Normal doğum, gebelik sürecinde bebeğin doğma süresi dikkate alınarak doğal yollarla doğum işleminin gerçekleştirilmesidir. Vajinal doğum olarak da isimlendirilen bu doğal doğum süreci, annenin rahim ağzından gerçekleştirilir. Bebeğin başı rahim ağzına gelir veya doğum uzmanları müdahale ederek bebeği bu şekilde konumlandırır, daha sonrasında rahim kasılmaları ile bebek rahimden alınır. Vajinal doğum uzman doktorun planlaması ve takibi altında sağlanır. Doğum uzmanı hamileliğin hangi haftasında neler olacağına dair aşama aşama bilgilendirmeleri yapar.

Hamilelik sürecinde doğum yapacak anne adayı, hangi şekilde doğum yapacağını doktora danışarak bildirmektedir. Doktor bu süreçte doğum yöntemlerinin türlerinden avantajları ve dezavantajlarından bahsetmektedir. Normal doğum işlemi doğum türleri içerisinde en minimal invaziv işlemdir, yani neredeyse cerrahi bir müdahale içermemektedir. Ancak doğum süreci esnasında belirli olağan dışı durumlar olursa bebeğin anne karnından cerrahi yollarla alınması gerekli olabilir. Bu durumlarda vajinal doğum uygulamasına destek olarak sezaryen, epidural anestezi veya vakum yardımlı doğum gibi teknikler uygulanabilir.

 

Vajinal Doğum Nasıl Olur?

 

İlk doğumunu yapacak kişiler için normal doğum evresi biraz zor olabilmektedir. Ancak doğum günü geldiğinde tüm kaygılanan durum 1-2 saatlik operasyonla son bulmakta ve anne ile bebeği birbirleriyle buluşmaktadır. Vajinal doğum bazı kişiler için daha kolay olabilir. Genelde düzenli egzersiz rutinleri olanlar, mental sağlığı ve motivasyonu yüksek kişiler ve doğum öncesi gerekli hazırlıkları sağlayan kişilerin normal doğum işlemi daha kolay geçmektedir. Bunun dışında kendisini vajinal doğuma hazır hissetmeyenler ve kaygı duyanlar diğer doğum tekniklerini de tercih edebilirler.

Genellikle doğum evresi 3 aşamadan oluşmaktadır. Rahim kasılmaları ve rahim ağzı genişlemesi evresi ile başlayan bu evreler, daha sonrasında doğumhanede devam etmektedir. Vajinal doğum genel olarak ortalama 40. haftaya kadar gerçekleşmektedir. Ancak bu süre kişiden kişiye değişkenlik gösterir, ortalama süre 32. haftalar ile 40. hafta kabul edilebilir. Sağlıklı bir doğum süreci için anne adayının bu haftalarda doktor ziyaretini sıklaştırması ve ani doğum için gerekli tedbirleri alması kritik öneme sahip olabilir.

Normal Doğum Nedir, Belirtileri Neler?

Vajinal yani normal doğum, herhangi bir kesi ve cerrahi müdahale uygulanmaksızın doğum işleminin rahim kasılması ile sağlanmasıdır. Rahim kasılmaları rahim ağzı (serviks) bölgesinde açıklığa sebep olur ve rahim ağzı yaklaşık 5 – 10 cm olarak açılmaktadır. Doğum işlemi cerrahi uygulama olmaksızın genişleyen bu rahim ağzından bebeğin alınması ile gerçekleştirilir.

Bu açıdan normal doğum tamamen doğumun normal süresi referans alınarak gerçekleştirilir. Doğumun belirtileri gerçekleştiğinde anne hemen hastaneye ve doğumhaneye alınır. Bebeğin ortalama 32. hafta ile 40. haftalar aralarında doğması ön görülür. Ancak doğum süreleri her hamile kadın için stabil durumda değildir, kimileri belirtileri erkenden yaşar ve erken doğum yapar, başkaları ise daha geç doğum yapabilecektir.

Sezaryen veya diğer doğum metotlarında ise vajinal doğumun gerçekleşmesi beklenmeden planlanan sürede bebek anne rahminden cerrahi yollarla alınmaktadır. Bu işlemlerinde ise genellikle 35 ila 37. haftalarda doğum işlemi gerçekleştirilir. Genel anestezi veya tercihe göre lokal anestezi altında ameliyat ile bebek ve plasenta alınır.

Vajinal doğum evresinin başlamasının belirtileri

  • Rahim kasılmaları
  • Amniyotik sıvı gelmesi (suyun gelmesi)
  • Nişan gelmesi (jölemsi kanlı bir sıvıdır, mukus sıvısı)
  • Rahim ağzının genişlemesi
  • Mide krampları ve ishal
  • Karın bölgesinde kasılma ve ağrı
  • Pelvik bölgede baskı hissi (bebeğin başının pelvik bölgeye inmesi)
  • Vücutta genel bir heyecan ve kaygı hissi

Genel olarak hamilelik sürecinde vajinal doğumun bilinen en yaygın belirtisi suyun gelmesidir. Renksiz ve kokusuz bir sıvı olan bu amniyotik sıvı geldiğinde 1-2 saat içinde doğum için hastaneye gidilmesi gereklidir. Suyun gelmesi haricinde diğer belirtiler de öncesinde doğum süresinin geldiğini gösterebilir, ancak nişan gelmesi gibi durumlar bazen ayırt edilemeyebilmektedir.

Normal Doğum Nasıl Olur?

Doğum doktoru ve ebe eşliğinde gerçekleştirilen vajinal doğum sırt üstü pozisyonda bacakların açıldığı medikal doğum koltuğu üzerinde gerçekleştirilir. Doğum esnasında doktor karından bebeğin uygun pozisyonda çıkmasını sağlayacak şekilde baskı yaparken aynı zamanda nefes alıp verme ve ıkınma için gerekli talimatları söylemektedir. Bunun haricinde başlangıcından sonuna kadar aşama aşama normal doğum süreci şu şekilde olmaktadır:

  1. Rahim kasılmaları ve diğer doğum belirtilerinin gerçekleşmesi

    • Suyun gelmesi, nişan gelmesi ve rahim bölgesinde sancılı ağrılar.
    • Rahim ağzının kasılmalar ile yavaş yavaş genişlemesi, genellikle 10 cm’e kadar genişler.
    • Doğum kanalına bebeğin kafa kısmı gelmesi ve pelvik bölgede baskı hissi.
    • Belirtiler fark edildiği gibi doğrudan hastaneye gidilmelidir.
  2. Bebeğin başının doğum kanalına ve rahim ağzına yönlendirilmesi

    • Doğum doktorunun desteğiyle bebek doğum için doğru pozisyona getirilir.
    • Düzenli nefes alıp vererek ve ısınarak rahim kasılmaları ile bebek doğum kanalınca ilerler.
    • Hem anne hem bebeğin nabız kontrolü sağlanarak bu süreç yürütülür.
    • En zorlu süreç bu kısımdır ortalama 45 dakika ila 1 saat kadar sürebilir.
  3. Doğumun gerçekleştirilmesi ve göbek bağının kesilmesi

    • Rahim kasılmaları ile bebeğin başı rahim ağzına ulaşır.
    • Doktor bebeği uygun şekilde başından ve omuzlarından dikkatle çekmektedir.
    • Olası bir durumda tıbbi vakumla bebeğin çıkarılması için destek sağlanır.
    • Bebek çıkarıldıktan sonra temizlenir ve göbek bağı kesilir.
  4. Plasentanın çıkmasının beklenmesi veya çıkartılarak vücuttan alınması

    • Plasenta bebeği anne karnında besleyen organdır, doğum sonrası vücuttan bağı kesilmesi gereklidir.
    • Bebek doğduktan sonra plasenta doğal yolla 15 – 20 dakikalık sürede çıkmaktadır, doğal yolla çıkmadığında doktor müdahalesi ile çıkartılmaktadır.
  5. Bebeğin sağlık bakımının sağlanması ve izlemeye alınması

    • Bebek doğduktan ve temizlendikten hemen sonra ilk ten temasının sağlanması ve ilk emzirmeyi yapabilmesi için annesine verilmektedir.
    • Daha sonrasında bebek solunum durumunun kontrol altında tutulması ve vücut sıcaklığı gibi değerlerin sağlanabilmesi için uygun bir ortama alınır ve izleme altında tutulur.

Normal doğum sürecinde bebek 32. ila 37. haftalarda doğar. Ancak doğum belirtileri stabil değildir, herkeste doğum haftası farklı olabilir. Doğum sırasında sancıların çok ağır olması ve bebeğin çıkması için yeterli rahim kasılmalarının sağlanamaması durumlarında anestezi yöntemlerine başvurulabilir. Bel ve alt bölgede ağrıyı hafifletici etki sağlayan bu lokal anestezik işleme epidural anestezi de denilir. Bu yöntem doğum öncesinde de kararlaştırılabilir.

 

Normal Doğum Kimlere Kolaydır?

 

Epidural normal doğum nedir, nasıl olur?

Halk arasında ağrısız gerçekleştirildiği için prenses doğum olarak da isimlenlendirilen epidural doğum, alt bölgenin anestezi ile uyuşturularak vajinal doğumun gerçekleştirilmesidir. Gebelik sürecinde vajinal doğum yapacak kadınların en korktuğu şey çok acı çekeceklerini düşünmeleridir. Doğum acısı kadınlar için oldukça zor olabileceğinden ve sezaryen işlem sonrası gibi vücutlarında dikiş izi kalmasını istemeyenler için epidural doğum oldukça etkili bir çözüm sunar.

Epidural (prenses) doğum aşama aşama şu şekilde gerçekleştirilir:

  • Doğum belirtilerinin başladığı ve rahim ağzında 3-4 cm’lik açıklık olduğu esnada bel bölgesine bir kateter yerleştirilir.
  • Rahim kasılmaları ile rahim ağzındaki açıklık genişleyip bebeğin çıkabilmesi için uygun büyüklüğe erişmesi beklenir. Bu ortalama 10 cm kabul edilir.
  • Gereken genişliğe ulaşan rahim ağzı sonrasında kateter yardımıyla bel bölgesine lokal anestezi enjekte edilir.
  • Bebek baş bölgesinden tutularak rahimden dikkatle çıkarılır.

Epidural doğum, vajinal doğumdan biraz daha uzun sürebilir, ancak bu süre çok farklılaşmamaktadır. Operasyon genel olarak epidural anestezi ile birlikte 1-2 saat sürebilir.

Epidural doğum, sezeryan doğuma göre dikiş ve kesi uygulanmaması konusunda avantajlıdır. Ancak epidural işlemde rahim ağzının açılması gibi süreçlerde ve normal doğumun sancıları ve acıları hissedilmektedir, sadece bebeğin çıkarılması sırasındaki acı hissedilmez. Sezeryan doğumda ise doğumun belirtileri beklenmeden planlanan haftada doğum gerçekleştirilir ve anestezi uygulanarak bebek karın bölgesinden cerrahi yöntemle alınır.

Normal Doğumun Faydaları Neler?

Sezaryen veya diğer doğum tekniklerine göre normal doğum yapanlar için birçok faydalı yönleri olabilmektedir. Doğum tekniklerinin birbirlerine göre avantajlı dezavantajlı yönleri çok fazladır. Doğal sürecinde gerçekleştirilen vajinal doğum hem bebeğin gelişimi hem de annenin hormonal gelişimi açısından birkaç avantaj sunabilir. Ayrıca anne ve bebeğin bağışıklık geliştirme süreci için de doğal doğum süresi önemli etkendir.

Normal doğumun faydaları ve avantajları şu şekildedir:

  • İyileşme süreci diğer doğum tekniklerine göre en hızlı olandır.
  • Cerrahi prosedür uygulanmadığından komplikasyon gelişimi gibi riskleri bulunmaz.
  • Hastanede kalma süresi en kısa süren vajinal doğumdur.
  • Annenin hormonal olarak gelişimi ve emzirme için süt üretiminin daha aktif hale gelmesi.
  • Sonraki doğumlar için rahimin buna alışması ve diğer doğumlarda daha az acı hissedilmesi.

Vajinal doğumun daha birçok avantajı sayılabilir. Avantajları yanında en acı verici ve sancılı doğum operasyonu olması da dezavantajları arasında sayılabilir. Bu açıdan epidural doğum biraz daha avantajlı konumdadır. Epidural ve normal doğumların sezaryen doğuma göre en büyük dezavantajları ise rahim ağzının doğumla birlikte çok genişlemesi durumudur. Bu sebeple çoğu kişi epidural ve vajinal doğumlar yerine sezeryanı tercih etmektedir.

 

Epidural Normal Doğum | Prenses Doğum

 

Rahat ve Kolay Bir Doğum İçin Ne Yapılmalı?

Normal doğum yapmayı düşünenlerin en merak ettiği sorulardan biri de “Rahim ağzında açılma olması için ne yapılmalı?” sorusudur. Vajinal doğumun en kritik süreçlerinden biri rahim kasılmaları ile rahim ağzının yeterli genişliğe ulaşması sürecidir. Bu aşamadan sonra hafif ıkınma yani tempolu rahim kasılmaları ile bebeğin kafası doktor müdahalesi ile çekilebilmektedir. Bu açıdan rahat ve kolay bir doğum geçirmek için doğum haftası gelmeden kişi kendisini belirli uygulamalarla bu sürece hazırlayabilir.

Rahat doğum için uygulayabileceğiniz teknikler şunlardır:

  • Düzenli olarak hamileler için uygun egzersizler
  • Doğum veya pilates topu ile pelvik kasları güçlendirme
  • Yoga, pilates ile hafif hareketler ve uygulamalar
  • Yürüyüş, yüzme, bisiklet gibi aerobik aktiviteler
  • Sağlıklı beslenme ve bol su tüketimi
  • Doğum günü için uygun hazırlıkların simüle edilmesi
  • Psikolojik destek alınarak motivasyonun canlı tutulması

Bu aktiviteler doğum sürecinde kişiyi hem mental olarak hem de fiziksel olarak hazırlamaktadır. Hazırlıksız bir şekilde vajinal doğum yapmak süreci çok daha zor ve daha acılı bir duruma getirebilir. Bu sebeple hamilelik sürecinde kişi kendini tamamen hazır hissetmek için gerekeni yapmalıdır.

Normal Doğum Fiyatları Ne Kadar?

Özel hastanelerde fiyatlar değişkenlik gösterse de ortalama normal doğum fiyatı 7.000 TL – 15.000 TL arasındadır. Epidural doğum da ortalama 7.000 TL – 12.000 TL arasındadır. Fiyat standartları hastaneden hastaneye değişkenlik gösterebilir. Devlet hastanelerinde SGK kapsamında doğum işlemini ücretsiz olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Genel olarak ülkemizdeki hastanelerde doğum seçenekleri normal, sezaryen, epidural normal, epidural sezaryen olarak sunulmaktadır. Her bir doğum operasyonun fiyatı birbirine oldukça yakındır, maliyetleri çok değişken değildir. Ancak doğum öncesi gebelik sürecinin gelişimine yönelik sağlık muayeneleri ve tetkikler bu fiyatlardan hariç tutulmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Normal doğum kaç saat sürer?

Cerrahi uygulaması veya anestezi gibi prosedürleri olmadığından en kısa süren operasyon normal doğumdur. Bu operasyon ortalama olarak 1 ila 2 saat sürmektedir.

Doğum sonrası iyileşme ne kadar sürer?

Vajinal doğum sırasında herhangi bir cerrahi işlem uygulanmaz, bu sebeple iyileşme hızlı olmaktadır. Doğum sonrası 1-2 haftalık sürede günlük işleri yapabilecek sağlığa erişilebilir. 1 aylık süreden sonra da vücut kendini toparlamaktadır.

Kimler normal doğum için uygundur?

Normal doğum en ağrılı ve sancılı operasyon olduğundan bu sancılara dayanabilecek mental sağlığı ve fiziksel sağlığı yerinde olanlar uygun kişilerdir. Pelvik ağrılara dayanabilecek gücü olmayanlar diğer doğum tekniklerini değerlendirebilirler.

Doğumda rahim açılmasını ne hızlandırır?

Vajinal doğum için rahim ağzının açılması rahim kasılmaları ile olmaktadır. Rahim kasılmaları ile rahim ağzı önce yavaşça sonra hızlanarak genişlemekte ve açılmaktadır. Bu açıdan pelvik kasların aktif olması rahim kasılmaları için etkili olabilmektedir.

En iyi ve en avantajlı doğum şekli hangisidir?

Her doğumun birbirine göre avantajları dezavantajları olabilir. Bu sebeple hamile kişinin önceliği ağrı hissetmemek ve rahim açıklığı olmaması ise sezaryen doğum en iyisidir. Ancak vücudunda dikiş izleri istemeyen ve cerrahi işlem görmek istemeyenler için ise epidural ve normal doğum en iyisidir denilebilir.

Bebek kaç haftada doğar, normal doğum kaçıncı haftadır?

Bebeğin doğacağı haftanın süresi herkes için değişkendir. Ancak bu süre genellikle ortalama 32. ve 37. haftalardır. Bu haftalarda suyun gelmesi, nişan gelmesi ve rahim kasılmaları belirtileri ile doğum süreci başlamaktadır.