Diş temizleme, hem yüzeysel lekeleri hem de tartarı yok etmek için 6 ayda bir yapılması gereken bir işlemdir. Çünkü, dişleri günlük olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak, uygun diş hijyenini sağlamak için her zaman yeterli olmayabilir. Kahve, çay, şarap gibi içeceklerin tüketimi geride zor lekeler bırakabilir. Buna ek olarak, tartarlar ağzımızda yerleşmek için bir yer bulmayı başarabilir.

Profesyonel Diş Temizleme Nedir?

Profesyonel diş temizleme, dişlerde biriken inatçı plak  ve  tartar  kalıntılarını gidermek için yapılan bir işlemdir. Diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen diş temizliği, dişlerin sağlıklı kalması, çürüklerden ve diş eti iltihabı gibi  diğer diş ve diş eti  hastalıklarından korunulması için son derece önemlidir.

Kişisel diş bakımı kimi zaman yeterli olmamaktadır. Dolayısıyla herkes, altı ayda bir hem kontrol amaçlı hem de profesyonel bir diş temizliği için diş hekimini ziyaret etmelidir

Bu 6 aylık randevularınızda öm muayene olabilir, profesyonel diş temizliği yaptırabilir ve bireysel ağız bakım ürünlerinin seçimi ve nasıl kullanılacağı konusunda diş hekiminiz tarafından bilgilendirilirsiniz.

 

 

Diş temizliği neden bu kadar önemlidir?

Günlük ağız hijyeni ,  titiz ve dikkatli bir şekilde yapılmasına rağmen dişlerdeki plak ve tartarın tamamen temizlenmesi için yeterli değildir.  Evde diş temizliği,  diş minesi üzerinde biriken  veya dişlerin arasındaki boşluklara sıkışmış bakteri ve yiyecek  artıklarını kaldırmakla sınırlıdır. Ancak diş etinin altına veya diş fırçasının  ulaşamadığı boşluklara gizlenmiş plak ve tartarları ortadan kaldırmaz.

Diş Temizletme Bize Ne Gibi Faydalar Sağlar

Diş temizletme, dişlerimiz için son derece faydalıdır. Bu işlem, diş ve diş eti hastalıklarını önlemenin yanı sıra uzun vadede diş sağlığımızı korumamıza yardımcı olur.
Diş temizletmenin faydalarını şöyle sıralayabiliriz :

  • Plak ve tartarı tamamen ortadan kaldırır.
  • Çürük ve diş eti iltihabı oluşumunu engeller.
  • Dişleri parlatır.
  • Sarı  dişleri beyazlatır.
  • Diş eti iltihabına karşı koyar.
  • Dişlerin hassasiyetini azaltır..
  • Dişleri güçlendirir.
  • Diş etlerinin çekilmesini engeller.
  • Dişlerdeki lekeleri etkili bir  şekilde yok eder.
  • Erken diş kaybını önler.
  • Ağız kokusu için etkili bir çözümdür.

 

 

Profesyonel Diş Temizleme Nasıl Yapılır?

Profesyonel diş temizleme her zaman profesyonel bir diş hekimi tarafından yapılmalıdır. Diş hekimi, hastanın diş temizletme işlemine ihtiyacı olup olmadığını ve işlem sırasında dikkate alınması gereken faktörleri belirlemesine yardımcı olacaktır.

Diş Plakları ve Diş taşı temizleme

Plakların oluşumu diş taşlarını meydana getirir. Diş taşı ve plağı temizleme işlemi, dişlere zarar vermeyen ultrasonik cihazlar kullanılarak yapılır. Bu cihazların titreşimleri sayesinde diş plağı tabakası çatlakları ve büyük tartar oluşumları dişlerden ayırır. Daha sonra çıkarılan tartar ve plak dişlerin üzerine püskürtülen bir miktar su ile çalkalanır. Bir sonraki adımda, uygun tıbbi aletlerle küçük çaplı oluşumları ortadan kaldırılır. Ardından dişleri temizlemek için florür içerikli diş macunu uygulanır ve işlem tamamlanır. Bu işlemde herhangi bir yan etki veya ağrı yoktur. Bazı kişiler, hafif bir karıncalanma hissedebilir, ancak bu geçici bir durumdur. İşlem yaklaşık 10 dakika sürer.

Diş Cilalama

Diş cilalama hem bir cihazla hem de  manuel olarak yapılmaktadır. Manuel cilalama işlemi, diş hekimleri tarafından el yardımıyla diş yüzeyine uygun miktarda polisaj  uygulanarak gerçekleştirilir.

Genel olarak, profesyonel diş temizleme işlemi yaklaşık 30 ila 45 dakika sürmektedir. İşlem ağrısızdır. Temizleme sırasında biraz ağrı veya rahatsızlık hissederseniz, diş hekiminize haber vermelisiniz.

Tellerle Diş Temizliği 

Ortodontik tedavide, ağız hijyeni hayati önem taşımaktadır. Düzeltici apareyin tipine bağlı olarak bazen, gerekli hijeni sağlamak o kadar kolay olmayabilir.  Böyle bir durumda, profesyonel diş temizliği ile ağzınızdaki hijyeni sağlayabilirsiniz.

Çıkarılabilir ortodonti ile dişlerin hijyenini sağlamak daha kolaydır. Hasta dişlerini normal şekilde fırçalamak için hizalayıcıları çıkarabilir. Bu, yeterli günlük ağız hijyenini korumayı kolaylaştırır. Tedaviye başlamadan önce diş temizliği yapıldığı sürece, tedavinin ortasında tekrar yaptırmanıza gerek kalmaz.

Ortodontik Tedaviye Başlamadan Önce Diş Temizletme

Ortodontik tedaviye başlamadan önce dişlerin sağlıklı olması çok önemlidir. Bu nedenle birçok diş hekimi hastalarına, tedaviye başlamadan önce diş temizliği için randevu vermektedir.

Tüm profesyonel diş hekimlerinin önceliği sizin sağlığınızdır. Bu nedenle hastanın tedaviye mükemmel diş ve diş eti sağlığı ile başlamasına önem verilmektedir. Diş temizliği, ağız sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan bir ön tedavidir.

 

The surgeon reshapes the nose into the desired shape or size.

 

Profesyonel Diş Temizliği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş temizliğinden sonra dişlerinizi sık sık fırçalamanız bu tedavinin etkilerinin uzamasına yardımcı olacaktır. Özellikle ortodontik tedavi görüyorsanız, sabah, akşam ve  her yemekten hemen sonra dişlerinizi fırçalamaya özen göstermelisiniz.

Kullanılacak fırça yumuşak ve düz kıllı (3 veya 4 sıra) olmalıdır. Teknik olarak diş fırçası, kılların diş eti çizgisine (diş ile diş eti arasına) girmesine izin verecek şekilde 45 derecelik bir açıyla yerleştirilmelidir. Diş eti olukları en fazla plağın biriktiği alanlardır, bu nedenle hem dışını hem de içini (dişin arkasını) fırçalamanız önemlidir.

Günde en az bir kez diş ipi kullanabilirsiniz. Günlük diş bakımınız için  kullanacağınız diş ipini seçerken daha fazla plak tutma özelliğinden dolayı mumsuz diş ipi tercih edebilirsiniz.

Diş Temizleme Fiyatları

Diş temizleme fiyatları 18 € ile 78 € arasında değişmektedir. Profesyonel diş temizletme ücreti, yapıldığı ülkeye,şehre, kullanılan cihazlara ve seçilen kliniğe bağlı olarak değişebilir, ancak prosedür hemen hemen aynıdır.

 

Yurtdışında Diş Temizle Fiyatları

Ülkeler Fiyatlar
İngiltere 78€
Türkiye 53€
Kosta RiKa 45€
İspanya 40€
Meksika 31€
Polonya 23€
Tayland 18€

Yurtdışında Diş Temizleme

Yurtdışında dental turiziminin sağladığı olanaklar ile diş temizliği yaptırabileceğinizi biliyor musunuz? Her yıl gülüşünü değiştirmek isteyen 14 milyona yakın hasta dünya çapında seyahat etmektedir. Intclinics’te hastalarımıza dünyanın en iyi kliniklerine ve doktorlarına erişim sağlıyoruz. Tüm dünyadaki en iyi diş temizleme kliniklerini Intclinics’i arayabilirsiniz.

0+
Patients every year
0+
Clinics across world
0+
Medical fields

 

Diş Temizleme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Diş hekimlerine göre dişleri 6 ayda bir (yılda 2 kez) temizletmek yeterlidir.

Eczanede kendin yap diş temizliği için kitler bulabilirsiniz, ancak profesyonel temizlik en etkili yöntemdir. Derin ve kalıcı bir diş temizliği arıyorsanız, bir diş merkezi ile iletişime geçmeniz çok önemlidir. Özellikle tartardan muzdarip olanlar için, kendin yap temizlik ürünleri dişçide yapılan kapsamlı bir temizliğe kıyasla çok az etkilidir.

Diş temizletme,  yaş ve cinsiyetten bağımsız olarak herkes tarafından güvenle yapılabilir.  Kalp hastasıysanız, tedavinin bazı kısımlarının yapılmaması için diş hekimine önceden haber verin.

Hayır, diş temizliğinin hiçbir yan etkisi yoktur. Ağzınız uzun süre açık kalacağı için hafif bir çene rahatsızlığınız olabilir. Hassasiyeti olan hastalar, temizleme işlemi sırasında dişlerinde hafif bir kamaşma hissedebilirler. Bu geçicidir ve işlemden birkaç saat sonra kaybolur.

Herhangi bir iyileşme süreci söz konusu değildir. Diş temizleme işleminden hemen sonra rutininize dönebilirsiniz.

Diş taşı oluşumu önlemek için öncelikle düzenli olarak dişlerinizi fırçalamanız önemlidir. Dişlerinizi fırçaladığınızda plakları uzaklaştırırsınız. Dişteki plak birikimi diş taşlarını oluşturmaktadır. Diş taşlarınızda profesyonel diş temizleme işlemi ile temizletebilirsiniz.