Vazektomi, testislerde üretilen spermleri taşımaktan sorumlu kanallar olan vas deferensin ligasyonunu ve kesilmesini içeren bir operansyondur. Günümüzde erkeklerde en etkili doğum kontrol yöntemidir. Lokal anestezi altında yapılan,  ayakta gerçekleştirin bir ameliyattır. Güvenli ve son derece etkili bir çözümdür.

Vazektomi Nedir?

Vazektomi, bir erkeği kısırlaştırmak için yapılan cerrahi bir işlemdir. Çocuk sahibi olmak istemeyen erkeklere uygulanmaktadır.

Testisleri üretraya bağlayan vasa deferentia tüplerini keserek veya kapatarak vazektomi ameliyatı yapılmaktadır. İşlemden sonra erkekler hala meniyi boşaltabilir, ancak sperm içermez. Sperm, meni ile karışmadığı ve boşalmadığı için üretilmeye devam eder ve vücut onu yeniden emer, yani yumurtayı dölleyemez.

Prosedürün tersine çevrilmesi her zaman başarılı olmadığı için kalıcı bir doğum kontrolü seçimi olarak kabul edilir. Ameliyat genellikle bir androlog veya bir ürolog tarafından yapılır.

Vazektomi

Vazektomi Ameliyatı Neden Yapılır

Vazektomi ameliyatı, istenmeyen gebelik olasılığını önlemek için erkekler tarafından yaptırılan bir ameliyattır. Bu ameliyattan sonra erkekler, korunmasız cinsel ilişkiye girebilir. Ancak ameliyat, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamaz.

Ameliyat Öncesi

Cerrah, ameliyat öncesi hastaya ameliyatla ilgili önemli hususları açıklamakla yükümlüdür. Vazektomi geri döndürülemez olarak kabul edilmelidir, ancak bazı durumlarda bir vazo-vazostomi yoluyla kanalın bütünlüğünü geri yükleyerek müdahale etmek mümkündür.

Bu operasyonu geçirme kararı, eş veya partner ile seçimin psikolojik  etkilerini dikkatlice tartarak çift düzeyinde etraflıca düşünülmelidir.

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi ameliyat öncesi kan sulandıran ilaç kullanımı durdurulmalı,, düzenli olarak kullanılan ilaçlar var ise mutlaka doktor bilgilendirilmelidir. Ayrıca, ameliyat günü, cerrahın el becerilerini desteklemek ve enfeksiyon riskini azaltmak için skrotumun kasık bölgesinin tıraş edilmesi gerekmektedir.

 

Vazektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır

Teknik olarak deferentektomi olarak adlandırılan prosedür, spermi skrotumdan penise taşıyan vas deferensin kesilmesinden oluşur.
Vazektomi ameliyatı iki şekilde yapılabilir. Seçilen teknik ne olursa olsun, ameliyat lokal anestezi altında (küçük bir iğne ile skrotuma enjekte edilerek) yapılır.

Geleneksel Vazektami

Geleneksel Vazektomi ameliyatı, normal şartlar altında testislerin ürettiği spermlerin seminal vezikülde toplanıp erkek menisini oluşturmadan önce geçtiği vas deferens adı verilen küçük kanalların bloke edilmesiyle gerçekleştirilmektedir.

Cerrah, testis torbasını yani testislerin bulunduğu keseyi uyuşturduktan ve yüzeyinde bir veya iki küçük delik açtıktan sonra iki vas deferensi keser. Ardından küçük bir bölüm çıkarır. Daha sonra kesiğin bir veya iki kenarını dikişlerle veya diğer tekniklerle kapatır. Gerekirse skrotumdaki açıklığı (veya açıklıkları)  diker.

 

Neştersiz Vazektami

Geleneksel vazektamiden farklı olarak, neştersiz vazektami, pense kullanılarak deri fleplerinin açılmasını içeren bir ameliyattır.. Neştersiz vazektami, skrotumdaki küçük deliklere dayanan ve dikiş gerektirmeyen  bir teknikle yapılmaktadır.Minimal invaziv bir tekniktir. İz bırakmaz ve ameliyat sonrası hasta çok daha az ağrı hisseder.

Vazektomi geçiren erkekler, ameliyattan birkaç gün sonra cinsel ilişkiye girebilir. Vazektomiyi takiben, sonraki boşalmalar yoluyla deneğin yayacağı sperm, yalnızca sıvı olacaktır, yani döllenmeye izin veren gametik hücrelerden yoksun olacaktır.

Vazektomi Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Hem geleneksel vazektomi hem de neştersiz vazektomi ameliyatı kısa süreli bir ameliyattır. Yaklaşık 20 dakika sürer ve ameliyat sonrası hastaneye yatış gerektirmez.

Olası fiziksel stres nedeniyle araba kullanmak riskli olduğundan hastaların, eve dönüş için bir refakatçı ile hastaneye gelmeleri gerekmektedir.

Vazektomi Sonrası İyileşme Süreci

Ameliyattan hemen sonra aktivitelerinize devam edebilirsiniz, ancak birkaç saat dinlenmeniz hızlı iyileşme için faydalı olacaktır. Cinsel aktiviteye 3 gün sonra tekrar başlanabilir.

Kalan spermlerin vücut tarafından emilmesi birkaç ayı bulabileceğinden, hastalar ameliyattan sonraki aylarda cinsel ilişkiye girerken ekstra önlem almalıdır. Sperm sayısının sıfır olarak görmek için hastalar bir meni örneği testi yapmalıdır.

Ameliyattan sonraki birkaç gün şişlik ve rahatsızlık normaldir, hastalar ameliyattan sonra en az birkaç gün rahat bir iç çamaşırı giyerek dolaşmalıdırlar.

 

Vazektomi Ameliyatının Geri Dönüşü Var mıdır?

Bazı erkekler için, ameliyatı geri dönüşümlü hale getirmek mümkün olmuştur. Ancak tersine ameliyat pahalı ve invaziv cerrahi prosedürler gerektirmektedir. Vazektomide geri dönüşüm başarısı garanti edilmez. Bu nedenle potansiyel olarak geri dönüşü olmayan bir çözüme başlamadan önce dikkatlice düşünmek önemlidir.
Vazektominin geri döndürülmesinin zor olduğu doğru olmakla birlikte, aynı zamanda başarılı bir vazektomi ameliyatı sonrasında da nadiren de olsa hamilelik mümkündür. 10.000 çiftten 15’inin ilk dönemde çocuk sahibi olduğu bilinmektedir. Ameliyattan hemen sonraki aylarda gebelik olasılığı daha fazladır ancak sonraki yıllarda azalır.

Vazektomi Sonrası Cinsel Hayat

Vazektomi ameliyatı sonrası testisler, hem erkek cinsiyet hormonlarının ( başlıca testosteron ) sentezi hem de sperm üretimi açısından eskisi gibi tam olarak aynı şekilde çalışmaya devam eder. Tek fark, spermlerin prostata ve üretraya ulaşamadan spermatik kanallarda sadece birkaç santimetre ilerleyebilmesidir.

Vazektomi uygulanmış denekler tarafından boşalma sırasında yayılan seminal sıvı ayırt edilemez. %95’ten fazlasının prostat ve seminal veziküller tarafından üretildiği göz önüne alındığında, miktar, renk ve diğer organoleptik özelliklerde pratik olarak değişmemiştir. Farklılıklar, yalnızca mikroskop altında görülebilmektedir.

Cinsel istek ve ereksiyon gibi cinselliğin diğer yönleri, esas olarak testiküler hormon üretimine bağlı oldukları için değişmez.

Geçmişte, vazektominin daha sonra testis, prostat kanseri ve kalp sorunları geliştirme riskinde artışa yol açabileceği varsayılıyordu. Ancak, günümüzde vazektomi ameliyatı ile bu patolojiler arasında bilimsel bir bağlantı olmadığı bilinmektedir.

Vazektominin Olası Riskleri ve Yan Etkileri

Erkeklerde en sık görülen korku, vazektominin cinsel alanlarını değiştirebileceğidir. Vazektomi geçiren erkekte, değişen tek şey spermin mikroskobik incelemesi ile saptanabilir. Dolayısıyla bu konuda bir risk söz konusu değildir.

Nadiren, hastalar ameliyattan sonra birkaç ay boyunca cinsel uyarılma sırasında testislerde donuk bir ağrı ile karşılaşabilirler, ancak bu geçicidir.

Ameliyattan hemen sonra yan etkiler şunları içerebilir:

  • Skrotum içinde kanama veya kan pıhtısı (hematom)
  • Meninizdeki kan
  • Skrotumunuzun morarması
  • Ameliyat yerinin enfeksiyonu
  • Hafif ağrı veya rahatsızlık
  • Şişme

Gecikmiş komplikasyonlar şunları içerebilir:

  • Ameliyat olan kişilerin %1 ila %2’sinde görülebilen kronik ağrı
  • Boşalma ile daha da kötüleşen donuk bir ağrıya neden olabilen testiste sıvı birikmesi
  • Sperm sızıntısının neden olduğu iltihaplanma (granülom)
  • Hamilelik, vazektominizin başarısız olması durumunda, ki bu nadirdir.
  • Spermi (epididim) toplayan ve taşıyan üst testisin üzerinde yer alan küçük, sarmal tüpte gelişen anormal bir kist (spermatosel)
  • Skrotumda şişmeye neden olan bir testisi çevreleyen sıvı dolu bir kese (hidrosel).

 

Yurdışında Vazektomi Fiyatları

Ülkeler Fiyatlar
Amerika Birleşik Devletleri 2500€
Tunus 1346€
Meksika 897€
Fas 523€

Yurtdışında Vazektomi Ameliyatı

Her yıl 14 milyona yakın hasta tıbbi bakım almak amacıyla dünya çapında seyahat etmektedir. Intclinics’te hastalarımıza dünyanın en iyi kliniklerine ve doktorlarına erişim sağlıyoruz. Sizin için en iyi Vazektomi kliniklerinin nerede olduğunu keşfetmek için Intclinics’te arama yapabilirsiniz.

0+
Patients every year
0+
Clinics across world
0+
Medical fields
The surgeon reshapes the nose into the desired shape or size.

Vazektomi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Vazektomi ameliyatı lokal anestezi altında yapılır, yani etkilenen bölge uyuşturulur. Ancak işlem sırasında uyanık olursunuz. Yapılan işlemin farkında olursunuz, ancak herhangi bir ağrı hissetmezsiniz. İşlemden sonra anestezi etkisi geçtikten sonra birkaç gün içinde geçen hafif bir ağrı olabilir.

Hayır, vazektomi,cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korumaz.  Bu tür hastalıklara karşı sadece prezervatif gibi doğum kontrol yöntemleri koruyucu bir role sahiptir.

Evet, vazektomi sonrası testislerde sperm üretimi devam etmektedir.

Testislerde üretilen spermler, kesilip bağlandıktan sonra vas deferens’ten geçemezler. Bu nedenle vücut tarafından yeniden emilirler.

Hayır. Vazektominin testosteron düzeylerini veya cinsel dürtüyü azalttığına dair bir kanıt yoktur.

Vazektomi yüzde 99’undan fazlası hamileliği önlemede etkilidir. Çok nadiren, vas deferensin 2 kesik ucu birleşebilir ve tekrar sperm için açık bir kanal oluşturabilir. BU durum genellikle ameliyattan sonraki ilk birkaç ayda görülmektedir.

Şu anda yapılan klinik çalışmalarda,  prostat kanseri ve vazektomi arasında bir ilişki olduğunu gösteren herhangi  kanıtı bulunmamaktadır.

Vazektomi geçirdikten sonra prostat kanseri riskim daha mı yüksek?

Şu anda yapılan klinik çalışmalarda, prostat kanseri ve vazektomi arasında bir ilişki olduğunu gösteren herhangi kanıtı bulunmamaktadır.