Hamilelik belirtileri, gebelik sürecinin başlaması ile vücutta yaşanan değişimlerdir. Bazı bireylerde fark edilen düzeyde belirtiler gözlemlenirken bazı bireylerde belirtiler daha hafiftir ya da anne adayı tarafından fark edilmez. Hamilelik sürecinin başladığının en net belirgisi adet döneminin gecikmesidir. Hamilelik sürecinde meydana gelen değişimler her hafta değişiklik gösterebilir ve kişiye özeldir. Her anne adayının vücudu aynı belirtileri göstermez. 

Sağlıklı bir süreç geçirmek, vücudun verdiği tepkilerin nedenini belirlemek için hekime başvurmanız önemlidir. Adet döneminin değişiklik gösterebilir ya da erken hamilelik belirtileri görülebilir. Bunun için hekim tarafından testler uygulanır.

 

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

 

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Görülmeye Başlar?

Hamilelik belirtileri her anne adayında aynı olmasa da genellikle ilk 1-2 hafta içerisinde görülmeye başlar. Bu süreçte vücutta yaşanan değişiklikler erken hamilelik belirtileri olarak da adlandırılır. İlerleyen süreçte belirtiler değişiklik gösterebilir. 

Bazı kadınlarda ilk haftalarda belirti görülmeyebilir. Adet döngüsü düzenli olan kadınlarda ilk ortaya çıkan belirti adet gecikmesidir. Buna ek olarak; sık idrara çıkma, mide bulantısı, memede hassasiyet, kasık ve bel ağrıları gibi erken hamilelik belirtileri görülür. 

Hamilelik belirtileri kişiye özeldir. Her kadında aynı belirtilerin görülmediği bilinmelidir. Hamileliğin ilerleyen sürecinde belirtiler çeşitlenebilir. 1 ay sonrasında göğüslerde büyüme, meme uçlarının koyu renk alması gibi belirtiler eklenebilir. 

İlk Hafta Hangi Hamilelik Belirtileri Görülür?

Hamileliğin başlangıcındaki ilk hafta görülen belirtiler kişiye özeldir. Erken hamilelik belirtileri olarak da nitelendirilebilir. Kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bazı kadınlarda bu süreçte belirti görülmeyebilir. Genellikle hamilelik başlangıcında gözlemlenen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Mide bulantısı, kusma
  • Memede hassasiyet hissi, meme uçlarının renk değişimi ve büyüme
  • Kokulara karşı hassasiyet
  • İdrara sık çıkma
  • Lekelenme olarak adlandırılan hafif kanamalar
  • Duygu durum değişiklikleri
  • Kasık, bel ve karın bölgesinde kramplar ve ağrı
  • Yorgunluk, halsizlik ve baş ağrısı
  • Adet döneminin gecikmesi, vajinal akıntının artması
  • Progesteron ve östrojen hormonunun artması

Bu belirtilerin vücudun genelinde oluşturduğu etki aşağıda detaylı olarak anlatılmıştır.

Hamilelik Belirtileri Vücudu Nasıl Etkiler?

Hamilelik belirtileri arasında en önemli ve dikkat edilmesi gereken etki adet döngüsünün gecikmiş olmasıdır. Adet döngünüz düzenli bir periyoda sahipse ve günü gelmesine rağmen 5-7 gün gecikme yaşanmışsa test yaptırmanız gerekmektedir.  Kişinin adet döngüsü normalde de düzensiz ise diğer belirtilere bakılmaktadır. Kişiden kişiye değişiklik gösterse de hamilelik belirtileri ve belirtilerin vücut üzerindeki etkileri şu şekildedir:

Göğüs Hassasiyeti

Adet dönemi öncesinde yaşanan göğüs hassasiyetinin ve ağrının normalden fazla olması hamilelik belirtilerinden biridir. Hormon seviyelerinin değişmesi ile meme uçlarında karıncalanma hissi oluşabilir. Bunun nedeni göğüslerde kan akışının artmasıdır. 

Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bu histe artış görülebilir. Hamileliğin 6-7. haftasından itibaren göğüsler şişer ve hassasiyet artar. Kişide hormon değişiklikleri vücut ile uyumlu hale geldiğinde azalma yaşanabilir ya da yok olur.  

Meme Başlarının Koyulaşması

Meme uçlarında koyulaşma hamilelik belirtilerinden biridir. Areola olarak adlandırılan meme başı çevresindeki koyu kısım, gebeliğin 2. ayından itibaren koyulaşabilir. Bu bölgede genişleme ve areola büyümesi görülebilir. Meme uçları normalden daha dik ve sert bir forma sahip olabilir.

Sık İdrar Yapma

Hamileliğin ilk haftalarında, genellikle 2-3. hafta sonrasında idrara gitme ihtiyacı artabilir. Bunun nedeni hormonal değişimlerin idrar üretiminde etkili olmasıdır. Gebelikle birlikte vücutta artan kan seviyesi böbreklerin verimli çalışmasına da etkilidir. 

İdrara çıkma sıklığının artma nedenlerinden biri de rahim hacminin genişlemesidir. Genişleyen rahim idrar kesesi üzerinde baskı oluşturur. Bu baskı idrar kesesinin idrar tutma hacmini azaltır. İdrar yapma sırasında yanma ve ağrı hissi oluşuyorsa enfeksiyon olabilir.

Hafif Kanamalar

Hormon artışı vücutta pek çok deşişime neden olur, bunlardan biri de lekelenme olarak nitelendirilen vajinal kanamalardır. Genellikle gebeliğin ilk haftalarında görülen bu duruma hafif kramplar da eşlik edebilir. Kahverengi ya da hafif pembe renginde görülür. Dış gebelik belirtilerinden biri olan bu durum için hekiminize danışmanız önemlidir.

Halsizlik

Halsizlik tüm hamile kadınlarda görülen bir belirti değildir. Bu problem hamileliğin erken döneminde görülür. Sabahları kusma ve mide bulantısına ek olarak yaşanır. Hamileliğin ileriki dönemlerinde ise 4-6. haftada yaşanabilir. Genellikle sabahları yaşanan bu duruma sanah hastalığı da denmektedir.

Halsizliğin kaynağı yalnızca kusma değildir. Kişi kendisini hasta gibi hissedebilir. Hormon seviyelerinin değişikli göstermesi duygusal hissetmeye ve yorgunluğa neden olabilir. Sıklıkla görülen bir belirti değildir. Genellikle hamileliğin ilk ve ikinci 3 aynında (1-6 ay) arasında etkilemektedir.

Kokuya Karşı Hassasiyet ve Aşerme

Kokuya karşı burun hassasiyeti ve aşerme sıklıkla rastlanan bir gebelik belirtisidir. Bu süreçte çok sevdiğiniz bir yemek, sigara ve parfüm gibi pek çok koku bulantı yaşamanıza ve öğürmeye neden olabilir. Yapılan araştırmalara göre bunun nedeni artan östrojen hormonudur. Aşerme adet gecikmesi ile başlayabilen bir belirtidir. Bazı yemekleri canınız çok isterken bazı yemekleri yemek istemeyebilirsiniz. Bazı kadınlar ağızda metalik tat hissi yaşayabilir.

Mide Bulantısı ve Mide Yanması

Mide yanması ve bulantısı gibi sorunlar en sık rastlanan hamilelik belirtisi olsa da kişinin hamile olduğu anlamına gelmemektedir. Erken gebelik döneminde her 4 kadından 3’ü mide bulantısından mustariptir. Gebelikle başlayan vücudun fizyolojik değişimi buna neden olan faktördür. 

Beta HCG ve östrojen hormonunun artması bulantıya neden olur. Mide bulantısı ve yanması, her bireyde farklılık gösterebilir. Bazılarında hamilelik döneminin başlarında, bazı bireyler ortalarında bu sorunu yaşar. 

Kasık Ağrıları

Rahmin iç duvarına yerleşen embriyo kasık ağrılarına neden olabilir. Bu belirti gebelerde beklenen bir durumdur. Kasık ağrısına ek olarak vajinal kanama ya da idrar yaparken yanma, acı gibi durumlar varsa doktora danışılması gerekmektedir. Riskli bir durumun habercisi olabileceğinden vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız. 

Nadir Görülen Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik döneminde ortaya çıkan belirtilerin bazıları daha nadir görülmektedir. Bunlar şu şekildedir:

  • Şişkinlik Hissi: Adet dönemlerinden önce yaşanan şişkinlik hissi gebelikle değişen hormon seviyelerine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Hazımsızlık kabız gibi durumlar da nadir rastlanan belirtiler arasında yer almaktadır.
  • Huysuzluk: Hamileliğin ilk haftalarında vücudun fizyolojik anlamda değişmesi ve hormonların etkisi ile anne adayı son derece duygusal olabilir. Huysuzluk, sinir gibi duygusal durumlarla karşılaşılması oldukça normaldir.
  • Karpal Tünel Sendromu: Ellerde uyuşma ve karıncalanma olarak bilinen bu durum hamilelik belirtilerinden biridir. Hafif düzeyde olabileceği gibi orta düzeyde ya da şiddetli olarak görülebilir. Doğum sonrasında kendiliğinden kaybolur.
  • Burun Tıkanıklıkları: Burunda tıkanmaya neden olan mukoza zarları, vücutta kan üretimi ve hormonların artması ile kuruyabilir, kanamaya neden olabilir. Bunun sonucunda burunda akıntı ya da tıkanıklık ortaya çıkar.
  • Diş Eti Kanamaları: Vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler diş etlerinin savunmasız hale gelmesinde neden olur. Bu da diş etinde kanamaya ve iltihaplanmaya yol açar.
  • Vajinit: Hamilelik sürecinde sıklıkla görülen vajinit, vajinada iltihap oluşmasıdır. Pamukçuk oluşumu başta olmak üzere pek çok faktör neden olabilir.

Adet Dönemi Öncesinde Hamilelik Belirtileri Görülür Mü?

Adet gününden önce hamilelik belirtilerinin bazısı görülebilir. Bu belirtiler regl öncesi dönemde vücutta yaşanan değişimlerle benzerlik gösterir. Kişi adet dönemi öncesinde yaşadığı belirtilerden farklı belirtileri yaşıyorsa ve gebe olma ihtimali varsa bunu hekime danışmalıdır.

Memede hassasiyet, hassaslık, kasık ağrısı ve ciltteki değişimler normalde de yaşanıyorsa regl öncesi ile karıştırılabilir. Yorgunluk, halsizlik, mide bulantısı ve sık idrara çıkma gibi durumlar normalde yaşanmıyorsa erken hamilelik belirtisi olabilir.