapıştırılmadan önce, renk ve boyutun uygun olduğundan emin olmak için diş kaplaması doğrudan hasta üzerinde test edilmelidir. Eğer uygun olmayan bir durum varsa, kaplama kalıcı olarak sabitlenmeden önce rötuşlanabilir veya değiştirilebilir.

Diş Kaplamalarını Korumak için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş kaplamalarının yıllar içinde dayanıklılığını artırmak ve bozulmasını önlemek için bazı kurallara uymanız gerekmektedir.

  • Sigara dumanı,kaplamaların yapıldığı malzemeye zarar verebilir;
  • Çok miktarda çay, kahve ve şarap tüketimi leke oluşumuna neden olabilir.
  • Sert yiyecekler kaplamaların kırılmasına sebep olabilir.
  • Tırnak yemek veya nesneleri kemirmek, kesinlikle yapılmaması gereken bir davranıştır.
  • Dişlerinizi fırçalamak kaplamalara zararlı olan plakların çıkarılmasına yardımcı olur.

 

Estetik Diş Kaplamalarının Olası Riskleri

Herhangi bir tıbbi ve diş müdahalesi gibi, estetik kaplamaların uygulanması, bazı problemlere neden olabilmektedir. Ancak bunlar protezlerin kalitesi, uygulandıkları dişlerin özellikleri veya diş hekiminin tedavi sırasında yaptığı seçimler nedeniyle bazı istenmeyen durumlar ortaya çıkmasından ibarettir.  Nadir durumda karşılaşılmaktadır, ancak yine de akılda tutulması önem taşımaktadır.

Renk düzensizliği

Diş kaplamalarının son rengi birçok faktöre bağlıdır. Kaplamanın rengi, alttaki dişin rengi ve adeziv maddenin rengi nihai estetik sonuca etki etmektedir.

Diş hekiminiz bu üç faktörü yeterince dikkate almıyorsa, yerleştirilen kaplamalar çevredeki dişlerin rengiyle uyuşmayabilir. Bazı kaplamaların rengi zamanla değişebilir veya kenarlarında küçük noktalar oluşabilir. Bu durum genellikle kaplamalar ve yerleştirildikleri dişler arasında nem biriktiğinde görülmektedir. Ne yazık ki diş hekimleri, uygulandıktan sonra kaplamaların rengini değiştiremez veya düzeltemez.

Bu nedenle estetik diş kaplama işlemi için diş hekimi seçiminde dikkatli olmak önemlidir. Bugün artık bulunduğunuz ülke dışında, kendini kanıtlamış, profesyonel doktorlara ulaşmak çok daha kolay. Dilerseniz diş turizimi ile hem tatil yaparak hem de diş tedavinizi gerçekleştirebileceğiniz seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Konumlandırma sorunları

Diş hekimi kaplamaları doğru şekilde yerleştirmezse dişler zamanla kırılabilir. Yerleştirilen kaplamaların kenarları çok pürüzlüyse günlük ağız hijyenini zorlaştırabilir ve diş etlerini tahriş edebilir.

Dişlerde Hassasiyet

Dişlere kaplama uygulamak için diş yüzeyinden belirli bir miktar diş minesi törpülenerek çıkarılmaktadır. Sonuç olarak, dişlerinizde bu işlemden sonra hassasiyet oluşabilir. Çok sıcak veya çok soğuk yiyecek ve içeceklerle temas ettiğinizde, rahatsız hissedebilirsiniz. Diş hekimi, diş minesini çok fazla çıkarırsa dişin içindeki pulpa hasar görebilmektedir. Böyle bir durumda diş hekiminiz diş kronu uygulamak isteyebilir.

Estetik diş Kaplamaların Hasar Görmesi

Geceleri dişlerini gıcırdatmaya ( bruksizm ) meyilli olan kişiler, seramiğin kırılması veya ufalanması açısından büyük risk altındadır. Bu gibi durumlarda, diş sürtünmesini azaltmak için koruyucu diş plağı kullanılmaktadır.

Ayrıca, buz, kurşun kalem gibi çok sert bir nesnenin ısırılması, kaplamalara zarar verebilmektedir. Bu alışkanlıklar protez üzerinde aşırı baskıya neden olarak yerinden çıkmasına hatta düşmesine neden olabilir.

Estetik Diş Kaplamaları ve Ünlüler

Tom Cruise, Bruce Springsteen, Cristiano Ronaldo ve George Cloonet gibi dünyaca tanıdığımız kişiler göz kamaştırıcı gülümsemeleriyle tanınırlar. Bu kadar güzel gülümsemelerini estetik diş kaplama uygulamasına borçlu olduklarını biliyor musunuz? Eğlence dünyası sararmış, asimetrik veya kusurlu bir gülümsemeye sahip ünlüleri affetmez. Bu nedenle diş kaplamaları sektörde birden fazla profesyonel kişi tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Doğru diş hekimi seçimleriyle sonuçlar her zaman mükemmeldir.

Estetik Kaplama Fiyatları

Diş hekimi, diş kaplamalarının uygulanmasının toplam maliyetini aşağıdakilere göre hesaplamaktadır:

  • Müdahalenin nedeni
  • İşlem yapılacak diş sayısı
  • Seçilen malzemenin kalitesi

Ancak, elbette diş estetiği konusunda en çok tercih edilen ülkelerin ortalama fiyatları konusunda fikir edinebilirsiniz. Aşağıdaki güncel yurtdışında diş estetiği fiyatlarını inceleyebilirsiniz.

 

Estetik Diş Kaplama Nedir - Gülüş Estetiği Nasıl Yapılır

 

Yurdışı Estetik Diş Kaplama Fiyatları

Ülkeler Fiyatlar
İngiltere 718€
Irlanda 450€
Polonya 280€
Tayland 280€
Macaristan 270€
Tayland 267€
Meksika 224€

Düşük Maliyetli Kaplamalar ve Riskleri

Az harcama olasılığının birçok hastayı düşük maliyetli diş kaplamalarına  yönelttiği görülmektedir. Gerçekte bu tasarruf, hastanın ağız sağlığına zararlı olabilir. Daha düşük maliyetler, diş kaplamalarının garanti etmesi gerekenden daha düşük kaliteli malzemelerin kullanımını içerebilir. Düşük maliyetli malzemelerle yapılan bir tedavinin en büyük risklerinden biri, kaplamaları kısa vadede kaybetmektir.

0+
Patients every year
0+
Clinics across world
0+
Medical fields

Diş Kaplaması Nerede Yapılır

Diş kaplamalarının uygulanması, düzeltilmesi ve nihai olarak çıkarılması prosedürü, yalnızca konusunda uzman diş hekimleri tarafından gerçekleştirilmelidir.
Estetik bir gülümseme için ihtiyacınız olan diş bakımını size sunabilecek  diş hekimlerini, hastane ve klinikleri web sitemizde arayabilirsiniz.

The surgeon reshapes the nose into the desired shape or size.

 

Estetik Diş Kaplaması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Deneyimli bir estetik diş hekimi tarafından doğru şekilde tasarlanan ve  yerleştirilen porselen kaplamalar 10-15 yıldan fazla dayanabilir. Düzenli fırçalama, diş ipi kullanmanızda diş kaplamalarınızın ömrünü uzatacaktır.

Üst ve alt dişlere estetik diş kaplama yapılmaktadır. Bu tür bir kaplama estetik amaçlı olduğu için alt ve üst ön dişlere uygulanmaktadır.

Porselen diş kaplaması kalıcı olmasa da ortalama 10-12 yıl kullanım ömrüne sahiptir. Diş bakımınızı aksatmazsanız, bunu bir miktar daha uzatabilirsiniz.

Diş kaplamaları estetik amaçlı olarak yapıldığında bir miktar diş minelerinin törpülenmesini gerektirmektedir. Ancak bu işlem uygun şekilde yapılırsa dişlere zarar vermez.  Bu nedenle konusunda uzman bir estetik diş hekimi ile tedavinizi yaptırmanız önemlidir.

Estetik diş kaplama her yaşta kişilere yapılabilmektedir. Diş gelişimi 18-20 yaş arasında tamamlanmaktadır. Bu süreçte dişlerde aralanmalar olabilmektedir. Bu yaşlar altındaki kişiler diş hekiminin değerlendirmesiyle karar verebilirler.

Diş kaplamalarının hazırlanması, uygulanması ve bakımı ağrılı işlemler değildir. Gülümseme tasarımı cerrahi bir işlem değildir. Hatta çoğu durumda lokal anesteziye de ihtiyaç duyulmamaktadır.

Bazı hastalarda diş etlerini şekillendirmek daha iyi bir kozmetik sonuç verebilmektedir. Çoğunlukla, simetri oluşturmak ve kısa dişleri uzatmak için diş eti şekillendirme yapılmaktadır.

Nadiren de olsa kaplamalar düşebilmektedir. Ancak endişelenmeyin. Düşen kaplamanızı emin olacağınız bir yere koyun.  Her hangi bir yapıştırıcı kullanmayın. Mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizle iletişime geçin.

Evet!  Tüm kaplamalı dişleri diş ipi ile temizleyebilirsiniz. Ayrıca düzenli olarak da fırçalamaya özen gösterin.

Diş hekiminizle birlikte seçim yapmanız daha uygun olacaktır.

Dişlerinizi gıcırdatıryorsanız, bu durum kaplamalara hasar verebilmektedir. Ancak gece yatarken bir diş plağı kullanırsanız rahatlıkla diş kaplaması yaptırabilirsiniz.

Diş estetiği kaplamaların hazırlanma süreci hızlıdır. Ayrıca diş yapınıza zarar vermeden yerleştirilirler. Kendi dişlerinizle mükemmel renk uyumunu yakalamak kolaydır. Porselen diş kaplamaları leke tutmadığı için bakımı da kolaydır.

Estetik amaçlı diş kaplamaları hazırlandıktan geri dönüşü olmuyor. Kaplamalar hazırlandıktan sonra renk değişikliği ya da ölçü değişikliği yapılamıyor. Kaplamanın çatlaması durumunda, kaplamanın tamamının değiştirilmesi gerekiyor. Tamir yapılamıyor.

Dişlerinizin renginde bir bozulma, aşınmışlık, aralık varsa diş kaplamaları, harika bir çözümdür. Özellikle güzel bir gülümseme için ön dişlere diş kaplaması uygulamak harika bir seçimdir.

Estetik amaçlı diş kaplamaları dişler kesilmeden uygulanmaktadır. Özellikle porselen diş kaplamaları oldukça ince olarak kesilebildiği için mükemmel bir görüm elde edebilme imkanına sahip olabilirsiniz.

Hem estetik görünüm hem de kullanım açısından estetik diş kaplamalarında Zirkonyum popüler bir tercihtir. Zirkonyum diş kaplamaları ince yapıdadır. Bu nedenle kendi dişlerinizle uyum içinde kullanabilirsiniz.

Zirkonyum dişler pürüzsüz porselen yüzeye sahiptir. Bu nedenle çay, kahve, şarap, sigaranın geride bıraktığı lekeleri tutmaz. Rengi ilk yaptırdığınız haliyle kalır.