Diş kronu hasarlı, çürümüş veya estetik görünmeyen bir dişin üzerine oturan bir kaplamadır. Diş köprüsünün parçası olarak bir dişin görünümünü tamamen değiştirebilir. Bu nedenle, diş hekimliğinin bir bilim olmanın yanı sıra bir sanat olduğunu da söyleyebiliriz. Kron uygulaması da bunun mükemmel bir kanıtıdır.

Diş Kronu Nedir?

Diş kronu, çürük, kanal tedavisi veya kırılma nedeniyle zarar görmüş bir dişin üzerine yerleştirilen bir protezdir.  Laboratuvarda, orijinal diş ile aynı verimliliği garanti edebilen özel malzemeler kullanılarak dişin orijinal şekli yeniden oluşturulmaktadır. Bu protezin temel işlevi,  dişinizin doğal ve uyumlu rengini koruyarak  çiğneme ve estetik işlevini geri kazandırmaktır.

Diş Kronu Ne Zaman Gereklidir?

Diş kaplamasının gerekli olduğu birkaç durum vardır:

  • İleri derecede çürük sonrası ciddi hasar görmüş diş : Dişlerinizin bakımını ihmal ettiğinizde, periyodik ziyaretleri atladığınızda çürük oluşumunu geç fark edebilirsiniz. Eğer çürük zamanında tedavi edilmez ise  dişe derinlemesine zarar verebilir. Bu gibi durumlarda, diş hekimi dişin hasarlı kısmını yeniden yapmalıdır. Diş ciddi şekilde zarar görmüşse, bir rekonstrüksiyon dişlerin çiğneme basıncına dayanamayacağı ve tekrar kırılabileceği için kron kullanılması gerekecektir.
  • Güçlü bir travma sonrası kırılmış diş:  Dişler çok ciddi bir kırık geçirdiğinde ve dişin rekonstrüksiyonu yeterli olmadığında diş hekimi dişi kaplamaya karar verecektir.
  • Diş özellikle hasarlı ancak kurtarılabilir olduğunda:  Profesyonel diş hekimleri doğal dişlerin korunmasından yanadır. Bu nedenle diş çekimi yerine diş kronu uygulamayı tercih edecektir.
  • İnce veya hasarlı diş minesi: Diş minesi dişlerimiz için bir tür korumadır. Diş minesi, hasar gördüğünde veya çok ince olduğunda diş hekimi koruyucu olarak kaplamanızı önerebilir.
  • Devitalizasyonun (dişin canlılığını yitirmesi) ardından:  Cansız bir dişin daha kırılgan hale geldiği bilinmektedir. Tam da bu nedenle, diş kronunu dişi mümkün olduğunca uzun süre korumak için doğru çözüm olabilir.
  • Diş implantını kaplamak için: Diş implantını kaplamak için kronlar kullanılabilir.

Hangi Materyallerle Diş Kaplama (Diş Kronu) Yapılır?

Diş kronu, bir diş travması veya kırılmasından sonra tedavi edilen dişi kaplamak için sabit bir protezin orijinal şeklini yeniden oluşturması için kullanılmaktadır. Diş kronunun iç yapısı zirkonyum, metal veya yeniden şekillendirilmiş seramikten yapılmaktadır. Dış yapısı ise altın , platin ve krom-kobalt gibi değerli alaşımlardan veya doğal emaye rolünü oynayan reçine veya seramiktendir.

Zirkonyum diş kronu

Zirkonyum diş kronu, eksik dişleri restore etmek ve değiştirmek için etkili bir çözümdür. Dış kısım seramikten yapılırken iç yapısında proteze güç vermek için zirkonyum kullanılır. Bu tip protezler çok yüksek bir dirence ve başka hiçbir malzemeyle kıyaslanamayacak kadar estetik bir görünüme sahiptir. Zirkonyum kronlar metal-seramik kuronlardan daha hafiftir ve %50’ye kadar daha dayanıklıdır.

Seramik diş kronu

Seramik kron iki bölümden oluşur: metalden yapılmış iç yapı ya da  yukarıda bahsedildiği gibi değerli metal alaşımlarından oluşan dış kısım. Bu tip protezler çok dirençlidir ve hastanın diş yapısı ile iyi uyum sağlamaktadır. Ayrıca estetik açıdan başarılıdır.

Kron Nasıl Yapılır? Diş Kaplama Aşamaları

Diş kronu uygulaması diş hekimleri tarafından birkaç aşama ile gerçekleştirilmektedir.

1.Aşama : Hasarlı doğal kron çıkarılır, daha sonra diş törpülenir ve kapsülün uygulanması için gerekli alanı oluşturmak için minenin bir kısmı çıkarılır..

2.Aşama: Bu aşamada,  diş hekimi diş ölçünüzü alacaktır. Dişin kalıbı daha sonra özel bir laboratuvara gönderilecek ve daha sonra doğal dişlerin şeklinde  mükemmel bir kaplama oluşturmak için kullanılacaktır. Bu aşamada  akrilik reçineden yapılmış geçici bir diş kronu uygulanacaktır.

3.Aşama: Son uygulamadan önce diş hekimi yeni kronun şeklini, boyutunu ve rengini birlikte değerlendirmek için sizi tekrar muayenehanesine çağıracaktır. Tekrar mükemmel bir gülüşe sahip olmak  için kaplamanın kendi dişlerinizle aynı şekil, boyut ve orijinal renkte olması gerekir.

4.Aşama: Nihai kaplama hasta üzerinde test edilir edilmez diş hekimi tarafından kalıcı olarak sabitlenecektir. Kaplama hazır olduğunda,  kalıcı olarak sabitlenmeden önce rötuşlanabilmesi veya değiştirilebilmesi için doğrudan hasta üzerinde test edilmektedir..

İşlem Sonrası Kron Bakım Bilgileri

Hem geçici hem de kalıcı kronların bakımı ile bilgileri aşağıda sırasıyla okuyabilirsiniz.

Geçici kronlar 

Geçici kronlar daha kırılgandır. Bu nedenle geçici kronunuza ekstra özen göstermelisiniz. Geçici kron takıldıktan sonra, yapıştırma işleminde kullanılan malzemenin kuruması için en az 30 dakika boyunca hiçbir şey yemeyin.  Özellikle, sakız çiğnemekten sert veya yapışkan yiyecekler yemekten kaçınmak önemlidir. Sonraki günlerde mümkün olduğunca kronun yerleştirildiği tarafın karşıyla  çiğnemeye özen gösterin. Dişlerinizi nazikçe fırçalayın ve geçici kronun çevresine doğrudan diş ipi kullanmayın.

Geçici kron, kalıcı kron hazır olmadan önce birkaç haftalık bir süre için takılır. Geçici kron düşerse en kısa sürede diş hekiminizi arayın.

Kalıcı Kronlar 

Kalıcı diş kronu yerleştirildikten sonraki ilk 24 saat boyunca sert ve yapışkan yiyecekler yemekten veya sakız çiğnemekten kaçınmanız önemlidir. Dişlerinizi fırçalayabilirsiniz, ancak iyileşme döneminde diş ipini kontrollü olarak kullanabilirsiniz. Diş kronu işlemini takip eden ilk birkaç gün diş etleriniz ağrıyabilir. Bu durum için doktorunuz size ağrı kesici önerecektir.

Diş Kronu İşlemi Sonrası İyileşme Süreci

Bir diş kronunun kalıcı olarak takılmasından sonraki iyileşme süresi tipik olarak birkaç gündür.  Bir veya iki hafta ağız içinde hassasiyet, diş etlerinizde şişme hissedebilirsiniz. Diş etlerinin şişmesini azaltmak için günde birkaç kez ılık tuzlu su ile ağzınızı çalkalayabilirsiniz. İyileşme döneminden sonra hala rahatsızlık, ağrı veya ısırma sorununuz varsa doktorunuza başvurun.

Diş kronu yaptıran hastaların  uygun bakım talimatlarını uygulaması önemlidir. Kaplamalarınıza özen göstermeniz, uzun yıllar mükemmel gülümsemenizi korumanıza yardımcı olacaktır.

 

Diş Kronu Ne Kadar Süre Kullanılır?

Diş kronu için tahmini bir ömür yoktur. Biraz diş implantları gibidir. Her şey öngörülemeyen durumlara ve dişlerinize gösterdiğiniz özene bağlıdır. Dişlerinize özen gösterirseniz ve 6 ayda bir, profesyonel diş temizletme yaptırırsanız, diş kaplama işlemi her detaya dikkat edilerek doğru şekilde yapılmışsa  yaklaşık 15 yıl dayanacaktır.

Ağız bakımının yanı sıra diş kaplamasının süresinin de diğer protezlerde olduğu gibi kişinin beslenme alışkanlıklarına da bağlıdır. Özellikle asitli içecekler, alkol ve sigara kullanımı diş kronlarının ömrünü kısaltabilmektedir.

Diş Kronunun Ömrü Nasıl Uzatılır?

Prosedür olarak diş kronunun daha uzun süre kullanmanız kendi dişlerinize özen göstermeniz  ile benzerdir.

Bazı ipuçlarını birlikte görelim:

  • Ağız içi hijyene önem verin. Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın.
  • Alkol tüketimini sınırlayın.
  • Sigara içmekten kaçının.
  • Şekerli içeceklerin tüketimini sınırlayın.
  • Şeker tüketimini sınırlayın.

 

Yurtdışında Diş Kronu Yaptırmak

Yurt dışında diş kronu yaptırmak kendi ülkenizden daha uygun olabilir. Ayrıca diş tedaviniz için diş turizmi kapsamında bir acenta ile anlaşarak tatil yapma imkanına da sahip olabilirsiniz. Diş tedaviniz için sizin adınıza tüm prosedürü planlayan bu acenteler sayesinde tamamen ücretsiz ulaşım, konaklama kısaca Her Şey Dahil bir hizmet satın alabilirsiniz.

Giderek daha fazla insan, rahatlığın cazibesine kapılarak diş tedavileri için başta Türkiye olmak üzere Slovenya, Romanya, Moldova, Hırvatistan, Arnavutluk, Çek Cumhuriyeti ve Polonya’yı tercih ediyor. Gerçekten çok uygun fiyatlarla kaliteli hizmet sunan bu ülkeler,aynı zamanda başarılarıyla ün salmış bir çok diş hekimini de barındıran özel klinik ve hastanelerde diş tedavileriniz gerçekleştiriyorlar.

 

Diş Kronu Fiyatları

Diş kronu maliyeti genellikle 400 ila 700 Euro arasında değişmektedir. Ancak bu rakamlar birçok faktöre bağlı olarak diş tedavisinin maliyetini etkilemektedir. Kesin bir fiyat teklifi almak için her zaman iletişime geçmeniz önemlidir.

Genel olarak tıp dünyasında olduğu gibi diş hekimliği alanında da her hasta farklıdır. Bu nedenle, bir diş kronunun ortalama maliyeti değişebilmektedir. Ancak, gereksiz harcamalardan kaçınmak için en azından bir fikir sahip olmanız önemlidir.

Diş kronu fiyatını etkileyen faktörler

  • Vakanın karmaşıklığı
  • Etkilenen dişin geçmişte herhangi bir şekilde müdahale edilip edilmediği
  • Ameliyat sırasında ve kron yapılırken ihtiyaç duyulan aletler
  • Tedavi için gerekli seans sayısı
  • Kron için seçilen malzemeler
  • Diş kliniği
Diş Kuronu

 

 

Yurtdışında Diş Kron Fiyatları

Ülkeler Fiyatlar
İngiltere 778€
İrlanda 500€
İspanya 300€
Hırvatistan 199€
Tayland 179€
Meksika 161€
Polonya 130€
Macaristan 125€
Türkiye 90€

0+
Patients every year
0+
Clinics across world
0+
Medical fields

 

The surgeon reshapes the nose into the desired shape or size.

 

Diş Kronu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kırığın konumuna bağlıdır. Seramik, iç yapısına ve onu destekleyen dişe zarar vermeden çıkarılabiliyorsa laboratuvarda tamir edilebilmektedir. Ancak bu nadiren yapılan bir işlemdir. Seramik ağızda da tamir edilebilmektedir. Ancak bu durumda tamir için kullanılan malzeme kompozit reçine, yani seramikten başka bir malzeme olacaktır. Bu yöntemle, her zaman başarılı sonuç elde etmek mümkün değildir. Diğer durumlarda tek uygulanabilir çözüm protezin değiştirilmesidir.

Diş kaplamaları bir çok nedenden dolayı çıkabilmektedir. Ancak sıkıntı yaşamanız için bir neden yoktur. Eczaneden diş yapıştırıcısı satın alarak yapıştırabilirsiniz. Ancak bu geçici bir çözümdür, en kısa zamanda bir diş hekimine görünmeyi unutmayın.

Diş kronu için her zaman kanal tedavisine ihtiyaç duyulmamakta. Diş kronu genellikle canlı bir dişe (kanal tedavisi görmemiş bir dişe) yerleştirilmektedir. Bazen, kötü bir şekilde kırılmış veya çürümüş, diş eti çizgisinin üzerinde çok az diş yapısı kalmış bir diş, diş kaplaması için ek destek gerektirmektedir. Bu gibi durumlarda diş hekiminiz kanal tedavisi yapmaya karar verebilir.

Kronlar, hasarlı dişleri onarmak için uzun vadeli bir çözüm olsa da, sonsuza kadar sürmeyebilirler. İyi bir bakım ile ortalama olarak 15 yıl dayanırlar. Bazı malzemeler diğerlerinden daha hassastır.

Diş hekimleri, kalıcı diş kronlarını çıkarmak için farklı yöntemler kullanmaktadır. Bazı durumlarda, sağlam kronu çıkarmak için sadece bir miktar kuvvet uygulanır. Ancak bazı durumlarda ise kronun bir kısmı kesilerek çıkartılmaktadır. Bu durumda kron tekrar kullanılamaz.

Hayır diş kronu herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz. Ancak sert malzemeden yapıldığı için doğal dişlere göre kırılmaya daha yatkındır. Bu nedenle özen ve dikkat gösterilmesi gerekmektedir. Diş kronunun kırılması durumunda, derhal diş hekiminize başvurun.

Mükemmel bir sonuç için kaliteli, dayanıklı malzemeler kullanmak iyidir. Zirkonyum kronlar diğerlerine göre daha hafif ve dayanıklı olup emsalsiz bir estetik görünüm verirler.

Bir dişi kaplama süreleri değişkendir. Sadece diş hekimine değil, aynı zamanda diş laboratuvarının kronu oluşturmak için harcadığı zamana da bağlıdır. Bir dişin kaplanması son derece hassas bir iştir. Bu nedenle gereken süreyi tahmin etmek kolay değildir. Açıkçası, yenilikçi teknolojiler sayesinde bekleme süreleri geçmişe göre önemli ölçüde azalmıştır. CAD-CAM teknolojisi kullanan, yeni teknolojilere açık bir diş muayenehanesi ile iletişime geçebilirsiniz.