İmplant diş, alt veya üst çenedeki diş kayıplarında veya fonksiyonel ya da kozmetik açıdan iyi durumda olmayan dişlerin yerine yapay (protez) bir diş yerleştirilmesi işlemidir. Tek bir diş veya daha fazla ya da tüm dişler için uygulanabilen implant tedavisi, günümüzde diş estetiği anlamında en kalıcı etkiye sahip ve en çok tercih edilen işlemlerdendir. İmplant, anlam olarak Latince “yerleştirme” veya “oturtma” anlamında kullanılmakta olan bir kavramdır, diş tedavisinde de tam olarak bu işlemi sağlamaktadır. Yani titanyumdan üretilen implant, protez dişin oturtulabilmesi için çene kemiğine yerleştirilen vidalı bir yapıdır.

Diş implantı estetik bir tedavi süreci olmasının yanı sıra diş anatomisine bağlı fonksiyonel bir tedavi imkanı sunar. Bu sebeple implant tedavisi normal bir diş hekiminin uyguladığı prosedürlerden farklı bir operasyondur, cerrahi teknikleri içerir ve ağız, diş ve çene cerrahisi (maksillofasiyal cerrahi) uzmanlarınca gerçekleştirilir.

İmplant diş uygulaması uzun süreçte yapılmakta olan bir işlemdir, dişe implant yerleştirilmesi sonrası birkaç ay bekleme süresi ardından daha sonraki aşamaya geçilmektedir. Bu sebeple tedavinin uygulanışındaki bekleme sürecinde belli bir süre geçici protez diş yerleştirilmekte ve yerleştirilen implant belirli aralıklarla takip edilmektedir.

Ayrıca yazımıza başlamadan önce “Estetik Diş Kaplama Nedir, Gülüş Estetiği Nasıl Yapılır?” ve “Diş Temizleme İşlemi ve Fiyatları” başlıklarımıza da göz atabilirsiniz.

 

İmplant Diş (Vidalı Diş) Nasıl Takılır?

İmplant Diş (Vidalı Diş) Nedir?

Diş vidalama olarak da isimlendirilen implant tedavisi; kalıcı diş kayıpları, gülüş tasarımı veya çene estetiği gibi birçok farklı amaçla uygulanabilen bir işlemdir. Genellikle diş kronu tedavisi gibi veya diğer yöntemlerle tekrardan fonksiyonel olarak restore edilemeyen ya da estetik açıdan iyi görünmeyen dişler için uygun bir tedavi olan implant diş tedavisi, kalıcı bir diş protezi yerleştirilmesidir.

İmplant biyolojik olarak vücut ve kemik doluları ile oldukça uyumlu ve çok sağlam bir element olan titanyumdan yapılmaktadır. Çene kemiklerine bir diş kökü gibi yerleştirilen ve vida formundaki implant, diş protezi veya protez dişlerin takılmasına sağlam bir zemin oluşturur. İmplant diş tedavisi, kemik dokusu oldukça sert olan alt çene ve daha yumuşak özellikteki üst çenede tüm dişlere uygulanabilen bir işlemdir.

Estetik olarak da en kesin ve kalıcı etkiyi sunan vidalı diş implantı tedavisi, dünya genelinde ve Türkiye’de birçok ünlünün yaptırmış olduğu operasyondur. Evet, protezli diş ünlülerin o beyaz gülümsemesi altında yatan esrarengiz operasyonların en başında gelenlerden biridir.

İmplant Diş Nasıl Yapılır? | Nasıl Takılır?

Çene anatomisi esas alınarak ve uygun görüntüleme teknikleri ile değerlendirme yapıldıktan sonra yerleştirilen implant (vidalı diş) çene kemiğinde kaynamaktadır. İmplantın çene kemiği ile kaynaması 5-6 ay sürebilmektedir, ancak birkaç ay öncesinde implanta “Dental Abutment” adı verilen bir parça takılır. Bu parçaya daha sonraki aşamalarda da protez yerleştirilir. Diş protezleri kişinin diş yapısına estetik açıdan uyumlu şekilde üretilmektedir. Genellikle seramik ya da porselenden yapılan protezler oldukça sağlam ve diş anatomisine uygun formdadır.

Yani aşama aşama implant diş uygulamasının yapım aşaması şu şekilde özetlenebilir:

  • Muayene ve beklentileri değerlendirme
  • Uygun implant tedavi sürecinin planlanması
  • Çeneye lokal anestezi uygulanması (tercihe göre değişebilir.)
  • İmplantın çene kemiğine yerleştirilmesi (diş vidalama.)
  • Dental abutment parçasının takılması
  • Geçici bir protez dişin yerleştirilmesi
  • 6 aylık süre sonunda kalıcı diş protezinin uygulanması (süre değişebilir.)

Diş implantı tedavisinin farklı uygulama metotları da mevcuttur. Genelde kişinin sağlık beklentisi ve çene yapısındaki değerlendirmelere göre uygun bir tedavi işlemi sağlanır. Yukarıda sayılan aşamalar tek bir implanta tek bir diş protez yerleştirilmesi sürecini anlatmaktadır. Bunun dışında implant tedavisi aşaması tek implanta birden çok diş takılması prosedürünü de içerebilir.

 

Diş Protezi Nasıl Takılır?

 

Çoklu implant tedavisi nasıl yapılır?

Özellikle tüm dişlerin olmadığı veya kozmetik açıdan tüm dişlerini implant yaptırmak isteyen kişiler için uygun olan tek implanta çoklu diş (protez) takılması işlemi genel olarak normal implant sürecinden çok farklı değildir. Ancak planlama ve protez diş takılışı süreci ayrışmaktadır.

Örneğin implantta tüm olarak diş takılması tedavisinde alt veya üst çenede planlı olarak sekiz, altı veya dört tane implant yerleştirilir, bu sayı cerrahi değerlendirme veya kişisel beklentiye göre belirlenebilir. Ayrıca tüm diş için yerleştirilen implant sayısına göre işlem; All-on-Eigth, All-on-Six veya All-on-Four olarak da isimlendirilir.

İmplant yerleştirilmesinden sonra alt veya üst çenede diş hattı boyunca uzanan bölgeye çoklu diş köprüsü sağlam bir şekilde oturtulmaktadır. Çoklu ve köprü diş ile sağlanan bu implant tedavisi tüm dişler için uygulanmak zorunda değildir, örneğin 2 veya 3 komşu dişin yerine tek implant ile olacak şekilde 2 ya da 3 köprü protez dişlerin yerleştirilmesi olacak şekilde de uygulanabilir.

Tedavi için hangi doktora/bölüme gitmeliyim?

İmplant diş tedavisi için ağız, diş ve çene cerrahi (maksillofasiyal cerrahi) bölümünde ilgili cerrahi uzmana danışmalısınız. Genellikle her diş hekiminin cerrahi yetkinliği olmayabilir, bu sebeple doktor hekime danıştığınızda size önerebileceği tedavi olanakları kısıtlıdır. Ancak maksillofasiyal cerrahi uzmanı implant tedavisi de dahil birçok cerrahi uygulama alternatiflerini de size sunacaktır.

Bir İmplant Takılması Ne Kadar Sürer?

Sadece bir implantın takılması ortalama olarak lokal anestezi süreci ile birlikte 30 – 40 dakika sürmektedir. Tam diş yapılması durumunda ise daha fazla implant takılacağından operasyon 2 saat kadar sürebilmektedir. Bunun dışında diş implantı tedavisi sadece implantın yerleştirilmesi ile tamamlanmadığından bekleme süreci ile birlikte protez dişin de takılması ile ortalama operasyonun sonucu 6 ay sürecektir denilebilir.

Bütün dişleri implant yaptırmak toplamda ne kadar sürer?

İmplant diş tedavisinde tek bir dişin yerleştirilmesi veya bütün dişin yerleştirilmesi süreç olarak çok farklı olmamaktadır. Genellikle bütün diş için implant yerleştirilmesi 2-3 saat sürmektedir ve sonrasında 6 aylık bekleme süresinden sonra tüm protez dişler ya köprü halinde ya da tek tek yerleştirilir. Yani özet olarak tek bir implant ve protez yerleştirilmesine kıyasla tüm diş takılmasının sadece operasyon saatleri değişmektedir.

 

Diş İmplantı Sonrası Nasıldır?

 

Vidalı Diş (İmplant Tedavisi)  Ömürlük mü, Kalıcı mıdır?

Titanyum implant diş ve daha sonrasında yerleştirilen seramik veya porselen yapıdaki protez dişler kalıcı bir etkiye sahiptir ve ömürlüktür. Operasyon sırasında yerleştirilen implant ya da porselen çeneye çok aşırı büyük bir darbe alınması ihtimali haricinde hiçbir hasara veya aşınmaya uğramamaktadır. Ayrıca yerleştirilen vidalı diş hem kök olarak hem de fonksiyonel açıdan komşusundaki dişlere de tam bir uyum içersindedir.

Diş İmplantı Hangi Durumlarda Yapılır?

Vidalı diş implantı, hem dişlerdeki fonksiyonel bozukluklara hem de estetik amaçlı tedavilere çözüm sunan geniş perspektifli bir uygulamadır. Uygulanabileceği durumlar şu şekilde sayılabilir:

  • Alt veya üst çenede diş kaybı
  • Çoklu diş kayıpları
  • Tüm dişlerin yapılması
  • Kozmetik diş tasarımı
  • Hareketli protezleri sabitleme

Diş implantı tedavisi için öncelikle ön muayenede cerrahi uzmanlığı olan hekim çene görüntüleme cihazlarından destek alarak operasyon için engel bir durumun olup olmadığını anlamaya çalışır. Ayrıca bu süreçte implant tedavisinin avantajları ve dezavantajları ve durumunuz için alternatif tedavi yollarından size bahsedecektir.

Hangi durumlarda implant yapılmaz?

Sağlık açısından ve çene sağlığı açısından yüksek bir riski veya yan etkileri bulunmayan implant diş uygulaması bazı durumlara bağlı komplikasyonlara sebep olabilir. Riskler ve komplikasyonlara sebep olabileceği bu durumlarda implant tedavisinin ertelenmesi ya da yerine alternatif bir diş tedavisi uygulanması daha sağlıklı olacaktır.

Vidalı diş implantının uygulanmaması gereken durumlar şunlar olabilir:

  • Kemik gelişimi tamamlanmamış yaştakiler
  • Çene kemiğinde yetersiz yoğunluk
  • Diş etine bağlı rahatsızlıklar
  • Ciddi sağlık problemleri olanlar (kanser vb.)
  • Radyoterapi veya kemoterapi gören hastalar
  • Diyabet, hipertansiyon, romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar

Sayılan tüm bu durumlar uzman cerrah klinik testler, sağlık geçmişini inceleme ve görüntüleme testleri gibi yardımcı araçlarla teşhis etmektedir. İmplant tedavisine engel olacak herhangi bir durumu teşhis ettiğinde bu eğer geçici bir sağlık problemiyse ona yönelik plan önerisinde bulunur ya da daha invaziv diş tedavilerine yönlendirecektir.

 

Vidalı Diş Tedavisi Protezi

 

İmplant Dişin Zararları ve Dezavantajları Neler?

Diş implantı uygulaması her ne kadar cerrahi bir uygulama gibi görünse de yüksek bir komplikasyon oluşturacak prosedürler içermemektedir. Ancak yine de belirli durumlarda bazı riskleri olabilir. İmplant tedavisi fonksiyonel bir uygulama olmasının yanı sıra kozmetik olarak da değerlendirilir. Bu açıdan operasyonda belirli hatalı uygulamaları bağlı estetik açıdan başarısız sonuçları olması gibi durumlar da riskleri arasında sayılabilir.

Vidalı diş implant tedavisinin diğer tedavilere kıyasla dezavantajları ve zararları arasında şunlar sayılabilir:

  • İmplant tedavisi diğer operasyonlara kıyasla daha maliyetlidir.
  • Cerrahiye bağlı kanama, enfeksiyon, anestezi sonrası ağrılar oluşabilir.
  • Hatalı uygulama sonrası çene kemiğinde veya diş etlerinde hasar oluşması.
  • 6 ay gibi uzun bir zaman alan sürede tedavinin gerçekleştirilmesi.
  • Profesyonellerce uygulanmadığında kozmetik açıdan kötü görünüm.
  • Çene yoğunluğu yetersizliği gibi durumlarda uygulanamamaktadır.

Ayrıca çene kemiği içerisine vidalı bir şekilde yerleştirilen implantın kemik ile bütünleşmesi ve kaynaması uygulamayı yaptıran kişinin doku yenilenme hızı gibi faktörlerle de ilişkilidir. Bu açıdan aşırı sigara tüketimi gibi çene kemiği ve diş etinde doku yenilenme sürecini etkileyebilen alışkanlıklar da implant tedavisinde olumsuz sonuçlara sebep olabilir.

Diş İmplantı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Vidalı diş implantı takılması sürecinden sonra belirli hususlara dikkat etmek hem genel diş sağlığı açısından hem de estetik ve kozmetik açıdan kalıcı bir fayda sağlar.

Diş implantı sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar sayılabilir:

  • Kabuklu şeyleri dişle kırmak gibi durumlardan kaçınmak
  • Genel ağız ve diş bakımını aksatmamak
  • Yiyecekler aşırı sıcak ve soğuk olarak tüketmemek
  • Düzenli olarak diş hekimince sağlık kontrolü yaptırmak
  • Sigara, alkol ve diş zararlı şeker gibi içerikleri kısıtlamak

Ayrıca implant takımı sonrası geçici protez yerleştirme sürecinde protezin çıkması gibi durumlar da uzmana danışmak önemlidir. Çünkü diş etinde ve implanta takılan bölgede enfeksiyon gelişimi gibi olumsuz durumlara sebep olabilecektir.

İmplant Diş Tedavisi Fiyatı Ne Kadar?

Genel olarak diş implantı tedavisi fiyatları hastane veya kliniklere göre değişkenlik gösterir, ortalama olarak tedavi fiyatları 15.000 – 20.000 TL’den başlamaktadır. Ancak uygulanacak implant ve protez sayısı gibi faktörlere göre tedavinin fiyatı artmaktadır. Ayrıca sürece bölünerek uygulanan vidalı diş uygulamasının fiyatlandırılması da işlemlere göre farklı olarak yapılabilmektedir. Devlet hastanelerinde de SGK dahilinde veya ortalama 5.000 – 15.000 TL maliyetlerinde diş implant tedavisi yaptırılabilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

İmplant diş tedavisi ağrılı bir işlem midir?

Lokal anestezi veya beklentilere göre sedasyon altında uygulanan diş implantı tedavisi 30 – 40 dakikalık bir işlemdir, ameliyat sırasında bir ağrı ya da acı hissedilmez. Ancak operasyon sonrası anestezi etkisi geçtikten sonra normal bir diş operasyonundan sonra gerçekleşen ağrı kadar hafif ağrılar olabilir, bu süreçte ağrı kesici veya doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanabilirsiniz.

Diş implantı çürür mü?

Çene kemiğine yerleştirilen implant titanyumdan yapılır, implant üzerine yerleştirilen protez diş ise porselen veya seramikten yapılır, bu sebeple yapı olarak çürümek gibi fiziksel durumlara maruz kalmamaktadırlar. Ayrıca renklerinde de herhangi bir solma veya sararma durumu olmamaktadır.

İmplant mı, diş köprüsü mü avantajlı?

Tek implanta bir diş protezi yerleştirilmesi ile bir implanta köprü diş protezlerinin yerleştirilmesi arasındaki en büyük fark maliyet farkıdır. Tekli diş protezi birçok diş için uygulandığında köprü diş tedavisine kıyasla çok daha maliyetli olur.

Vidasız implant nedir?

İmplant gibi çene kemiğine vidalı işlem yapılmasını istemeyen ve hassasiyeti olan kişiler vidasız olarak gerçekleştirilen takıp çıkarılabilen protez işlemlerini tercih edebilirler. Ancak vidalı implant uygulaması yapay bir diş kökü oluşturma işlemiyle uygulandığından vidasız tekniğe kıyasla daha sağlam olmaktadır.

Hiç dişi olmayan kişi kaç implant taktırmalı?

Alt ve üst çenesindeki tüm dişlerini implant yaptırmak isteyen kişiler 8 ila 14 arasında implanta ihtiyaç duyar. Ancak implant sayısı diş sağlamlığı açısından etkili olmaktadır. Bu sebeple kişiler isterlerse uzman cerraha da danışarak bütün dişini implant ile yaptırabileceği gibi implant sayısını minimum da tutabilir.