Topuk dikeni ameliyatı, topuk kemiklerinin altında iltihap veya hatalı uygulamalarla gelişen ve ayak tabanında ağrılara sebep olan plantar fasiit problemini iyileştirici cerrahi uygulamalardır. Plantar fasiit yani topuk dikeni hastalığı, ayak tabanındaki bağ dokusunun (plantar fasya) iltihaplanması veya hasar görmesi ile oluşan bir durumdur. Bu hastalık uzun süre ayakta durduktan sonra topuk bölgesinde şiddetli ağrılar, ayak tabanlarında ve topuklarda aşırı hassasiyet ve iğne batma hissi gibi belirtiler ile başlamaktadır. Tedavi sağlanmadığında ilerleyen evrelerde yürümede fonksiyonel bozukluklar, ayak tabanlarında sürekli ödem ve şişlik gözlenmesi gibi durumlar da gözlenebilir.

Yanlış ve ortopedik olmayan ayakkabı tercihi, fazla kiloya bağlı ayak tabanlarına yüksek basınç gibi sebeplerle oluşan topuk dikenleri birçok ameliyatsız tekniklerle desteklenip iyileştirilebilmektedir. Ayrıca hafif belirtilerin olduğu evrelerde ortopedik tedavi sağlanmadan da ayak tabanlarına zarar veren alışkanlıkların düzeltilmesi ile kendi kendine de geçebilir. Ancak ameliyatsız uygulamaların başarısız olduğu ve ayak tabanlarındaki hasarların büyük olduğu durumlarda cerrahi müdahaleler gerekli olmaktadır.

 

Topuklarda Ağrı Nasıl Geçer?

 

Topuk Dikeni Nasıl Geçer? | Nasıl Kırılır?

Topuk dikeni tedavisi ya da yaygın kullanımıyla topuk dikeni kırma hafif evrelerinde birçok farklı iyileştirici yöntemle mümkündür. Ameliyatsız teknikleri içeren bu uygulamalar, PRP ve steroid ile iğneli enjeksiyonlar, radyofrekans, lazer uygulamarı veya ESWT (şok dalgalı terapi) gibi tekniklerdir. Ayrıca bu tedavilere fizyoterapi uygulamaları, atel kullanımı, ortez tabanlık kullanımı gibi ortopedik çözümler de eklenebilir. Bunlar dışında topuk dikenini iyileştirmek ve ağrılarını hafifletmek için evde ve günlük hayatınızda uygulayabileceğiniz birçok yöntem de mevcuttur.

Ayak tabanında oluşan topuk dikenini kırdırmak ve iyileştirmek için birçok tedavi yöntemi vardır. Ancak tedavi öncesi ayak tabanına zararı olan uygulamaların düzeltilmesi gereklidir. Örneğin ayaklara uygun ortopedik ayakkabı kullanımı veya ev içinde yumuşak tabanlı terliklerin giyilmesi gibi uygulamalar topuk dikeninin büyümesini engelleyebilecektir. Ayrıca ayak tabanında baskı ve bağların hasar görmesine sebep olan daha birçok durum mevcut olabilir.

Obezite, topuklara baskı yapan egzersizler veya ayak sinirlerini ve eklemlerini etkileyen diğer sağlık problemleri ayak tabanlarındaki plantar fasya bağlarının hasar görmesine neden olabilir. Bu açıdan topuk dikenini kırmak için öncelikle ayak tabanına doğrudan olumsuz etkisi bulunan bu sağlık problemlerinin iyileştirilmesi de gereklidir. Bununla birlikte topuk dikenini geçirici uygulamaları ve tedavileri uygulayarak bu durumdan kurtulabilirsiniz.

Topuk dikenini kırmak için uygulanabilecek yöntemler

  • Fizik tedavi egzersizleri
  • Topuklara baskı yapan hareketleri bırakma
  • Buz ile soğuk uygulama
  • Ortopedik ayakkabı ve tabanlık kullanımı
  • PRP enjeksiyonu
  • Steroid enjeksiyonu
  • Fazla kilo varsa diyet uygulaması
  • Ayaklara atel takılması
  • ESWT (şok dalgası tedavisi)
  • Radyofrekans ve lazer tedavileri
  • Ortopedik masaj yaptırmak
  • Vitamin ve mineral takviyeleri (Omega-3, D vitamini, Kalsiyum vb.)

Görüldüğü gibi topuk dikeni kırmak ve iyileştirmek için birçok farklı tedavi uygulaması mevcuttur. Ancak ayak tabanındaki topuk bağlarında hasar ameliyatsız ve doğal uygulamalarla iyileştirilemeyecek aşamadaysa bu durumda ameliyat gerekli olmaktadır. Genellikle topuk dikeni ameliyatı bu sağlık problemini iyileştirmek için kesin çözüm sunmaktadır.

En çabuk nasıl geçer?

Topuk dikenini kırmak ve en çabuk şekilde geçirmek için kişinin topuk egzersizlerini uygulaması ve uygun tedavileri alması gereklidir. Topuklardaki diken hafif semptomlara sahipse ESWT, lazer veya iğneli uygulamalarla ve ortopedik işlemlerle birkaç seansta iyileşme sağlanabilmektedir. Ancak uygulanan tedavilerden en hızlı ve en çabuk iyileşmeyi elde etmek kişinin çabasına da bağlıdır, örneğin sağlık problemi obezite gibi problemlerle kombine gelişmişse bu açıdan zayıflama süreci de tedavinin parçasıdır.

 

Topuk Dikeni Röntgen

 

Kaç seansta topuk dikeni kırdırılır?

Topuk dikenini kırdırmak için ameliyatsız uygulamalardan destek alıyorsanız iyileşme süreci hızlı olabilmektedir. Genellikle topuk dikeni tedavisi birçok uygulama ile beraber uygulanan ortopedi ve travmatoloji bölümünün bir alanıdır. Bu sebeple ortopedi uzmanının size önerdiği tedavilerin uygulanması ve iyileşme süreci zamana yayılmıştır.

Ameliyatsız topuk dikeni kırma tedavileri şu seans sürelerinde iyileştirici etki sağlayabilir:

  • PRP, kortizon ve steroid gibi iğneli uygulamalar 5 ila 7 seans
  • Radyofrekans ve lazer işlemleri 4 – 5 seans
  • ESWT (şok dalga terapisi) 3 ila 5 seans

Ayak tabanına ve topuklara seanslarla uygulanan bu ameliyatsız teknikler bağ dokusunun (plantar fasyanın) iyileşmesi ve ağrıların hafiflemesini sağlar. Her seans diğer ortopedik tedavi işlemleri ile birlikte uygulanır ve seanslar arasında doku yenilenmesinin sağlanabilmesi için 1-2 aylık aralıklarla yapılmaktadır. Bu ameliyatsız işlemlerin fiyatları da içerdiği teknoloji ve benzeri faktörlere göre seans ücretleri farklı olabilmektedir. Birçoğu devlet hastanelerinde de sunulmaktadır.

Topuk Dikeni Ameliyatı Nedir?

Plantar fasiit ameliyatı yani topuk dikeni ameliyatı, ameliyatsız ortopedik tedavi yöntemlerinin ve doğal uygulamaların etkili olmadığı durumlarda tek çözümdür. Bu cerrahi ameliyatlar genellikle topuk dikenini kırmak için sağlık probleminin kaynağına göre farklı türlerde operasyonları içermektedir. Risk ve komplikasyonları düşük olan bu ameliyatlar topuklardaki ağrının geçirilmesi ve fonksiyonel bozukluğun iyileştirilmesine yönelik prosedürleri içerir.

Topuk dikeni ameliyatları plantar fasiitin ağrısını hafifletmek için ağrıya sebep olan bağın kesilmesi veya topuk dikeninin tamamen çıkarılması ya da topuk kemiğinde değişiklikler yapılması gibi müdahaleleri içerir. Genellikle hangi tür müdahalenin uygulanacağı hastanın ayak tabanındaki oluşuma göre planlanmaktadır. Topuk dikenini kırdırmak için uygulanan bu ameliyatlar ağrı ve tedavi için kesin çözüm sunar.

Topuk Dikeni Kırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Genel olarak ameliyat uygulanacak durumdaki bir topuk dikeni, diğer uygulamalarla ağrı ve batma hissinin geçmediği durumlarda ve plantar fasyada hasarın büyük olduğu durumlarda uygulanır. Ağrı veya topuk dikeni tedavisi için gelen hastaları uzman cerrah önce genel bir sağlık muayenesi ile değerlendirir. Bu süreçte topuk dikenini tam teşhis için röntgen gibi yöntemlerden destek alır. Röntgen sonuçlarına göre ameliyatın gerekli olup olmadığına karar vermektedir.

Uzman cerrah ağrı ve batma hissi gibi hasta şikayetlerini ve genel semptomu değerlendirdikten sonra ameliyatın ilgili prosedürü hakkında karar verir. Uygulayacağı işlem hakkında ve olası komplikasyonları hakkında hastayı detaylıca bilgilendirmektedir.

Sonraki aşamalarda topuk dikeni kırma ameliyatı aşamaları şu şekildedir:

  • Lokal anestezi veya duruma göre genel anestezi uygulanır.
  • Topuk kemiği hizasında bağlara erişilebilecek kadar kesi yapılır.
  • Plantar fasya bağının belirli bir kısmı kesilir.
  • Topuk bağı kesimi yerine tamamen topuk dikeni de çıkartılabilir.
  • Kesi uygulanan bölge dikiş atılarak uygun şekilde kapatılır.

Topuk dikeni ameliyatı ortalama 30 – 45 dakika sürmektedir. Genelde operasyon stabil prosedürleri içerdiğinden bu süreler çok değişken değildir. Ameliyat sonrası belirli bir süre hastanede veya evde fizik tedavi rehabilitasyon süreci olabilir. Bu rehabilitasyon süreci basit fizik tedavi uygulamalarını düzenli uygulamayı içerir. Operasyon sadece yürüyüşü kısıtlamaktadır, belirli bir süre koltuk değneği ve herhangi bir destek ile yürünmesi gerekli olabilecektir.

Topuk dikeni ameliyatı için hangi bölüme/doktora gidilir?

Topuk dikeni kırma ameliyatı ortopedi doktorlarından farklı olarak ayak tabanı anatomisine hakim ortopedi cerrahı uzmanlarınca yapılmaktadır. Ortopedi ve travmatoloji bölümüne gittiğinizde uygun tanı ve teşhislerin konulmasının ardından ameliyat gerekli ise sizi ortopedi cerrahisine yönlendirmektedirler. Uzman cerrah uyguladığınız tedaviler gibi sağlık geçmişinizi ve semptomlarınızı değerlendirdikten sonra uygun cerrahi müdahaleyi sağlamaktadır.

 

Topuk Dikeni Kırma Tedavisi Yöntemleri

 

Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer?

Topuk dikeni ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde yürüme gibi fonksiyonların sağlanabilmesi için atel takılmakta ve ayaklar 3-4 hafta bandajlı kalabilmektedir. İyileşme süreci ameliyatın prosedürüne ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı değişkenlik gösterir. Genellikle tam iyileşme 2 ay içerisinde gerçekleşmektedir. Bu 2 aylık sürede ayak tabanlarına baskı yapacak uygulamalardan ve egzersizlerden kaçınılması sağlıklı olacaktır.

Ameliyat sonrası ilk hafta uygulanan cerrahi müdahaleye bağlı ayak tabanında ağrı ve şişlikler olabilir. Bu süreçte doktorunuzun reçete ettiği ilaç ve takviyeleri kullanmanız faydalı olacaktır. Ayrıca iyileşme süreci için kontrollerinizi aksatmamanız ve doktorunuzun önerdiği süreye kadar atel kullanımı gibi koruyucu önlemleri almanız önemlidir.

Topuk Dikeni Ameliyatı Riskli mi?

Ayak tabanında ve topuk bölgesinde uygulanan topuk dikeni ameliyatı minimal düzeyde risk içeren bir işlemdir. Sadece olası hatalara bağlı enfeksiyon, estetik problemlerin oluşması gibi komplikasyonlara sebep olabilmektedir. Ayrıca ameliyatta dikkatsizlik sonucu sinirlere hasar verme gibi durumlarda işlem sonrası ağrı ve şişlikler de olabilmektedir. Ancak genel olarak topuk dikeni kırma ameliyatı oldukça minimal invaziv prosedürleri içerir.

Ameliyat sonrası topuk dikenine bağlı ağrılar geçmektedir, ancak başarısız bir müdahale sonrası nadir de olsa ağrılar tekrarlanabilir. Bu durumda uzman cerrah ile ilgili durumunuzu görüşmeniz ve destek almanız gereklidir.

Ameliyat ve Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Topuk dikeni başlangıç evrelerinde hafif semptomlara sebep olmasından problem oluşturmayabilir. Ancak gereken tedavi sağlanmadığında topuk dikeni büyüyüp gelişmekte ve hem ağrı gibi semptomları şiddetlenmekte hem de başka sağlık problemlerine sebep olabilmektedir.

Topuk dikeni ameliyatı ve gerekli tedaviler sağlanmadığında oluşabilecek durumlar:

  • Topuklarda ağrı ve batma hissinin şiddetlenmesi
  • Yürüme ve günlük aktivitelerde kısıtlılık
  • Ayaklarda sürekli ödem, şişlik ve iltihaplanma
  • Sinirlerde baskılanma sonucu diğer ayak sorunları
  • Estetik ve kozmetik açıdan problem oluşturması

Ameliyat ve uygun tedaviler sağlanmadığında topuklardaki bu soruna bağlı daha birçok komplike durum gelişebilecektir. Artan topuk bölgesi ağrıları zamanla yürüme gibi en basit aktivitelerde bile kişiyi kısıtlayıcı duruma dönüşüp hayat kalitesini düşürebilir. Bu açıdan erken evrede belirtileri fark edilen topuk dikeni için uygun tedavi imkanlarının sağlanması uzun dönemde kritik bir öneme sahip olabilecektir. Hafif evrelerde topuk dikenine yapılan müdahaleler ve hatalı uygulamaların düzeltilmesi tamamen bir iyileşmeyi sağlayabilir.